Interview
Læsetid: 3 min.

Dan Jørgensen: »Vi er ved at se på mulighederne for at udfase biomassen«

Ifølge klimaministeren må og skal biomasse blot være en overgangsløsning. Derfor skal der gøres mere for at udbrede de grønne alternativer, lyder det fra Dan Jørgensen (S), som ikke udelukker afgifter og er ved at se på en mulig udfasning
Det er en løsning, men kun for en overgangsperiode, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) i denne serie, hvor Information stiller skarpt på biomassens fremtid i Danmark.

Det er en løsning, men kun for en overgangsperiode, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen (S) i denne serie, hvor Information stiller skarpt på biomassens fremtid i Danmark.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
6. februar 2021

– Hvordan ser du på Danmarks store forbrug af træbiomasse samt det forhold, at Danmark importerer mere end halvdelen af sin træbiomasse fra andre lande?

»Biomasse må og skal være en overgangsløsning, og jeg har længe været bekymret for brugen af biomasse. Biomasse har hjulpet os til få udfaset kul. Men vi mangler stadig gode alternativer. På sigt skal vi have vores energiproduktion over på de typer vedvarende energi, hvor klimabelastningen er lavere, for eksempel varmepumper. I den overgangsfase, hvor vi er nødt til at bruge og importere biomasse, skal det selvfølgelig være bæredygtigt.« (Klimaministeren svarer på mail, red.)

– Er du enig med de eksperter, der vurderer, at et stort forbrug af træbiomasse som Danmarks bidrager til at fremskynde den globale opvarmning?

»Jeg forstår godt bekymringen. Det er helt afgørende, at brugen af biomasse ikke fører til rovdrift på verdens skove. Der er stor forskel på biomasse – rester fra træproduktion og tyndingstræ fra skovbrug er langt mindre belastende end brug af hele stammer. Derfor indfører vi ved lov krav til bæredygtigheden af den biomasse, vi bruger i Danmark.«

»Fremover skal det dokumenteres, at biomassen kommer fra lovligt fældede træer, og at fældede træer genplantes. Der må ikke bruges biomasse fra lande hvis skove er i tilbagegang, med mindre det kommer fra bæredygtigt forvaltede skove, eller der er tale om restprodukter. På den måde bevares det CO2-lager, der findes i træerne. Naturområder skal beskyttes, og der skal tages hensyn til biodiversiteten. Der stilles desuden krav om, at udledningerne i produktionskæden holdes på et lavt niveau, og kravene til dokumentation bliver styrket. Overtrædelse af reglerne vil medføre sanktioner. Samtidig er vi ved at se på mulighederne for at udfase biomassen.«

En stor del af den danske træbiomasse kommer fra Estland.

En stor del af den danske træbiomasse kommer fra Estland.

Anders Rye Skjoldjensen

– Kan Danmark kalde sig et grønt foregangsland med tanke på de store mængder biomasse, vi brænder af?

»De danske lovkrav om bæredygtighed til biomasse er mere strikse end EU-reglerne, så ja, vi går forrest. Men det ændrer ikke på, at vi skal gøre mere i form af at udbrede nogle helt grønne løsninger, for eksempel elektriske varmepumper.«

– Hvordan mener du, at problemet med træbiomasse bør løses?

»For det første indfører vi ambitiøse bæredygtighedskriterier ved lov, og for det andet fremmer vi alternativerne til biomassen – som for eksempel de eldrevne varmepumper – via tilskud og sænkede elvarmeafgifter. Desuden er vi ved at lave en analyse af, hvordan man på sigt kan begrænse brugen af træbiomasse til el- og varmeproduktion. Analysen skal se på relevante virkemidler og konsekvenserne af dem. Med den i hånden kan vi drøfte næste skridt.«

– Bør der laves en neddroslingsplan, hvor forbruget af biomasse gradvist udfases fra kraftvarmesektoren?

»Lige nu er udfordringen, at vi mangler gode alternativer til biomasse for at lave varme i stor skala. I dag står biomassen for mere end halvdelen af den varme, vi bruger i Danmark, så det er ikke nogen helt nem opgave. Men vi gør bestemt meget for, at det skal ske. Vi har indført kontante støtteordninger til varmepumper og sænkning af elvarmeafgiften for at fremme alternativerne.«

– Kan afgifter på træbiomasse være en gangbar løsning?

»Det spørgsmål er vi i gang med at analysere. Måske kan det være en vej. Men afgifter er ikke altid svaret på alt. For eksempel må det jo ikke have den effekt, at forbruget skifter til andre fossile brændsler som olie og gas.«

Serie

Biomassens bagside

Kampen for en grønnere verden er med til at fælde verdens skove. Over halvdelen af Danmark og EU’s rene energi kommer fra afbrænding af træ. Historien om biomassens optur og forestående nedtur er dermed også historien om, at Danmark ikke altid er et grønt foregangsland. Information stiller skarpt på et af tidens største klimapolitiske dilemmaer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her