Nyhed
Læsetid: 5 min.

Efter nye coronatal: »Vi skal holde godt øje med smitte blandt børn i Danmark«

Coronasmitten stiger lige nu blandt børn og teenagere i Israel. Vi skal holde godt øje med udviklingen, siger dansk epidemiolog, som dog ikke er bekymret for, at de yngste børn i dag er tilbage på skolebænken
Flere og flere børn og teenagere bliver lige nu ramt af coronasmitte i Israel. De israelske tal kommer samtidig med, at de yngste børn mandag sendes tilbage i skole i Danmark.

Flere og flere børn og teenagere bliver lige nu ramt af coronasmitte i Israel. De israelske tal kommer samtidig med, at de yngste børn mandag sendes tilbage i skole i Danmark.

Ziv Koren

Indland
8. februar 2021

Flere og flere børn og teenagere bliver lige nu ramt af coronasmitte i Israel. Det er bemærkelsesværdigt, da coronavirussen indtil nu har været kendetegnet ved at ramme bredt og generelt ikke sprede sig blandt de yngste børn sammenlignet med andre aldersgrupper.

De israelske tal kommer samtidig med, at de yngste børn mandag sendes tilbage i skole i Danmark. I Israel kender man dog endnu ikke årsagen til smittestigningen blandt landets børn, og det er derfor uvist, om det samme kan ske i Danmark.

Alligevel mener professor og leder af pandemiforskningscenteret på Roskilde Universitet, Lone Simonsen, at vi skal være opmærksomme på udviklingen i Israel.

»Jeg kan da ikke lide det. Jeg må nok sige, at det er rettidig omhu at beskæftige sig med det,« siger hun.

Siden starten af januar har mere end 50.000 israelske børn og teenagere fået konstateret corona. Det er flere end i nogen anden måned. I landets anden coronabølge kom 29 procent af de nye coronatilfælde fra børn og teenagere. Nu, hvor landet står i en tredje bølge, er det tal steget til omkring 40 procent.

Da Israel lige nu oplever et stort udbrud af den britiske coronavariant, B117, mener Lone Simonsen ikke, det er usandsynligt, at det er denne variant, som smitter børn og teenagere mere – en hypotese som israelerne også selv undersøger.

»Det her er en situation, hvor Israel har udbredt B117 og samtidig har øget smitte blandt børn. Hvis jeg skal være forsigtig, vil jeg sige, at den udvikling får mig til at tænke, at vi igen skal se på, om børnene virkelig har en anden status i B117-epidemien‚« siger Lone Simonsen og pointerer, at den britiske variant lige nu spredes i Danmark.

I Danmark forventer Statens Serum Institut, at den britiske coronavariant vil være lige så udbredt, som den coronavirus vi kender, i midten af februar.

Det har tidligere været undersøgt, om den britiske coronavariant var mere smitsom blandt børn. Da den brød ud i England i starten af september, så man nemlig en stigning i smitte blandt børn. Et stort studie afviste dog, at den skulle ramme børn i højere grad.

Siden er man derfor, ifølge Lone Simonsen, gået tilbage til den opfattelse, man hele tiden har haft, nemlig at børn ikke spiller en væsentlig rolle i forhold til coronasmitte. Tværtimod mener man, at børn bliver smittet af voksne og generelt ikke smitter hinanden. I dette lys er den israelske udvikling derfor bemærkelsesværdig.

Fint at åbne skoler

Det israelske Public Health Service har over for landets parlament oplyst, at de især ser en stigning i smitte blandt de seks- til ni-årige børn. Når de danske skoler mandag genåbner, er det netop for denne aldersgruppe.

Skoleåbningen gør dog ikke professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen bekymret.

»Tallene fra Israel giver da stof til eftertanke, men de er heller ikke meget værd, før vi ved, hvad der er drivkraften bag dem. Vi er nødt til at forstå konteksten for at kunne vurdere, om det her er kritisk og kan gå hen og blive et problem i Danmark,« siger han.

Til en del af konteksten hører, at Israel lige nu er enormt langt med at vaccinere befolkningen. 80 procent af de ældre over 60 år har fået første stik, og israelere helt ned til 40 år bliver lige nu vaccineret. Det kan alt sammen skabe et spill over, så smitten i stedet finder vej til den yngre del af befolkningen.

»Man forventer jo ikke, at de vaccinerede bliver smittet, og derfor er det ikke underligt, at man lige nu ser et aldersskifte i, hvem smitten rammer. Der vil simpelthen være flere smittetilfælde blandt dem, der ikke er vaccinerede, og de har ikke vaccineret børnene og de yngste voksne,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

En anden mulig forklaring på, at smitten er stor blandt børn i Israel er, at børnene og de unge udgør en meget stor del af den israelske befolkning. 36 procent af befolkningen er under 20 år. I Danmark er der kun 22 procent.

»Lige nu er det ikke til at sige, om det er deres befolkningssammensætning, og det faktum at de har vaccineret stor set alle ældre, der gør, at smitten ser ud til at stige blandt børnene. Eller om den britiske variant faktisk spreder sig mere blandt børn,« siger Lone Simonsen og påpeger, at vi i Danmark kun skal være bekymrede, hvis det sidste er tilfældet.

Ligesom Jan Pravsgaard Christensen er hun ikke nervøs for den danske skoleåbning på mandag.

»Vi kan ikke konkludere noget i Danmark på baggrund af de begrænsede data fra Israel. Men vi skal holde voldsomt øje med det her og være sikre på, at vi tester på skolerne. Vi er nødt til at holde øjnene stift rettet mod det her fænomen og prøve at forstå det bedre,« siger hun.

Som et led i genåbningen vil skolernes ansatte blive testet to gange om ugen. Det er frivilligt, om de tager imod tilbuddet.

Ifølge Lone Simonsen er test af lærere netop vejen frem, hvis man skal opdage smitteudbrud blandt børn. De skal testes ofte, og hvis man finder smitte, skal børnene testes.

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer for smittehåndtering i grundskoler, skal de børn, som er blevet undervist af en coronapositiv lærer, sendes hjem. Det samme gælder for andre børn, som kan opfattes som nære kontakter til læreren. Efter to negative PCR-test må børnene komme tilbage i skole.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at børn og unge på nul til 19 år lige nu udgør 22 procent af de smittede i Danmark. Kun ét barn mellem nul og ni år er død af coronavirus i Danmark. Ingen i alderen 10-19 år er døde.

En ’no brainer’

Da sundhedsminister Magnus Heunicke annoncerede, at de yngste børn skulle tilbage i skole, kaldte han det »en meget forsigtig genåbning« med henvisning til, at den britiske variant lige nu spreder sig i Danmark. Lone Simonsen har siddet med i den ekspertgruppe, som netop anbefalede regeringen at sende 0.-4.-klassebørnene tilbage som det første led i en genåbning af samfundet.

En no brainer, kalder hun den anbefaling. De yngste skolebørn bliver nemlig anset for ikke at være så smittefarlige som andre aldersgrupper, samtidig med at det har enorm indflydelse på vores økonomi, når de skal holdes hjemme, mens forældrene skal forsøge at arbejde hjemmefra.

»I vores betragtning var det ikke medtaget, at børn måske smitter lige så meget som voksne eller mere. Jeg kan godt se, at hvis det forholder sig sådan, så skal grundlaget vurderes igen. Vi skal bare lige være helt sikre først,« siger hun.

Selv hvis den britiske variant eller en anden variant skulle vise sig at være mere smitsom over for børn, mener Jan Pravsgaard Christensen, at vi i Danmark hurtigt vil opfange den.

»I Danmark har vi et screeningssystem, hvor vi efterhånden sekventerer alt det virus, vi kan komme i nærheden af. Derfor har vi både et godt indblik i, hvilke mutationer vi har, og hvem de rammer. Det betyder, at vi nok på et relativt tidligt tidspunkt vil opdage, hvis det konsekvent er små børn, der rammes af en bestemt variant, så vi også kan nå at gøre noget ved det,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Problemet er ikke alene selve sygdommen, men især også dens følgevirkninger på børn:

"Første danske tilfælde blev konstateret hos en syvårig dreng fra Odense tilbage i maj måned. Og siden maj har der været under 20 tilfælde i Danmark, oplyser Mette Holm, som fortæller, at kun ”få” er blevet behandlet på intensiv. Ingen er døde.

I løbet af januar er der dog set en stigning:

- Der er en lille ophobning nu her. Gennem de sidste fire uger har vi set flere tilfælde, men som sagt er det sjældent, og det er under 20 tilfælde, der har været i Danmark i løbet af de seneste ni måneder.

Fordi sygdommen er så ny, er der også fortsat mange ubesvarede spørgsmål omkring den. Men forskningen viser, at den kan ramme børn i alle aldre, og ofte rammer den én til seks uger efter, barnet har haft covid-19.

- Covid er jo ellers en meget mild sygdom hos børn - der er rigtig få børn, der har haft behov for indlæggelse med covid i Danmark. Men den her tilstand gør dem sygere end ellers, siger Mette Holm."

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-02-07-8-aarig-ramt-af-sjaelden-coron...

Såfremt Covid nu også begynder at smitte børn for alvor igennem den langt mere rappe B117 variant, skal sundhedsmyndighederne være helt oppe på de yderste tæer i balletskoene.

Også fordi lærere, pædagoger og forældre så nemmere vil få smitten indenbords, og sprede den videre til de,der absolut ikke kan tåle at få den.

Her kan man se, at det ikke alene er de ældste, som er i risikogruppen, men en kæmpe andel af befolkningen:

https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Personer-med-oeget-risiko-ved-COVI...

Lillian Larsen, Erik Winberg, Sören Tolsgaard, Carsten Hansen, Inge Lehmann, Niki Dan Berthelsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Den alvorlige tilstand kaldes MIS-C.

Niki Dan Berthelsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Ps på engelsk hedder den PIMS

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er vel ikke så underligt, at børn og unge nu udgør en større del af de smittede i Israel, da de modsat de ældre aldersgrupper ikke er blevet vaccineret. Samtidig er det svært at se, hvorfor det overhovedet er bekymrende, da børn og unge som hovedregel har et meget mildt sygdomsforløb, der ikke er meget værre end at være forkølet.

Virus har et stort muteringspotentiale.

Så jeg tror frygten er, at den lige pludselig går fra noget "harmløst" i børn til noget mere alvorligt.

Hvorfor er så mange børn og unge blevet testet?

Lillian Larsen, Sören Tolsgaard, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Der er så meget vi kan være bange for. Hvorfor ikke fokusere på mere nærliggende forklaringer? Artiklen foreslå 2: børn og unge mangler at blive vaccineret og virus ses netop derfor i disse grupper. Desuden kan RNA-vacciner hurtig gøres følsomme overfor mutationer. Op med humøret!

Jens Christian Jacobsen tror du ikke, at de faguddannede ved, at de unge ikke er vaccineret endnu.

Har du ikke undret dig over, at det er de faguddannede, der er "bange".

Sören Tolsgaard

Jens Chr. Jacobsen lider vist af samme dumsmarte optimisme, som Boris Johnson, Don Trump og Jair Bolsonaro lagde til grund for covid-19's spredning i UK, USA og Brasilien. Store knus, håndtryk og lidt rensemiddel, så skal det nok gå altsammen , for det er jo kun en lille influenza, som snart forsvinder helt af sig selv ...

I disse lande, som ikke udviste rettidig omhu, har pandemien hærget og gør det stadig, fuldstændig ude af kontrol. Så galt kan det gå, når man notorisk nægter at læse skriften på væggen.

Anne-Marie Krogsbøll, Lillian Larsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Inge Lehmann. Jeg ved at journalister laver tidstypiske overskrifter der passer i avisens 'profil' og i forhold til regeringers coronastrategier. Ikke ud fra hvad indkaldte fagfolk rent faktisk siger de ved. Kan du kan finde een anerkendt virolog eller epidemiolog der ikke mener, at de mutationer vi kender er hvad man kunne forvente, og at vacciner ikke vil kunne 'ramme' disse mutationer, vil jeg gerne høre nærmere.
Til dit andet spørgsmål høte jeg engang en præst sige at 'Også Jesus var bange' til en syg der nærmede sig afslutningen på livet. Selvfølgelig er også 'fagfolk'bange. At være bange hører ikke nødvendigvis sammen med hvad de ved om virus, men om hvad der eksempelvis sker med deres gamle far, der netop er blevet indlagt med Covid-19.
@ Søren Todsgaard: At 'læse skriften på væggen' overlader jeg til rettroende som dig. Og jeg vil gerne have mig frabedt at blive kaldt for 'dumsmart.' Jeg har tillid til forskning og bioteknologi og bruger min sunde fornuft. Noget både du, Bolsonaro og Boris kunne lære noget af.

Vi skal være opmærksomme på udviklingen i Israel.
»Jeg kan da ikke lide det. Jeg må nok sige, at det er rettidig omhu at beskæftige sig med det,« siger Lone Simonsen.

Javel, men derfor behøver alle danskere ikke at beskæftige sig/bekymre sig om det. Noget skal de mange pandemi-virusforskere jo lave.

Anne-Marie Krogsbøll

Om børn og smitte:

"The first and most prevalent lineage was introduced by two asymptomatic children who were likely infected by their parent, a confirmed COVID-19 case working in a long-term care centre. Among infected household adults, attack rates were significantly higher in mothers than fathers (risk ratio = 4.5; 95% CI= 1.1-18.7). The extent of transmission makes it one of the largest documented outbreaks in a daycare in Canada.
Interpretation: The analyses carried out showed the probable origin and direction of the transmission of the infection (adult-child, child-adult, and child-child), thus highlighting how asymptomatic children can efficiently transmit SARS-CoV-2."
https://osf.io/bn862/

Eva Schwanenflügel og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar