Klima
Læsetid: 3 min.

Greenpeace: »Bare fordi vi leger, at biomasse er grønt, så er det jo ikke grønt«

Det er en fejl, at Danmark over årene og i så stort et omfang har investeret i biomasse, mener Greenpeace. Ifølge organisationen skal de nye lovkrav følges op af en udfasningsplan. Og i mellemtiden må Danmark opgøre træafbrændingens CO2-udledninger i klimaregnskabet, siger Helene Hagel, klimapolitisk leder i Greenpeace
Det er en fejl, der er fortsat i årevis, at Danmark bruger så meget biomasse, lyder det fra Greenpeaces Helene Hagel i denne serie, hvor Information stiller skarpt på biomassens fremtid i Danmark.

Det er en fejl, der er fortsat i årevis, at Danmark bruger så meget biomasse, lyder det fra Greenpeaces Helene Hagel i denne serie, hvor Information stiller skarpt på biomassens fremtid i Danmark.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
10. februar 2021

– Hvordan ser Greenpeace på Danmarks store forbrug af træbiomasse?

»Det er virkelig, virkelig problematisk. Vores massive forbrug af træbiomasse er en af hovedårsagerne til, at man ikke kan kalde Danmark et grønt foregangsland.«

»Problemet er, at vi afbrænder så store mængder træ, som udleder CO2 og smadrer naturen i de områder, hvor træerne fældes. Og at vi betragter det som vedvarende energi, selv om det er en knap ressource ligesom fossile brændsler. Klimabelastningen fra afbrænding af træbiomasse kan potentielt være lige så slem som kul. Og det er vi ikke bevidste om i vores officielle regnskab, fordi vi tæller det som CO2-neutralt.«

– Men det gør vi jo ud fra en betragtning om, at træerne vokser op igen og kan trække CO2 ud af atmosfæren, hvilket jo hjælper klimaet?

»Ja, men det er også en misvisende betragtning. Det er ofte forkert og i hvert fald svært at dokumentere. Og selv hvis det sker, så går der årtier, før du har den samme CO2-effekt, og de årtier har vi ikke, for det er her og nu, vi skal sænke vores udledninger.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

De ødelæggelser, som finder sted på jorden er skabt på grundlag af 20% af verdens befolkningens forbrug igennem hovedsageligt de seneste 50-70 år. Nu vil resten af verden være med. Alene Kina og Indien med en samlet befolkning på knap 3.000.000.000 mennesker har løftet 1.600.000.000 mennesker ud af fattigdom klar til forbrug. Siden 2010 er der hver eneste dag skabt økonomisk fremgang for ca. 430.000 mennesker dagligt, løftet op på et økonomisk og forbrugs niveau, som vi er vant til det i vores del af verden.

Der bygges megastore lufthavne verden rundt med plads til både 100 og 200.000.000 årlige passagerere. Antallet af flyrejser forventes at stige fra 4.400.000.000 i 2018 til 8.800.000.000 i 2035 - Godt vi har projekt-x, puha. Og alle vil køre bil. Alene i Danmark forventes der at være 100.000 flere fossile køretøjer på vejnettet i 2030, og det på trods af elbil indsatsen. Mælke forbruget forventes at stige med 74% og kødforbruget med 54% før 2050. For at skabe plads til den produktion ryddes der regnskov svarende til en fodboldtbane hvert 3. sekund - Og sådan kunne jeg blive ved.

Og alt imens verden går til af forurening og ressourceoverforbrug vil alt og alle flyve ud i rummet og etablere sig på såvel Månen og Mars. Seneste skud på stammen er Tyrkiet, som har annonceret de er på vej til månen med eget luna projekt, raketter med det hele - Jo, menneskeligheden er godt nok gået i total galimatias spas og urationelle handlinger.

- Men sådan er det vel, hvis man er ved at drukne. Så kan man lige så godt satse hele baduljen og køre med fuld drøn ud over afgrunden og se, hvad der sker.

Nu vil jeg ud at køre på ski i det flotte sne før det smelter.

Søren Kristensen

Farvelære: Biomasse er grønt, i hvert fald når det høstes, men når det brændes af bliver det sort og så kaldes det forurening.

Eva Schwanenflügel, Per Torbensen, Hanne Utoft, Mads Troest, Torben Arendal og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar