Fødsler
Læsetid: 5 min.

Nyt udspil: SF vil gøre op med »dybt kritisable« forhold på fødegangene

Med to overnatninger til fødende og op mod 150 millioner kroner årligt vil SF forbedre forholdene for ansatte og fødende på de travle, offentlige fødegange. Gennem øremærkede midler sigter partiet blandt andet efter flere ansættelser af jordemødre
I et nyt udspil kommer SF med en række forslag, der blandt andet skal sikre bedre fødselsforberedelse, at alle fødende har ret til to overnatninger på hospitalet og bedre arbejdsforhold for de ansatte på fødselsafsnittene.

I et nyt udspil kommer SF med en række forslag, der blandt andet skal sikre bedre fødselsforberedelse, at alle fødende har ret til to overnatninger på hospitalet og bedre arbejdsforhold for de ansatte på fødselsafsnittene.

Emil Ryge

Indland
11. februar 2021

Det er næsten blevet en tradition, at der med et par års mellemrum kommer historier frem i medierne om horrible forhold på landets fødegange. Både for jordemødrene og de fødende. Senest har DR i en række artikler fortalt om grædende jordemødre, traumatiserende fødsler og en taxatur til et andet hospital midt under en fødsel.

Nu kræver SF handling fra regeringen.

I et nyt fødselsudspil kommer partiet med en række forslag, der blandt andet skal sikre bedre fødselsforberedelse, at alle fødende har ret til to overnatninger på hospitalet og bedre arbejdsforhold for de ansatte på fødselsafsnittene. I første omgang foreslår SF at bruge 100-150 millioner kroner årligt fra råderummet på initiativet.

»Vi kan se, at forholdene på vores fødegange er dybt kritisable, og det har de været over en årrække. Den enkelte fødende føler jo, at det handler mere om at få dem videre i systemet, end det handler om at gøre fødslen til en god oplevelse,« udtaler Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

SF har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd, hvor han skal svare på, hvordan regeringen vil løfte niveauet på fødegangene.

Hønen eller ægget

Helt konkret vil SF blandt andet have garanterede forældre- og fødselsforberedelser, jordemoderkonsultationer før og efter fødslen, og at alle fødende skal garanteres retten til to dages hospitalsophold og gratis ammehjælp efter fødslen.

De op mod 150 millioner kroner, der skal øremærkes fødeafdelingerne, skal bruges til flere stillingsopslag for jordemødre. Derudover skal de inkluderes mere i tilrettelæggelsen af deres arbejdstimer. Det, mener SF, vil skabe mindre travlhed og et bedre arbejdsmiljø.

»Problemet er, at jordemødrene søger væk fra det offentlige. De får mere og mere travlt, og så er der flere af dem, der søger væk eller går ned med stress, og så får dem, der er tilbage, endnu mere travlt. Og den onde cirkel skal vi have knækket,« siger Pia Olsen Dyhr.

En undersøgelse gennemført af Jordemoderforeningen i efteråret 2020 viser, at 68 procent af de adspurgte jordemødre på et tidspunkt har overvejet at forlade deres ansættelse på en fødeafdeling. Lidt over halvdelen begrundede det med belastningen fra nattearbejde. 

Udspillet kommer i kølvandet på en række kritiske artikler fra DR, hvor det fremstilles, hvordan fødselsafdelinger – særligt i Region Sjælland og Region Hovedstaden – er enormt pressede af underbemanding. Og det fører til dårlige forhold for ansatte såvel som fødende.

Derudover har 1.050 jordemødre og 281 jordemoderstuderende skrevet under på et fælles brev til Sophie Hæstorp Andersen (S), der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden. Her appellerer de til, at den onde cirkel ikke skal brydes med flere ansatte, men ved bedre arbejdsvilkår. Stillingsopslag er der, ifølge underskriverne, nok af, men de vil ikke blive besat, før arbejdsforholdene forbedres.

Det resulterede i et møde tirsdag mellem initiativtageren Stine Roswall og regionsrådsformanden, hvor Hæstorp Andersen lovede at finde ekstra midler til bedre normeringer på fødeafsnittene i Region Hovedstaden. Det er der, ifølge hende, bred tilslutning til blandt regionsrådets øvrige partier.

Men der synes i det hele taget at tegne sig en situation som den med hønen og ægget. Jordemødrene vil tilsyneladende ikke tage imod jobopslagene, før arbejdsforholdene forbedres. SF ønsker at forbedre arbejdsforholdene ved at inkludere jordemødrene i tilrettelæggelsen af deres timer og garantere, at de kan følge den fødende før, under og efter fødslen. Og logisk set kræver det jo flere ansatte.

Pia Olsen Dyhr mener, at den politiske bevågenhed og de nye tiltag kan hjælpe med at tiltrække jordemødre til fødegangene.

»De skal kunne mærke, at vi tager det politisk alvorligt. Det er derfor, vi kræver, at pengene ikke trækkes væk fra fødeafdelingerne for at finansiere andre områder. Jordemødre skal kunne give den omsorg, den fødende har krav på og ret til, ellers føler de også det svigt, som de fødende oplever.«

En times taxatur midt i veerne

De 100-150 millioner kroner skal fordeles i regionerne, alt efter hvor mange fødende de enkelte regioner har. Og SF mener, finansieringen som udgangspunkt skal hentes fra det økonomiske råderum, men partiet er åbent for at finansiere det på anden vis. Eksempelvis ved at hæve arbejdsskadeafgiften.

– Har I noget, der peger på, at 150 millioner kroner årligt skulle være tilstrækkeligt?

»Nej, men det er en start til at løfte det her problem. Det kommer også an på, hvor højt du sætter barren. Hvis vi snakker to overnatninger for førstegangsfødende, så skulle det være nok til at løse problemet. Også i forhold til at ansætte nogle flere. Men hvis vi virkelig vil løfte kvaliteten, skal der nok noget mere til,« fortæller Olsen Dyhr.

Hun anerkender altså, at man ikke har konkrete tal, der peger på, at de foreslåede midler alene kan løse problemet. Hun henviser dog til, at SF har kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd, hvor man vil appellere til at få afdækket problemets omfang. Også uden for Sjælland.

Det er netop historier og vidnesbyrd fra Sjælland, der har fyldt medierne. Særligt har DR’s artikel om en kvindes omvisitering vækket opsigt. Det betød, at hun midt under veerne måtte sendes med taxa fra den overordentligt travle fødeafdeling på Herlev Hospital til Slagelse Sygehus’ fødegang. Det er en køretur på omtrent en time.

En aktindsigt, som DR er i besiddelse af, viser, at 232 kvinder er blevet omvisiteret under deres fødsel på grund af travlhed. Det er tal alene for 2020 og fra Region Hovedstaden. For at komme det problem til livs, foreslår SF, at Arbejdstilsynets beføjelser skal udvides.

Arbejdstilsynet har i en årrække givet Herlev Hospital gentagne påbud, men det har tilsyneladende ikke haft en effekt. Derfor mener Pia Olsen Dyhr, at Arbejdstilsynet skal kunne give mere konkrete påbud, når der er flere opgaver, end der er hænder. Eksempelvis et påbud om at øge antallet af ansatte eller ændre i arbejdsplanen, så de ansatte ikke overanstrenges.

– Men at Arbejdstilsynet kommer med et påbud, gør det vel ikke mindre travlt?

»Nej, det gør det ikke på de konkrete fødeafdelinger. Men det er med til at stoppe problemet. Arbejdstilsynet har været inde og vurdere, at de arbejdsforhold, der er på fødeafdelingerne, ikke er gode nok, og det er det, vi skal følge op på nu. Det vigtigste er jo at sikre midlerne til det. Intet andet løser det her problem,« fastslår Pia Olsen Dyhr.

Information har forsøgt at få en kommentar på udspillet fra sundhedsminister Magnus Heunicke og Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, men det har ikke været muligt.

Sundhedsministeren var dog onsdag i folketingssalen for at svare på spørgsmål vedrørende de kritisable forhold. Han anerkendte problemet, men henviser til, at det vil indgå i den kommende sundhedsaftale, som skal forhandles med Christiansborgs øvrige partier. Og at Sundhedsstyrelsen er i gang med at færdiggøre deres anbefalinger til, hvad svangreomsorgen skal indeholde, og hvordan den skal organiseres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Igen siger vi tak til Venstre for de massive nedskæringer på velfærdsstaten gennem 20 år. Ikke mindst på det offentlige sundhedsvæsen.

Venstre ved du, hvor du har. Nede i den sorte kælder.

Estermarie Mandelquist, Torben K L Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Udgifterne til sundhedsvæsnet er ikke nedskåret de sidste 20 år. Det forholder sig faktisk stik modsat.

Jens Christian Jensen

Danmarks statistik:
De offentlige sundhedsudgifter er steget med 69 pct. fra 2000 til 2017 målt i faste priser. Stigningen er markant højere end stigningen i de øvrige offentlige udgifter.