Interview
Læsetid: 8 min.

Forkvinde om social kontrol: Vi slukker ildebrande, men løser ikke problemerne

Når vi i medierne hører om voldsomme sager om social kontrol, bliver vi forfærdede og kræver handling. Men når kameraerne bliver slukket, forsømmer vi at forsøge at løse de grundlæggende problemer. Det siger Halima El Abassi fra Rådet for Etniske Minoriteter
Halima El Abassi er forkvinde for Rådet for Etniske Minoriteter. Hun oplever livet med social kontrol på tæt hold og er nødt til at leve med adressebeskyttelse og er løbende i kontakt med PET. 

Halima El Abassi er forkvinde for Rådet for Etniske Minoriteter. Hun oplever livet med social kontrol på tæt hold og er nødt til at leve med adressebeskyttelse og er løbende i kontakt med PET. 

Andreas Merrald

Indland
2. februar 2021

Da Halima El Abassi var 12 år gammel, tog hendes forældre hende med på sommerferie til deres oprindelige hjemland, Marokko. Kort før de skulle rejse hjem, fortalte de hende, at hun skulle blive hos sin onkels familie.

Hun forstod det ikke. Hvorfor skulle hun rives ud af sin danske hverdag og bo hos en familie, hun næsten ikke kendte?

Det ville være godt for hende, mente forældrene. Hun skulle lære deres kultur at kende, sagde de. Og de ville ikke lytte på hendes indsigelser.

I onklens familie blev hun udsat for grov vold. Hun fik ikke lov at gå i skole, og det var meningen, at hun skulle giftes med sin fætter.

Halima El Abassi reagerede ved at udvikle en dyb depression. Hun holdt op med at spise og vejede til sidst så lidt, at bekendte til familien begyndte at frygte for hendes liv. De blandede sig og overbeviste hendes forældre om, at de måtte tage ned og hente hende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Social kontrol er mig bekendt, et meget lille problem i dansksindede familier. Det var heller ikke noget man talte om da jeg var dreng, formentligt fordi vi var et mere homogent samfund dengang, og den smule kontrol der eksisterede, vel bare var et ønske om at ens børn ikke kom på afveje. Men omvendt er det idag et stort problem i de familier der kommer fra klankulturer. Derfor skal vi stoppe med at importere mennesker fra disse lande. De er simpelthen ikke integrerbare i det danske samfund. Tilgengæld bør vi være gavmilde overfor dem der ønsker at være en del af vores samfund, altså dem der vil Danmark, i form af opholdstilladelser. Og så naturligvis dem der har behov for midlertidig beskyttelse.

Bent Nørgaard, Jens Christian Jensen og Henrik Salling anbefalede denne kommentar
Claus Bødtcher-Hansen

02/feb/2021

Mmm ... måske skulle vi (de danske
myndigheder) overveje at tilbyde
mændene/fædrene nye/andre måder
et passe på deres døtre ... f. eks.
hvordan man (m/k) lærer sin datter
at passe på sig selv, dvs. hende selv :-) ?

Venlig hilsen
Claus

Estermarie Mandelquist og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Forandring i kultur, mora kræver erkendelser, hvilket altid tager tid .l
mange har vel egentlig godt vist at en sådan adfærd, som her beskrives finder sted. Men i stedet for at forsøge samtalen vælger vi at lukke øjnene og noget afhængig af eget ståsted mene at disse mennesker skal ud eller den modsatte grøft: Det er synd for dem.
Men rigtig fint nogle af deres egen tager det op og trist at der også ar nogen af deres egene som ikke kan se at en forandring er nødvendig til en hver tid, bare hjertet er med.

Jeppe Lindholm

Et hidtil overset problem er kvinders sociale kontrol over mænd.