Interview
Læsetid: 10 min.

Tarek Ziad Hussein: Vi er mange, der ikke har taget problemerne med social kontrol alvorligt nok

Mange fra den nydanske middelklasse har afskrevet fortællinger om social kontrol som del af en hetz mod muslimer. Men social kontrol findes, og privilegerede nydanskere har en vigtig rolle at spille i at bekæmpe det, siger debattøren Tarek Ziad Hussein

I stedet for at interessere sig for substansen i sagerne om social kontrol reagerede Tarek Ziad Hussein og mange andre fra hans generation ved i høj grad at afvise dem som del af en hetz imod muslimer.

Indland
18. februar 2021

Interviewet findes også som podcast – hør det her eller i din podcast-app.

Da Tarek Ziad Hussein gik i niende klasse, spurgte han en dag sin far, om han måtte tage til halbal i Vejle, hvor familien boede. Hans forældre var religiøse og relativt konservative. Formentlig havde faren mest af alt lyst til at sige nej, for den slags fester stred imod hans værdier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

Her ville jeg rigtig gerne kunnet ha’ anbefalet artiklen!

Estermarie Mandelquist, Anker Nielsen, Eric Philipp, Pietro Cini, Helene Thorup Hayes, Christian Mondrup, Sonja Rosdahl, Gitte Loeyche, Anna Louise Finck-Heidemann, ingemaje lange, Mads Greve Haaning, Søren Dahl, John Scheibelein, Steffen Gliese, David Zennaro, Trine & Jeppe Bundsgaard, Lis Taaning Johansen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Bent Christensen

Det er måske en lidt langsom erkendelse. Hvor mange af de nydanske piger hoppede ud af vinduerne for at komme til halbal?

Steffen Gliese

Er jeg den eneste, der oplever, at kommentarerne lukker, når man har anbefalet en kommentar eller svaret på én. Det er ret irriterende.
Og ja, jeg ville også gerne have anbefalet - og i det hele taget vil jeg gerne anbefale kommentarer, men jeg holder igen på grund af den skideirriterende kodningsfejl.

Lillian Larsen, Estermarie Mandelquist, Nille Torsen, P.G. Olsen, Anker Nielsen, Lisbeth Glud, jens christian jacobsen, Asiya Andersen, David Zennaro, Niels Jakobs, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Mads Greve Haaning, John Andersen, Freddie Vindberg og John Scheibelein anbefalede denne kommentar

"»Men det er for at sige, at man rent socioøkonomisk ender med at reproducere de præcis samme mønstre og mere eller mindre ikke rykker sig fra det udgangspunkt, som ens forældre havde,« siger han."

Så synspunktet/analysen demonstrerer at der i høj grad er tale om et klassesamfundsproblem, inklusive (velkendte) destruktive klassedynamikker - hvorfor det kan undre at løsningsforslaget så er at der skal dialog til, som kan korrigere på de laveste klassers adfærd.

"»Hvis man har en anden etnisk baggrund og har klaret sig godt, så føler jeg personligt, at man også har et ansvar for at give videre til dem, der måske ikke har været lige så heldige i forhold til at bryde den sociale arv – i stedet for bare at køre sit eget karriereshow,« siger han."

Ligningen er altså at man tager ansvar ved at give velmente råd til de uheldige; ikke at adressere klassesamfundets reproduktioner.

Social kontrol er i øvrigt et velkendt fagbegreb indenfor sociologien; der udøves massiv social kontrol i ethvert samfund, således er diskursen om at bestemte, i offentligheden kontroversielle, grupper øver social kontrol, udtryk for udøvelse af social kontrol. Læs f.eks. Stanley Cohen, eller vor egen Flemming Balvig.

Mogens Holme, jens christian jacobsen, ingemaje lange, Peter Mikkelsen, Inge Lehmann og Søren Dahl anbefalede denne kommentar

Søren Dahl, hvordan i alverden kan du anbefale min kommentar, som lodret kritiserer artiklens centrale diskurs, mens du samtidig gerne ville have anbefalet artiklen?

Steffen Gliese:
Et vigtigt indlæg som burde læses af mange, men lige nu kan jeg ikke se jeg kan dele den på bl.a. face book, og jeg skriver lige til Information om den irriterende fejl her, jeg har undladt flere anbefalinger af samme grund.

Lisbeth Glud, jens christian jacobsen, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Viggo Okholm, jeg har også skrevet til dem om det, så hvis de modtager henvendelser nok, kan det jo være, der sker noget.

jens christian jacobsen, Sonja Rosdahl og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Steffen og Viggo, jeg har også skrevet om fejlen til Webredaktionen, men ikke fået svar.

jens christian jacobsen og Niels Jakobs anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Jeg har skrevet til dem om det samme for flere dage siden og rapporteret problemet som en reproducerbar bug.

Flemming Olsen

Den seneste bortforklaring på social kontrol og rigide kønsmønstre i visse indvandrerkredse består åbenbart i, at man forsøger at omdefinere problemet til at dreje sig om klasser, økonomisk ulighed og fattigdom for at undgå at diskutere religion. Men hvis social kontrol udelukkende er et fattigdomsproblem, burde stenrige lande som f.eks. UAE og Saudi Arabien være et af de mest frisindede og sekulære samfund i verden - og det er vist ikke helt tilfældet.

Jørgen Munksgaard, Erik Fuglsang og Henrik Andersen anbefalede denne kommentar

@Steffen Giese og andre - jeg har faktisk også skrevet til Information om dette problem der er højst irriterende.

Bortset fra det vil jeg også gerne kunne anbefale artiklen.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Flemming Olsen.

Jeg ser det nu som et gammelt trick.
Det har længe været forklaringen på den yderste venstrefløj, at alt ikke så godt i visse indvandrerkredse udelukkende skyldes fattigdom og "gammeldanskernes" racisme.

Intet har med kultur eller religion at gøre.

Som en der har arbejdet indenfor området igennem en længere årrække, kan jeg garantere for at det ikke udelukkende er sociale årsager til social kontrol.

Niels K. Nielsen, Morten Simonsen, Jørgen Munksgaard, Erik Fuglsang og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg kunne virkelig godt tænke mig at vide, hvad Enhedslisten mener om de indiskutable eksempler på social kontrol.

Synes listen, at der er et problem her ?

Hvis svaret er et 'ja', kunne være meget velgørende at få oplyst, hvad samme liste vil gøre ved problemerne.

Lillian Larsen

Hvis man kommer til artiklen ved at klikke på "kommentarer", klapper den ikke sammen. Til gengæld går den nu endelig direkte til kommentarerne, så man må rulle op for at læse den. Men det er irriterende at det ikke fungerer ordentligt. Det undrer mig også at man ikke længere kan anbefale selve artiklen. Og ens navn fremkommer først efter genindlæsning.
Måske er de ikke færdige med at redigere deres layout?

Carsten Hansen

Erik Fuglsang

Du må altså holde op med at stille spørgsmål til debattører fra den yderste venstrefløj.
Hver gang du gør det dykker de ned under overfladen og debatten stopper !

;-)

Eva Schwanenflügel

Det er nok fordi de fleste mener det er lidt overflødigt at hjælpe Erik Fuglsang med hans research.

Han kunne selv meget nemt tilgå Enhedslisten via sin browser, istedet for at stille dumsmarte Spørge-Jørgen spørgsmål til den såkaldte "yderste venstrefløj".

Carsten Hansen

Jamen det er fed logik i et debatforum.

Man svarer ganske enkelt de andre ; "Det kan du selv finde ud af", (Eller det svarer man ikke engang.)

Sidste mand lukker og slukker!

Carsten Hansen

Folk her ynder ikke at blive placeret på den yderste venstrefløj; Det betragtes nærmest som en fornærmelse !.

Men sympatiserer man med Enhedslisten , Internationale socialister eller DKP , så er man vel med rette at placere på den yderste venstrefløj.
Med mindre man da mener at venstrefløjen udelukkende består af ovenstående partier.

Carsten Hansen

For øvrigt spørger Erik Fuglsang konkret ind til Enhedslistens politik og ikke "den yderste venstrefløj", som af en eller anden grund opfattes som en nedgørende term.
Men hvis folk ikke vil eller kan svare, så er det det.