Feature
Læsetid: 7 min.

Beboerne i Den Sønderjyske By har både tabt og vundet i stor retssag om salg til Blackstone

Lejerne i Den Sønderjyske By på Frederiksberg havde ikke ret til at købe deres boliger for en slik. Det slog en domstol fast i mandags. Til gengæld fik de skræmt Blackstone væk. Men før eller siden stiger huslejen nok alligevel
Beboerne i bydelen Den Sønderjyske By på Frederiksberg fik skræmt Blackstone væk. Alligevel frygter de, at huslejen snart vil stige alligevel.

Beboerne i bydelen Den Sønderjyske By på Frederiksberg fik skræmt Blackstone væk. Alligevel frygter de, at huslejen snart vil stige alligevel.

Finn Frandsen

Indland
3. februar 2021

Beboerne i Den Sønderjyske By på Frederiksberg må leve med usikkerheden lidt endnu.

Mandag faldt der dom i en sag, som 215 af boligområdets lejere havde anlagt mod ejeren Frederiksberg Boligfond, da fonden havde forsøgt at sælge deres boliger til kapitalfonden Blackstone.

Lejerne mente, at de på grund af ordlyden i et skøde fra 1932 var berettigede til at købe de 303 lejligheder i bebyggelsen til en samlet pris på kun 2,85 mio. kr.

Men den gik ikke, afgjorde Retten på Frederiksberg.

Lejerne har ikke kunnet overbevise retten om, at de har en selvstændig forkøbsret til Den Sønderjyske By. Dermed ved de fortsat ikke, om de risikerer at blive solgt.

Sagen er ikke bare et slagsmål mellem en fond og nogle få lejere på Frederiksberg. Den er et koncentrat af fortællingen om et københavnsk boligmarked, der er stukket af, politisk symbolik og om hvordan finanskrisens efterdønninger stadig skvulper ind i nutiden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja en grim sag og her er så et eksempel på værdien af at have vores almennyttige system, som dog desværre er underlagt en boliglovgivning, som fortæller hvem der må bo hvor.
Nu håber jeg da at kapitalen ikke vinder samlet godt støttet af vores retsvæsen. Her er der sgu ikke plads til humanisme ,kun kold kasse omkring den hellige ejendomsret.

Estermarie Mandelquist, Per Klüver og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

Skab et nyt anstændigt lovgrundlag.

Almennyttens tjenere er akkurat lige så griske som kapitalisterne. For i stedet for at sælge til rige private købere eller til almennyttige boligselskaber der har adgang til landsbyggefondens midler kunne man gøre sådan:

Har det offentlige behov for, eller grupper af private lyst til, at opføre "billige" boliger, så kan det ske ved at organisere det som selvejende boligforeninger, stiftelser. Man optager de nødvendige lån, garanteret af staten, som afdrages og forrentes til byggeriet er betalt. Den husleje der opkræves skal selvfølgelig afsætte midler til vedligehold og fornyelser men ikke til afkast, idet der ingen ejere er.

Metoden kan også bruges på eksisterende ejendomme som ønskes solgt. Her kan etableres et lovgrundlag der giver ejendommens lejere ret til, via en oprettet stiftelse, at overtage ejendommen til den udbudte pris. Da der ingen ejere er til disse konstruktioner, bør de friholdes for enhver ejendomsskat, af den årsag, at de reelt ejes af almenvellet (os alle) og fordi, hverken lejerne eller andre kan få adgang til boligforeningernes ejendom og anden formue.

Carl Chr Søndergård, Helene Thorup Hayes og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Det er pudsigt, at når private påberåber sig tilbagekøsretten, går dommerne straks imod. Når det offentlige i form af eksempelvis Københavns Kommune, der havde disse tilbagekøbsklausuler i mit nabolag, påberåber sig retten, er der ingen kære mor.

Carl Chr Søndergård og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar