Analyse
Læsetid: 4 min.

Støjbergs sidste ord, før flertal sendte hende for rigsret: Jeg gjorde det eneste rigtige

Efter en timelang debat stemte 139 folketingsmedlemmer tirsdag for at nedsætte en rigsret mod Inger Støjberg. Og selv om den tidligere minister beklagede de fejl, der måtte være blevet begået, fastholdt hun, at hun havde gjort det politisk og menneskeligt rigtige
»Jeg står ved, at der er begået fejl, og dem har jeg flere gange beklaget,« sagde Inger Støjberg, da hun som den sidste gik på talerstolen under andenbehandlingen af B 134 om en rigsret. Men hun sagde også: »Jeg gjorde, hvad jeg fastholder var det eneste rigtige politisk og menneskelige at gøre«.

»Jeg står ved, at der er begået fejl, og dem har jeg flere gange beklaget,« sagde Inger Støjberg, da hun som den sidste gik på talerstolen under andenbehandlingen af B 134 om en rigsret. Men hun sagde også: »Jeg gjorde, hvad jeg fastholder var det eneste rigtige politisk og menneskelige at gøre«.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
3. februar 2021

Klokken 15.42 indtog Inger Støjberg som den sidste taler Folketingets talerstol under andenbehandlingen af B 134 om en rigsret. Som kun den anden minister i løbet af 100 år stod hun over for den historiske beslutning at blive tiltalt ved en rigsret.

Den tidligere minister kiggede et øjeblik ud over den halvtomme folketingssal, inden hun kom med sit indlæg for at forsvare den undtagelsesfri og dermed ulovlige pressemeddelelse fra februar 2016 om, at Udlændingestyrelsen skulle adskille samtlige unge asylpar under 18 år på landets asylcentre.

»Den politiske beslutning er truffet, også i mit eget parti,« sagde Inger Støjberg.

»Jeg står ved, at der er begået fejl, og dem har jeg flere gange beklaget,« fortsatte hun. Men hun sagde også: »Jeg gjorde, hvad jeg fastholder var det eneste rigtige politisk og menneskelige at gøre.«

Medierne og folketingsflertallet ser imidlertid anderledes på sagen, erkendte hun. Og beslutningen om en rigsretssag »forbliver den ultimative mistillidserklæring ikke kun til mig, men også den politik, jeg står på mål for,« tilføjede hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er blevet en smuk bolledej; Støjsenderen som den modige martyr - og resten af tinget som hhv. opportunistiske etnocentrikere og ofrede håbefulde. Næsten værre end Hollywood - og illustrativt for vort demokratur.

Det kan vi så lægge oveni stakken af klimakoketterier, tvangspædagogik mod socialt udsatte og etniciteter, ghettomani og uddannelsespsykose. Det stikker helt af for dem - og det værste er at vi alle er mere eller mindre med på slæbetov.

Lone Hansen, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Peter Gløde, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Anker Heegaard, Peter Mikkelsen, Elisabeth From, Ole Frank, Inge Lehmann, John Andersen, Mogens Holme, Jens Ole Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Lund, Søren Jensen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Eva Kjeldsen, jens christian jacobsen, Kurt Nielsen og Thor Hansen anbefalede denne kommentar

Inger Støjberg gjorde IKKE det rigtige. Hun misbrugt sit job til, at skade andre forfulgte og uskyldige mennesker. En racistisk og ondskabsfuld handling.

Michael Christiansen, Lone Hansen, peter juhl petersen, Arne Albatros Olsen, Marianne Borgvardt, Ib Gram-Jensen, Peter Gløde, erik lund sørensen, Poul Erik Pedersen, Per Klüver, Steen Bahnsen, Erik Pedersen, Christian Mondrup, Jesper Jørgensen, Poul Reynolds, Steen K Petersen, Tino Rozzo, Alvin Jensen, Anker Heegaard, Carsten Wienholtz, Peter Mikkelsen, Elisabeth From, D. Andersen, Søren Nielsen, Poul Søren Kjærsgaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Inge Lehmann, Helle Walther, John Andersen, Mogens Holme, David Zennaro, Jan Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Morten Reippuert Knudsen, Jonna Jensen, Ole Frank, Arne Lund, Hans Larsen, Søren Jensen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, Achim K. Holzmüller, Eva Schwanenflügel, Ea Movang, Anders Reinholdt, Henning Kjær, Ruth Sørensen, Eva Kjeldsen, Henriette Bøhne, Ete Forchhammer og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Er der ikke lige en, som kan photoshope Bernie med vanter ind ved siden af Støjberg, så hun ikke skal føle sig så alene.

jens christian jacobsen

Næste akt i parlamentarismen afvikling i Danmark er kommende rigsretssag mod Mette Frederiksen. Bliver spændende at følge Enhedslisten nedsmeltning når der skal stemmes i salen.

Erik Fuglsang, Per Torbensen, Hanne Utoft og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Anders Lundkvist

Alt tyder nu på at Inger Støjberg vinder. Måske ikke rigsretssagen - det er underordnet - men kampen om danskernes sjæl.
Hun fejlede måske i juristeriet, men hjertet var rent i kampen for de unge kvinder. Selv om sandheden - som afdækket af Instrukskommissionen - er at hendes handlinger betød, at adskillige af kvinderne fik depressioner og endog ledte til selvmordsforsøg.
Støjberg brugte kvinderne om kanonføde i hendes kamp mod Islam.
Det er et historisk svigt, at EL, SF og RV ikke hamrede denne pointe ind (dog forbehold for ufuldstændige referater).

Mogens Kjær, Peter Mikkelsen, Elisabeth From, Inge Lehmann, Jonna Jensen, Ole Frank, Søren Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Inger Støjberg er et kugleskørt kvindfolk, der har fået pædofili på hjernen.

Ægtefæller skulle partout adskilles, hvis kvinden var under 18 år gammel, og det uanset om ægtefællerne måtte have fælles børn, der så blev adskilt fra faderen,
imens moderen stod alene i et fremmed land uden sin ægtefælle.

Hvis Støjberg fortsat havde været minister, skulle hun sættes fra bestillingen;
men det er allerede sket ved sidste valg - og så bør hun nu få en næse.

Men ikke en Rigsretssag .... det er alt for voldsomt et våben at bruge i denne sag.

Jeg er aldeles betuttet over at være enig med Kristian Thulesen Dahl i denne sag;
men det er jeg altså !!

Eva Schwanenflügel

"Der har været en stædighed hos Inger Støjberg, som jeg også har tolereret alt for længe,« sagde Lars Løkke Rasmussen, inden hovedpersonen selv gik på talerstolen."

Ja, mon ikke..

Løkke og hele det "Blå Marionetteater", (som Kim Folke Knudsen så malende har døbt de forrige regeringer under Lars Løkke Rasmussen) har både tolereret og bifaldet Inger Støjbergs lovbrud.

Det gjorde Socialdemokratiet iøvrigt også i lang tid.
- Og S mener stadig, hun handlede 'politisk rigtigt', hvad Støjberg mente underminerede anklagen imod hende. Og det har hun da en pointe i.

Hvis Støjberg havde indrømmet sine 'fejl', (læs: ulovligheder og usandheder) og havde undskyldt overfor Folketinget, var det nok aldrig kommet til en rigsret.

Men hun mener stadig ikke, hun har gjort noget så galt at det bør straffes, fordi målet helliger midlet.
Og det er der desværre flere andre, der tilslutter sig.

Uskønt er forløbet, det er der ingen tvivl om.
Men ret skal være ret.
Ét eller andet sted må der drages en grænse.

Det er også spørgsmålet, hvorvidt de ekstreme dele af højrefløjen får meget mere vind i sejlene på den udlændingepolitiske konto fremover.

I øjeblikket stjæler de blot vælgere fra hinanden, imens S fortsætter deres kurs med udlændingefjendtlige tiltag, der skal give DF og NB baghjul i kampen om de provinsielle stemmer, samt lægger klimaplanen i mølposen for ikke at støde landbruget.

Mogens Kjær, Per Klüver, Steen Bahnsen, Hanne Utoft, Poul Reynolds, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, Peter Mikkelsen, Elisabeth From, Inge Lehmann, David Zennaro, Jan Andersen, Rikke Nielsen, Estermarie Mandelquist, Ole Frank, Hans Larsen og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, det var smukt og godt sagt af Inger Støjberg, Nu ved man jo ikke, og hun bliver dømt, det afgøres i forhold til de gældende danske love. Men alene udtalelsen: "Jeg gjorde det eneste rigtige", viser i hvert fald, at der er en sag, som bør undersøges nærmere.

Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og David Zennaro anbefalede denne kommentar

»Der har været en stædighed hos Inger Støjberg, som jeg også har tolereret alt for længe,« sagde Lars Løkke Rasmussen"
Han sagde ellers da han blev afhørt af I-Kommissionen, at han ikke vidste hvad der foregik i Støjbergs ministerium. Hvad siger vendekåben i morgen?

Lone Hansen, Peter Gløde, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Helle Walther, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz, John Scheibelein, Peter Mikkelsen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Lars Lykke har ret i at det er synd for Inger Sløjberg, at hun fik lov til at gå så umanerligt længe i uvidenhed om konsekvenserne af ulovlig omgang med udlændingeloven og måske også ministeransvarlighedsloven. Det er jo pinligt både for hende selv og alle de kollegaer på begge sider i salen, der burde have trukket hende tilside og gjort opmærksom på at hun var ude på et skråplan. Man hører jo tit om det ellers gode kollegiale klima i tinget, på trods af forskellige politiske holdninger, men i dette tilfælde forekommer det at have svigtet fuldstændigt.

Arne Lund, Eva Kjeldsen og Per Klüver anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Forekommer det umiddelbart at have svigtet. Hun er jo ikke dømt endnu.

Jens Ole Mortensen

Er der virkelig ingen kan stille sig op i folketinget og spørge Støjberg eller Vermund om sex kulturen i folketinget. Eller for at bruge deres egne ord. Pædofile kultur. For piger der er yngre end de som blev skilt fra deres partnere er blevet sexchikaneret eller misbrugt på deres vej gennem det politiske system. Det er da et paradoks at de som tordner mod de såkaldte "barne brude" Fuldstændigt neglierer sexskandalerne i det politiske miljø.
Det handler ikke om at hænge de som har trådt ved siden af og krænket til tørre. Det handler om dobbeltmoral.

Eva Kjeldsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Per Klüver, Alvin Jensen, Rikke Nielsen, Peter Mikkelsen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar

"der var jo ingen, der ønskede at presse til at administrere imod loven."

Formentligt ikke - men med til historien om hvordan dette magtfuldkomne overgrebsarbejde blev iværksat, hører vel den politisk-parlamentariske legitimitet som Støjberg/Venstre må have oplevet i konsekvens af Socialdemokratiets fokus på at ministeren skulle tage affære overfor barnebrude - foruden en populistisk konkurrencesituation om at være toughest on 'crime'.

Christian Christensen

Inger Støjberg kunne have sagt hun ville gøre noget, krævet at hver eneste kvinde blev partshørt dagen efter, og så kunne hun være gået ud og sagt, at hun nu personligt havde sørget for at hver eneste unge kvinde var blevet hørt og x var blevet adskilt. At Inger personligt havde reddet pigerne ud af de klamme mænds klør.
Men nej! Det var ikke godt nok for Inger Støjberg. For Ingers verden er sort hvid. Akkurat som den er for de fundamentalister hun retteligt afskyr. I Ingers verden er der ikke tid til nuancer. Ikke plads til eftertanke eller til st lade processen sikre det rigtige resultat. I Ingers verden er det kun nuet der tæller. Den kraftigste udmelding og det mest karikerede billede.
Derfor er presset udefra på ingen måde en formildende omstændighed.
Inger Støjberg var selv den, som pressede mest på, for sådan er hendes verden. I fundamentalismen er der ikke plads til borgerrettigheder, der er kun plads til én stærk leder.
Hun havde gjort akkurat det samme, om der var kameraer på eller ej.

Hannibal Knudsen, Mogens Kjær, Eva Kjeldsen, Helene Thorup Hayes, Inge Lehmann, Per Klüver, Helle Walther, Steen Bahnsen, Ruth Sørensen, Alvin Jensen, Carsten Wienholtz og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

"Jeg gjorde det eneste rigtige" var slutreplikken fra Støjberg, der i øvrigt mener, at de der ikke støttede hende var rygradsløse. Når hun ikke anerkender at have brudt loven og have ført folketinget bag lyset så fortjener hun ikke en rigsrets afgørelse. Folketinget skulle have smidt hende ud i vanære som Grundlovens § 33 rent faktisk forpligter tinget til at anvende.

Da folketinget således ikke havde lyst til at gøre det grove arbejde og selv smide Støjberg ud men hellere gemme sig
bag en domstol, så gør folketinget sig fortjent til prædikatet - rygradsløse forrædere mod Grundlovens § 33-

Morten Reippuert Knudsen, Mogens Kjær, Per Klüver, Steen Bahnsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Ja, man kan da håbe, hun tror på det selv, for undskyldning ligger jo ikke i hendes DNA. Det er lidt underligt at, når det drejer sig om unge piger udefra, så er der ikke grænser for, hvad vi skal løfte pegefingeren med for at " beskytte" dem mod ældre mænd.( den ældste var 32). Hvad når det er etniske danske piger. Herhjemme har vi unge piger, som skaber sig på nettet, har sugardaddy`s, seksuel debut både før og efter de 15 år. Lovmæssigt er det 15. Jeg bryder mig heller ikke om at mænd udnytter kvinder, hverken unge eller ældre og omvendt, på noget tidspunkt uanset alder.
Vi har en lovgivning, der giver adgang til at skille folk ad, hvis kvinden er under 15, og over 15 skal de spørges. Det blev ikke gjort, uanset hvad, der blev sagt til IS, hun vidste bedst.
Klart man ikke i dansk optik accepterer en pige på 12, giftes, får barn som 13 årig og igen to år senere, tror jeg det var. Det er helt fremmed for os og strafbart for manden. Men igen det har vi lovgivning for. IS lyttede ikke, hendes Chef lyttede ikke, og DF stemte mod at det skulle undersøges og kunne være stoppet med en fyring og en stor næse. Nej IS gav stemmer lov eller ej. Og det steg hende til hovedet, Rigsret synes jeg er så trist en udvej, men det blev desværre nødvendig til slut.

Morten Reippuert Knudsen, Jens Ole Mortensen, Helene Thorup Hayes, Inge Lehmann og Peter Gløde anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Arne Lund
03. februar, 2021 - 06:51

»Der har været en stædighed hos Inger Støjberg, som jeg også har tolereret alt for længe,« sagde Lars Løkke Rasmussen"

- Arne Lund:
"Han sagde ellers da han blev afhørt af I-Kommissionen, at han ikke vidste hvad der foregik i Støjbergs ministerium. Hvad siger vendekåben i morgen?"

Her er du inde på noget ret centralt, Arne.
Det samme har Jakob Nielsen, chefredaktør på Altinget, bidt mærke i :

"Under afhøringerne i Instrukskommissionen sagde hun, (Støjberg,red.) at hun i 2016 modvilligt havde accepteret, at der kunne gøres undtagelser, inden unge ægtepar blev skilt ad. Teksten i den omstridte pressemeddelelse, der fik karakter af en instruks, var blot et forsøg på at kommunikere en stram politik, forklarede hun i vidneskranken.

Men i offentligheden siger Inger Støjberg igen og igen, at hun står ved sit ønske i 2016 om at adskille alle unge ægtepar uden undtagelse. Hun tilføjer gerne ”inden for lovens rammer”, men sagens kerne er netop, at den fuldstændige adskillelse ikke var inden for lovens rammer.

”Jeg gjorde, hvad jeg fastholder var det eneste rigtige politiske og menneskelige at gøre”, som hun sagde i folketingssalen tirsdag.

På samme måde har Lars Løkke også to forskellige fortællinger. Da han blev afhørt i Instrukskommissionen, gav han indtryk af, at han nærmest ikke havde hørt om problemerne i Inger Støjbergs ministerium. Han havde eksempelvis ingen som helst erindring om, at daværende justitsminister Søren Pind (V) havde sendt en advarede SMS om sagen.

Men på Folketingets talerstol tirsdag eftermiddag lod Lars Løkke Rasmussen forstå, at embedsmænd i flere ministerier faktisk havde gjort ham opmærksom på, at juraen var klar, og at man ikke kunne adskille alle par uden undtagelse.

Han sagde på talerstolen, at Inger Støjberg selvsagt var blevet fyret, hvis Løkke dengang havde fået det indtryk, at hun havde brudt loven.

Men realiteten er, at Lars Løkke ikke reagerede, da ombudsmanden i en redegørelse i marts 2017 slog fast, at den omstridte pressemeddelelse ”efter sit indhold var ulovlig, og at den samtidig medførte en betydelig risiko for, at der blev truffet forkerte afgørelser i de konkrete sager om adskilt indkvartering”.

"Løkke og Støjberg vandrer hånd i hånd hver sin vej"
www.altinget.dk/artikel/loekke-og-stoejberg-vandrer-haand-i-haand-hver-s...

Det interessante bliver, om Rigsretten stiller skarpt på begges ytringsmæssige diskrepans.

Arne Lund, Hanne Utoft, Helle Walther og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Støjberg er ganske patetisk i sin egen selvretfærdigørende offerolle !

Jens Ole Mortensen, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Så selvmodsigende en sag.
Hvem af de mennesker Inger Støjbjerg ville redde fra de gamle mænds begær (lol)- , man går ud fra hun udelukkende ville redde unge uskyldige kvinder, er stået frem og takket hendes medmenneskelige indsats? Haalloooooo???? Hvor er I, I, der føler jer rigtigt behandlede?
Er der nogen?
Alene det, at de kvinder Inger Støjberg ville redde, føler sig traumatiserede af Inger Støjbergs redningsaktion.
Det siger alt. Det siger alt om det menneske Inger Støjberg ikke er.
Uhyggeligt og rædsomt er det, at facebookpolitikeren Støjberg ligesom twitterpræsidenten Trump, -får politik til at handle om person.

Men helt ok, at der er noget der ikke kun handler om corona.

Lone Hansen, Jens Ole Mortensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg anbefaler også Jakob Nielsens artikel på Altinget.dk Den giver et retvisende billede af flere ting i den sag.

Eva Schwanenflügel

@ Helle Walther

Det er nu ikke helt så sikkert, du i samme moment vil anbefale Jarl Corduas analyse fra Altinget, selvom den ellers er ret morsom og uddeler piskeslag til højrefløjen i en vid udstrækning:

"Et mindre og noget overraskende tilbagefald for Støjbergs kampagne så man, da hendes uofficielle talsperson i medierne, Jesper Kraft, pludselig fik nyt arbejde i Udlændinge-og Integrationsministeriet. Han har som skrivende kommentator ved flere medier bidraget i offentligheden  med Støjbergs analyse og syn på sagerne. Det indebærer navnlig en tydelig og hård kritik af Jakob Ellemanns ledelse, som efter Krafts/Støjbergs mening bunder i en fejlslagen strategi, som man med stort held har forsøgt at udstille som "Radikale Venstre light", og som meningsfæller som Søren Gade med flere har bekræftet.

Det er dog også en opfattelse, som Hernings afgående borgmester, Lars Krarup, der dog tidligere har talt for moderation i udlændingepolitikken, bakker op om. Den seneste udvikling med Venstres kraftige deroute ovenpå Støjberg-striden, som hun selv har haft enorm indflydelse på, har nemt kunnet tages til indtægt og bekræfte makkerparrets syn på sagerne.

Spin-krigen blev også her vundet ganske overlegent. For Socialdemokratiets minister Mattias Tesfaye er det en ekstra fjer i hatten, at man kan byde Kraft velkommen i hans spin-maskine, der skal overbevise de vigtige marginalvælgere om, at de kan stole trygt på, at regeringen vil fastholde den stramme udlændingepolitik og endda udbygge den, hvor end det er muligt. Det følger af jobopslaget, hvor Kraft som ny souschef for en såkaldt værdipolitisk enhed skal håndtere de mange sager på området med henblik på at gennemføre regeringens politik."

www.altinget.dk/artikel/jarl-cordua-stoejberg-vandt-kampen-om-de-blaa-va...

Det kan kun betyde, at Udlændingeministeriet under Mathias Tesfaye er beredt på endnu engang at bekrige underklassen.

Under Folketingets afsluttende debat før afstemningen blev princippet om retsforfølgelse af folketingspolitikeres lovbrud diskuteret heftigt; problematisk er det jo at hævde at ministres lovbrud skal have retlige konsekvenser - at folketingspolitikere skal stilles 'lige for loven', mens det samtidig er anerkendt skik og brug at man kan give næser til ministres ulovligheder, hvormed de unddrages et retligt ansvar. Det er jo en retsløs tilstand, hvor Folketinget agerer vikarierende, dømmende magt - og således et komplet retligt sammenbrud.

Det er på absolut høje tid at folketingspolitikernes særstilling, højt hævet over loven, rives omkuld.

Ups, Det er på absolut høje tid at folketingspolitikernes og ministres særstilling, højt hævet over loven, rives omkuld.

Søren Pind skal heller ikke slippe. Pind er om nogen en pernittengryn, borer i detaljer og har gængs orden i tingene. Derfor virker det besynderligt, at han midt under afhøringerne i I-kommissionen hævder, at han henvendte sig til Løkke, og gjorde opmærksom på, at der var noget galt i Støjbergs ministerium.
Det der er det underlige er, at Pind ikke kan huske om han sendt en mail, SMS eller ringede til Løkke. Hvilket gav Løkke muligheden for at påstå, at det erindrer han ikke.
At Løkke lyver er alm. kendt, men at Pind ikke kan huske hvordan han kommunikerede med Løkke - det virker besynderligt, og ikke særlig troværdigt..