Analyse
Læsetid: 4 min.

Christiansborg er genåbnet hurtigere end resten af Danmark

Normaliseringen af dansk politik er sket hurtigt og overrumplende. De dybe uenigheder, der udspiller sig om tempoet i genåbningen – og som kan svække pandemibekæmpelsen – afspejler dog helt almindelige interessekonflikter partierne imellem
Som en klassisk magtteknik forsøger regeringstoppen at udstille de borgerlige som uansvarlige for derved selv at stå tilbage som de voksne, der kan og tør træffe de ubekvemme, men nødvendige beslutninger, skriver Lars Trier Mogensen.

Som en klassisk magtteknik forsøger regeringstoppen at udstille de borgerlige som uansvarlige for derved selv at stå tilbage som de voksne, der kan og tør træffe de ubekvemme, men nødvendige beslutninger, skriver Lars Trier Mogensen.

Mads Claus Rasmussen

Indland
25. februar 2021

Den gradvise genåbning er en lige så politisk beslutning som den pludselige nedlukning. Statsminister Mette Frederiksen (S) erkendte på sit pressemøde onsdag eftermiddag, at den konkrete plan er et resultat af en politisk afvejning. Men hun forsøgte samtidig at underspille de nye partipolitiske uenigheder, der nu er blusset op på Christiansborg: »Coronaen er hverken rød eller blå. Det er en sygdom, og den skal vi bekæmpe.«

Når der træffes indgribende beslutninger, der påvirker borgerne vidt forskelligt rundt om i landet, findes der imidlertid ingen neutral grund, som hverken S-regeringen eller den borgerlige opposition kan stå på. En hvilken som helst plan for genåbning vil bygge på prioriteringer, der skuffer nogle og skaber håb hos andre. Sådan er politik.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det kunne have været fint med nogle fakta, her få vi kun proces og noget politiske kandestøberi. Det er den slags kommentarer der understøtter politikerlede.

Eva Schwanenflügel

"Formelt har regeringstoppen haft alle beføjelser, og det er selvfølgelig blevet udnyttet – som også en borgerlig regering ville have forsøgt at drage fordel af situationen."

Og hvor er det dog en lettelse, at det ikke er de borgerlige, der sidder på toppen af pyramiden i øjeblikket.

Så var der aldrig blevet lukket ned, og Danmark ville have mindet om de værst ramte lande.

Mette Møhl, Hans Christian Jørgensen, Lone Hansen, Torben K L Jensen, Helle Walther, Inge Lehmann, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Vibeke Hansen, Mogens Holme, Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Iøvrigt også let gennemskueligt, at højrefløjen nu kritiserer, at man lytter til eksperterne.

Det var ellers kritikken fra foråret, at man IKKE lyttede.

Lone Hansen, Torben K L Jensen, Helle Walther, Inge Lehmann, Maj-Britt Kent Hansen, Mogens Holme, Anne-Marie Krogsbøll, Henriette Bøhne og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Hvorfor kan frisørerne åbne på Bornholm?

Det er fordi det er en klippeø.

Jørgen Munksgaard, Jesper Eskelund, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Morten Nielsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Har netop gennemlevet og hørt på populisten Martin Geertsens (V) manipulationer med tal, matematik og det han mener kan genåbnes. Selvom det er blevet sagt masser af gange i de endeløse Corona-debatter i Danmark skal det endnu engang slås fast at
Kompleksitet kan være en fjende af relevans. For matematiske modellers vedkommende gælder det ,at der er en afvejning mellem nytten af en model og den bredde, den forsøger at indfange. Men mange matematikere, som fx den svenske chefepidemiolog Anders Tegnell, forføres af ideen om at tilføje kompleksitet i et forsøg på at fange virkeligheden mere præcist. Når modellerne får tilført flere fænomener, passer en model muligvis bedre til data på skrivebordet eller i laboratorierne, men det har sin pris. Modellens forudsigelser bliver typisk mindre nøjagtige. Efterhånden som flere parametre tilføjes, opbygges usikkerheden (kaldet akkumuleret usikkerhedseffekt), og fejlen kan øges til det punkt, hvor forudsigelserne bliver ubrugelige.
Kompleksiteten af en model er derfor ikke altid en indikator for, hvor godt den indfanger og behandler de vigtigste fænomener i modellen. I tilfælde med hiv-infektionerne i '90erne viste en simpel modellering, der fokuserer på promiskuitet at være mere pålidelig end en mere kompleks der er baseret på hyppigheden af seksuel aktivitet. Opdagelsen af 'superspreder-events' og 'superspredere' med COVID-19 viser ligeledes, hvordan noget uventet ved virus-overførsel overrasker.
Matematiske modeller producerer meget usikre tal og er ikke gode til at forudse fremtidige infektioner, indlæggelser og dødsfald under forskellige scenarier.
I stedet for at bruge modeller til information og indsigt, reklamerer politiske rivaler for modeller som de tror støtter deres forudbestemte dagsordener. For at sikre, at forudsigelser ikke bliver supplement i politiske agendaer, skal modeller, beslutningstagere og borgere etablere nye sociale normer: Modeller må ikke tillades at projicere mere sikkerhed, end de fortjener; Og politikere skal ikke have lov til at fremture politisk uansvarlige ud fra misbrug af modeller der tilfældigt kan manipuleres ind i deres agenda. Martin Geertsen kan begynde her.

Jeg har det som i H.C Andersens Store Claus og lille Claus, der ikke kan tåle degne, jeg kan ikke tåle Martin Gertzens populistiske snakken. Jeg lukker og slukker.