Flygtningepolitik
Læsetid: 2 min.

Flygtningenævnet: Forholdene omkring Damaskus er nu så sikre, at de ikke udløser asyl

Tidligere har Flygtningenævnet vurderet, at de generelle forhold i den syriske hovedstad, Damaskus, ikke længere var så usikre, at det automatisk berettigede til asyl. Nu udvider nævnet vurderingen til også at omfatte forholdene i landdistrikter til Damaskus, og det vil få konsekvenser for flere herboende syriske flygtninges opholdstilladelse
Flygtningenævnet har tidligere vurderet, at forholdene i Damaskus, hvor det sner i disse dage, er blevet forholdsvis sikre, og nu er vurderingen udvidet til landdistrikterne, det såkaldte Rif Dimashq, der før borgerkrigen husede over to millioner indbyggere.

Flygtningenævnet har tidligere vurderet, at forholdene i Damaskus, hvor det sner i disse dage, er blevet forholdsvis sikre, og nu er vurderingen udvidet til landdistrikterne, det såkaldte Rif Dimashq, der før borgerkrigen husede over to millioner indbyggere.

Ammar Safarjalani

Indland
19. februar 2021

Siden marts 2020 har de syriske myndigheder genvundet kontrollen over de omkringliggende landdistriker til Damaskus, også kaldt ’Stor-Damaskus’, og forholdene er nu så sikre, at området ikke længere kan give asyl.

Det har Flygtningenævnet netop afgjort med en række principsager. Nævnet har således stadfæstet Udlændingestyrelsens afslag på at forlænge opholdstilladelsen i to sager og afslag på asyl i en enkelt sag.

Tidligere har nævnet vurderet, at forholdene i selve hovedstaden var blevet forholdsvis sikre, og nu er vurderingen udvidet til landdistrikterne, det såkaldte Rif Dimashq, der før borgerkrigen husede over to millioner indbyggere i det sydvestlige Syrien.

I den ene sag har to af tre nævnsmedlemmer vurderet, at der i området er »sket en forbedring af forholdene, uanset at disse fortsat er alvorlige, og at denne forbedring ikke kan antages at være af hel midlertidig karakter«. Derfor går det an at inddrage opholdstilladelsen.

Mindretallet finder derimod, at de generelle forhold området »ikke er forbedret i en sådan grad, at klagerens opholdstilladelse skal nægtes forlænget«.

Uenighed blandt nævnsmedlemmer

Asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp hæfter sig ved, at nævnsmedlemmerne ikke er enige.

»Uenigheden går på, hvor varig forbedringen skal være. Her mener to af medlemmerne, at den er tilstrækkelig, mens det tredje medlem derimod mener, at det er for tidligt,« siger hun.

Tilsvarende peger hun på, at der også i en af de andre sager er en flertalsafgørelse om den pågældende persons tilknytning til Danmark.

Generelt mener Dansk Flygtningehjælp, at forbedringerne såvel i Damaskus som i Rif Dimashq-området endnu ikke er så sikre, som nævnsflertallet og Udlændingestyrelsen vurderer. Det er især risikoen for individualiserede overgreb, Eva Singer her tænker på.

»Der er stor risiko for at blive udsat for alvorlige overgreb, hvis man bliver stoppet af politiet eller andre. Utallige rapporter vidner om, at civilbefolkningen kan blive udsat for vilkårlige overgreb. Hvis du er i familie med nogen, som politiet mistænker for det ene eller det andet, eller hvis de tager fejl af dit navn i en kontrolpost, så risikerer man at blive fængslet, og så ved vi, at man kan blive udsat for tortur og andre overgreb,« siger hun.

»Så vi synes ikke, at nævnet inddrager det fulde billede. Vi synes derfor ikke, at nævnet skal nægte at forlænge opholdstilladelserne. Efter vores vurdering er forbedringerne endnu ikke tilstrækkeligt varige.«

Hun peger også på, at selv om danske myndigheder nu og i fremtiden vil nægte at forlænge stribevis af opholdstilladelser for syrere, der har fået midlertidig beskyttelse, så har Danmark ikke nogen aftale med syriske myndigheder om hjemsendelse.

»Når det drejer sig om personer, der har fået opholdstilladelse, er der jo tale om velfungerende folk, der går på arbejde, og deres børn går i skole. Men deres liv sættes nu på standby. Man burde vente, indtil forholdene bliver bedre, og man har en aftale og ved, om de kan sende dem hjem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Man kan ikke opdele et borgerkrigsramt land i regioner. Enten er der fred eller også er der ikke fred.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Gert Romme, D. Andersen, Ete Forchhammer , Jakob Sulsbrück Møller, Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, Arne Lund, Kim Folke Knudsen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Grotesk praksis 1933-1945

Jeg kender selv til syrere som er kommet her til landet som flygtninge fra Assads terrorregime. Det er et grusomt regime i særklasse, som nu er kommet til magten igen med Ruslands fulde støtte, fordi Syrien indtil videre er Ruslands vigtigste base i Middelhavet.

De syrere er alle vellidte har knoklet med uddannelse her i landet og lært det danske sprog. Det er fuldstændig meningsløst ikke at bevilge de personer permanent opholdstilladelse i Danmark og give dem mulighed for at søge dansk statsborgerskab.

Hvis denne her praksis med " Rolige områder " i Syrien havde været gældende for jødiske flygtninge i 1933-1945. Så kunne vi med samme praksis sende jøderne lige lukt tilbage til Adolf Hitlers terrorregime i Tyskland. Det skete desværre også i et vist omfang i perioden inden den anden verdenskrig brød løs.

Der blev jo først uroligt i Tyskland fra 1943-1945, da den allierede luftoffensiv lagde den ene by efter den anden by i aske og grus med forfærdelige civile tab til følge.

Vi er ikke selv helt uden medansvar for anarkiet i Syrien med den ødelæggende borgerkrig. Den danske aktivistiske politik med at sende vores hær ud til alle mulige lande for at betale af til USA for et for lille militærbudget har trukket os ind i konflikter, vi aldrig skulle være blandet ind i. Ikke mindst Irak krigen år 2003 er en skandale, hvor vi erklærede en fremmed nation krig uden, at Irak på nogen måde truede Danmarks eksistens. Krigen mod Irak skete uden FN mandat og på vegne af Georg Bush ønske om at lave et regimeskifte i Irak og fjerne diktatoren Saddam Hussein.

Georg Bush fremfærd fik russerne til at kopiere strategien med ønskede regimeskifter, da de slog til i Tjetjenien og i Georgien, og senest med den russiske besættelse af Krim tyvstjålet fra Ukraine. Den russiske reaktion var forventelig. Hvis USA laver om på alle mulige nationers regimer over en nat, så må det russiske svar være at skærme sig af mod denne indtrængen i den russiske interessesfære ved at slå til først mod nabolande, som ikke udvikler sig i overensstemmelse med russiske militære doktriner og interesser.

Da Irak var besejret og landet besat af USA og koalitionen inklusive Danmark begik koalitionen en kolossal fejl. De hjemsendte den irakiske hær uden at de menige soldater var stillet et job og en løn i udsigt. Resultat våben fra den irakiske forhenværende hær flød ud i det irakiske samfund og var med til at udruste diverse militser, som først gik løs på USA´s styrker og dernæst gik løs på hinanden.

IS omfattende våbenlager er ikke kommet ud af den blå luft. De fik våbnene og mændene med krigserfaring direkte fra den nedlagte irakiske hær. En direkte konsekvens af Koalitionens tåbelige håndtering af forholdene i Irak

Set i det lys: Vores medansvar som nation for at deltage i et militært overfald på en fremmed nation er det endnu mere beskæmmende, at vi har så travlt med at sende samtlige asylansøgere med Mellemøstlig baggrund så langt væk fra Danmark som muligt.

VH
KFK

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Gert Romme, Ete Forchhammer , Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Har flygtningenævnets medlemmer selv været på stedet, eller baserer man afgørelsen som dengang Somalia blev erklæret for at være sikker - af to "observanter", der ikke turde forlade lufthavnen.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, David Zennaro, Inge Lehmann, Gert Romme, Ruth Sørensen, Ete Forchhammer , Ditte Jensen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Jf min frisør som er flygtning fra Syrien er der ikke meget sikkerhed nogen steder i Syrien. Ikke et sted jeg vil tage på ferie.
Flittig person starter lille salon op arbejder 24-7
Men har det ikke nemt i denne tid.

Eva Schwanenflügel, Ete Forchhammer og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Man bliver nød til at give dem der tager denne type afgørelse stafansvar så dem der bliver afvist, selvom de er i fare ikke kan dø, tortureres e.l. uden at det udløser staf for meddelagtighed for de der udviste dem. Det skal nok forbedre tingene.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Gert Romme, Ruth Sørensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig. Vil Danmark virkelig sende mennesker, der er flygtet fra terror-regimet tilbage til torturbødlen?

En 3-4 år gammel undersøgelse fra Sverige viste, at de fleste syriske flygtninge faktisk var efterlyst af torturbødlen. Og nogle - måske få, direkte var kommet ud fra rædslerne i torturkældrene ved bestikkelse fra deres familiemedlemmer.

Amnesty International:
”Syrien er et land, som altid har været berygtet for at bruge tortur, men rapporten viser, at omfanget og brutaliteten er steget, siden borgerkrigen begyndte i 2011. Det er en påmindelse om, hvad det er, folk flygter fra i Syrien. Det er blandt andet på grund af overgreb som dem, vi kan dokumentere her, siger Stinne Lyager Bech, teamleder for Policy i Amnesty Danmark.

Rystende overgreb: Rapporten tager udgangspunkt i vidneudsagn fra 65 overlevende fanger, der har beskrevet rystende overgreb og umenneskelige forhold i detentionscentre og faciliteter drevet af syriske efterretningstjenester og i Saydnaya-fængslet i udkanten af Damaskus.

”Der er tale om virkelig grusomme torturmetoder. Folk fortæller, hvordan de har været hængt op i armene, er blevet tæsket, har fået elektriske stød, revet tå- og fingernegle af, er blevet brændt med cigaretter og har været udsat for voldtægt og seksuel mishandling. De fleste af dem var vidne til mindst ét dødsfald under deres fængsling. Alle var blevet torteret eller på anden måde mishandlet. De tidligere fanger beretter om systematisk brug af tortur i de overfyldte fængsler, hvor der ofte heller ikke er adgang til lægehjælp, og hvor de indsatte hverken får nok at spise eller drikke”, siger Stinne Lyager Bech.

Advokaten Samer, der blev anholdt nær byen Hama, fortæller: "De behandlede os som dyr. De ønskede at være så umenneskelige som muligt ... jeg så blod, det var ligesom en flod ... Jeg havde aldrig forestillet mig, at menneskeheden ville nå et så lavt niveau...”.

Jeg er ofte kritiseret for at gøre opmærksom på det, men Socialdemokratiet og integrationsminister Mattias Tesfaye gør os ikke ligefrem stolte af at være danskere. Her, hvor vi bor netop nu, tror alle at vi er svenske, som er en nation, man ser op til med stor respekt. Og når vi taler med fremmede, tror de via sproget, at vi er fra Nederlandene.

Erik Karlsen, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Hun (asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp, red.) peger også på, at selv om danske myndigheder nu og i fremtiden vil nægte at forlænge stribevis af opholdstilladelser for syrere, der har fået midlertidig beskyttelse, så har Danmark ikke nogen aftale med syriske myndigheder om hjemsendelse."

Det vil så betyde, at de flygtninge der er så uheldige at få inddraget deres opholdstilladelser, nok skal placeres i én af Danmarks lejre på ubestemt tid.

@ Eva Schwanenflügel,

Du berører noget vigtigt, for hvis Danmark skal hjemsende flygtninge til Syrien, skal man, præcis som med alle andre lande, have en aftale med styret.

Nu har jeg lige skimmet rundt blandt EU-landene, Og ingen vil tilsyneladende have noget som helst med styret at gøre. Og især efter de omfattende og makabre overgreb og udenretslige mord på flygtninge, der blev tvundet hjem fra Tyrkiet efter aftale med den syriske regering. Syrien anser tilsyneladende alle, der er flygtet - mænd, kvinder og større børn, som simple desertører, man har lov til at straffe og henrette på stedet.

Jeg har da svært ved at forestille mig, at den danske regering vil tage til Syrien for at få en aftale med dette styre. Men iflg. nyhedsbureauet SANA, beder "Syriens Komité for Fordrevne Syreres Tilbagevendende" direkte vesten om at sende flygtningene tilbage. Så Danmark kan formentlig let få en aftale, til gengæld skal man slet ikke forvente, at aftale om flygtningenes videre skæbne vil bliver overholdt overhovet. Man fraktioner i den syriske hær har helt egne motiver og mål, og er ganske utilregnelige.