Fødsler
Læsetid: 3 min.

Borgerforslag om bedre rettigheder for fødende har fået 16.000 underskrifter på få dage

I kølvandet på ugers debat om dårlige fødselsforhold møder et nyt borgerforslag om bedre rettigheder for fødende stor opbakning. Der er brug for handling nu, så alle børn og deres forældre sikres en god start på livet, siger en af medstillerne, der selv havde en traumatisk fødselsoplevelse
»Hvad koster en tryg fødsel eller et godt ammeforløb? Og hvilken værdi skaber det? Det er måske sværere at måle end for operationer eller kemobehandlinger. Men det handler om at give forældre og børn den mest optimale start på livet. Det kan da kun være en god investering,« siger Liv Collatz, der er en af medstillerne bag et borgerforslag om at forbedre fødselsforholdene på hospitalerne.

»Hvad koster en tryg fødsel eller et godt ammeforløb? Og hvilken værdi skaber det? Det er måske sværere at måle end for operationer eller kemobehandlinger. Men det handler om at give forældre og børn den mest optimale start på livet. Det kan da kun være en god investering,« siger Liv Collatz, der er en af medstillerne bag et borgerforslag om at forbedre fødselsforholdene på hospitalerne.

Emil Ryge

Indland
12. februar 2021

Tilstrækkelig tid og ressourcer til omsorg og støtte. Det er essensen i de rettigheder, som et nyt borgerforslag vil sikre fødende. Borgerforslaget er blevet mødt af stor opbakning, og siden mandag har omkring 16.000 skrevet under.

Det glæder Liv Collatz, som er en af medstillerne bag forslaget. Hun håber at nå de 50.000 underskrifter, som er krævet for at forslaget kommer til afstemning i Folketinget.

»Alt for mange kvinder – inklusive mig selv – har haft en frygtelig fødsel, fordi der ikke var hænder og tid nok. Og sådan har det været i årtier. Nok er nok. Nu skal der skabes forandring, og det håber vi, at borgerforslaget kan bidrage til,« siger hun. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Talena Brixgaard

Man behøver ikke skulle lave nye undersøgelser for at finde ud af, hvad det rette vil være for at give børnene og forældrene de bedste betingelser.
Jeg gik på Jordemoderuddannelsen i 1998, hvor der kom nye retningslinjer for området - som i meget høj grad tog hensyn til såvel samfundsøkonomien som den fysiske og psykiske sundhed for mor og barn. For os var det på det nærmeste en "Bibel" for, hvad det rigtige var.
Desværre kunne ikke alt implementeres, fordi det drejer sig om mange forskellige kasser, der skal betale for tingene. Men kan man få politikere til at læse udredningen og sørge for, at den traditionelle kassetænkning afløses af helhedstænkning, så kan løsningen findes her:

Måske kan bogen ikke længere købes fysisk, men så kan man følge linket:
Svangreomsorg retningslinier og redegørelse sundhedsvæsenets indsats i forbindelse med graviditet fødsel og barselsperiode
Sundhedsstyrelsen 1998, ISBN 87-90365-86-0

https://docplayer.dk/20375870-Svangreomsorg-retningslinier-og-redegoerel...