Interview
Læsetid: 7 min.

Efter at have stemt Venstre hele deres liv, har tre jyske mænd sagt farvel: »Man burde kalde ham ’Jakob-uld i mund’«

I de seneste meningsmålinger står Venstre til den laveste tilslutning i årtier. Information har talt med tre jyske mænd i 50’erne, som alle har stemt Venstre hele livet, men nu ikke længere ved, hvem de skal stemme på. Én ting er de dog helt afklaret med: de stemmer ikke på Venstre, så længe Jakob Ellemann-Jensen er formand for partiet
Peter Kopp har stemt Venstre, siden han var 18 år. I dag ved han ikke, hvilket parti han vil stemme på. »I min optik startede derouten i Venstre under seneste valgkamp, da Lars Løkke Rasmussen foreslog at lave et flertal over midten med Socialdemokratiet. Jeg kunne ikke lade være med at tænke, hvad er det lige, der sker her? For mig er borgelig politik og venstrefløjspolitik som vand og olie. Det hører ikke sammen. Og derfra er det kun gået en vej for partiet, og det er nedad,« siger han.

Peter Kopp har stemt Venstre, siden han var 18 år. I dag ved han ikke, hvilket parti han vil stemme på. »I min optik startede derouten i Venstre under seneste valgkamp, da Lars Løkke Rasmussen foreslog at lave et flertal over midten med Socialdemokratiet. Jeg kunne ikke lade være med at tænke, hvad er det lige, der sker her? For mig er borgelig politik og venstrefløjspolitik som vand og olie. Det hører ikke sammen. Og derfra er det kun gået en vej for partiet, og det er nedad,« siger han.

Tobias Nicolai

Indland
30. januar 2021

Med krisen i Venstre må det borgerlige Danmark for første gang i mange år stille sig selv spørgsmålet: hvem skal være statsministerkandidat for blå blok? Men hvordan er det kommet hertil?

Information har talt med tre frafaldne Venstre-mænd, der har stemt på partiet, siden de fik stemmeret, om hvad de mener er klassiske liberale grundværdier og den nye formands slingrekurs og politikersprog.

»Hvis ikke Løkke laver sit eget parti, så stemmer jeg på Nye Borgelige«

Henrik Nielsen, 54 år, nordjyde bosat i Esbjerg, har stemt venstre i 30 år

»Da jeg var 24 år, tog min daværende kæreste mig med til vælgermøde i Venstre. Hun var selv medlem af partiet, og siden den dag har jeg været Venstre-mand helt ind i hjertet. For mig er Venstre et parti, der står for en stram udlændingepolitik, et stærkt forsvar og frihed til den enkelte.«

»På mange måder synes jeg, mit eget liv er bygget op om de samme værdier, som jeg plejede at se i Venstre. Selv startede jeg med at være i militæret, hvor jeg var soldat i 14 år. Da jeg ikke længere kunne forsætte der, blev jeg uddannet elektriker, og derfra har jeg langsomt arbejdet mig op.«

»Selvom de måske ikke er helt ens, så er jeg helt vild med både Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg. Jeg har været til flere vælgermøder med Lars Løkke Rasmussen, og jeg har røget en smøg med ham. Han er både sjov, varm og super skarp. Derfor startede min utilfredshed med partiet også allerede dengang på det famøse sommermøde, hvor Lars Løkke Rasmussen blev sat af. Manden har lige sørget for det bedste valg til partiet nogensinde, og så dolker man ham i ryggen og giver Jakob Ellemann-Jensen formandsposten ­– endda helt uden kampvalg.«

»Da Inger Støjberg holdt sin tale til landsmødet, blev jeg både rørt og fik gåsehud over hele kroppen. Hun siger tingene, som de er, og man kan mærke, hvor meget hun elsker både Venstre og Danmark. Derfor falder det også endnu mere sammen for mig, når hendes formand står og siger, han vil have hende igennem en rigsretssag for at vise hendes uskyld. I mit arbejde har jeg en næstkommanderende. Jeg ville forsvare ham og dække over ham, om så jeg blev udsat for totur, for vi er på samme hold. Jakob Ellemann-Jensen derimod giver Inger Støjberg en kniv i ryggen, og i min bog er det helt utilgivelig.«

»Så længe Jakob Ellemann-Jensen er formand for Venstre, kommer jeg ikke til at stemme på partiet. Han minder mig mere om en socialdemokrat. Han taler et sprog, jeg ikke kan eller vil forstå, lidt ligesom dengang Poul Nyrup Rasmussen var statsminister og blev kaldt for ’Poul-uld i mund’. Venstre burde have sagt farvel til ham og givet Inger Støjberg formandsposten i stedet.«

»Umiddelbart er jeg ikke den største fan af Stephanie Lose. Jeg kender hende jo godt, for hun er opstillet i min region, men hun er ikke min kop te. Hun er simpelthen for kedelig en person og lidt for vattet til min smag. Samtidig vil hun jo fortsat passe sine andre tjanser, så jeg forstår ikke, hvordan hun også skal have tid til at være næstformand. Derfor tvivler jeg på, om hun overhovedet kommer til at blande sig i debatten, eller om hun bliver helt usynlig. Og hvis hun gør det, så kunne de jo lige så godt have brugt den årsløn på noget andet.«

»Det er klart, at hvis Støjberg har brudt loven, så kan hun ikke sidde i folketinget, men det tror jeg ikke, hun har«

Peter Kopp, 54 år, sælger, bosiddende i nærheden af Vejle, har stemt Venstre, siden han var 18 år

»For mig er Anders Fogh Rasmussenen en af de bedste statsministre, vi nogensinde har haft. Jeg ved godt, det ikke er alle, der ser sådan på det, men ikke desto mindre er det sådan, jeg har det. For mig er han symbolet på Venstres kerneværdier. En liberal politik, hvor vi har fokus på lavere skatter og den personlige frihed. Et parti, der bruger pengene fornuftigt og starter med at stille spørgsmålet: ’hvor skal pengene komme fra?’ og først derefter kigger på, hvor pengene skal gå hen. Og så stod Anders Fogh Rasmussen for en stram udlændingepolitik. Der blev ikke tolereret racisme, men vi holdt øje med, hvem vi lukkede ind.«

»I min optik startede derouten i Venstre under seneste valgkamp, da Lars Løkke Rasmussen foreslog at lave et flertal over midten med Socialdemokratiet. Jeg kunne ikke lade være med at tænke, hvad er det lige der sker her? For mig er borgelig politik og venstrefløjspolitik som vand og olie. Det hører ikke sammen. Og derfra er det kun gået en vej for partiet, og det er nedad.«

»Så ved jeg godt, at det var Jakob Ellemann-Jensen som sagde, at han ikke ville danne regering hen over midten, men jeg synes mest af alt, at han minder om en, der hører til hos De Radikale. Han er alt for politisk korrekt. Han er så optaget af ikke at komme i karambolage med nogen, at han ikke siger noget, selvom han taler meget. Det er så forsagt og forsigtigt, at jeg som vælger ikke kan få noget ud af det. Det minder mig om, at man engang kaldte Poul Nyrup Rasmussen for ’Poul-uld i mund’, fordi han altid talte i sådan et politikersprog. Hvis jeg skal stemme på en person, så skal jeg vide, hvad han mener, og jeg aner ikke, hvad Jakob Ellemann-Jensen vil.«

»Det bedste eksempel på hans slingrende kurs var, da han talte om #MeToo. Her komplimenterede han kvinderne, der havde kæmpet den kamp, og sagde, at han godt kunne forstå, hvis de kvinder havde følt sig krænket for 18-20 år siden. Personligt mener jeg, det er fuldstændigt overdrevet. Venstre er et parti med fødderne plantet i den jyske muld, og som bør være de første til at sige: slap nu lige af engang. Præcis som Inger Støjberg gjorde det.«

»Jeg støtter Inger Støjberg. Jeg kommer selv fra Skive-egnen, hvor hun stiller op. Man kan synes om hendes politik eller ej, men jeg er ikke i tvivl om, hvad hun mener. Det kan jeg godt lide. I modsætning til Mette Frederiksen (S), som for eksempel siger, hun vil føre en stram udlændingepolitik, men med den anden hånd øger kontanthjælpen for indvandrere. Jeg har ikke oplevet Inger Støjberg sige noget, som hun ikke står på mål for. Det er rene ord for pengene i modsætning til Jakob Ellemann-Jensen.«

»Jeg har det stadig sådan, at hvis det kommer frem, at Inger Støjberg har lavet noget ulovligt, så er der ikke mere at diskutere. Vi kan ikke have folketingspolitikere, der bryder loven. Men som jeg forstår det, så har de stadig ikke kunnet bevise, at hun har gjort noget ulovligt. Derfor synes jeg også, at Jakob Ellemann-Jensen har håndteret den situation elendigt. Man skal ikke køre en retssag for at bevise hendes uskyld. I min bog er man altså uskyldig, til det modsatte er bevist.«

»Når jeg hører rygterne om, at Lars Løkke Rasmussen vil lave et nyt parti, tænker jeg: nej, please, lad være med det. Vi har rigeligt med små partier, og dem behøver vi ikke flere af.«

»Spørger du mig, hvem jeg vil stemme på i dag, så bliver du mødt af larmende stilhed. Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg kigger mod De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Men jeg mener, at det borgelige Danmark mangler en reel statsministerkandidat. Jeg tror, Søren Pape Poulsen kunne blive en fantastisk minister, men statsminister ligefrem? Det tvivler jeg på. Kunne jeg se Kristian Thuelsen Dahl som statsminister? Nej. Pernille Vermund? Nej, hun er stadig for uerfaren. Jakob Ellemann-Jensen? Nej, det kan jeg fandeme ikke. Men hvis Støjberg bliver renset og rykker til Dansk Folkeparti eller et andet parti, så ender jeg nok med at stemme på hende.«

»Det gør ondt at se Uffe Ellemanns søn køre partiet ud over afgrunden«

Ole Halager, 52 år, Senior Manger ved Siemens Gamesa, Give. 52 år, Har støttet venstre, siden han fyldte 18 år.

»I min optik så er Uffe Ellemann-Jensen definitionen på Venstre. Han stod for de klassiske liberale dyder som at støtte de små erhvervsdrivende og lade hver mand have sin frihed. Derfor er det også smerteligt at se, det er med Ellemann-Jensen junior som formand, at partiet kører ud over afgrunden. For mig er han lidt for meget en duksedreng. Han er alt for usynlig, og mens Mette Frederiksen håndterer coronakrisen OK, så sidder han stille ovre i hjørnet i steder for at tage medansvar.«

»Det er ikke fordi, han ikke er en dygtig politiker. Det er også det, jeg hører fra vores egne lokalpolitikere, men det er simpelthen hans person, der ikke er stærk nok til at kunne rejse partiet. Han formår ikke at formidle partiets budskaber, og i stedet har det kun handlet om personsager.«

»Jeg synes, det er en skam med Støjberg, og personligt mener jeg, det er forkert, hvis hun skal for en rigsret. Der er både spild af tid og penge. I stedet burde Jakob Ellemann-Jensen være gået af, for jeg mener slet ikke, han har mandat til at sidde på formandsposten i første omgang. De burde i stedet være gået med for eksempel Lars Krarup eller Carsten Kissmeyer, som ville kunne samle partiet, ligesom de har fokus på hele landet i modsætning til Jakob Ellemann-Jensen, som kigger mere mod København.«

»Umiddelbart tror jeg, at jeg nu vil stemme på De Konservative, men det er svært at sige. Jeg har det også sådan, at så snart Venstre får en ny og stærkere profil på formandsposten, så finder jeg tilbage til Venstre igen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det hanler da vist mere om at Venstre ikke mere er på den nationalistiske vej...

Michael Christensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Chris Ru Brix, Inge Lehmann og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

Jakob-uld-i-mund: Lidt paradoksalt nu da han for en gang skyld har udtalt sig klart?
'Fødderne plantet solidt i den jyske muld': Hvad er der med den muld? Er det en særlig kvalitet at den er jysk? Hvad er der i vejen med den fynske eller den sjællandske?
Jeg har nået kvalmegrænsen, når jeg hører den udtalelse. Der er noget 'blut und boden' over den. På længere sigt er det måske kun sundt for Venstre, at den skiller sig af med de typer.

Marie Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anker Nielsen, Torben Ethelfeld, Nette Skov, Sven Elming, Michael Christensen, Liselotte Paulsen, peter juhl petersen, Hanne Ribens, Christian Mondrup, Mads Greve Haaning, Jens Kofoed, Mogens Holme, René Arestrup, Niels-Simon Larsen, Rasmus Knus, Eva Schwanenflügel, Maiken Guttorm, Ea Movang, Chris Ru Brix, Martin Lau, Torben Bruhn Andersen, Niki Dan Berthelsen, Martin Rønnow Klarlund, Carsten Munk, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Inge Lehmann og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Var der virkelig kun mænd i Jylland, som har forladt Venstre? Jeg er overrasket over, at der ikke optræder nogle kvinder i denne artikel.

Sven Elming, Michael Christensen, Liselotte Paulsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Ea Movang, Carsten Munk og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar

Jeg tvivlede på 3.generation Jensen fra dag 1. Han var rigtig god til at forsvare, hvad andre havde fortalt ham, han skulle mene. Og med det ellemanske rævesmil.
Men som leder af det brogede Venstre!?
Selvfølgelig ville Støjberg have været for stor en mundfuld for det brogede Venstre. De manglede en Schlütter eller Bendt Bendtsen (som alle dage har været noget af en katastofe).

Han er nødt til at lære at tænke og tale mere som mange vælgere. Ellers ryger partiet under 10 pct.

@ Jan August
Du skriver " Han er nødt til at lære at tænke og tale mere som mange vælgere." -- Jo, jeg ser det lige modsat.
Man har en politik og et parti - det står man inde for - så kan de der kan vil stemme for denne politik !
Er jeg mon den eneste, der ser det sådan ?

P.G. Olsen, Marie Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Jørgensen, Michael Christensen, Liselotte Paulsen, Ole Henriksen, Alvin Jensen, Per Kortegaard, Ruth Sørensen, Mads Greve Haaning, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Inge Lehmann og Ea Movang anbefalede denne kommentar

Tæt på 10% har de været før. De skal nok komme igen. Naturligvis kan man ikke have en næstformand der uophørligt lyver så stærkt som en hest kan rende og ikke overholder landets love. Ellemand gjorde det han måtte gøre og partiet skal nok komme igen, af samme årsag.

Dan Jensen, Nette Skov, Liselotte Paulsen, Alvin Jensen, Ruth Sørensen, René Arestrup, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

@Ole Falstoft
Ja, mulden er vel den samme overalt. Men hvis Venstre bevidst ændrer politik for at fremmedgøre disse "typer", så er der ikke noget Venstre længere. Partiet vil derefter kun være "spiseligt", for dem der stemmer radikalt, og så kan de to partier kannibalisere hinanden.

Steffen Gliese

Jeg har det svært med folk, der elsker et land eller et parti mere end de mennesker, der til enhver tid lever i landet.
Jeg elsker Danmark, men kun for det, danskerne i moderne tid har gjort Danmark til.

Bjarne Bisgaard Jensen, Nette Skov, Liselotte Paulsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det er klimabenægtertypen, der ses her. De fremstiller sig selv i et rosenrødt skær, som dem der kæmper for det sunde DK, det ansvarlige DK og det rigtige DK. At de måske er det modsatte, falder dem ikke ind.

Freddie Vindberg, Inge Lehmann, Torsten Jacobsen, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Liselotte Paulsen, peter juhl petersen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Ruth Sørensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Martin Sørensen:
Nogle venstre folk kan ikke leve med af Elleman siger at partiet går ind for lov og orden.
Forklaringen er at Venstre slæber på en tung arv fra Fogh æraen.
Støjbjerg lærte det politiske håndværk under ham, det mærker man tydeligt.
Med Fogh indledtes en helt ny politisk kultur her i landet. En politisk kynisme man ikke havde set før. Det gjaldt frem for alt om at bevare den politiske magt, så var det mindre vigtigt med hvilke metoder. At lyve var ok, hvis man kunne slippe afsted med det. Hellet belønner jo som sagt den frække Ingen princippet var hellige. Man var villig til at sælge ud af alt, så længe det kunne holde partiet ved magten.
Jeg ved ikke om Fogh havde fødderne solidt plantet i den jyske muld?
I så fald må det være synonym med at 'regne den ud' og kunne sælge en 'trepattet ko'.
De jyder har jo altid været snu, det ved vi sjællændere.

Dan Jensen, Jan August, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Troels Ken Pedersen, Alvin Jensen, Christian Mondrup, Lone Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Sjovt med den jyske muld, der jo i høj grad er sandjord.

Carsten Munk, Sven Elming, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

@Ole Falstoft
Nu er jeg selv fra Jylland, og jeg ved ikke, om jyder skulle være mere snu end sjællændere, eller om sjællændere skulle være mere distancerede eller arrogante end jyderne. Men lad det nu ligge. Jeg vil dog give dig ret i, at det "med fødderne solidt plantet i den jyske muld" er et bullshit-udtryk, som for øvrigt bruges flittigt af Støjberg.

Ellemann bliver dog nødt til at lytte til disse vælgere, for det er hans inderste kernevælgere, og der er mange af dem. Dem er han godt på vej til at skubbe ud over kanten, hvis de ikke føler, at han melder klart ud, om han bl.a. leger med tanken om et meget nært samarbejde med Socialdemokratiet, eller om han vil efterligne de Radikales politik på flygtninge-/indvandrerområdet. Så kan Venstre, i lighed med Socialdemokratiet, opleve vælgerflugt. I Venstres tilfælde bliver det vel til de Konservative eller NB.

Martin Sørensen: Jeg giver mig ikke af med partitaktiske overvejelser. Det overlader jeg til politikerne. Men jeg tror at Venstres kernevælgerne - hvem de så end er - kraftigt skal overveje om det ikke tjener partiet bedst at lade rigsretssagen gå sin gang, inden de melder for bombastisk ud. At Støjbjerg har administreret ulovligt og gentage gange har misinformeret folketinget, er der ikke tvivl om. Om det er nok til at få hende dømt ved en rigsretssag, må tiden vise. Jeg synes hun har vist en utålelig arrogance overfor folketinget, ved at stikke dem den ene tynde forklaring (altså løgn som vi sjællændere kalder det) efter den anden i vished om at DF nok skulle dække hendes røv. Den gik altså ikke længere.
Hvis vi ikke længere kan stole på at ministre følger loven, uanset om det er en lov de bryder sig om eller ej, hvor ender vi så henne?
Hvis venstres 'kernevælgere går imod en rigsretssag mod Støjbjerg, hvordan kan de så troværdigt kræve en rigsretssag mod Mette Frederiksen?

Dan Jensen, P.G. Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Anker Nielsen, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Ruth Sørensen, Anders Reinholdt, Liselotte Paulsen, peter juhl petersen, Flemming Berger og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ja, Jacob kan jo ikke bruge det jydske muldkort, men til gengæld kan han dog hævde, at han har fødderne solidt plantet i Dyrehaven med den fineste udsigt til Emitageslottet.

Ib Christensen

Så først nu smutter de, men ikke da de blev blev løjet i krig og fik deres skattekroner brændt af på at slå mennesker ihjel.
En tudekiks er mere end jeg vil ynke dem.

Jan August, Marie Jensen og Ole Arne Sejersen anbefalede denne kommentar

Ja, der er jo det her med korpsånden, hvor det er vigtigere at beskytte hinanden end at overholde loven. Om Jakob Ellemann-Jensen har lidt mere ære end det, og ser det som vigtigere at overholde loven, eller om han så en chance for at slippe af med en illoyal næstformand, må stå hen i det uvisse. Men udadtil har han i hvert fald bragt partiet i en position, hvor han kan tillade sig at gå op mod S og deres håndtering af corona/mink uden at det rammer ham i nakken som en boomerang. Og dét er en stærk position.

Jeppe Lindholm

Gab. Det er snart 100 år siden Danmark var et landbrugsland. Og at Venstre var et landbrugsparti. Og så er vi rigtig mange, som har stemt på det samme parti i langt længere end 30 år. Men altså bare ikke Venstre :-)