Klima
Læsetid: 6 min.

14 ngo’er få dage før Klimarådets dom: Regeringen lever ikke op til klimaloven

Regeringens tilgang til klimapolitikken strider mod både danske og internationale forpligtelser, mener 14 ngo’er, der forud for Klimarådets officielle dom fredag har evalueret den samlede klimaindsats. Ngo’erne mener, at regeringen svigter klimaloven. Dan Jørgensen mener, at det er objektivt forkert
»Internationalt anerkendes den danske indsats, og vi kaldes ofte et foregangsland,« skriver Dan Jørgensen i et emailsvar til kritikken fra organisationerne.

»Internationalt anerkendes den danske indsats, og vi kaldes ofte et foregangsland,« skriver Dan Jørgensen i et emailsvar til kritikken fra organisationerne.

Mads Claus Rasmussen

Indland
23. februar 2021

Regeringen lever med den nuværende klimapolitiske kurs hverken op til klimaloven eller Danmarks internationale klimaforpligtelser. Det er budskabet i et nyt notat fra 14 ngo’er, der har gransket den danske klimaindsats.

Organisationerne mener ikke, at Danmark med de indgåede klimaaftaler har udsigt til at overholde det lovfæstede mål om 70 procent drivhusgasreduktion i 2030. Og de kritiserer regeringens klimapolitik for i de kommende år at udlede flere drivhusgasser, end hvad Parisaftalen tilsiger.

En af organisationerne bag er Greenpeace, der mener, at regeringen i alt for høj grad satser på »højst usikre« teknologiske løsninger frem for konkrete CO2-reduktioner her og nu.

»Regeringen leverer langtfra det nødvendige for at leve op til klimaloven,« siger klimapolitisk leder Helene Hagel.

Hun bakkes op af Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, der også er en af organisationerne bag notatet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvad er ideen bag klimavogternes råd ? Hvor kommer de demokratisk, videnskabeligt og politisk ind i billedet ?

Endnu en snublesnare vi selv har sat

Why worry when you can panic ?

Vagn Qvistgaard

Kære Martin Bahn;
Regeringen har ikke ' lavet 33% af reduktionerne'; regeringen har lavet AFTALER om 33% af reduktionerne, til udførelse inden hhv. 2025 og 2030.
Helt ærligt, Martin: Det fremgår faktisk direkte af din info-grafik.

Så er du sød lige at korrigere dig selv?

vagn qvistgaard

Susanne Kaspersen, Kurt Nielsen, Niki Dan Berthelsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Danmarks CO2 nedskæring har kun symbolværdi, idet Danmark kun udleder 0,1% af verdens samlede CO2 udledning. Så den er nærmest ikke forekommende. Men selvfølgelig har den betydning. Ikke mindst for Danmarks omdømme ude i den store verden. Desuden kan det at være foregangsland omskrives til et kommende grønt eksport eventyr med en stor grøn vækst for dansk industri.

Den grønne omstilling kræver massiv grøn vækst. Den grønne rigdom venter lige om hjørnet. Og fremtidens verden kan bare ikke få nok af den.

Grøn vækst. Lyder det ikke bare groovii.

Jan Fritsbøger

grøn vækst er et oxymoron, vækst er problemets kerne, verden (de rige lande) har haft alt alt for meget vækst i mange årtier og at tro at man kan fortsætte med at have vækst bare med en grøn profil er faktisk at ignorere virkeligheden, vi skal ganske enkelt skrue ned for velstanden overalt hvor der er overflod, og i stedet for at skabe vækst skal vi forbedre fordelingen så dem som i dag ikke får opfyldt de helt basale behov er de eneste som kan tillade sig at have vækst, alle vi andre skal lære at være langt mere nøjsomme og skrue kraftigt ned for forbruget, og vi kunne jo starte med at stoppe det helt meningsløse overforbrug, især det forbrug som handler om "prestige", alt blæret vi ejer for at flashe vores "succes", som i virkeligheden er det modsatte af succes, vi bør ikke beundre de grådige og magtfulde, vi bør faktisk foragte dem, grådighed er efter min mening den værste og desværre mest udbredte mentale sygdom, tænk en verden hvor al grådighed er kureret.

Anders Stjernholm

Jeppe Lindholm

Beboerne i den kinesiske by Dalian tæller 5,6 mio - og udleder 0,025% af klodens CO2. Har de samme undskyldning som Danmark? Eller er de på den, fordi de er en del af konstruktionen Kina?

Den der "vi er et lille land"-tankegang er simpelthen håbløs. Vi er blandt de rigeste og mest vidende mennesker på Jorden - alene derfor skal vi gøre en væsentlig indsats. Konstruktioner som stater og grænser i forhold til udregninger bør ikke forvirre dig.

Mogens Kjær, Peter Høivang, Carsten Munk, Niels østergård, Jan Fritsbøger og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Bjarne Jørgensen

Hockey-staven er kun udtryk for én ting:
Panisk angst for at kræve adfærdsændring af vælgerne.
Så ethvert forsvar af staven er hykleri og led i SD's strategi om, at målet (vælgernes gunst) helliger alle midler (metoder, der ikke kræver ændring af adfærd).

Søs Jensen, Gitte Loeyche og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Nogen gør altså noget.

Det startede med statsforetagenet, KLAB, der er Sveriges absolut største energibruger. De vil være fuldstændig co2-neutrale med stålproduktion i 2026, og udviklede er system for dette.

Dette inspirerer et par andre store industrier, der også har udviklet deres c0--neutrale energi. Og måske kommer danske cementfabrikker eller tyske sukkerfabrikker i Danmark også i omdrejninger.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/storskalig-anlaagning-for-f...

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/vi-ska-inte-bli-en-konkurre...

KLAB stiller deres ekspertice omkring co2.fri energi til rådighed for alle.