Flygtningepolitik
Læsetid: 2 min.

Flygtningenævnet: Forholdene omkring Damaskus er nu så sikre, at de ikke udløser asyl

Tidligere har Flygtningenævnet vurderet, at de generelle forhold i den syriske hovedstad, Damaskus, ikke længere var så usikre, at det automatisk berettigede til asyl. Nu udvider nævnet vurderingen til også at omfatte forholdene i landdistrikter til Damaskus, og det vil få konsekvenser for flere herboende syriske flygtninges opholdstilladelse
Flygtningenævnet har tidligere vurderet, at forholdene i Damaskus, hvor det sner i disse dage, er blevet forholdsvis sikre, og nu er vurderingen udvidet til landdistrikterne, det såkaldte Rif Dimashq, der før borgerkrigen husede over to millioner indbyggere.

Flygtningenævnet har tidligere vurderet, at forholdene i Damaskus, hvor det sner i disse dage, er blevet forholdsvis sikre, og nu er vurderingen udvidet til landdistrikterne, det såkaldte Rif Dimashq, der før borgerkrigen husede over to millioner indbyggere.

Ammar Safarjalani

Indland
19. februar 2021

Siden marts 2020 har de syriske myndigheder genvundet kontrollen over de omkringliggende landdistriker til Damaskus, også kaldt ’Stor-Damaskus’, og forholdene er nu så sikre, at området ikke længere kan give asyl.

Det har Flygtningenævnet netop afgjort med en række principsager. Nævnet har således stadfæstet Udlændingestyrelsens afslag på at forlænge opholdstilladelsen i to sager og afslag på asyl i en enkelt sag.

Tidligere har nævnet vurderet, at forholdene i selve hovedstaden var blevet forholdsvis sikre, og nu er vurderingen udvidet til landdistrikterne, det såkaldte Rif Dimashq, der før borgerkrigen husede over to millioner indbyggere i det sydvestlige Syrien.

I den ene sag har to af tre nævnsmedlemmer vurderet, at der i området er »sket en forbedring af forholdene, uanset at disse fortsat er alvorlige, og at denne forbedring ikke kan antages at være af hel midlertidig karakter«. Derfor går det an at inddrage opholdstilladelsen.

Mindretallet finder derimod, at de generelle forhold området »ikke er forbedret i en sådan grad, at klagerens opholdstilladelse skal nægtes forlænget«.

Uenighed blandt nævnsmedlemmer

Asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp hæfter sig ved, at nævnsmedlemmerne ikke er enige.

»Uenigheden går på, hvor varig forbedringen skal være. Her mener to af medlemmerne, at den er tilstrækkelig, mens det tredje medlem derimod mener, at det er for tidligt,« siger hun.

Tilsvarende peger hun på, at der også i en af de andre sager er en flertalsafgørelse om den pågældende persons tilknytning til Danmark.

Generelt mener Dansk Flygtningehjælp, at forbedringerne såvel i Damaskus som i Rif Dimashq-området endnu ikke er så sikre, som nævnsflertallet og Udlændingestyrelsen vurderer. Det er især risikoen for individualiserede overgreb, Eva Singer her tænker på.

»Der er stor risiko for at blive udsat for alvorlige overgreb, hvis man bliver stoppet af politiet eller andre. Utallige rapporter vidner om, at civilbefolkningen kan blive udsat for vilkårlige overgreb. Hvis du er i familie med nogen, som politiet mistænker for det ene eller det andet, eller hvis de tager fejl af dit navn i en kontrolpost, så risikerer man at blive fængslet, og så ved vi, at man kan blive udsat for tortur og andre overgreb,« siger hun.

»Så vi synes ikke, at nævnet inddrager det fulde billede. Vi synes derfor ikke, at nævnet skal nægte at forlænge opholdstilladelserne. Efter vores vurdering er forbedringerne endnu ikke tilstrækkeligt varige.«

Hun peger også på, at selv om danske myndigheder nu og i fremtiden vil nægte at forlænge stribevis af opholdstilladelser for syrere, der har fået midlertidig beskyttelse, så har Danmark ikke nogen aftale med syriske myndigheder om hjemsendelse.

»Når det drejer sig om personer, der har fået opholdstilladelse, er der jo tale om velfungerende folk, der går på arbejde, og deres børn går i skole. Men deres liv sættes nu på standby. Man burde vente, indtil forholdene bliver bedre, og man har en aftale og ved, om de kan sende dem hjem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Man kan ikke opdele et borgerkrigsramt land i regioner. Enten er der fred eller også er der ikke fred.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Denise Andersen, Ete Forchhammer , Jakob Sulsbrück Møller, Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, Arne Lund, Kim Folke Knudsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Grotesk praksis 1933-1945

Jeg kender selv til syrere som er kommet her til landet som flygtninge fra Assads terrorregime. Det er et grusomt regime i særklasse, som nu er kommet til magten igen med Ruslands fulde støtte, fordi Syrien indtil videre er Ruslands vigtigste base i Middelhavet.

De syrere er alle vellidte har knoklet med uddannelse her i landet og lært det danske sprog. Det er fuldstændig meningsløst ikke at bevilge de personer permanent opholdstilladelse i Danmark og give dem mulighed for at søge dansk statsborgerskab.

Hvis denne her praksis med " Rolige områder " i Syrien havde været gældende for jødiske flygtninge i 1933-1945. Så kunne vi med samme praksis sende jøderne lige lukt tilbage til Adolf Hitlers terrorregime i Tyskland. Det skete desværre også i et vist omfang i perioden inden den anden verdenskrig brød løs.

Der blev jo først uroligt i Tyskland fra 1943-1945, da den allierede luftoffensiv lagde den ene by efter den anden by i aske og grus med forfærdelige civile tab til følge.

Vi er ikke selv helt uden medansvar for anarkiet i Syrien med den ødelæggende borgerkrig. Den danske aktivistiske politik med at sende vores hær ud til alle mulige lande for at betale af til USA for et for lille militærbudget har trukket os ind i konflikter, vi aldrig skulle være blandet ind i. Ikke mindst Irak krigen år 2003 er en skandale, hvor vi erklærede en fremmed nation krig uden, at Irak på nogen måde truede Danmarks eksistens. Krigen mod Irak skete uden FN mandat og på vegne af Georg Bush ønske om at lave et regimeskifte i Irak og fjerne diktatoren Saddam Hussein.

Georg Bush fremfærd fik russerne til at kopiere strategien med ønskede regimeskifter, da de slog til i Tjetjenien og i Georgien, og senest med den russiske besættelse af Krim tyvstjålet fra Ukraine. Den russiske reaktion var forventelig. Hvis USA laver om på alle mulige nationers regimer over en nat, så må det russiske svar være at skærme sig af mod denne indtrængen i den russiske interessesfære ved at slå til først mod nabolande, som ikke udvikler sig i overensstemmelse med russiske militære doktriner og interesser.

Da Irak var besejret og landet besat af USA og koalitionen inklusive Danmark begik koalitionen en kolossal fejl. De hjemsendte den irakiske hær uden at de menige soldater var stillet et job og en løn i udsigt. Resultat våben fra den irakiske forhenværende hær flød ud i det irakiske samfund og var med til at udruste diverse militser, som først gik løs på USA´s styrker og dernæst gik løs på hinanden.

IS omfattende våbenlager er ikke kommet ud af den blå luft. De fik våbnene og mændene med krigserfaring direkte fra den nedlagte irakiske hær. En direkte konsekvens af Koalitionens tåbelige håndtering af forholdene i Irak

Set i det lys: Vores medansvar som nation for at deltage i et militært overfald på en fremmed nation er det endnu mere beskæmmende, at vi har så travlt med at sende samtlige asylansøgere med Mellemøstlig baggrund så langt væk fra Danmark som muligt.

VH
KFK

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ete Forchhammer , Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Har flygtningenævnets medlemmer selv været på stedet, eller baserer man afgørelsen som dengang Somalia blev erklæret for at være sikker - af to "observanter", der ikke turde forlade lufthavnen.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, David Zennaro, Inge Lehmann, Ruth Sørensen, Ete Forchhammer , Ditte Jensen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Jf min frisør som er flygtning fra Syrien er der ikke meget sikkerhed nogen steder i Syrien. Ikke et sted jeg vil tage på ferie.
Flittig person starter lille salon op arbejder 24-7
Men har det ikke nemt i denne tid.

Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Man bliver nød til at give dem der tager denne type afgørelse stafansvar så dem der bliver afvist, selvom de er i fare ikke kan dø, tortureres e.l. uden at det udløser staf for meddelagtighed for de der udviste dem. Det skal nok forbedre tingene.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Ruth Sørensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Hun (asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp, red.) peger også på, at selv om danske myndigheder nu og i fremtiden vil nægte at forlænge stribevis af opholdstilladelser for syrere, der har fået midlertidig beskyttelse, så har Danmark ikke nogen aftale med syriske myndigheder om hjemsendelse."

Det vil så betyde, at de flygtninge der er så uheldige at få inddraget deres opholdstilladelser, nok skal placeres i én af Danmarks lejre på ubestemt tid.