Nyhed
Læsetid: 4 min.

Det trækker op til en rigsretssag mod Inger Støjberg

Der er juridisk grundlag for at føre en rigsretsag mod Inger Støjberg, og den tidligere minister vil med »rimelig formodning« blive dømt, konkluderer Folketingets uvildige advokatundersøgelse. Alles øjne er nu rettet mod Venstre, Socialdemokratiet og De Konservative, der ikke har taget endelig stilling i sagen
Med advokaternes meget tydelige vurdering er Støjberg rykket et stort skridt nærmere en rigsretssag. Allerede efter kommissionens beretning, som blev afgivet midt i december, erklærede De Radikale, Liberal Alliance, Enhedslisten, SF og Alternativet sig alle klar til at sende sagen videre til Rigsretten.

Med advokaternes meget tydelige vurdering er Støjberg rykket et stort skridt nærmere en rigsretssag. Allerede efter kommissionens beretning, som blev afgivet midt i december, erklærede De Radikale, Liberal Alliance, Enhedslisten, SF og Alternativet sig alle klar til at sende sagen videre til Rigsretten.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
7. januar 2021

Der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg (V) i sagen om den ulovlige adskillelse af unge asylpar, og en sådan sag vil formentlig ende i en dom til den tidligere minister.

Det vurderer de to uvildige advokater, som Folketinget før jul satte til at vurdere sagen. I deres redegørelse, som blev præsenteret onsdag, læner advokaterne sig tæt op ad Instrukskommissionens beretning, som kritiserer Støjbergs ageren i sagen i skarpe vendinger.

Ifølge advokaterne er det »mindre sandsynligt, at Rigsretten vil foretage en anden bevisdømmelse, eller at nye afgørende beviser vil kunne føre til en frifindelse«.

Med advokaternes meget tydelige vurdering er Støjberg rykket et stort skridt nærmere en rigsretssag. Allerede efter kommissionens beretning, som blev afgivet midt i december, erklærede De Radikale, Liberal Alliance, Enhedslisten, SF og Alternativet sig alle klar til at sende sagen videre til Rigsretten.

Dengang lød meldingen fra både De Konservative, Socialdemokratiet og Støjbergs eget parti, Venstre, at de ville afvente de to advokaters vurderinger, inden de tog stilling til sagen.

Mellem jul og nytår, kort inden Støjberg stoppede som partiets næstformand, sagde formand Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten:

»Vi er et parti, der står for lov og orden. Så derfor er vi også klar til en rigsretssag, hvis ikke Folketinget på baggrund af advokaternes vurdering kommer med en klar konklusion.«

Umiddelbart ser det altså ud til, at bordet fanger. Venstre afviser indtil videre at tage stilling til sagen med den begrundelse, at folketingsgruppen endnu ikke har haft lejlighed til at drøfte advokaternes redegørelse. Samme budskab lyder fra Socialdemokratiet og De Konservative.

»Men objektivt må vi konstatere, at både kommissionen og nu også advokatundersøgelsen har efterladt os med et meget klart budskab,« siger De Konservatives retsordfører, Mai Mercado, til Information.

’Må ende i rigsretssag’

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, har svært ved at se, hvad der er tilbage at drøfte. Advokatundersøgelsen har bekræftet Instrukskommissionens kritik og bestyrket nødvendigheden af en rigsretssag, siger hun.

»Det er vigtigt at understrege, at det her ikke er en politisk, men en rent juridisk vurdering,« siger Rosa Lund, der har svært ved at forstå, hvorfor Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative ikke allerede nu melder klart ud.

»Man kan simpelthen ikke se sig selv i øjnene som et parti, der tager retsstaten alvorligt, hvis man ikke støtter en rigsret i denne sag,« siger Rosa Lund. Også Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance undrer sig over, at Venstre og Socialdemokratiet »tilsyneladende har brug for, at der går nogle dage, inden de siger det, de uundgåeligt kommer til at sige«.

»For os ville det være et brud med fundamentale retstatsprincipper, hvis ikke Folketinget indleder en rigsretssag, når der er så klar en formodning om, at en minister har administreret ulovligt. I mine øjne er det også utænkeligt, at det ikke ender sådan,« siger han.

Den radikale retsordfører Kristian Hegaard har i et tweet onsdag udtrykt sit partis stilling: »Ombudsmanden har talt. Københavns Byret har talt. Instrukskommissionen har talt. Nu har også uvildige advokater talt. Der er begået lovbrud. Ingen er hævet over loven. Det er oplagt at få sagen for Rigsretten.«

Inger Støjberg erklærer sig imidlertid uenig i advokaternes vurdering. Kort efter, at de havde fremlagt deres redegørelse, sagde Støjberg til TV 2, at undersøgelsen ikke har gjort Folketinget »en pind klogere«.

Hun beklagede, at advokaterne ikke havde lavet et »selvstændigt arbejde, men »lagt sig fuldstændig i slipsstrømmen på kommissionens konklusioner«.

»Man dør ikke af at komme for en rigsret, men jeg mener ikke, der er belæg for det,« sagde hun.

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige bakker fortsat op om Venstre-kvinden.

På Twitter skriver DF’s retsordfører, Peter Skaarup, at han er »dybt rystet og uenig i den hetz, Inger Støjberg har været udsat for«.

Også Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, mener, at forløbet har været en lang politisk klapjagt på Inger Støjberg.

»Jeg hæfter mig også ved, at det, der kom frem i kommissionen, nu bliver bekræftet i advokatundersøgelsen. Der er ikke en eneste embedsmand, som har modtaget direkte ordre om at gøre noget ulovligt fra Inger Støjberg.«

– Advokaterne konkluderer meget klart, at der er grundlag for en rigsretssag, og at Inger Støjberg formentlig vil blive dømt, hvis det kommer så langt?

»Det er altid en politisk beslutning, om der skal rejses en rigsretsag eller ej. Og politisk mener jeg ikke, at sagen kan være det. Ikke mindst, fordi instruksens formål om at sikre, at der ikke er islamiske børneægteskaber på dansk jord, i mine øjne er langt vigtigere, end om man får partshørt alle de par, der bliver adskilt.«

– Men uanset den politiske mål i instruksen, skal ministre vel følge loven. Det princip henviste I selv til i minksagen?

»Jo, men konklussionen er jo, at der ikke er en eneste embedsmand, som har modtaget direkte ordre om at gøre noget ulovligt. Det er det væsentlige for mig.«

Lige nu står det altså sådan, at Enhedslisten, SF, Radikale, Alternativet og Liberal Alliance støtter en rigsretssag, mens Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti er imod. Et flertal i Folketinget er imidlertid stadig uafklaret, og det bliver først afgjort, hvordan sagen udvikler sig, når enten Socialdemokratiet eller Venstre har taget endelig stilling. Til Ritzau oplyser Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, at partiet først samles til gruppemøde i begyndelsen af næste uge, mens Jeppe Bruus fra Socialdemokratiet siger, at partiet træffer en beslutning »inden for den kommende uges tid«.

Fristen for at afgive betænkning i sagen er den 20. januar, og inden da skal partierne have meddelt Folketinget, om de mener, der skal rejses en sag eller ej.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Leif Andersen

Har man støttet og sympatiseret med Trump og hans gerninger, kan man også selv udleve det, skulle man blive tildelt magten eller manipulere sig til den på demagogisk vis.

Måtte det få konsekvenser både for Trump og hans klakører indenlands som udenlands inklusive danske højre radikale populister.

Lillian Larsen, Peter Wulff, Ea Movang, Christian Mondrup, Herdis Weins og Helle Walther anbefalede denne kommentar