Scandinavian Star
Læsetid: 4 min.

Justitsministeriet afviser kendskab til vigtigt mødereferat om Scandinavian Star

Få dage efter branden på Scandinavian Star i 1990 var Justitsministeriets kontorchef Johan Reimann i Oslo for at drøfte en nordisk undersøgelse af katastrofen. I mødereferatet nævnte han, at USA havde tilbudt at komme med oplysninger om skibet. I dag afviser ministeriet kendskab til referatet – og ministeriet ønsker heller ikke at modtage en kopi
Det er ikke lykkedes Justitsministeriet at finde et mødereferat, som ellers skulle vise, at amerikanerne tilbage i 1990 tilbød at bidrage med deres oplysninger om Scandinavian Star.

Det er ikke lykkedes Justitsministeriet at finde et mødereferat, som ellers skulle vise, at amerikanerne tilbage i 1990 tilbød at bidrage med deres oplysninger om Scandinavian Star.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
20. februar 2021

Desværre nej. Vi har ledt og ledt, men vi kan ikke finde det mødereferat …

Sådan er meldingen fra både Københavns Politi og Justitsministeriet ifølge et aktuelt svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Søren Søndergaard (EL).

Der er tale om et mødereferat fra den 10. april 1990, skrevet af den daværende chef for Justitsministeriets tredje kontor, Johan Reimann. Han havde deltaget i et møde i Oslo, hvor man havde drøftet at nedsætte et nordisk undersøgelsesudvalg, der skulle granske katastrofebranden, der få dage forinden havde kostet 159 mennesker livet.

Information har tidligere beskrevet, hvad der gør det for offentligheden hidtil ukendte referat interessant i dag, nemlig følgende afsnit:

»Det blev herudover nævnt fra norsk side, at også den amerikanske ambassade havde ytret interesse for at blive holdt underrettet om sagen og få lejlighed til eventuelt at fremkomme med nye oplysninger vedrørende de amerikanske tidligere undersøgelser af skibet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Kom så Nick, alle ved amerikanerne tilbød hjælp! Din holdning undergraver din oprigtighed. Det bliver svært at udrede de økonomiske ejere og bagmænd, selv med amerikanernes hjælp. Nick, du får brug for al den hjælp du kan få, også Riemans notat!

Dennis Madsen, lars pedersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Mads Greve Haaning og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Bortset fra at det kan undre at man ikke har ledt i papirarkiverne, så kan det vel undre endnu mere at det amerikanske tilbud ikke blev løftet op til den daværende ministers kendskab; tilbuddet havde jo afgørende betydning for den danske Etats del af opklaringsarbejdet iht. katastrofen.

Hvor kender vi i øvrigt Reimann fra? Tamil-sagen, Tibet-sage, Politireformen, Lisborg-sagen m.m. Han er berømmet i bl.a. embedsmandskredse for at have ytret følgende:
"»Når man er ansat som embedsmand i et ministerium, så står man last og brast med ministeren, og hvis man ikke er indstillet på at ofre sig, så skal man blive væk.«"

Den perfekte embedsmand i en politiseret og magtfuldkommen Etat.

Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Dennis Madsen, lars pedersen, Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Kurt Lindy Hansen

Men Reimann er dog den (eneste) embedsmand, der turde sige til Ninn Hansen, at han var på gale veje i Tamilsagen. "Du risikerer en næse så lang, at du kan lugte dig selv i nakken".

Kurt Lindy Hansen

Det har undret mig, at Claes Nilas, der var Ninn Hansens ministersekretær, ikke som senere departementschef tog ved lære af Tamilsagen. Det vil sige, når ministeren ikke ville rette sig efter lovgivningen, så efterfølgende at gå til statsministeriets departementschef i statsløsesagen. Det kostede ham dyrt som embedsmand.