Interview
Læsetid: 3 min.

Sagen skal bære personen og ikke omvendt, siger Alternativets nyvalgte leder, Franciska Rosenkilde

Franciska Rosenkilde vandt stort over sine tre modkandidater til posten som politisk leder for Alternativet. Københavns kultur- og fritidsborgmester mener, at man i det kriseramte parti har været rigtig gode til at lære af sine fejltrin
Nu skal det handle om partiets politik, siger Alternativets nyvalgte leder, Franciska Rosenkilde. »Så er jeg sikker på, at fremgangen nok skal komme.«

Nu skal det handle om partiets politik, siger Alternativets nyvalgte leder, Franciska Rosenkilde. »Så er jeg sikker på, at fremgangen nok skal komme.«

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Indland
8. februar 2021

Med 260 ud af 471 stemmer vandt Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, posten som politisk leder for Alternativet. Ingen af Franciska Rosenkildes tre modkandidater, Troels Christian Jakobsen, Jan Kristoffersen og Thor Clasen Jonasen, fik over 100 stemmer.

Med den sejr er det blevet Franciska Rosenkildes ansvar at få det kriseramte parti, der har ligget under spærregrænsen i meningsmålingerne i over et år, på ret køl. Afstemningen fandt sted på et ekstraordinært landsmøde, som måtte afholdes, fordi forgængeren Josephine Fock i november trak sig med øjeblikkelig virkning. Fire af partiets fem medlemmer store folketingsgruppe trak sig, da Fock i 2019 overtog lederposten fra Uffe Elbæk i 2019, og det lykkedes hende aldrig at få samlet partiet.

Den betragtelige opgave ligger nu hos Franciska Rosenkilde, der også skal samarbejde tæt med Alternativets ene tilbageværende folketingsmedlem, Torsten Gejl. De to vil sammen med partiets hovedbestyrelse og sekretariat starte med at lave en strategi for, hvordan de skal »få Alternativets politik ud at leve igen og blive relevant i den offentlige debat«, siger Franciska Rosenkilde til Information.

– Hvordan vil I gøre det?

»Nu skal vi jo i arbejdstøjet, og så finder vi ud af det.«

– Hvordan vil din ledelsesstil være sammenlignet med dine forgængeres?

»For mig handler det meget om, at nu er det sagen, der skal bære personen, og ikke omvendt, som det måske mere har været med de to foregående ledere. Det er vigtigt for mig, at det er Alternativets politiske projekt, der kommer i forgrunden. Samtidig vil jeg være en stærk stemme i den offentlige debat, og jeg arbejder på at skabe både håb og begejstring. Både hos folk og hos medlemmerne, så de får lyst til at engagere sig igen.«

Blå bog

Franciska Rosenkilde

Født i København 1976.

Nyvalgt politisk leder af Alternativet.

Københavns kultur- og fritidsborgmester siden 2018, hvor hun tog over fra Niko Grünfeld, der gik af efter offentlig kritik og intern uro.

Valgt til Borgerrepræsentationen i København for Alternativet i 2017.

Uddannet professionsbachelor i sundhed og ernæring fra Professionshøjskolen Metropol og har en kandidatgrad i geografi fra Københavns Universitet.

– Hvordan vil du skabe den begejstring?

»Ved i første omgang at bruge mig selv og de erfaringer, jeg har gjort mig i partiet gennem de seneste fire-fem år, hvor jeg både har været medlem, aktivist, kandidat og borgerrepræsentant og nu er kultur- og fritidsborgmester.«

Lærerige fejltrin

– Hvad gik der galt i Alternativet?

»Der er jo mange ting. Og heldigvis, får jeg lyst til at sige, for det gør jo, at vi er blevet klogere. Jeg synes, vi har været rigtig gode til at lære af vores fejltrin. Og det gør, at vi står et stærkere sted nu, end vi har gjort før.«

– Hvad har du lært af den krise, partiet har været igennem?

»Modgangen har vist, at når det handler meget om personsager, bliver vi irrelevante i dansk politik. Derfor er det vigtigt for mig nu, at det handler om vores politik, og om, at vi igen fremstår som det grønneste og mest seriøse bæredygtige parti i dansk politik. Og så er jeg sikker på, at fremgangen nok skal komme. Når jeg er ude at tale med borgere i forskellige sammenhænge, kan jeg høre, at de alle sammen brænder for en bæredygtig omstilling, og meget af den politik, som Alternativet står for, den klinger rigtig godt med mange borgere.«

– Hvilken rolle skal partiets medlemmer spille i udviklingen af Alternativets politik?

»De spiller en fuldstændig central rolle i bevægelsen. Det har de altid gjort, og det vil de også gøre fremadrettet. Det er sådan, vi udvikler politik i Alternativet. Det er meget i den offentlige debat, at Alternativet er med til at skabe forandring, og medlemmerne er også centrale for at få de emner, der rører sig i befolkningen, ind på den politiske arena.«

– Hvordan adskiller Alternativet sig fra Frie Grønne?

»Jeg kan i hvert fald sige, at Alternativet er et progressivt og systemudfordrende parti, som forholder sig til de kriser, vores samfund er i. Vi er ikke hængt op på nogen gamle ideologier, men forholder os til verden, som den er i dag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tillykke med valget som politisk leder, Francisca.

Opgaven med og ansvaret for at skabe både håb og begejstring ligger hos alle os medlemmer, der fortsat tror på Alternativet.
Jeg er fortrøstningsfuld, at Francisca er den rette til at stå i spidsen, og at vi i fællesskab kan viderebringe vores politiske projekt.

Jens Jørn Pedersen, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

En stor del af løsningen er at undgå personfnidder. Desuden ro og gode argumenter. Projektet er rigtigt.