Analyse
Læsetid: 8 min.

Rasmus Prehns turboproces for landbrugets klimaindsats starter med en masse snak

Klimaministeren og regeringen vil sidde i baghånd, mens partier og interessenter taler videre om den gordiske knude: Hvordan kan landbruget leve op til klimalovens krav uden omkostninger for husdyrproduktionen, eksporten og arbejdspladserne?
Den »fællesmængde« af klimatiltag, som Rasmus Prehn håber at identificere et bredt flertal bag, lyder lidt af ’mindste fællesnævner’, skriver Jørgen Steen Nielsen. Her ses en landmand på gården Gyrup i Thy. Arkivfoto.

Den »fællesmængde« af klimatiltag, som Rasmus Prehn håber at identificere et bredt flertal bag, lyder lidt af ’mindste fællesnævner’, skriver Jørgen Steen Nielsen. Her ses en landmand på gården Gyrup i Thy. Arkivfoto.

Henning Bagger

Indland
6. februar 2021

Der skal sættes turbo på den grønne omstilling af dansk landbrug og erhvervets klimaindsats, siger Rasmus Prehn (S), den nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Han samlede torsdag aften Folketingets partier til et første planlægningsmøde om vejen til en klimaaftale for landbruget, og dagen inden var han vært for en virtuel konference om emnet, indkaldt med blot to dages varsel, men med næsten 800 deltagere fra landbruget, fagkundskaben, de grønne organisationer, partierne og offentligheden i øvrigt.

Efter planlægningsmødet torsdag gennemførtes fredag det første af en temmelig lang række temamøder for partierne med indkaldte fagfolk til at belyse sagens mange aspekter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

John Jørgensen

Iflg de pløjefri landmænd i DK, FRDK.DK er det ikke dyrt for landmanden at omlægge til klimavenligere drift. Udgifterne til sprøjtemidler, gødning, maskiner, diesel og timer falder efter få år, hvis man først knækker koden. En satsning på efteruddannelse og anden hjælp til landmanden kunne få flere med. Og en justering af landbrugsstøtten, gradvis over en årrække, ku gøre det samme. Der skulle så udbetales en højere og højere støtte til landmænd der tager springet og får CO2 trukket ned i jorden... Glemte jeg at fortælle at de pløjefri ofte ser mere sikker høst og bedre priser for deres produkter?

Christian Bruun, Jette Steensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Morten Larsen, Susanne Kaspersen, Peter Krogh, Kurt Nielsen, Gert Romme, Søren Bro, Steffen Gliese og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Så forudsigelig socialdemokratisk politik som regn i november. De lover og lover, men i sidste instans vinder 'realpolitikken' altid. Ingen visioner. Alting på det jævne. En styrke hvis tidshorisonten er 50-100 år. Så meget tid har Danmark og verden ikke.
Det vidste SF og Enhedslisten godt. Sig nu fra, for f..., drop støtten til Mette Frederiksen og red hvad der er af tiltro til jeres underskrifter på det der 'forståelsespapir.'

Erik Winberg, Susanne Kaspersen, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Så forudsigelig socialdemokratisk politik som regn i november. De lover og lover, men i sidste instans vinder ’realpolitikken’ altid. Ingen visioner. Alting på det jævne. En styrke hvis tidshorisonten er 50-100 år. Så meget tid har Danmark og verden ikke.
Det vidste SF og Enhedslisten godt. Sig nu fra, for f..., drop støtten til Mette Frederiksen og red hvad der er af tiltro til jeres underskrifter på det der ’forståelsespapir.’

Margit Johansen

Den store joker i landbruget er den koloenorme gældsætning. Det implicerer små pengeinstitutter ude på landet. Altså en form for lokal finans-boble, som hænger sammen med "gylle-boblen". Ny lovgivning burde straks lægge låg på lokal og regional størrelse af husdyrbesætninger i DK Og pelsdyr. Og fugle. Herunder maxgrænser for lokal- regional udledning af gylle etc.

Jette Steensen, Mogens Holme og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Morten Balling

@Margit Johansen

"gylle-boblen"? Hvad går det ud på?

nåmen sku vi ikk lige i samme ombæring se på regnestykket, om al det her landbrug overhovedet giver overskud for DK, når først al direkte og indirekte støtte, udgifter til grundvandsboringer, resistente bakterier etc, etc, etc er trukket fra?

P.G. Olsen, Erik Winberg, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Carsten Wienholtz, Kurt Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

En ting et helt sikkert. Så snart der reduceres i den danske produktion af oksekød og dermed mælkeproduktionen, hvor den største del af oksekødet kommer fra som en art overskudsproduktion, flytter store dele af Arla ud af landet og den tabte produktion videreføres andetsteds. Det samme vil gælde er reduktion af svineproduktionen. Danish Crown lukker ned i Danmark og videre fører produktionen andet steds.

Kød og mælkeprodukter blive vildt dyre i Danmark, mens kineserne og andre kan nyde godt af faldende priser, da udbudet her vil stige i samme takt, som det svinder ind i Danmark. Velbekomme i kikærter og havre.

- Og Fleggaard & Co får mega travlt med en kommende kød grænsehandel.

Jeppe Lindholm

...Måske Femern Forbindelsen lige akkurat når at blive færdig med en afkørsel til Fleggard & Co i Puttgarten.

Jeppe Lindholm

Ifølge FN forventes efterspørgslen af mælkeprodukter at stige med 54% og kødprodukter med 74% på verdensplan frem mod 2050.

Flemming Jensen

Hvis ikke SF, Enhedslisten og de Radikale insisterer på den Grønne omstilling, vil de fremstå ydmyget og nytteløse.
Jeg og mange andre vælgere har givet dem mandaterne til at få det gjort så hurtigt som muligt.
Landbruget skal afsluttes, som det ser ud idag.
70 til 80 procent af jorden i Danmark er opdyrket.
Naturen er nærmest ikke ekssisterende. Jovist små lommer hist og her.
Fjordlivet er ødelagt. Søerne ligeså.
Mange steder i landet er luften så fyldt med kvælstof, at ikke engang Mos og Lav vækst kan gro længere. Mos og lav har ekssisteret på jorden i millioner af år.
I den smukke sensommer og efterår kan man køre rundt i stanken af gylde ( som idag i mange kommuner består af menneske lort og pis). Derefter tager tåger af Roundup over og fylder den friske efterårsluft.
Erhvervet er dybt forgældet 500 Miliarder kr.
Jeg mener, Staten bør kræve lavbundsjordene inddraget som det første, med kompensation selvfølgelig.
Derefter kan staten opkøbe de landbrug ,som aldrig kommer sig økonomisk også med kompensation.
Ved konkurser fx.
Staten, skatteyderne ejer de fleste landbrug indirekte gennem Finansiel stabilitet Nationalbanken.
Så lad os nu komme igang.....

Christian Bruun, Erik Winberg, Carsten Munk, Flemming Berger og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Lad dog kineserne og andre yndere af discount-gris selv opfostre dem.

Jette Steensen, Carsten Munk og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Med ugens tilbud på 35kr/kg for svinemørbrad (28kr/kg excl moms) kan der allerede nu ikke være megen indtægt på svineproduktion. Samtidig er en del af arbejdskraften er udenlandsk (https://www.berlingske.dk/danmark/stop-for-udenlandske-praktikanter-chok...) og som følge af Covid-19 går Kina efter at blive selvforsynende med fødevarer, inkl. kødproduktion hvor de etablere store landbrug både til dyrkning af afgrøder/foder samt husdyrproduktion, så det marked er snart væk.
Så hvis man i første omgang forslår en reduktion af husdyrbestanden med 15% og en stigning i kødprisen på 20% mon så ikke økonomien vil hænge sammen og dyrevelfærden forøges??
Og samtidig appelerer til supermarkderne (og i deres CSR politik får nedfældet) ikke at køre tilbud på de mest klimabelastende fødevarer men istedet promovere klimavenlige alternativer i deres tilbudsaviser mon vi ikke kan forvente en pæn CO2 reduktion?

Thomas Petersen

https://gylle.dk/dansk-landbrug-er-en-elendig-forretning-2/ Hordan undgå omkostninger for husdyrproduktionen mm? Det korte svar er: Det kan man ikke. Som tidligere landmand Kjeld Hansen så knivskarpt og præcist udtrykker det i linkede artikel. Landburget kunne såmænd sagens tjene penge (hvad de stort set ikke gør i dag) Men det kræver omstillining til en helt helt anden produktion.

Jeppe Lindholm

Den amerikanske kød kæmpe, Tyson Foods, er i gang med at etablere sig i Europa og Danmark med bl.a. kød fra Brasilien, hvor regnskoven ryddes med hvad der svare til en fodboldbane hver 3. sekund, for at skabe plads til kødproduktion.

Så bare rolig. Selv om kødprodutionen nedlægges i Danmark er der masser af regnskovskød til rådighed til konkurrencedygtige priser.

Globaliseringen kender ingen grænser. Slet slet ingen grænser.