Klima
Læsetid: 1 min.

Podcast: Landbrugets lavbundsjorder skal hurtigst muligt ud af drift

De kulstofrige lavbundsjorder skal udtages fra drift, hvis landbruget skal bidrage mærkbart til 70-procentsmålet i 2030. I denne uge taler vi med Klimarådets næstformand, professor Jette Bredahl Jacobsen, om potentialet i manøvren, og hvorfor det er så svært
De kulstofrige lavbundsjorder skal udtages fra drift, hvis landbruget skal bidrage mærkbart til 70-procentsmålet i 2030. I denne uge taler vi med Klimarådets næstformand, professor Jette Bredahl Jacobsen, om potentialet i manøvren, og hvorfor det er så svært

Mia Mottelson

Indland
15. februar 2021

Det er en vanskelig øvelse, danske landmænd står over for. Landbruget udgør en femtedel af Danmarks klimabelastning, og erhvervets udledninger har været stort set uændret siden 2005. Der er derfor lagt op til svære forhandlinger, når regeringen og Folketingets partier over de næste uger skal forsøge at lave en plan for at mindske landbrugets udledning af klimagasser.

Et centralt indgreb i den forbindelse handler om udtagning af lavbundsjorder. Det er et tiltag, som møder opbakning hele vejen fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer til Danmarks Naturfredningsforening. De 170.000 hektar lavtliggende jorder er nemlig yderst klimabelastende og ikke særligt produktive.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Håber at man næste gang også fortæller historien om landindvindingsloven af 1940, hvor skatteyderne betalte for at at dræne og nedlægge naturområder for at dyrke tvivlsomme jorder. Og at man dengang faktisk kunne "ekspropriere", hvis nogen af lodsejerne modsatte sig et projekt.
Derudover kunne man også gøre mere ud af at se på hektarstøttens negative effekt på dyrkning af mange områder, som ikke burde dyrkes udfra deres uegnethed privatøkonomisk og samfundsøkonomisk. Naturligvis er dette en slags tabu pga af det urimelige i disse ordninger i forhold til problemstillingen. Så derfor fortsætter ikke mindst politikerne og medierne denne dans uden om den varme grød.
Til sidst kunne journalister jo også beskæftige sig med de øvrige effekter udtagning af lavbundsjorderne vil få på oversvømmelser nedstrøms, kvælstof udledning og biodiversitet.,

Lise Lotte Rahbek, Flemming Kjeldstrup, Gert Romme, Jens Christensen og Palle Jensen anbefalede denne kommentar

Omkring husdyrdrift; det ville være rettidig omhu hvis ministeren sørgede for en hurtig 'fastlåsning' af produktionen af kvæg og svin i Danmark.
Desværre udvides produktionen af husdyr fx svin fortsat flere steder i Danmark! Der var 4 kg svinekam i brugsen for 150 kr! Så der kan da ikke være mangel på dansk svinekød? Stop da!
Skal skatteyderne jf. Minkavlersagen om lidt godtgøre landbruget for en reduktion - er det bestemt ikke i orden med udvidelser i sidste time.

Knud Anker Iversen

I 1992 blev 150.000 ha landbrugsjord taget ud af drift begrundet i overproduktion. Hvor meget kompensation fik landmændene da?
I 2007 blev det tilladt at dyrke jordene igen og 100000 ha kom igen under plov. Hvad betalte landmændene for den ret?