Genåbning
Læsetid: 3 min.

Eksperter dumper blåt forslag om at genåbne efterskoler i hele landet

Regeringens sundhedsfaglige indsatsgruppe anbefaler en regional genåbning af efterskolerne på Bornholm og i Nord- og Vestjylland. Det møder kritik fra borgerlige partier, der ikke kan se pointen, når eleverne kommer fra hele landet. Men en regional genåbning er det mest fornuftige, mener flere eksperter
Regeringens sundhedsfaglige indsatsgruppe anbefaler en regional genåbning af efterskolerne på Bornholm og i Nord- og Vestjylland. På billedet vender eleverne tilbage til Venø Efterskole efter den lange nedlukning I foråret. Foto: Johan Gadegaard/ Ritzau Scanpix

Regeringens sundhedsfaglige indsatsgruppe anbefaler en regional genåbning af efterskolerne på Bornholm og i Nord- og Vestjylland. På billedet vender eleverne tilbage til Venø Efterskole efter den lange nedlukning I foråret. Foto: Johan Gadegaard/ Ritzau Scanpix

Johan Gadegaard

Indland
24. februar 2021

Mandag aften udgav regeringens såkaldte Indsatsgruppe en række anbefalinger for en forsigtig genåbning. Et af emnerne handler om efterskolerne, og her er det anbefalingen, at de kun må åbne i Region Nord- og Vestjylland og på Bornholm, mens de øvrige regioner må vente mindst 14 dage yderligere.

Anbefalingerne har mødt kritik fra Venstre, De Konservative, DF og De Radikale, som appelerer til en national genåbning af efterskolerne. Partierne kan ikke forstå, at sjællandske børn må rejse på efterskole i Vestjylland og ikke vice versa. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, har blandt andet til Ritzau kaldt det for »håbløse restriktioner«.

Men det er ikke en god idé at åbne for alle efterskoler, siger en række eksperter til Information. De peger alle på, at smittetallene i lokalsamfundet har betydning for at undgå lokale udbrud på efterskolerne, hvorfor genåbningen kun anbefales i regioner med lav smitte. Derudover skal man se det som en spæd begyndelse, der kan give erfaringer til genåbninger i andre regioner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

De blå partiledere er virkeligt blevet agressive i stemmelejet når de taler for yderligere åbninger og er med til at tale befolkningens splittelse op. De blå gør hvad de kan for at splitte landet og befolkningen. Det er grimt at se på.
Den britiske mutation har ikke kunne dæmpes med de restriktioner vi har haft siden før jul, der skal meget hårdere reskriktioner til at dæmpe den, så når og hvis smitten explodere så skal der meget hårdere reskriktioner til sikkert udgangsforbud.
Den britiske virus smitter mere end den nuværende, sandsynligvis fordi der skal mindre mængde af virus til at udvikle sygdom, dvs mindre koncentration i luften kan give smitte, hvilket sikkert betyder at åbne vinduer og mere udendørs aktivitet i forår og sommer ikke vil have samme dæmpende effekt på smitten som vi så sidste forår og sommer. Så det er er kun vaccinationer der kan hjælpe nu, 95 % af befolkningen er ikke vaccineret, og de fleste bliver det først i maj og juni, hvis planen altså holder.
Regeringen ser ud til at vil gamble stort og de blå partier skriger for at det skal være endnu mere hazarderet, og det må vi huske når hospitalerne bliver overfyldte.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Arne Lund, Per Christiansen, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Nille Torsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Mette Johansson, Svend Erik Sokkelund, Anne Svendsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Chris Ru Brix, Steen K Petersen, Karin Hansen, Richard Strand og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
William Mannicke

”Vi vil gerne have så meget genåbning som ovehovedet muligt, men selvfølgelig på et sundheds forsvarligt grundlag”
Sådan kan blåbloks udsagn sammenfattes.

Hvorfor i H.. H... Helvede, forslår de så åbninger, der ikke er omfattet af de sundhedsfaglige sagkyndige?

Storcenter, alle butikker, skoler, efterskoler, højskoler, sport, fritid osv. osv.
Når ingen sagkyndige finder det forsvarligt?

Og hvor er lige den fjerde statsmagt?
Ingen kritiske spørgsmål om, hvad er lige forsvarligheden i blåbloks åbningsplan, når de nu går ind for sikker åbning?

Danmark et meget lille land, få medier, begrænset antal jobs, få avancement muligheder for kritikere

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Jan Weber Fritsbøger, Mette Johansson, Anne Svendsen, Per Kortegaard, Benta Victoria Gunnlögsson, Anne-Marie Krogsbøll og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Prøv lige at gør Jer selv den tjeneste at se hvor SPEKTAKULÆRT de her eksperter tog fejl ved den første genåbning i april - de spåede mange hundrede indlagte på intensiv blot man genåbnede skolerne for de små klasser:
https://files.ssi.dk/ekspertrapport--matematisk-modellering-af-covid19-d...

Der er enorm usikkerhed på de her modelberegninger - for det er i sagens natur svært at spå om fremtiden også hvis man er professor dillerdaller og kan pakke det ind i dyr matematik.

Jeg synes blå blok har ret - omkostningerne ved at holde skolerne lukkede er så afsindigt store at vi er nødt til at prøve os frem med en genåbning - måskegår det godt - og hvis ikke må vi lukke ned igen. Hvis vi stirrer os blinde på modelberegningerne risikerer vi at holde vores unge mennesker indespærret i et halvt år uden at det var nødvendigt, hvilket jo næsten ville være kriminelt.

Rikke Jakobsen, Mette Christiansen, Daniel Holdt, Ditte Bjerregaard og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Blå blok burde lukkes.

Man kunne så tale om en gradvis, forsigtig, genåbning af de borgerlige partier,
når coronakrisen var overstået.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Carsten Munk, Jan Weber Fritsbøger, Benta Victoria Gunnlögsson, Steen K Petersen, Randi Jepsen, Egon Stich, Richard Strand og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Kære Niels J
Lad os tage chancen, lukke op for det hele især efterskoler mm.
De smitter ikke nogen andet hinanden og deres forældres, lærerne, mf
Lad os samtidig huske på hven der må tage ansvar, når det går galt.
Når de unges forældres og bedsteforældres dør.
På overfyldte hospitaler.
Hvor “overbetalte” sygeplejesker kæmper en kamp.
De tager med glæd gerne en vagt eller to mere for at glæde blå bloks ønske om at åbne op for samfundet.
Så igår 3 “tøser” i fakta sammen (med mundbind) indkøbe en vand, ikke hver men et stykke vand. Der var åbentbart meget morsomt, de unge hyggede sig tydeligvis.
For at gå ud på p-plads og grine vidner og samtidig dele en flaske vand. Så de har tydeligvis fattet hele budskabet og bærer sig ansvarsfuldt ad.
Det er den der skal åbnes op for. Fordi de keder sig, og det er synd.
Vi skal bare lige huske at de første 14 dage går det fint, derefter kommer der 14 dage med flere indlæggelser, og derefter 14 - med flere døde og sådan vil det fortsætte.

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Steffen Gliese, Gitte Loeyche, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Randi Jepsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Prøv lige at gør Jer selv den tjeneste at se hvor SPEKTAKULÆRT de her eksperter tog fejl ved den første genåbning i april - de spåede mange hundrede indlagte på intensiv blot man genåbnede skolerne for de små klasser:
https://files.ssi.dk/ekspertrapport--matematisk-modellering-af-covid19-d..."

Hvor ser du dette, Niels Johannesen? Kunne du indsnævre lidt - jeg kan ikke lige finde det.

De tog fejl den anden vej de første to måneder af epidemien. Og nu står vi med en ny pandemi: B117.

De tog også fejl mht. forsvarligheden af at lade ikke-smittede mink leve - der tog de også fejl den anden vej.

Jeg vil hellere have, at de tager fejl ved at overvurdere faren end ved at undervurdere faren. Det sidste har vi helt unødvendigt lidt under i et år nu.

Hvis detmod forventning nu går fantastisk med B117 og vaccinerne om en måned, så kan vi jo genoverveje tingene til den tid, ikke?

Inge Lehmann, Lillian Larsen, Per Christiansen, Steffen Gliese, Per Langholz, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Freddie Vindberg, Benta Victoria Gunnlögsson og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Anne-Marie Krogsbøll

Ja, tabel 4 på side 13 opsummerer de centrale modelsimulerede scenarier under en "lille genåbning" for de mindste klasser og daginstitutioner.

I et af de to scenarier når belastningen af hospitalernes intentensivafdelinger op på 767 personer. I virkelighedens verden nåede vi aldrig op på mere end godt 100 indlagte på intensiv selvom genåbningen meget hurtigt blev meget større.

Jeg regner med at du giver mig en anbefaling som tak for ulejligheden.

Rikke Jakobsen, Mette Christiansen, Anders Reinholdt, Daniel Holdt og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for svar, Niels Johannesen.

Det er sikkert min fejl, men jeg kan ikke se det, du siger. Tabel 4 viser en sammenligning mellem "Scenarie med social afstand" og "Scenarie uden social afstand". Og de angiver de "maksimale" belastninger.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Efterskolerne skal fuldt genåbne hurtigst muligt. De unge kan ikke fortsætte med at være låst inde hjemme. Efterskolerne er et afgrænset område, hvor eleverne har en 24 timers døgnrytme kun med sig selv. Med test før ankomst til efterskolerne er risikoen derfor absolut minimal og langt langt mindre end den er ved åbning af folkeskolens afgangsklasser i nord- og vestjylland, for slet ikke at tale om 0-4 klasse, som grænser til en ukontrolleret handling at åbne.

Og hvad de ældre 80+ angår, så er de stort set færdigvaccineret nu og smittespredningen på plejehjem stort set stoppet.

Så der er kun en mindre risiko forbundet med fuld genåbning af landets efterskoler. Og det skal derfor ske nu. Eller får de mange unge ødelagt et meget meget vigtigt år for deres udvikling og dermed for deres fremtidige liv og velvære.

Desuden omhandler efterskolerne kun 30.000 elever, mens 0-4 og 9-10 klasserne omhandler op mod 500.000 elever.

Og corona virusset er kommet for at blive. Det kan vi lige så godt vende os til. Der vil til stadighed kommer mutationer, som vil kræve fornyet årlige vacciner og kræve sine ofre. Præcis som influenza, som stort set ingen bekymrer sig om i dag. Selv om influenza kræver 2.000 dødsofre årligt i Danmark. Der har endog været år, hvor der har været op mod 12.000 døde med influenza herhjemme.

Så se så, at få fuldt genåbnet alle landets efterskoler. Alt andet er fuldstændig meningsløst.

Rikke Jakobsen, Mette Christiansen, Anders Reinholdt, Anne Schøtt og Daniel Holdt anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Per Christiansen

Jeg synes ærlig talt ironien er malplaceret.

Ja, det ER synd for de unge mennesker at de har været spærret inde i månedsvis - og nu tilsyneladende fortsat skal være spærret inde igennem det meste af foråret.

Det KAN VÆRE at det er nødvendigt for at undgå et scenarie, som det du beskriver. Og i så fald må det jo være sådan.

Min pointe er at den måde regeringen i øjeblikket bruger modelresultaterne på vidner om en total mangel på forståelse af hvad en model er og hvad den kan og hvad den IKKE kan. Det er IKKE sådan at bare eksperterne regner længe nok, så ved de præcist på tredje decimal hvor stor en stigning i antal smittede og døde vi får ved at hæve afstandskravet fra 1 til 1.5 meter. Meget langt fra. Og fordi usikkerheden på modelberegningerne er så kæmpe stor, kan vi ikke udelukkende bruge dem til at styre efter. Vi er nødt til prøve os frem.

Mette Christiansen, Anders Reinholdt, Daniel Holdt, Svend Erik Sokkelund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Anne-Marie Krogsbøll

Ja, de maksimale belastninger er det højeste antal indlagte på intensiv man når op på i det simulerede pandemiforløb over foråret og sommeren 2020 - eksperterne finder at antallet skulle toppe på 767 (under et centralt sæt af antagelser) mens det i virkeligheden toppede på godt 100.

/Niels

Lad os fokusere på at få de lokale skoler og uddannelsesinstitutioner åbnet og så se hvordan udviklingen bliver over de næste par uger. Det er stadigvæk de steder hvor hovedparten af de unge befinder sig.

Imens kan vi også få mere viden omkring vaccination - herunder om vaccinerede kan være raske smittebærere og hvor længe vaccinen forventes at virke. Bl.a. er det interessant at det Israelske vaccinepas udløber 6 måneder efter vaccinationsdatoen.
https://corona.health.gov.il/en/directives/vaccination-certificate/

Anne-Marie Krogsbøll

Niels Johannesen:

Jeg tror, du misforstår tabellen. Tabellen skal læses på den måde, at der er et usikkerhedsinterval fra 124 til 735 intensive indlagte ved et scenarie med social afstand (hvilket vel var det, de regnede på), og fra 182 til 1780 uden social afstand.

Så ved et scenarie med social afstand - hvilket jo var det, man planlagde - har de beregnet et minimum på 124 - og det blev så 100. Det er i mine øjne ikke så galt.

Men det er længe siden, jeg har haft statistik og den slags, så det er da muligt, jeg tager fejl. Er der andre statistikkyndige, der kan bidrage?

Inge Lehmann, Per Langholz, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nogen mener personalet på efterskolen udgør en smitte risiko i højere grad end elverne. Men lærere behøver ikke alle være tilstede. Mange af dem kan online undervise de unge hjemmefra, som de gør i dag, mens eleverne befinder sig sammen på efterskolen. For det er ikke undervisningen i sig selv, som gør efterskolen til en oplevelse. Det er det sociale liv, sammenhold og de venskaber der opstår.

Desuden. En del af efterskolens personale bor på skolernes ejendom. Ligesom der er personale, som kan komme langvejsfra fra andre steder i landet og dermed bor på skolen på hverdagene.

Det kan sagtens lade sig gøre fuldt at genåben efterskolerne uden større risiko. Faktisk burde de slet ikke have været nedlukket andet end et par uger for at få styr på situationen. Allerede tilbage i januar blev de unge bedt om at få lavet en corona test før de måtte møde ind på efterskolen efter juleferien. Så det var på plads.

- Alle efterskoler skal fuldt genåbnes nu. De her nedlukningsrestriktioner er efterhånden ved at gå i selvforstærkende selvsving.

Rikke Jakobsen, Mette Christiansen, Anne Schøtt og Daniel Holdt anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Derudover ligger de fleste efterskoler ude i det åbne land væk fra større byer eller byer overhovedet. Så en kontaktflade til lokalomgivelserne er yderst begrænset, hvis overhovedet de er tilstede.

Og de unge er elle vilde efter at komme tilbage.

Alternativt vil flere og flere forældre begynde at organisere en "efterskole" oplevelse selv med at bruge sommehuse, hvor de unge så kan være sammen om online undervisning. Her bor de så uden voksne tilstede, men under opsyn. De laver selv mad og organisere selv dagen og natten.

Mette Christiansen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

nogen mener åbenbart at man kan tilpasse sine fakta til den mening man gerne vil have, ( når Trump kan så --- )
og andre tilpasser deres mening efter de tilgængelige fakta, og kan derfor blive klogere,
hvis man brændende ønsker alle restriktioner fjernet, kan man undervurdere faren ved dette og konkludere at corona nærmest slet ikke er farlig, at mundbind eller andre foranstaltninger ikke virker eller hvad man nu kan finde på som kunne legitimere en genåbning,
og man kan overdrive de negative aspekter ved de nødvendige smittedæmpende tiltag, og for eksempel tale om de "stakkels indespærrede" unge mennesker ??
men ingen har jo været indespærrede, hvilket man dagligt kan se på alle de småflokke af unge som opfører sig som om corona slet ikke findes,
sikkert fordi de tror de ikke selv er i nogen fare,
det er jo kun gamle og syge der dør så hvad kommer det et ungt menneske ved,
og netop derfor er unge mennesker sandsynligvis de primære smittespredere,
sandsynligheden for at voksne er smittebærere er simpelthen mindre, på trods af at en del har rimeligt mange daglige kontakter som en følge af deres job, netop fordi vi tager smittespredning alvorligt.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Freddie Vindberg og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Svend Erik Sokkelund

Hvis man lukker op for efterskolerne, hvilket der kan være rigtig meget fornuft i, mener jeg der skal satses optimalt meget på udendørs aktiviteter af alle slags, da det giver mindst smittespredning og kan kompensere for den overvægt, en stor del af ungdommen har lagt sig til det sidste årstid.

Jeppe Lindholm, Mette Christiansen, Anne Schøtt, Daniel Holdt og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

Nej, Anne-Marie Krogsbøll jeg misforstår ikke tabellen - der er to scenarier: et hvor folk holder social afstand og et hvor de ikke gør - for hvert scenarie er der et konfidensinterval - det tal jeg citerede var det centrale estimat i det ene scenarie - ligesom de tal du og politikerne citerer om den forventede smitteudvikling i april er det centrale estimat og ikke de ekstreme ender af konfidensintervallet.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg kan ikke følge din udlægning, Niels Johannesen. Hvor kommer det med de små børn, som du henviser til, ind i billedet? Og hvorfor bruger du estimatet for "ingen social afstand" som bevis for, at man har estimeret helt forkert mht. effekten af "social afstand"?

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Jan Weber Fritsbøger

Det er en ret grov beskyldning du kommer med (sammenligningen med Trump) - der er så vidt jeg kan se ingen her i tråden, der manipulerer fakta.

Det er vigtigt at forstå at modelestimaterne IKKE er fakta men er en forudsigelse baseret på en matematisk model - og at forudsigelsen har en kæmpe usikkerhed. Det vil enhver seriøs videnskabsmand medgive - og hvis du kigger på SSIs egne beregninger vil du se at de estimater der citeres i pressen er omgivet af et meget bredt konfidensinterval. Som jeg påpegede ovenfor var den faktiske smitteudvikling efter genåbningen i april væsentlig lavere end SSIs centrale estimat - og faktisk også lavere end den nederste grænse af deres konfidensinterval.

Det er jo desværre dig, der polariserer og kommer med grimme beskyldninger i stedet for at forholde dig til at vi ikke VED hvordan smitteudviklingen bliver hvis vi åbner skolerne - modellerne giver et bud, men et bud med meget stor usikkerhed og et bud, som vi må fortolke i lyset af at de før har taget voldsomt fejl.

Anders Reinholdt, Anne Schøtt og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Anne-Marie

Tabel 2 på side 10.

Anne-Marie Krogsbøll

Og hvordan forholder Tabel 2 på side 10 sig så til tabel 4, side 13. Niels Johannsen?

Desuden HAR man jo angivet usikkerhedsintervallet - det gør man jo netop i erkendelse af, at der er stor usikkerhed. Så er det da dumt at hænge dem op på medianen - der er jo taget højde for, at den kan være forkert.

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Anne-Marie Krogsbøll

Jeg kaster håndklædet i ringen - jeg har virkelig prøvet...

Anne-Marie Krogsbøll

Nej, Niels Johannesen...jeg synes ikke, du har prøvet at forklare din påstand ret meget:

"hvor SPEKTAKULÆRT de her eksperter tog fejl ved den første genåbning i april - de spåede mange hundrede indlagte på intensiv blot man genåbnede skolerne for de små klasser:"

1: Man genåbnede i følge tabel 2 side 10 meget mere n bare de små klasser.

2. Man regnede ikke spektakulært forkert - man beregnede et minimum på 124 indlagte, men endte med 100 (siger du - hvor kommer det tal så fra?). I betragtning af de utroligt mange usikkerhedsfaktorer er det ikke spektakulært. I mine øjne kan man i hvert fald ikke bruge det til at kassere de nuværende advarende beregninger.

Det er muligt, at det er mig, der tager fejl, men jeg kan altså slet ikke følge den argumentation.

Jeg håber at høre andres vurdering...

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Bare for lige at danne sig et overblik over de foreløbige mutationer vi i øjeblikket må slås med, særligt escape-varianten E484K, samt en helt ny variant fundet hos 55 danskere, kan man med fordel læse dette indblik fra Sundhedspolitisk Tidsskrift:

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/4422-helt-ny-variant-funde...

Inge Lehmann, Alvin Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Morten Reippuert Knudsen

Interessant at Brix nævner Ishøj og ikke Kolding...

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

@ Niels Johannesen - jeg syntes du gjorde et tappert forsøg, og du har fuldstændig ret. Det er de samme eksperter som i marts lavede den "berømte" graf som Magnus Heunicke stod og flagrede med, som aldrig nogensinde var i nærheden af at passe.

Det løb mig koldt ned ad ryggen, da jeg indså at dommedagsprofeten Allan Randrup Thomsen er med i den "ekspertgruppe", for så kan vi ligeså godt lukke ned til engang i september. Men ok, så tager vi da bare en måned mere, og jeg forstår ikke hvorfor man ikke lige så godt kan tage maj med når man er igang....

Rikke Jakobsen, Mette Christiansen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll

Der vist 50 år siden, at jeg har haft teoretisk statistik, men kan måske huske tilstrækkeligt til at hjælpe dig til at forstås Niels Johannesens argumenter.

Bortset fra usikkerheden om, hvad der står i notatet fra Statens Seruminstitut, drejer misforståelserne sig om, hvad et usikkerhedsinterval betyder.

I dette tilfælde tror jeg, at det rækker for forståelsen, hvis man siger, at der er 95 pct. sandsynlighed for, at antal indlagte på intensivafdelinger ville ligge mellem 124-og 735 personer. Jo nærmere man kommer usikkerhedsintervallets grænser, jo mindre sandsynlighed er der normalt for, at tallet ligger her.

Det betyder omvendt, at der kun er en meget lille sandsynlighed for, at antallet er mindre end 124, og et tal på 100 er altså statistisk set et spektakulært fejlskøn. Men det kan der være mange gode grunde til.

Tallet 100 indlagte kan du for øvrigt finde i DR.dk. netavis, der viser tal for hele epidemien. Antallet af indlagte på intensivafdelinger faldt vedvarende fra 100 d. 12. april.

Så skriver du i dit seneste indlæg, at man åbnede for meget mere end de små klasser, De er vist rigtig, men så skulle antallet af indlagte da være blevet meget større, end de 100 man maksimalt oplevede, og det var næsten før faldet medicinsk ville optræde. Herefter faldt det modsat af, hvad man skulle forvente.

Til Niels Johannsen vil jeg sige, at der er flere grunde til, at statens seruminstitut tog fejl. For det første havde de kun meget få erfaringer for, hvordan Coronavirussen ville udvikle sig, hvis man lempede på restriktionerne. Det var skøn uden meget støtte fra virkeligheden, men det var altså, hvad de havde at arbejde med.

For det andet har vi næsten et år senere langt større erfaring med coronaepidemiens udvikling, og så er det let at være bagklog, og sige, at det var et medicinsk fejlskøn. Men indrømmet, STATISTISK set var det altså et alvorligt fejlskøn.

Hvorom alting er, så er der mere grund til at stole på Seruminstituttets beregninger i dag. Dels fordi de har langt større erfaringer med epidemien, dels fordi de – så vidt jeg ved - har mange flere eksperter involveret. Indtil videre har de jo også haft helt ret i, hvornår den britiske variant ville blive dominerende.

Og det er netop den britiske variant, som vi kommer til at opleve i den nærmeste fremtid. Erfaringerne her er, at den udvikler sig chokerende hurtigt i de små klasser. Derfor er det efter min bedste overbevisning rimeligt at udvise forsigtighed på den korte bane.

Inge Lehmann, Jørgen Warming, Søren Dahl, Niels Johannesen, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvorfor er der så mange der skubber der unge foran sig og iær efterskole eleverne. Er efterskoleeleverne ikke i højgrad den øvre middelklasses børn, som forældrene vil have gjort parate til gymnasie, selv om de måske ikke er modne eller har lyst?.

Hvordan forstiller man sig en isoleret social bobel bestående af 29.716* unge mennesker, der også gerne sommetider vil se deres forældre, venner og kærester, sam 8.200* ansatte på efterskolerne. Skal de ansatte testes hver dag?

Kristian Thelsen Dahl (TV2News) siger at man kunne have lavet beregning for 2 måneder siden!!! De siger meget om hvor lidt blå blok forstår det her og gider sætte sig ind i det. Man kunne på ingen måde lave beregninger for 2 måneder siden der ville være valide idag.

* Ekspertrapport
side 47
https://sum.dk/Media/6/B/Ekspertrapport%20af%20d.%2021.%20februar%202021...

Inge Lehmann, Anne-Marie Krogsbøll, Eva Schwanenflügel og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar

Daniel Holdt

Måske skulle du overveje, om ikke det var restriktionernes og befolkningens forsigtighed, der var grunden til, at vi aldrig nåede toppen af kurven.

Under alle omstændigheder kan den slags overvejelser godt betale sig, før man kaster sig over tasterne.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mogens Kjær - den overvejelse har jeg skam også gjort mig inden jeg "kastede" mig over tasterne. Derfor accepterede jeg også tingene fromt dengang, og var stor tilhænger af håndteringen sidste år.

Men jeg kan ikke længere accepterer de konsekvenser som vi byder så mange mennesker, på et grundlag der er baseret på mavefornemmelser, gætterier, worst case scenarier, forventninger og formodninger. (og generelt også et mediebillede der ganske tydeligt prøver at holde fast i dette absurde frygtscenarie) Hvis Sverige kan få et samfund til at fungere nogenlunde så kan vi også, og nej jeg er hverken selvstændig eller har behov for at komme på bar.

Anne-Marie Krogsbøll

Tak for forklaring, Mogens Kjær - der blev jeg en del klogere. Så jeg bøjer mig for, at der var et stort fejlskøn (hvilket vel ikke er noget nyt - det er mere størrelsen, man kan diskutere) - men mener som du, at det var forståeligt, situationen taget i betragtning, og at man ikke kan bruge de tal til at afvise de nuværende beregninger.

Eva Schwanenflügel

Tja, i Sverige nærmer man sig med hasteskridt 13.000 døde, og oppositionen kræver nu, at poltikerne tager magten tilbage fra Anders Tegnel, der har taget fejl i stort set alle forudsigelser.

Inge Lehmann, Arne Lund, Steffen Gliese og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Ulf Kristersson og Elisabeth Svantesson kræver, at den svenske regering nedsætter en krisestyringsgruppe og håndterer pandemien i stil med, som man gør i Danmark og Norge. Derudover lægges der op til, at politikerne kan pålægge befolkningen restriktioner som eksempelvis mundbind, der ifølge oppositionen bør være krav og ikke anbefalinger.

Sverige kæmper lige nu, som det også er tilfældet i Danmark, med udbrud af den britiske variant og en øget smitte i samfundet. Ifølge SVT er der i 20 af 21 svenske regioner nu blevet opdaget muteret virus, og den britiske variant er langt den mest dominerende."

"Sveriges opposition vil tage magten tilbage fra Folkhälsomyndigheten og Anders Tegnell"
https://finans.dk/politik/ECE12782159/sveriges-oppositionsleder-vil-have...

Inge Lehmann, Arne Lund, Steffen Gliese, Mogens Kjær og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Stockholm gør sig klar: Nu kommer tredje bølge"

https://www.berlingske.dk/internationalt/stockholm-goer-sig-klar-nu-komm...

(Og ingen flokimmimunitet så langt øjet rækker..)

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Mogens Kjær og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det er ikke børn og de unge, som længere skal isolere sig. Det er de udsatte og de ældre, som må påtage sig den opgave. Ikke mindst i egen interesse.

Rikke Jakobsen, Mette Christiansen, Anders Reinholdt og Daniel Holdt anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Siden hvornår har børn og unge isoleret sig, og de ældre festet i gaden, Jeppe Lindholm???

Det var da en besynderlig betragtning.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Mogens Kjær og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Jeg kender flere sårbare, som ikke har været uden for en dør i et år.

Inge Lehmann, Steffen Gliese, Mogens Kjær og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg kender børnebørn og oldebørn, der ikke har set deres ældre familiemedlemmer i meget lang tid ... meget trist... for begge parter...

Steffen Gliese, Mogens Kjær og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Du har fuldstændig ret Jeppe.

Daniel Holdt

Du vil ikke acceptere, ”de konsekvenser, som vi byder så mange mennesker, på et grundlag der er baseret på mavefornemmelser, gætterier, worst case scenarier, forventninger og formodninger.

Det er så heller ikke tilfældet Din påstand om, at forskerne intet har lært i et år, og vil lave samme fejlskøn én gang til, er helt hen i vejret. Modellerne er baseret på de bedste skøn vi har, og de er denne gang baseret på solide erfaringer fra virkeligheden, suppleret med de allernyeste erfaringer fra de nye virusvarianter.

Om ikke andet, så kunne du måske overtales til at se på, hvad der skete med antal indlagte fra 1. december til 1. januar. Og herfra videre frem, da vi indførte sanktioner igen. De virkede, og da vi nu én gang til – over i købet denne gang - midt i højsæsonen for luftbårne infektionssygdomme – gennemfører en ny lempelse, ville det være komplet ansvarsløst ikke at gå forsigtigt frem.

Det ligger lige til højrebenet, og hvis du ikke kan sende den bold i mål, må du hellere indstille dig på en hård omgang træning i ”virusspillet”

Inge Lehmann, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Om ikke andet, så kunne du måske overtales til at se på, hvad der skete med antal indlagte fra 1. december til 1. januar." - det gjorde jeg skam også, jeg så et indlæggelsestal der var lige så højt som sidste vinter og faktisk lavere end vinteren 2018, som var rigtig hård. Forskellen var, at coronapatienter kræver et stort antal ressourcer og at man sendte et stort antal sundhedspersonale hjem når de blev testet positive. Min ven arbejder på Bispebjerg coronaafsnit og lad mig citerer ham ordret : "Jeg har arbejdet der i 18 år, og det er på ingen måde værre i forhold til det jeg oplevede i 2018. Forskellen er, at vi er konstant underbemandet fordi folk bliver sent hjem, og så skal vi andre løbe hurtigere".

De modeller er det bedste vi har siger du? Jeg stoler ikke på noget som helst Allan Randrup Thomsen lægger navn til længere, og når selv Jens Lundgren står på TV2 News og siger at de her tal er forbundet med en stor usikkerhed og tallet på 870 indlæggelser måske nok er en overdrivelse, behøves jeg ikke sende nogen bold i mål.

Niels Johannesen

@ Mogens Kjær

Tak for din kommentar og dine opklarende bemærkninger -

Jeg er enig i at der kan være nogen grund til at tro at SSIs modeller er blevet bedre siden april, men jeg er langt fra overbevist. Jeg tror snarere det handler om at disse modeller simpelthen ikke er bedre. Det er slet ikke ment hånligt. Det er også svært for meteorologer at forudsige vejret i næste uge og for økonomer at forudsige væksten eller inflationen i næste kvartal. Det er simpelthen svært at spå om fremtiden - selv med de bedste videnskabelige metoder.

/Niels

Steffen Gliese

De, jeg kender, der er blevet smittet, er blevet det af børn og unge, herunder efterskoleelever på weekend.

Jeppe Lindholm

I Norge har de holdt skolerne åben uden de store problemer med corona. Så det kan vi i Danmark selvfølgelig også. Og efterskolerne udgår kun en minimal risiko.

De sårbare og ældre er ved at være vaccineret og har haft næsten et år til at indrette sig med passe på sig selv i en udfordret situation. Så det kan de godt finde ud af.

At sende børn og unge i hjemsendt isolation i månedsvis er ikke længere holdbart. For på intet tidspunkt i livet leves livet mere intens end i barndommen og ungdommen.

Og det ved vi godt alle sammen.

Corona virusset er kommet for at blive. Det må efterhånden være realiteten for os alle med de mutationer, som ses løbende. Det må vi vende os til. Og nedlukningen kan under ingen omstændighed vare ved.

Også det ved vi godt alle sammen.

Sören Tolsgaard

Jeppe Lindholm -

"Præcis som influenza, som stort set ingen bekymrer sig om i dag. Selv om influenza kræver 2.000 dødsofre årligt i Danmark. Der har endog været år, hvor der har været op mod 12.000 døde med influenza herhjemme."

Hallo!?

Influenza kræver ikke 2.000 dødsfald årligt i DK, normalt betydeligt færre, og 12.000 er vist kun den spanske syge for 100 år siden et eksempel på. Dengang var Europa ramt af krig, hungersnød samt adskillige epidemier på én gang, så begribeligvis fik pandemisk influenza alvorlige følger, som den næppe kunne opnå i vor tid.

Politisk motiveret bragesnak om, at covid-19 kun er "præcis" som en lille influenza, har intet med virkeligheden at gøre. Havde vi ikke haft omfattende restriktioner, ville dødstallet begribeligvis have været meget højere. UK og USA har ca. 4 x højere dødstal (svarende til ca. 9.000 dødsfald i DK) og der har man endda også haft restriktioner, om end for sent og svagt. Endnu flere ville begribeligvis have været døde, hvis "stort set ingen havde bekymret sig" om covid-19.

Og det ved de fleste af os heldigvis udmærket godt alle sammen!

Inge Lehmann, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeppe Lindholm, når du skriver:

"Og hvad de ældre 80+ angår, så er de stort set færdigvaccineret nu og smittespredningen på plejehjem stort set stoppet."

- Så passer det ganske enkelt ikke.

Det er udelukkende dem på plejehjem, der er ved at være færdigvaccinerede.
Alle andre sårbare grupper er man dårligt nok startet med.
Dem findes der- surprise- omkring 1,5 millioner af i Danmark.

Der er sengeliggende, der ikke kan blive vaccineret, fordi de ikke er i stand til at møde op på vaccinationscentrene.
Ligeledes er ældre uden køretøj og mobilitet udelukket, hvis de ikke har pårørende.
Der er en hel del mennesker med psykiske lidelser, der heller ikke selv kan komme til et center.
Der er unge med meget nedsat immunforsvar, der ikke kan tåle at møde op.
Alle disse mennesker, og mange flere til, kan ikke få hjælp, på trods af at de har modtaget invitationer i deres e-boks.

Der mangler også stadig vacciner, og de begynder først at komme til april.

Sårbare mennesker har været isolerede i et helt år, og nu skal B117 og alle mulige andre mutanter så bare have lov til at sprede sig uhæmmet, fordi det er synd for skoleeleverne?

Hvordan skal de så få indkøb, hjemmehjælp og i det hele taget overleve, hvis smittespredningen bliver langt mere voldsom end den allerede har været?

Det er kun 3% af befolkningen, der er færdigvaccinerede.

Eva Schwanenflügel

Vaccinerede indtil videre:

Plejehjemsbeboere 38.726. 92%

Ældre end 65, som modtager praktisk hjælp og personlig pleje (og enkelte under 65) 42.539. 71%

Ældre end 85, som ikke er plejehjemsbeboer 68.898. 70%

Social- og sundhedsansatte 152.995. 37%

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-12-09-overblik-saadan-er-status-paa-...

Eva Schwanenflügel

Sorry, jeg kom til at skrive forkert.
Det er 1 million danskere, der ifølge SST er mest i risiko for at udvikle et alvorligt forløb med Covid 19.

Sider