Klima
Læsetid: 5 min.

Kommunernes Landsforenings dødsliste over forbrændingsanlæg til lukning er på vej i graven

Flere myndigheder kritiserer den kommunale liste over de ti affaldsforbrændingsanlæg, som KL har udpeget til lukning. Energistyrelsen ventes fredag at meddele, at KL’s liste er underkendt. Hermed vil privatiseringsløsningen fra sidste års klimaaftale for affaldssektoren dukke op igen
KL’s liste er på forhånd blevet offentligt kritiseret af flere kommuner, hvis anlæg står på dødslisten. Det gælder ikke mindst forbrændingsanlægget ARGO i Roskilde, der med opstart i 2014 af sit såkaldte Energitårn er et af de nyeste anlæg herhjemme og ifølge de kommunale ejere mest effektive og miljøvenlige.

KL’s liste er på forhånd blevet offentligt kritiseret af flere kommuner, hvis anlæg står på dødslisten. Det gælder ikke mindst forbrændingsanlægget ARGO i Roskilde, der med opstart i 2014 af sit såkaldte Energitårn er et af de nyeste anlæg herhjemme og ifølge de kommunale ejere mest effektive og miljøvenlige.

Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Indland
12. februar 2021

KL’s såkaldte ’dødsliste’ over de ti udvalgte affaldsforbrændingsanlæg, man anbefaler lukket for at leve op til klimaaftalen for affaldssektoren, er på vej til at blive underkendt af de statslige myndigheder.

I kølvandet på en markant kritik af KL-listen fra Miljøstyrelsen har Forsyningstilsynet (FSTS) netop oversendt sine egne foreløbige konklusioner til Energistyrelsen, der fredag eftermiddag vil meddele den endelige vurdering til Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg.

»FSTS vurderer, at KL’s plan for lukning af de mindst effektive anlæg ikke kan godkendes,« skriver tilsynet i sin 42 sider lange granskning af KL-modellen, som Information har fået aktindsigt i.

»FSTS vurderer på det foreliggende grundlag, at det ikke er tilstrækkeligt dokumenteret og sandsynliggjort, at de ti affaldsforbrændingsanlæg, som foreslås lukket i KL’s plan, er de mindst effektive anlæg,« hedder det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det var da også for tåbeligt

Jeppe Lindholm

Privatisering af affaldssektoren! Super fedt! I Fredericia Kommune kan man se resultat af privatisering med tusinde tons giftigt elektronik affald som i årevis har været efterladt under åben himmel af en privat affaldshåndteringsvirksomhed. Direktørerne og ansvaret er for længst forduftet over alle bjerge.

Og gæt så lige, hvem der står med regningen. Rigtig. Det offentlige.

Sådan var det ikke før det hele skulle overlades til det fantastiske effektive private. Resultatet er den ene million regning efter den anden til det offentlige. Samtidig med nogle få personer beriger sig på vores alle sammens bekostning i modsætning til før, hvor alt forsyning var ejet og drevet effektivt og ordentlig af det offentlige.

Privat håndtering af samfundets essentielle opgaver er en katastrofe og et tyveri fra os alle sammen.

Thomas Tanghus, Ole Henriksen, Per Torbensen, Lene Timmermann, Carsten Munk, Martin Kallesøe, Mette Johansson, Torben Arendal, Dorte Sørensen, Lars Jørgensen og Mikael Benzon anbefalede denne kommentar

@Jeppe Lindholm
11. februar, 2021 - 21:12

".....alt forsyning var ejet og drevet effektivt og ordentlig af det offentlige."

Kunne være interessant med blot en lille smule lødig dokumentation for postulatet om, at "al forsyningsvirksomhed var drevet effektivt og ordentlig af det offentlige."

Jeppe Lindholm

Erik Fuglsang, det kan du få fra 1. hånd idet jeg personligt har været dybt involveret i den offentlige forsyning. Og jeg kan garantere dig for der ikke blev brugt så meget som bare en overflødig krone lige alle love blev overholdt til punkt og prikke.

Jeppe Lindholm

I øvrigt Erik Fuglsang. Så har jeg på 1. hånd oplevet private aktører som har forsøgt at manipulere med kommunale politikere for at overbevise dem om de økonomiske fortræffeligheder ved at overtage driften af den gang kommunale forsyningsopgaver.

En privat drift, som ville have efterladt kommenen med en kæmpe million kr. regning. Kun med min, dengang ekspert viden på området som kommunal ansat inden for forsyningsområdet, kunne jeg pille det hele ned på få minutter over for politikerne.

Og dette er bare ét eksempel på den manipulation private aktører udsætter vores politikere for.

Jeppe Lindholm

Skandalen med ISS og Forsvaret viser, at vi aldrig lære det. Privatisering har fanden skabt - Privatisering har intet med effektivisering at gøre.

Det er et rent ideologisk spørgsmål og ikke et spørgsmål og effektivitet, bedst og billigst for samfundet.

Var det er spørgsmål om effektivitet, bedst og billigst for samfundet ville der ALDRIG finde en privatisering sted.

Tag f.eks. sundhedsområdet. Her var det nødvendigt, gennem 20 år, først at ødelægge det offentlige sundhedsvæsen og siden give massive statstilskud til privatdrevne sygehuse som et rent ideologisk tiltag. Politisk manipulation fra Venstre ført an af Den-Lille-Svindler.

Svindel og bedrag mod den danske befolkning. Det er, hvad privatisering er.

Jeppe Lindholm

Men selvfølgelig. Man skal jo også have de positive briller på. For nu får ISS jo mulighed for at udvide sine bedrifter i New Delhi og Calcutta på Forsvarets og de danske skatteyders bekostning med indtjeningen af kontrakten med Forsvaret.

Der er jo ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Vel.