Interview
Læsetid: 7 min.

Enhedslistens nye politiske ordfører: »Vi har været på en stor rejse som parti«

Det var en enig folketingsgruppe, der onsdag valgte Mai Villadsen som ny politisk ordfører for Enhedslisten, selv om Søren Søndergaard også stillede op. Hun fremhæver, at partiet fortsat vil søge brede politiske aftaler, men forventer hårde kampe om ulighed og klima
Det var en enig folketingsgruppe, der onsdag valgte Mai Villadsen som ny politisk ordfører for Enhedslisten, selv om  Søren Søndergaard også stillede op. Hun fremhæver, at partiet fortsat vil søge brede politiske aftaler, men forventer hårde kampe om ulighed og klima

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
11. februar 2021

Med valget af Mai Villadsen som ny politisk ordfører kan ingen længere være i tvivl om, at de godt må beholde tandbørsten, hvis Enhedslisten en dag kommer til magten.

I 2012 fornyede partiet sig selv, da daværende politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen undsagde dele af Enhedslistens partiprogram. Politiet, militæret og den private ejendomsret skulle bevares, fastslog hun.

»Når der i medierne har været udtalelser om at lukke medier, om voldelig revolution og om, at man allernådigst kan få lov til at beholde sin tandbørste, så må jeg melde fuldstændig klart fra,« sagde hun dengang til Jyllands-Posten.

Den linje, som Johanne Schmidt-Nielsen kickstartede, vil fortsætte under Mai Villadsen, slår dagens hovedperson fast. Enhedslistens opgave er at præge regeringen til at blive grønnere og rødere.

»Vi har været på en stor rejse som parti, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at fortsætte udviklingen, hvor vi vokser og får konkret politisk indflydelse. Uden selvfølgelig at sælge ud,« siger hun.

Enhedslisten har under Pernille Skipper også skiftet strategi. Samtidig med at partiet har været med til at udforme det forståelsespapir, der binder regeringen og støttepartierne sammen, har Enhedslisten også indført røde linjer. Belært af regeringsperioden med Thorning og Corydon, må de ikke krydses, hvis partiet skal fastholde sin regeringsstøtte.

»Nogle gange har vi været med i aftaler, fordi de trækker i den rigtige retning. Men vores mandater overgiver vi ikke bare til Socialdemokratiet. Det kan man se med Mink-aftalen og den grønne skattereform. Det var vigtigt, at vi stod uden for lige præcis der. Og den linje vil jeg fortsætte.«

Partistrateg Pelle Dragsted, som er medlem af hovedbestyrelsen og tidligere folketingsmedlem, ser også valget af Mai Villadsen som en videreførelse af linjen efter Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper.

»Jeg opfatter hende som en forlængelse af den overordnede strategi om, at Enhedslisten skal spille en dobbeltrolle, hvor vi på den ene side er til rådighed for aftaler og kompromiser og på den anden side udgør en klar opposition til regeringen, når den svigter sine løfter,« siger han.

Vil gå hårdt til forhandlinger

29-årige Mai Villadsen har siddet i Folketinget i halvandet år og har en fortid i elevbevægelsen, HK og som politisk rådgiver i Enhedslisten. Hun har ledt de politiske forhandlinger om en ny klimalov samt klimaaftalerne på blandt andet transport- og energiområdet.

Klima, udlændinge og ulighed er tre dagsordener, hvor Mai Villadsen forventer hårde politiske kampe i den kommende tid, forklarer hun.

Siden valget har partiet indgået klimaaftaler med regeringen, som hun efterfølgende selv har kaldt for uambitiøse. Og den ydelseskommission, som regeringen har nedsat for at forny kontanthjælpssystemet og komme børnefattigdom til livs, er under corona blevet udsat i fire måneder. Regeringen lægger samtidig ikke op til at tilføre kontanthjælpssystemet flere penge. Spørgsmålet er derfor også, om Enhedslisten har været hårde nok over for regeringen?

»Ja, det synes jeg. Jeg har selv som klimaordfører kritiseret regeringen benhårdt for ikke at levere nok. Der skal ske mere. Men på nogle punkter tror jeg også, at Socialdemokratiet er kommet tættere på os,« siger Mai Villadsen.

– De forringelser fra Thorning-Corydon-perioden, som I kritiserer, er jo ikke rullet tilbage. Viser det ikke, at I har accepteret dem?

»Vi accepterer det bestemt ikke. Vi vil gå benhårdt til forhandlingerne, når ydelseskommissionen snart er færdig. Vi vil netop arbejde for at fjerne kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og integrationsydelsen. De ting betyder, at mennesker i Danmark lever på kanten, og at børn vokser op i fattigdom. Og det forstår jeg ikke, at en socialdemokratisk regering accepterer.«

– Hvordan kan du så sige, at Socialdemokratiet er rykket tættere på Enhedslisten, når der stadig er de her forringelser af det sociale sikkerhedsnet?

»Vi lavede en midlertidig børneydelse, da regeringen trådte til, og vi fik aftalt, at der skal være en ydelseskommission. Og træerne vokser ikke ind i himlen – vi er meget uenige med regeringen på en række spørgsmål, hvor de vil for lidt. Men det er lykkedes os med de seneste års finanslove at lave investeringer i velfærdssamfundet, som vi har haft hårdt behov for.«

– I ydelseskommissionens oplæg står der, at det ikke må koste flere penge, og at arbejdsudbuddet ikke må falde. Hvor længe kan I holde til at bakke op om det?

»Jeg har svært ved at se, hvordan regeringen har tænkt sig at leve op til både at mindske børnefattigdom og ulighed, samtidig med at man laver en ændring, hvor man ikke tilfører penge. Og det vil vi da arbejde for.«

Klima, udlændinge og ulighed er tre dagsordener, hvor Mai Villadsen forventer hårde politiske kampe i den kommende tid.

Klima, udlændinge og ulighed er tre dagsordener, hvor Mai Villadsen forventer hårde politiske kampe i den kommende tid.

Anders Rye Skjoldjensen

Ikke for enhver pris

Klimaet er et andet stridspunkt, hvor der har været grundlæggende uenigheder mellem Enhedslisten og regeringen. Et eksempel er aftalen om en skattereform fra december, som ikke indeholder klare løfter om en CO2-afgift.

Et andet er sommerens affaldsaftale, der mindsker CO2-udledningen, men også indeholder en sandsynlig privatisering af genanvendelsessektoren. En aftale, Enhedslisten internt er blevet kritiseret for at gå med i.

– Mai Villadsen, er det ikke et eksempel på, at I er blevet føjelige over for regeringen?

»Der er åbenlyst meget dårligt i den affaldsaftale. Det gode er, at den reducerer CO2-udledningen. Det er udfordringen med klimaaftaler. Selv om det gør noget godt på det grønne, kan det koste på andre områder. Det skal vi sørge for, at det ikke gør. Jeg er glad for, at vi forhindrede en tvangsprivatisering af hele vores affaldssektor, som regeringen ønskede. Men aftalen havde set helt anderledes ud, hvis vi havde haft 90 mandater.«

Mai Villadsen understreger, at Enhedslisten kommer til at stå stejlt, når Klimarådet i slutningen af denne måned fremlægger sin vurdering af de klimapolitiske aftaler. Det er en vurdering af, om Folketinget nu har »anskueliggjort« vejen til 70-procentsmålet i 2030.

»Hvis Klimarådet dumper den indsats, der er foretaget, er der ingen tvivl om, at regeringen skal tvinges tilbage til forhandlingsbordet.«

– Og hvad så, hvis regeringen siger nej tak?

»Det har jeg meget svært ved at forestille mig. Det vil blive en meget alvorlig situation.«

En ældre udfordrer

På pressemødet onsdag kom det frem, at folketingsmedlem Søren Søndergaard blev stillet op som Mai Villadsens udfordrer. Den tidligere metalarbejder og faglærer, som blandt andet er partiets udenrigsordfører, var en af initiativtagerne til Enhedslisten og sad i Folketinget fra 1994 til 2005 og igen fra 2015.

Søren Søndergaard understreger, at Mai Villadsen blev valgt af en enig folketingsgruppe, men at nogle folketingsmedlemmer for nogle måneder siden pegede på, at han skulle stille op til posten. Det handler dog ikke om politiske uenigheder, siger han.

»Det er jo meget, hvem man føler sig hjemme hos. Om man føler, at tingene bliver udtrykt på en måde, så man bedre genkender dem.«

– Er Mai Villadsen et mere pragmatisk valg end dig?

»Jamen, jeg synes ikke, at det er et relevant spørgsmål i forhold til valget af politisk ordfører. En politisk ordfører skal fremlægge det, som gruppen i fællesskab beslutter. Og overordnet formuleret, så skal vi være pragmatiske, men man må tage stilling i den konkrete situation: Er det her godt nok eller ej. Så jeg opfatter ikke, at der er politiske modsætninger mellem Mai og mig.«

Folketingsmedlem Jette Gottlieb fortæller, at hun pegede på Søren Søndergaard, men afviser også politiske uenigheder som årsagen.

»Jeg sagde, at for mig ville det være fedt, hvis man kunne have en erfaren person. Så snakkede vi frem og tilbage, og så var der et flertal for, at vi skulle tænke på en anden måde. Det var jeg indforstået med, så der er fuld opbakning til, at Mai er det gode valg,« siger hun.

Spørgsmålet om den politiske linje og viljen til kompromiser har ifølge Mai Villadsen selv ikke været en del af debatten i partiet.

»Vi er rundet af forskellige områder. Søren har været i politik i en menneskealder, og jeg har været det i kortere tid. Så forskellen ligger i, hvad man har som bagage, og hvordan man vil repræsentere partiet i rollen. Men der var ikke en politisk diskussion, for vi er enige om både holdninger og linje.«

EL bør være mere offensiv

Astrid Vang Hansen, medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, kalder onsdagens konstituering »meget udramatisk«. Hun håber, at Enhedslisten fremover bliver bedre til at komme frem med egne budskaber.

»Der er meget fokus på at få forhandlet ting igennem. Det er selvfølgelig positivt, at vi får gennemført noget, men vi kunne være dygtigere til at sætte vores egne dagsordener,« siger hun.

Som eksempel nævner hun det grønne område, hvor hun mener, at partiet over årene har udviklet løsninger, som man nu burde fremlægge mere offensivt.

»Kernen i mange af vores visioner på det grønne er, at man kan gøre samfundet mere bæredygtigt ved at organisere flere ting kollektivt. Det kunne jeg godt tænke mig, vi var dygtigere til at kommunikere.«

Hun tror, at offentligheden kan opfatte Enhedslisten som en venstreflanke i regeringsprojektet, og det er »ærgerligt«, siger hun, men understreger, at det ikke skal tolkes som en kritik af nogen i partiet.

– Er I barske nok ved regeringen?

»Affaldsaftalen var en klar fejl. Det har der også været stor, intern debat om i Enhedslisten. Det centrale er, at vi ikke lægger stemmer til forringelser. Vi kan sagtens lægge stemmer til forbedringer, også selv om de er små. Men det er den eneste fejl, vi har begået, i denne regeringsperiode,« siger Astrid Vang Hansen.

Pelle Dragsted fremhæver, at mange har sagt, at Enhedslisten er blevet for føjelig og pæn over for regeringen. Det gælder også på de indre linjer i partiet. Men ifølge ham ser mange bort fra, at Danmark står midt i en  krise.

»Man skal se vores relation til regeringen i lyset af den krise, landet står i. Og jeg er sikker på, at når coronakrisen er forbi, vil vi også se nogle af de politiske konflikter, som har ligget og ulmet, komme mere frem i lyset. Særligt i forhold til klima, udlændingepolitik og ulighed,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der tegner sig, må enhver vedgå, sig et mønster hvor unge kvinder med medieappeal fronter Enhedslisten - og det har da en helt enorm betydning hvilken erfaring en frontperson har. Den nyvalgte Mai er allerede på tilbagetog og henviser til 'store vanskeligheder', hvis man (igen-igen) bliver smidt under regeringens bus - og man har ikke en selvstændig vision; der er metervis af dobbeltklæbende tape på ... og lyset rettes nu mod en post-Coronatid, hvor man skal slås videre med de åbenlyst reaktionære våbenfæller. Ganske utroligt, men det er naturligvis noget andet når strategierne og diverse røde linjer rulles ud fra et Christinasborg-perspektiv.

Flemming Berger, Erik Winberg og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Helt fint at erkendelsen har indfundet sig hos Enhedslisten.
Dog synes jeg ikke den begyndte allerede hos Johanne Smidt-Nielsen.
Men fint hvis de yderste mandater er blevet modne.

Søg indflydelse der hvor det er muligt og i forhold til ens mandater; Det er god latin.
Og droppes alle ideer om at vælte en socialdemokratisk/ledet regering, så er partiets tilstedeværelse på tinge blevet ganske rationelt og ikke blot en selvfølgelig demokratisk mulighed.

Den gode latin er ofte ganske harmløs og jovialiserende ... og Enhedslistens kurs vil kunne bringe partiet flere stemmer fra utilfredse S- og SF-vælgere, evt. nogle fritsejlende alternativister, mens governance- perspektivet og det liberale statsideal annekteres. Det er en skrøne at man får mere indflydelse ved at navigere via kompromisser; Enhedslisten må jo også erkende at det seneste årti ikke ligefrem har bedret tilstandene i Danmark - tværtom. Men Enhedslisten som parti har fået det bedre. Mindre kritik, mere medietid.

Finn Jakobsen, Kurt Nielsen, Erik Winberg, Tina Peirano, Poul Simonsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor er mange så forargede over at EL har valgt 3 kvinder som ordfører ? Hvorfor kritiseres fx. partiet Venstre for ALDRIG at have haft en kvindelig leder i alle de år partiet har eksisteret?

I mine øjne må det være personens evner og ikke aldre eller køn, der er det afgørende.

Derudover har hele Folketingsgruppen en stemme og ordføreren skal formidle disse beslutninger - det er ikke ligesom i flere andre partier hvor det er ledelsens vilje og meninger der alene gælder. Med andre ord en mere demokratisk beslutnings form en i flere andre partier. (PS burde det ikke være med i de danske værdier som Venstre er fortaler for)

Katrine Damm, Denise Andersen, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Bjarne Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Enhedslisten har et kort tilbage og det er klima, det svarer til en kunstner udgiver greatest hits. volume 2.

Dorte Sørensen

Ja EL's Hovedbestyrelse er også inddraget i beslutningsprocessen og det giver da et endnu større demokratisk fodslag - som burde efterlignes i mange flere partier - når så mange taler om at demokrati er en dansk værdi.

Men demokrati tager tid - så valget er her nødvendighed af hurtige beslutninger eller en demokratisk indragelse. Der kunne også aftales at nogle beslutninger kunne vedtages ved hurtig vedtagelse , men så skulle op til nye vedtagelser - eller solnedgangs beslutninger.

Katrine Damm, Alvin Jensen, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jamen det ville da være forrygende hvis Enhedslisten ville begynde at promovere sin egen politik.
Det kunne måske ovenikøbet få nogen af de hundehoveder, der stædigt bliver ved med at stemme på alle de andre partier (der i den grad står bag de nuværende katastrofale scenarier, der fratager enhver form for fremtid for børn og børnebørn) til at blive lidt mere nysgerrige eller ligefrem få dem til at tænke sig om en ekstra gang inden de sætter krydset ved de næste valg.

Poul Erik Pedersen

Emil Groth 9.39:
Den konstatering kræver da vist lidt mere argumentation, hvis den skal kunne forstås for de der ikke kender dine overvejelser over verdens skæve gang i al almindelighed. Så kan du hjælpe en gammel mand lidt på vej, med en evt. uddybning?
mvh. poul.

Der har faktisk været kritiske kommentarer om Venstres og de borgerlige partiers evne til at føre kvinder frem til toppen. Og man kan være sikker på, at når Ellemann engang skal have en afløser, vil der være nogen der taler om, at der burde være en kvindelige formand eller formandskandidat, om ikke andre, så alle de politiske kommentatorer. Men Venstre er et liberalt borgerligt parti, og på denne side af det politiske spektrum hælder man mere mod, at definere ligestilling som lighed i udgangspunktet, end som resultatlighed.

Enhedslisten er derimod fuldtonet tilhænger af ligestilling som resultatlighed, og ser i det hele taget gerne sig selv som frontparti når det gælder ligestilling og diversitet. Når man så for tredje gang vælger en leder med den samme alders- og kønsmæssige profil, viser det hykleriet og dobbeltmoralen ved denne forståelse af ligestilling, Denne tilgang bygger sandsynligvis på en rygmarvsopfattelse af, at skal man signalere ligestilling betyder det at man altid skal prioritere kvinder, selvom det er selvmodsigende. Og det understreges af, at man i sin ihærdighed for at opfylde denne profil tilmed vælger én af de mindst erfarne politikere.

Poul.
Man skal ikke skræmme kunderne væk, så gode råd er dyre. Den brede befolkning er social liberal, der er ikke nok stemmer i ulighed, så klima og udlændinge politik er gode salgsargumenter.

Mads Kjærgård

Tja så må vi jo se, hvor rejsen fører hen. Efter at Enhedslisten pissede sine vælgere langt ned ad ryggen ved forudgående kommunalvalg, så stemmer jeg da blankt næste gang. Og man skal nok ikke forvente, at Lars Husforbi gider gå ned for at stemme. Nyasfalterede cykelstier synes at fylde mere end social retfærdighed! At de så har unge kvindelige formænd, jamen herregud da, det er jo den målgruppe de især appallerer til, ja og så unge mænd, der synes det er fedt med noget ligestilling! Vi håber det bedste, men forventer det værste. Men selvom jeg er medlem, så bliver det ikke med min stemme! "Melde mig ud" jaaa, men hvem så! Det kan jo være, at de forbedrer sig med tiden!

Mads Kjærgård

Stavede forkert! Appellerer i.e.

Mads Kjærgård

Og så kan man da sige, at klima og udlændinge politik hører nøje sammen med ulighed. Når 99 procent af verdens befolkning skal dele 5 procent, så kan det vel kun gå en vej?

Søren Kristensen

Jeg er meget begejstret for de unge smukke kvindelige frontfigurer i EL; især pirrer det mig hvordan de gang på gang beviser at de er mindst lige så gode til deres metier som deres mandlige og ofte lidt ældre kollegaer. Omvendt er det klart hvis det holder på i det uendelige så kan det godt komme på tale med kritik, for så er der jo tale om decideret kønsdiskrimination. Men lige nu er det bare dejligt.

Carsten Hansen

Før Enhedslisten begyndte at søge indflydelse i stedet for at brokke sig fra hængekøen, var partiet det mest ligegyldige parti på tinge.
Udover at tanken om at vælte en socialdemokratisk ledet regering er tåbelig, så er det en kendsgerning at det er vil være temmelig svært at gøre.
Heldigvis har de fleste partier så meget respekt for vælgernes dom efter et valg, at det at vælte regeringer ikke er et flertals ønske. Så de rationelle borgerlige partier står normal vis parat til at lave forliger med A, bare de får indflydelse.
Så igen ; Tak til Enhedslistens folkevalgte som er blevet folketings-duelige med forståelse for vælgernes demokratiske dom.

Carsten Hansen, jeg tænker at vi fra Enhedslisten- og Enhedslistenvælgere takker ydmygst for din sjælne, måske - vist eneste anerkendelse af at Enhedslisten er et seriøst arbejdende parti, der er seriøst arbejdende, men så lægger snittet et andet sted end det parti, du bekender dig til, som i øvrigt har 'Socialistisk' ... som et del af sit navn...

Carsten Hansen, jeg tænker at vi fra Enhedslisten- og Enhedslistenvælgere takker ydmygst for din sjælne, måske - vist eneste anerkendelse af at Enhedslisten er et seriøst arbejdende parti, der er seriøst arbejdende, men så lægger snittet et andet sted end det parti, du bekender dig til, som i øvrigt har 'Socialistisk' ... som et del af sit navn...

Hov, to gange sendt, og to gange 'seriøst arbejdende.
Beklager.

Carsten Hansen

Katrine Damm

Jeg er glad for at Enhedslistens folkevalgte endeligt er blevet et seriøst arbejdende parti.
Til forskel fra mange at dets tilhængere der stadig tror på at der vil blive ført Enhedsliste-politik i Danmark.
Befolkningen ønsker ikke Enhedsliste-politik !. Befolkningen ønsker ikke SF-politik !
befolkningen ønsker ikke generelt hård blokpolitik.
Befolkningen ønsker et samarbejdende folkestyre; I hvert fald Centrum.-Venstredelen af befolkningen.
Det er ganske enkelt imod et kæmpe flertal i den danske befolkning at Enhedslisten skal have mere indflydelse end deres størrelse berettiger til !
Det er selvfølgelig en demokratisk ret at stemme på et hvilket som helst parti og håbe på at dette partis politik bliver til virkelighed;. Men tåbeligt er det at et parti skal henslænge sig i hængekøjen og surmule, fremfor at søge den indflydelse der er reelt muligt.
Så velkommen blandt de voksne .

PS; Og ja. Jeg stemmer SF . Og jeg er tilfreds med at SF søger al den indflydelse partiet kan få ud fra den politik partiet mener er rigtig. At partiet længe har været indstillet på kompromisser for at få noget igennem. For jeg er SF-vælger; Altså lige omkring midten af dansk politik. Men først og fremmest er jeg demokratisk indstillet. Et flertal skal altid regere under hensyntagen til mindretallet.
Derfor bliver Enhedslisten aldrig regeringsduelig, men kun Folketingsduelig.
Og det er da altid noget.

Det er ikke afgørende om det er unge eller gamle, kvinder eller mænd, der står i spidsen for Enhedslisten. Det afgørende er om talsmanden eller -kvinden er i stand til at markere venstreorienterede synspunkter og utrætteligt argumentere mod ulighed, for menneskerettigheder og for en bæredygtig, grøn omstilling.
Mai Villadsen prioriterer klima og udlændinge over ulighed. Men er klimaet virkelig i den nuværende situation det vigtigste fokuspunkt for et venstreorienteret parti? Alle partier til venstre for DF erklærer sig jo som grønne. Så er der ikke ved at være ret stor trængsel på den grønne bane? - Ikke at EL ikke skal have en politik på området og råbe op, hvis den grønne omstilling går i stå, eller der hvor den fører til ulighed. Men der er jo ikke rigtig nogen kamp om sindelagene på dette område. Alle er principielt enige. Desuden har vi én avis, Information, som helt har dedikeret sig til det grønne, men ingen der analyserer eller konsekvent taler mod ulighed.
Der er derfor mere brug for en offensiv og radikal strategi mod ulighed. Det er nok mulig, at der er ikke nok stemmer i ulighed, så klima og udlændingepolitik er bedre salgsargumenter. Men et progressivt venstreorienteret parti skal ikke kun følge folkestemningen, men være med til at forme den ved at påvirke folks holdninger og synspunkter.
Mai Villadsens måde at udtrykke sig om Christiansborgpolitik, kunne desværre få en til at tro, at hun havde siddet i folketinget i en menneskealder i stedet for 1½ år. Se blot på udtryk som ”sælge ud”, ” kritisere benhårdt”, ”ikke levere nok”, ”lave investeringer i velfærdssamfundet”, ”tvinge til forhandlingsbordet”. Det er et ordvalg, som ikke adskiller sig fra de borgerliges, og som ikke tyder på fornyelse eller et frisk ungdommeligt pust, som man måske kunne have forventet. Det er samtidig en defensiv retorik, hvor man definerer sig i forhold til den politik regeringen og socialdemokraterne fører, frem for at være radikal kritisk, offensiv og progressiv enten ved at være nytænkende eller ved at fremføre gamle, men ignorerede argumenter igen og igen. Det gale er let nok at få øje på og løsningerne let nok at pege på. Men de vinder jo aldrig politisk terræn, hvis de ikke fremføres.

Carsten Hansen

Og måske går det en dag op for alle Enhedsliste-vælgere, at et valg afgør hvad befolkningen ønsker ?
Det er selvfølgelig helt på sin plads at gå til valg med et program om at Enhedsliste- politik er det eneste rigtige.
Men når befolkningen så har talt, så må partiet og vælgere konstatere at ; " Nej. Det mener befolkningen så ikke". "Faktisk er der kun ca. 8 ud af 100 der er enige i dette".
Det må vi så erkende for nu og ind til næste valg. Hvordan får vi så det bedste ud af det ?.
Al den snak om at vælte regeringer er ganske enkelt ikke befolkningens ønske; Så stop den Børne-snak.

Carsten Hansen

Mads Kjærgård

En kommentar til dit indlæg om valget af borgmesterpost i København.

Et realistisk bud er at Listens kommunalpolitikere har indset virkeligheden længe før landspolitikerne og listens vælgere.
At "borgmeterposten for byens cykelstier blev valgt" fremfor en borgmesterpost hvor man kunne arbejdede for de svagest stillede, er nok fordi man der ville skulle indgå forlig der aldrig ville blive tilgivet af Listens vælgere.
Man sprang simpelthen over hvor gærdet var lavest, i erkendelse af at her var der ikke megen modstand og ens vælgere ville ikke blive sure !

Carsten Hansen: Ikke noget nyt under solen, fra din definitive og alvidende pen, i forhold til vurdering af både Ø og F.
Personligt anser jeg så Ø som regeringsduelige - med det samarbejde og kompromisser det selvsagt måtte indebære...

F...? Ja I vil jo gerne i regering, og det gik jo rigtig godt sidste gang.., I blev fuldstændigt kørt over - og stadig byder I jer til og ligger fladt...

Ingen af delene - forudser jeg - kommer til at ske, for hvorfor skulle S og Mette F dog det?
S-etpartisregeringen er velfungerende, (som en af de få etpartiregeringer historisk).
Så dream on...

Hvad der så undrer mig med dig Carsten Hansen er, at det forekommer mig, at du bruger virkelig meget energi på at være vred på, og nedgøre Enhedslisten, når det i virkeligheden - i min optik logisk ville være nærmeste samarbejdspartner..

- Og for nu at sige det direkte, så anser jeg nu om stunder SF for at være noget nær et populistisk parti, der lefler for middelklassen og middelklassens børnefamilier... bevares der er mange vælgere, men ikke kønt i min optik.

Carsten Hansen

Katrine Damm.

Du kan ikke finde en eneste udtalelse fra undertegnede der antyder at jeg ikke var utilfreds med Dronning Margrethe d. III´s antidemokratiske styring af Regeringen Thorning. Så det kan du ikke slå mig oven i hovedet med.

Og min nedgøring af Enhedslisten stopper den dag al snak om at vælte regeringer stopper.
Mage til umoden adfærd skal man da lede længe efter.

Og nej: Enhedslisten er alt for lang ud til nogensinde at kunne bevare deres stemmetal hvis den gik i regering under en Socialdemokrat.
Så skal Socialdemokraterne da vende fuldstændig på en tallerken.

Og Nej og Ja, Enhedslisten kan blive en seriøs samarbejdspartner. Dette kan ske ved at Listen fastholder viljen til at søge indflydelse der svarer til dets mandater.
Sker der en tilbagevenden til hængekøjen, så ophører Listen med at kunne blive betragtet som seriøs.

Den nye ledelse er klar over dette. Hvad med Listens vælgere ?.

PS; Da en del Enhedsliste-debattører på herværende sider ikke har det mindste imod at nedgøre SF, så forstår jeg ikke din ensidige forargelse .

Carsten Hansen

Derudover.

Under hvilke forudsætninger kunne Listen blive en del af en regering.?-

I så fald skulle det være som del af en A-SF-Ø konstellation.
En konstellation der for det første kræver et flertal til disse partier alene og for det andet vil være stærkt styret af A.
Hvordan forestiller man sig enighed om Udlændingepolitik, økonomisk politik og arbejdsmarkedspolitik ? Antallet af kameler der skal sluges vil mangefold overgå det antal kameler SF måtte sluge før det uundgåelige brud kom.
Og for det tredje er A langt mere interesseret i en regering hen over midten end med Ø.

"Og for det tredje er A langt mere interesseret i en regering hen over midten end med Ø."

Ja. Desværre.
Og, hvis jeg forstår dig korrekt, så er I, SF åbenbart nu også midten... trist..
Jeg ville jo bare ønske at I stod mere fast på den første del af jeres navn..

Men som allerede skrevet, så anser jeg det som aldeles usandsynligt at S og MF har planer om at gå i regering med nogen.
For hvorfor skulle de - hvad skulle logikken være?
Og her er jeg faktisk nysgerrig Carsten, hvis du har en teori desangående... ?

Carsten Hansen

P.t. tror jeg ikke at Socialdemokraterne har nogen interesse i at danne regering med nogen som helst.
Det har dog intet at gøre med om hvorvidt Enhedslisten er regeringsduelig eller ej. Det tror jeg aldrig det bliver.
Og jeg tror så absolut ikke at Enhedslistens vælgere er interesseret i at komme i regering med A (Og heller ikke de folkevalgte).
Dertil bliver Socialdemokratiet svinet for meget til af disse vælgere og de folkevalgte ved nok at det vil koste alt for mange stemmer ved det efterkommende valg.
Skulle SF igen få ønsker om ministerposter, så må det sikres at det borgerlige B ikke får magt som det har agt.

Realisme vinder altid i min logik; ikke idealisme.

Dorte Sørensen

Er det ikke realisme når EL stemmer for den mindst mulige forbedring for bedre velfærd,mindre ulighed, klima osv.

Derimod er det ikke realisme hvis EL begyndte at stemme imod deres politiske målsætning ved at skabe dårligere forhold og større ulighed osv.

Carsten Hansen

Katrine Dam.

Jamen det er jo kun muligt, når man står udenfor en regering ,kun at stemme for det man mener er forbedringer !.
I samme øjeblik man er i regering så må man være parat til at sluge kameler; Specielt hvis ens politik ligger langt fra det store parti, må det forventes at disse kameler både bliver mange og store..

Enhedslisten som regeringsparti er ikke realistisk.

Og hvad angår udlændingepolitikken, så stemmer 85 % af alle danskere på partier der ønsker en stram politik.
Socialdemokraternes magtovertagelser er direkte begrundet i A´s udmelding om videreførelse af denne stramme politik. Det flyttede stemmer hen over midten.
befolkningen ønsker ikke Ø-politik på dette område. Socialdemokraterne ønsker overhovedet ikke at være i regering med hverken Ø eller B hvis ændring af udlændingepolitikken bliver et krav.

Dorte Sørensen

Jamen så er det da godt at "vi" få danskere der ønsker menneskelige forhold for hele befolkningen har andre steder at lægge "vor" stemme.

Så må "vi" bare håbe at en større del af befolkningen "vågner op" og ønsker menneskelige forhold for alle.

PS: nu ser det jo ud til at et flertal af politikker nu ser at bedre normeringer på fødegangene er vejen frem. Der er måske håb for ude.

Carsten Hansen

Dorte Sørensen.

Lige præcis den retorik hvor du antyder at umenneskelige forhold er målet med udlændingepolitikken, er afgørende for at langt de fleste danskere ryster på hovedet !.

Ja; SF er fremme i skoene angående vilkårene på fødegangene.

Dorte Sørensen

Carsten Hansen jeg kan forstå at du finder forholdene på udrejsecentrene helt i orden og en meget menneskelige måde at behandle bange mennesker på. Bare et eksempel.

Det er da godt, at SF også ser bedre normeringer på fødegangene som måden at løse problemet på - Jeg brugte det bare som eksempel på at måske flere politiske partier ville hopper ned fra deres høje gren med udbredelsen af frygt for flygtninge og indvandre.

Carsten Hansen

Dorte Sørensen.

Der er da ganske givet ting jeg ikke bryder mig om; Men jeg stemmer jo heller ikke på A.
Men hvis man tror at Enhedslisten får indført Enhedslistepolitik pur på udlændingeområdet, så er man mere end almindelig naiv.

Stod det alene til SF, så var der vedtaget andre ting på udlændingeområdet, men sådan fungerer et demokrati ikke. Og før man har lært dette kommer man ikke i nærheden af at blive regeringsduelig.

Dorte Sørensen

Carsten Hansen det er godt at høre - men hvorfor støtter SF så ikke EL mere så partierne i fællesskab kan presse MF til at føre en mere menneskelig politik.
Hvorfor nedgør du EL - er det som i gamle dage hvor de mange grupperinger inden for Venstrefløjen var deres egne værste fjender.

Carsten Hansen

PS.
Hele ideen med at SØGE asyl er jo at det enten kan gives eller afvises.
Når afviste så ikke vil rejse hjem igen men vælger at forblive på et asylcenter så har ALLE et problem.

Børnene bruges af forældrene som en slags gidsler .
Jeg bryder mig sgu ikke om at børnene har det skidt, men mener selvfølgelig heller at familierne så skal tildeles ophold i Danmark via ovenstående gidseltagning.
Og foreslår man at fjerne børnene, så er fanden jo også løs.

Stod det alene til undertegnede så blev forholdene for børnene væsentligt forbedret hvor muligt,; men hele systemet vil bryde sammen hvis der pr. automatik tildeles ophold til alle der ankommer med børn.

Men jeg er godt klar over at visse Enhedslistetilhængere vil åbne op på vid gab.
Jeg er mere i tvivl om hvorvidt Listens folkevalgte mener det samme.

Carsten Hansen

Dorte Sørensen.

SF er langtfra enig med Enhedslisten på udlændingeområdet. SF er her mere enig med A. Uden absolut at være 100% enig.
De 2 partier har i fællesskab foreslået en handleplan i de såkaldte ghettoer.
En plan Enhedslisten ikke er i nærheden af at ville stemme for.

Enhedslsietn anerkender kun sociale årsager til integrationsproblemerne.

Carsten Hansen

Og igen.

Jeg nedgør ikke Ø mere end Enhedslistefolk nedgør SF.
Stop det Klynkeri !

Dorte Sørensen

Carsten Hansen jeg opgiver - det er begyndt at køre i gentagelser.

PS: Men de sociale årsager er da en stor del af integrationsproblemerne. Derudover er der også flere religiøse kristne, der er modstander af homoseksuelle, kvindefrigørelse osv.... så fordomme eksisterer i mange religiøse grupper og ikke kun i de muslimske.
mvh.

Carsten Hansen

Dorte Sørensen.

jeg har faktisk også for længst opgivet !

Enhedslisten og dets tilhængere bliver aldrig regeringsdueligt.
Dertil er det/ de for langt ude.

Regeringsduelighed, det er da næsten tragikomisk. De danske regeringer er på stribe utilregnelige, opportunistiske og kriminelle. Man skal være glad for at blive udråbt som regeringsuduelig.

Carsten Hansen

Se; Hanne Utofts kommentar er præcis det jeg forventer fra en entusiastisk Enhedsliste-tilhænger.
Og jeg er rimelig sikker på at Hanne Utoft er en af rigtig mange .

QED.

Og se, hvor du tager fejl i dine overfladiske analyser, Carsten Hansen. Jeg er hverken tilhænger af Enhedslisten eller entusiatisk. :)

Carsten Hansen

OK.

Jeg er da klar over at der findes få der er endnu længere ude.
Men så kom da frit frem og fortæl hvad du så er tilhænger af ?.

Jeg er ikke tilhænger af nogen, Carsten Hansen. Idolisering gør både blind og naiv.

Carsten Hansen

Men ret beset er det fuldstændigt ligegyldigt.

1. Enhedslisten vil vælgermæssigt ikke overleve et regeringssamarbejde med alt hvad dette indebærer.
2. Socialdemokraterne er overhovedet ikke interesseret i at gøre forsøget.

Carsten Hansen

Hanne utoft.

Pudsigt.

Måske er du så bare interesseret i dig selv og kun dig selv. Dig om det.

Samtlige af dine indlæg her på siderne tyder dog på tilhørsforhold på den alleryderste venstrefløj. Dine sympatier og antipatier er ikke til at tage fejl af.
Men jeg glæder mig da til at læse indlæg fra din hånd der nedsabler Enhedslisten også, når du nu ikke er tilhænger af den heller.

Carsten Hansen, du har ikke overblik over 'samtlige' af mine kommentarer her på Information.dk, for så ville du have iagttaget at jeg jævnligt kritiserer Enhedslisten - og dermed bliver dit bedømmelsesgrundlag iht min person indbildt. Sådan går det oftest, når vi (jeg gør det også med jævne mellemrum) søger efter simple identifikationer af andre, som man kan skose - eller forfalder til lommepsykologiske konstruktioner (som f.eks. at der skulle være et modsætningsforhold mellem at afstå fra idolisering og at vise interesse for andre. Ofte er idolisering faktisk til hinder for at opnå og have reel interesse for andre mennesker).

Carsten Hansen

Hanne Utoft.

Jeg er stort set aldrig enig i dine kommentarer .
Jeg har aldrig læst et indlæg hvor du kritiserer Enhedslisten og kan kun forestille mig at det kunne ske hvis listen samarbejder med SF og A.
Så det har jeg til gode.

Jeg stemmer på SF ; Hvad stemmer du på ?.

Og ja; Du skal selvfølgelig ikke svare hvis du ikke vil.

Jeg stemmer ikke på noget fast parti, Carsten Hansen - og det er fint at du hyppigt er uenig i mine kommentarer. Uenighed gør stærk, hvis den får lov at blive undersøgt.

https://www.information.dk/indland/2021/02/enhedslistens-nye-politiske-o....

Carsten Hansen

Man kan forestille sig at det ikke kan blive rødt nok.
Men når man har uld i mund og ikke melder klart ud, så kan andre jo ikke vide.

Hvad stemte du sidste gang Hanne Utoft ?.
Og hvad tænker du at stemme næste gang ?.

Og det er stadigt selvfølgeligt at det frivilligt at svare eller ej.
Men jo mere uklart man optræder des mere uinteressant bliver det

Sider