Interview
Læsetid: 3 min.

Studerende: »Man føler sig lidt overset og forladt både af samfundet og af universitetet«

Vinterens nedlukning har været hårdere og mere ensom end forårets, fortæller 22-årige Bjørg Rom-Jensen, der læser statskundskab på Københavns Universitet
Bjørg Rom-Jensen flyttede fra Viborg til København for knap halvandet år siden for at starte på statskundskab.

Bjørg Rom-Jensen flyttede fra Viborg til København for knap halvandet år siden for at starte på statskundskab.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
1. marts 2021

Under forårets nedlukning prøvede Bjørg Rom-Jensen og studiekammeraterne på statskundskab på Københavns Universitet at få snakket sammen online for at holde gejsten oppe. Men under vinterens nedlukning har ingen længere magtet at stable sociale ting på benene længere, forklarer den 22-årige studerende.

»Det er hårdt og ensomt, og man føler sig forladt med alting selv,« siger Bjørg Rom-Jensen.

Hun har – i lighed med 66 procent af de adspurgte studerende i en ny undersøgelse fra Djøf Studerende – følt sig ensom under vinterens nedlukning. Godt nok bor Bjørg Rom-Jensen på kollegie, men her har der været lukket ned for alle fællesfaciliteter i coronaperioden, fordi beboerne har eget køkken og bad. Så her er det heller ikke blevet til meget socialt samvær.

Bjørg Rom-Jensen flyttede fra Viborg til København for knap halvandet år siden for at starte på statskundskab. I dag går hun på fjerde semester, men reelt set har hun kun haft normal undervisning på første semester, fordi der blev lukket ned for den fysiske undervisning efter en måned på andet semester. Hun nåede dog at få nogle gode venner på studiet inden nedlukningen, men hun kan godt mærke, at netværket stadig er lille.

»Jeg har snakket med mine venner om, at nu rammer man muren, fordi vi ikke ved, hvornår vi kommer tilbage, og det går rigtigt meget ud over motivationen. Man skal aktivere sig selv rigtig meget på et universitetsstudie, men når man så også er fanget lidt alene og skal sørge for alting selv, føles det enormt hårdt, fordi du er afskåret fra både studiekammerater og familie,« siger Bjørg Rom-Jensen.

Imodsætning til flertallet af de adspurgte studerende i Djøfs undersøgelse føler hun sig ikke så stresset. Men det går ud over humøret og studieglæden at være meget alene og hjemme foran skærmen.

»Jeg er ikke så glad, som jeg plejer at være. Heller ikke for mit studie, fordi hele den sociale del er fjernet, og jeg har også haft dage, hvor jeg har overvejet, om studiet er det værd, om det ikke ville være lettere at gøre noget andet,« siger Bjørg Rom-Jensen, der dog ikke har tænkt sig at give op og droppe ud: »For det første halve år på studiet var det bedste i mit liv.«

Behov for hjælp

Forladthedsfølelsen handler for Bjørg Rom-Jensen også om, at der ikke er specielt meget fokus på de studerende i debatten om genåbning. Det handler mest skole- og gymnasieeleverne, mens de studerende sjældent bliver nævnt, mener hun.

»Så man føler sig lidt overset og forladt både af samfundet og af universitetet, fordi der ikke rigtig er nogen tilbud, man kan støtte sig op ad. Samfundet ser os som voksne mennesker, der ikke har behov for hjælp, men mange studerende er lige flyttet hjemmefra og står i forvejen ret alene,« siger Bjørg Rom-Jensen.

Det første halve år på studiet var det bedste i mit liv, siger Bjørg Rom-Jensen.

Det første halve år på studiet var det bedste i mit liv, siger Bjørg Rom-Jensen.

Anders Rye Skjoldjensen
Hun tror, at den ensomhed og usikkerhed, som er opstået efter så lang tids onlineundervisning, kan gøre det svært at komme tilbage til studiet.

»Det påvirker rigtig mange af os negativt mentalt at være så afskåret fra alting og ensomme. Så jeg tror, det kan blive svært at agere i en normal virkelighed, fordi jeg har været meget alene så længe,« siger Bjørg Rom-Jensen.

Hun mener, at det vil hjælpe på trivslen, hvis universitetet kunne hjælpe de studerende lidt på vej til, hvordan man får gang i nogle sociale ting online, eller at de studerende fik mulighed for at mødes fysisk i mindre grupper ligesom elever på skoler og ungdomsuddannelser.

»Det er selvfølgelig godt, at skoler og ungdomsuddannelser får det tilbud, men vi studerende kunne også godt bruge noget hjælp til at få gang i det sociale igen. Det kunne gavne rigtig mange,« siger Bjørg Rom-Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her