Nyhed
Læsetid: 3 min.

Klimaminister siger, 115 km gasledning på Lolland vil sikre både job og omstilling. Den møder hård kritik

Regeringens ja til en ny gasledning til Lolland og Falster kritiseres for at give »dundrende underskud« og være en »eklatant klimabrøler«. Vi holder hånden under 1.000 arbejdspladser, siger klimaminister Dan Jørgensen
En ny gasledning skal forsyne Nordic Sugars to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster og vil koste knap 800 millioner kroner – en pris, som landets øvrige gaskunder skal betale i form af øgede tariffer.

En ny gasledning skal forsyne Nordic Sugars to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster og vil koste knap 800 millioner kroner – en pris, som landets øvrige gaskunder skal betale i form af øgede tariffer.

Peter Hove Olesen

Indland
2. februar 2021

Danmark skal have en ny 115 kilometer lang gasledning fra Næstved til Lolland og Falster. Det meddelte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen mandag.

Gasledningen skal forsyne Nordic Sugars to sukkerfabrikker i Nakskov og Nykøbing Falster og vil koste knap 800 millioner kroner – en pris, som landets øvrige gaskunder skal betale i form af øgede tariffer.

Det er en omstridt beslutning, der har været et halvt år undervejs. Nordic Sugar, landets næstmest CO2-forurenende virksomhed, var kommet i karambolage med miljøkrav fra EU, da fabrikkerne lige nu stadig kører på kul og olie.

Men gasledningen er længe blevet kritiseret af eksperter for at være en alt for dyr og dårlig fossil løsning, som kunne være undgået, hvis sukkergiganten i stedet investerede i elektriske varmepumper.

Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet »har aldrig set så dårlig samfundsøkonomi i et projekt før,« siger han.

»Energinet har fremsat beregninger, der viser et dundrende underskud på den her naturgasledning. Det her er en helt forkert beslutning,« siger han.

Det er »ærgerligt«, mener Brian Vad Mathiesen, for der lå en oplagt mulighed for at blive et grønt eksempel til efterfølgelse.

»Vi går glip af et erhvervseventyr. Sukkerfabrikkerne kunne have været et klenodie, som hele Europa kunne have rejst til for at se, hvordan man kan elektrificere en meget energitung virksomhed.«

En farlig glidebane

Et forskningsprojekt lavet for Klimaministeriets forsknings- og udviklingsprogram, EUDP, viser netop, at det kan lade sig gøre at elektrificere 80 procent af produktionen på sukkerfabrikkerne.

Prisen ville ifølge ingeniørerne bag være cirka 350 millioner kroner, altså cirka halvdelen af gasledningen. Til gengæld skulle Nordic Sugar selv betale.

Over for DR har Jesper Thomassen, direktør hos Nordic Sugar, erklæret sig uenig i, at varmepumpeteknologi er god nok til sukkerproduktion og afvist økonomien som værende afgørende.

Ikke desto mindre har det rejst en diskussion om arbejdspladser. Nordic Sugar er med 350 ansatte Lolland-Falsters største arbejdsplads, og 750 lokale roedyrkere leverer til fabrikkerne.

Hvis ikke der kommer en gasledning, så »er de her sukkerfabrikker i fare«, har borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen, sagt til TV 2 Øst.

Gasledningen vil ifølge Klimaministeriet årligt mindske fabrikkernes udledning med 51.000 ton CO2, når kul og olie erstattes.

»Det svarer til at fjerne 20.000 fossile biler fra vejene,« skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Gasledningen kan blive starten på »et erhvervsboom« på Lolland-Falster, har direktør Jesper Thomassen udtalt.

I den forbindelse har 15-20 andre lokale virksomheder ifølge Klimaministeriet »tilkendegivet«, at også de ønsker at blive koblet op på rørledningen, så de kan fyre med en blanding af fossil gas og biogas.

Men det er en »farlig glidebane«, mener Brian Vad Mathiesen. Godt nok forventes andelen af biogas i det danske gasforbrug at stige fra i dag 20 til omkring 50 procent i 2030. Men selv om biogas er grønnere end fossilt gas, er biogas stadig en begrænset ressource, der laves på eksempelvis gylle og madaffald. Derfor bør vi prioritere at udvide med grøn el, siger han.

»Det her er virksomheder, som åbenlyst godt kan elektrificeres, men som nu vil bruge gas i stedet. Det er den forkerte infrastruktur,« siger han.

Brian Vad Mathiesen forstår heller ikke argumentet om arbejdspladser.

»Arbejdspladserne forsvinder jo ikke, hvis man elektrificerede og hjalp virksomheden med at lave nogle løsninger,« siger han.

Klimaminister: Vi sikrer arbejdspladser

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, kalder beslutningen »en eklatant klimabrøler« og har nu indkaldt Dan Jørgensen i samråd om sagen.

»Hverken for klimaet eller samfundsøkonomien er det her en god beslutning,« siger hun.

I en skriftlig kommentar udtaler Dan Jørgensen:

»Jeg synes netop, det er godt for samfundet, at vi kan holde hånden under mere end 1.000 arbejdspladser i en egn af Danmark, hvor det er vigtigt, at vi har produktionsvirksomheder. Med gasledningen sikrer vi vejen mod en klog, grøn omstilling, hvor vi både sørger for, at der er job og beskæftigelse på Lolland og Falster i de kommende år, og at der sker en reduktion i udledningen af CO2.«

Information har bedt Klimaministeriet sende belæg for, at arbejdspladserne på Lolland alene kan fastholdes med en gasledning og ikke en delvis elektrificering. Som svar udtaler Dan Jørgensen:

»Vi er nødt til at forholde os til virkeligheden: Elektrificering er ikke et alternativ, der er muligt i praksis i denne situation. Nordic Sugar har gjort det klart og tydeligt: For dem er det ikke en mulighed. Altså var det gasledningen eller ingen løsning.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Bahn

Selvfølgelig investerer Nordic Sugar ikke kr. 350 mio i en varmepumpeløsning, hvis de kan få Staten at at investere for sig i en gasløsning - det er logik for burhøns.

Dan Jørgensen afslører sig selv som et fjols, når han bare accepterer påstanden om gasledning eller ingen løsning.

Gunvor Henriksen, Anna Olsen, Liselotte Paulsen, Mikkel ---, Bent Nørgaard, Henrik Salling, Bent Gregersen, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, Mogens Kjær, Jacob O, Steffen Gliese, Thomas Tanghus, Ruth Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, jens peter hansen, Erik Winberg, Anders Reinholdt, Mogens Holme, Torben Arendal, Lone Hansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Et nederlag for alle de projektmagere, ingeniøer og regnedrenge, der troede de skulle sole sig i et stort projekt for sukkerfabrikkernes penge og risici.
Den slags eksperimenter i fuldskala har vi før set havarere, f.eks, i form af barmarksprojekter med el og fjernvarmefremstilling, som har fået prisen for boligopvarmning til at gøre huse usælgelige.

Steffen Gliese

Hvis arbejdspladserne ikke etableres på ordentlige, fremtidsrettede, grønne præmisser, er det bedre at undvære dem. Så enkelt er det - det handler ikke om tings omsættelighed i fremtiden, men om deres reelle værdi, og dér er sukker jo også noget suspekt som næringsmiddel.
Men det er jo værre, for man burde jo profitere på de forsøg med bl.a. brint o.a., som er foregået på Lolland over en årrække med grene helt ind i byrådet.

Mikkel ---, Bent Gregersen, Ete Forchhammer og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Dan Jørgensen er ude i hampen! 800 mio? Hvad kunne men også få for disse penge? En hel del el, eksempelvis, som belaster miljøet mindre. Det koster kun det halve med el-løsningen. Lav den på statens regning og lease den ud til sukker! Roe-trester kan bruges til biogas og sammen med de lokale bønder, kunne der laves anlæg, der kunne producere gas til sukker også, for mindre end 800 mio. Spørg i Holstebro, - de kan øvelsen! Tænk igen, Dan!

Eva Carstensen, Liselotte Paulsen, Mikkel ---, Henrik Salling, Bent Gregersen, Mogens Kjær, Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Mogens Holme og Lone Hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvad kan man få for 800 mio. spørges der. Åh ca 50 minkavlere...

Hanne Utoft, Inge Lehmann, Liselotte Paulsen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvad er det der er glemt på Sydsjælland, Møn og Lolland- Falster ? Nakskov mistede værftet, det gjorde Helsingør og Odense også. B&W lukkede, hvad er der tilbage af Holeby Diesel ?. Sukkerfabrikker i Maribo og Stege lukkede for mange år siden. Det gjorde man også i Assens. Staten har da lagt et superfængsel på marken på Nordfalster og tunnelen til Fehmarn og den ny Storstrømsbro er da kolossale investeringer. Kriegers Flak bliver en kæmpe vindmøllepark til vands.Kasernen i Vordingborg er vel også et statsligt tilskud. Så glemt kan man da vist ikke sige området er
Sukkerfremstilling kræver megen energi og så længe vi vil beholde den industri så væltes det co2 ud i store mængder.
Måske kan pandemien gøre at man uden at hænge i kø på motorvejen overvejende kan arbejde hjemme og blot engang imellem mødes fysisk. Det kunne måske give lidt liv i skolerne her i syden inden det hele bliver plastret til med sommerhuse og oplevelsesindustri og spøgelsesbyerne befolket med kæntrede familier fra Hovedstaden. Man kan håbe.

Olav Bach, Bent Gregersen, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Munk, Inge Lehmann, Mogens Kjær og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Gas kan lastes på tankskibe og sejles til både Nakskov og Sakskøbing og aflastes på havnen, hvor fabrikkerne ligger. Men der kan jo være andre argumenter for at sende gassen over land.

Klimaministerens opgave er at tage sig af klimaet- ikke at holde hånden under arbejdspladser!

Eva Carstensen, Torben Lindegaard, Inge Lehmann, Mads Troest, Liselotte Paulsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Inden der går selvsving over forargelsen over den valgte løsning bør man måske først undersøge om der er hold i Nordzuckers påstand at man har undersøgt varmepumpeløsningen tidligere og at det viste at løsningen ikke var og ikke ville blive rentabel. Er valget ikke som at vælge mellem pest eller kolera. Skal vi vente til man har en bedre varmepumpeløsning (forbedret teknik) og fortsætte med olie/kul, eller skal man vælge en (lidt) bedre løsning med naturgas, eller skal vi helt nedlægge sukkerproduktion i Danmark?
Olaf Erichsen

Torben Lindegaard

@Olaf Erichsen 03. februar, 2021 - 12:24

"Skal vi vente til man har en bedre varmepumpeløsning (forbedret teknik) og fortsætte med olie/kul, eller skal man vælge en (lidt) bedre løsning med naturgas, eller skal vi helt nedlægge sukkerproduktion i Danmark?"
citat fra læserbrev

Det sidste