Nyhed
Læsetid: 4 min.

Tidligere rådgiver: Med Støjbergs exit kan Venstre på kort sigt miste sin folkelige appel

Inger Støjberg retter i forbindelse med sin afgang fra Venstre skarp kritik af ledelsen for at være blevet storbyelitært og slapt på udlændingepolitikken. Det kan få konsekvenser for opbakningen i kernelandet, vurderer iagttager og medforfatter til bog om Støjberg
Det bliver dog ikke nemt at træde i Inger Støjbergs sko, for »der er mange, som knuselsker« hende, siger Martin Hjortsom er tidligere presserådgiver i partiet og medforfatter til bogen Inger – Der hvor hun kommer fra om Inger Støjberg.

Det bliver dog ikke nemt at træde i Inger Støjbergs sko, for »der er mange, som knuselsker« hende, siger Martin Hjortsom er tidligere presserådgiver i partiet og medforfatter til bogen Inger – Der hvor hun kommer fra om Inger Støjberg.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
5. februar 2021

Det er næppe tilfældigt, at Inger Støjberg har valgt at annoncere sin beslutning om at melde sig ud af Venstre i de to jyske aviser Skive Folkeblad og Jyllands-Posten. 

I forbindelse med sin exit taler den tidligere næstformand og udlændingeminister nemlig ind i en splittelse mellem by og land. Mellem det elitære, liberale Venstre og det jordbundne, nationalkonservative Venstre. Det fremhæver Martin Hjort, som er tidligere presserådgiver i partiet og medforfatter til bogen Inger Der hvor hun kommer fra om Inger Støjberg.

»Hun vil gerne udstille ledelsen, Jakob Ellemann-Jensen (V) ikke mindst, som én, der ikke har rod i baglandet. Noget, hun selv mener, at hun har,« siger Martin Hjort, som i dag er selvstændig kommunikationsrådgiver.

Spørgsmålet er, om det er rigtigt, og hvor det efterlader Venstre. For risikerer det gamle landmandsparti at miste sin folkelige appel, efter det har stemt for en rigsretssag mod sin egen værdikriger?

En rigtig venstremand

I modsætning til Jakob Ellemann-Jensen, som kommer fra hovedstaden, en kort overgang var meldt ind i Ny Alliance og ikke er vokset op med ungdomspolitik, meldte Inger Støjberg sig ind i Venstres Ungdom, da hun gik i 3. klasse i Viborg.

Hun førte valgkamp for den lokale folketingskandidat Svend Heiselberg og skrev hans navn på sit penalhus, som var han en anden rockstjerne. Hun er – eller var – »en rigtig Venstre-mand«, som hun selv siger.

Og så er hun ikke mindst en stor stemmesluger i Jylland. Hun mener selv, at hun er en af dem, der har bedst føling med Venstres kernevælgere, fortæller Martin Hjort.

»Hun har altid framet sig selv som en, der havde en meget stor og god forbindelse til baglandet. Og det er til en vis grad rigtigt: Det jyske Venstre elsker Inger Støjberg,« siger han.

Inger Støjberg slår både fast over for Jyllands-Posten og Skive Folkeblad, at det ikke er de jyske lokalformænd, venstrevælgere og trofaste partisoldater fra hjemstavnen, hun vender ryggen.

Det er højborgen på Slotsholmen, partikolleger og ikke mindst den politiske ledelse.

»Hvis man kunne nøjes med at melde sig ud af Christiansborg-Venstre, ville jeg gøre det. Der er intet galt med Venstres kernebagland. Det er robust og har værdierne i orden,« siger hun til Skive Folkeblad.

Inger Støjberg kritiserer derimod i skarpe vendinger Venstres ledelse. Hun tror ikke på, at Jakob Ellemann-Jensen bliver statsminister, blandt andet fordi forbindelseslinjerne »stille og roligt er blevet svagere imellem det, man kunne kalde produktions-Danmark i Jylland, og så nogle af de store byer«.

Her taler hun direkte ind i en kritik af ledelsen i Venstre, som også lød internt fra folketingsmedlem Thomas Danielsen, da Inger Støjberg blev væltet som næstformand i december. I en mail til resten af folketingsgruppen, der blev lækket til B.T., skrev han:

»Nu har Venstre slået fast i offentligheden, at vi ikke længere er et parti, der både skal kunne tale til lastvognsmekanikeren i Vestjylland og advokaten på Frederiksberg samtidigt.«

Har mistet en værdikriger

Inger Støjberg har været den stærkeste repræsentant for den nationalkonservative strømning i Venstre. En udlændingepolitisk strammerlinje, som appellerer til den del af Venstres bagland, som Thomas Danielsen taler om, når han skriver »lastvognsmekanikeren i Vestjylland«.

Og det kan komme til at have negativ effekt på den korte bane, at Venstre har mistet sin værdikriger, vurderer Martin Hjort.

»Det kan godt være, at der på den korte bane er nogen derude, som opfatter Venstre som nogle slappere som følge af denne sag,« siger han.

Det er dét, Inger Støjberg prøver at tale op, når hun blandt andet siger i interviewet, at Danmark står over for en indvandringsbølge, »og den erkendelse mangler Venstres ledelse«, mener han.

»Men i Venstre er man enige om, at man ikke skal slække på udlændingepolitikken. På den måde er Venstres opgave nu at fremlægge politik, der siger noget andet end det indtryk, Støjberg gerne vil give,« siger Martin Hjort.

Det har partiet netop gjort ved onsdag – ganske betimeligt – at fremlægge et nyt udlændingeudspil, der sætter hårdt mod hårdt over for social kontrol og arbejdsløse indvandrere. Jakob Ellemann-Jensen er da heller ikke enig i Støjbergs kritik om, at Venstre fører en slap udlændingepolitik. Ej heller, at der er et Venstre for byen og et Venstre for landet. Det siger han i et interview med DR.

»Den her skelnen mellem land og by og det her behov for at grave grøfter deler jeg ikke. Og jeg synes, det er forkert at se Danmark på den måde. Vi er et samlet Venstre, og det gælder både land og by,« siger Jakob Ellemann-Jensen til DR.

Et langt stykke hen ad vejen handler splittelsen mellem Støjberg- og Ellemann-fløjen snarere om form, og hvordan man optræder i offentligheden, end det politiske indhold, mener Martin Hjort.

»Jeg tror ikke på, nu hvor Inger er væk, at man vil se Venstre slække på den udlændingepolitiske dagsorden. Men de kommer til at mangle en værdikriger og en stemmesluger,« siger han.

Måske plads til en ny  

Spørgsmålet er derfor også, hvem der skal udfylde den rolle i Venstre. For også Marcus Knuth, som var kendt som en tro Støjberg-støtte og værdikriger, har meldt sig ud af partiet og ind i De Konservative på grund af utilfredshed over udlændingepolitikken.

Martin Hjort peger på, at Morten Dahlin, tidligere VU-formand og ordfører for indfødsret og integrationsydelsen, vil være et godt bud.

»Morten Dahlin er rimelig hardcore. Han er ikke kendt lige så godt i offentligheden som én, der er det, men måske det her vil give ham en ny mulighed for at komme frem.«

Det bliver dog ikke nemt at træde i Inger Støjbergs sko, for »der er mange, som knuselsker« hende, siger Martin Hjort.

»I forbindelse med den bog, vi skrev, så vi blandt andet nogle af de her beskeder fra folk, der skriver til hende. Nogle var klar til at gifte sig med hende. Og det er det, der gør en markant politiker – man enten elsker eller hader hende.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så mangler vi bare at både V, K og S får lagt afstand til den nationalkonsavatisme som i virkeligheden kun tilhøre 20-30% af befolkningen, samt alle deres kospirationsteorier.

Lars Løfgren, Ete Forchhammer , Lars Jensen, Daniel Joelsen, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Eva Schwanenflügel, Josephine Kaldan, Steffen Gliese, Anna Louise Finck-Heidemann, Herdis Weins og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

INGER mig her INGER mig der, og hele 20 minutter på hende i TV2 news kl. 12:00 i dag. DR1 og DR2 er ikke et hak bedre, hele molevitten er belejret af blå lejesvende, som gerne hopper på hendes spin om barnebrude, "værdi" politik, selviscenesat billig soap-drama m.v. Ingen saglig og objektiv journalistisk boren efter og falsificering af hendes løgnagtige påstande og optræden. Er DK virkelig et oplyst og liberalt samfund? Det kan man nok sige når nu Danmarks Liberale Parti må ty til yderligere patetisk xenofobi for at kunne tackle angreb fra et klinisk paranoid-skizofren tilfælde med fødderne godt plantet i det Jydske mudder.

Nationalkonservatisme vs. Globalisme er nu en falsk modsætning som Venstre må frigøre sig fra, der er intet nationalt og ej heller hæderligt konservativt over den blinde og magtkyniske sti som blå blok har ført siden starten af nullerne som har mundet ud i: udhulning af velfærdsstaten, øget polarisering og ulighed, udskamning og marginalisering af de muslimske mindretal, tiltagende had og apati, ensidig kontrol med medier med tiltagende autoritære og censurende tendenser m.v.

Venstre bør først og fremmest tilstræbe sig at være et ægte liberalt parti, og bestemt ikke at spille rollen som de nyttige idioter for en neo-fascistisk Danmark.

Lars Løfgren, Peter Wulff, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Egon Stich, Niels Borre, Lars Jensen, Nette Skov, Anker Heegaard, Poul Søren Kjærsgaard, Tony Thomsen, Anders Reinholdt, Erik Pedersen, Jan Andersen, Eva Schwanenflügel, olivier goulin, Josephine Kaldan, Steffen Gliese og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Venstre ved man, hvor man har. Nede i kælderen, hvor de søger efter ansvar.

Den eneste økonomi det blå hold har forstand på er husholdningsøkonomi - Statsøkonomien skal overlades til dem som har forstand på den, Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet 12 år mere. Mindst.

Jeppe Lindholm

...Og nede i den mørke kælder kan Venstre så headbanging-for-beginners med Dansk Folkeparti. Ha ha ha

Jens Thaarup Nyberg, Helle Walther og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

SocialDemokraterne er ikke en hak bedre end Blå Blok, det er ikke forgæves at tyske kommunister kaldte dem social-fascister til trods for at det var en taktisk brøler som bidrog væsentligt til at Hitler fik den TOTALE magt. Det danske SD gør sit bedste for at leve op til etiketten: Ghettoloven, Hetz mod de muslimske mindretal, fortsættelse af neo-liberale politikker, forgyldning af dyremishandlere, and so on...

Egon Stich, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Jan Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Ha ha ha

AT@ Sikke en omgang vås.

Ete Forchhammer

Måske de der følger i hælene på Støjberg, blot udgjorde et overflødigt fedtlag på Venstre, et fedtlag det er svært at savne hvis man vil kunne røre sig?
Det efterlader dog to spørgsmål: 1) Vil Venstre gerne kunne røre sig? 2) hvor forsvinder "fedtlaget" hen? Svaret på det sidste spørgsmål kan gå hen og bli’ ret skræmmende...

Jens Mose Pedersen

Skidt være med al baladen om nationalkonservatisme. Meget vigtigere : Når Jacob Ellemann som er valgt i Århus stiller op til en fodboldkamp mellem De Hvide og FCK i FCK fan gear, så viser han med al tydelighed at han ikke forstår Jylland.
Han kan aldrig blive valgt til noget betydende.

Det skulle undre mig meget lidt, om ikke Støjbjerget melder sig ind i de Konservative. Der vil hun have størst chance for igen at rage en ministerpost til sig.
Hendes gode ven og trosfælle Knuth er gået i forvejen ... så mon ikke Inger følger efter ham ?
Hvis hun foretrækker DF eller NB, får hun vel et problem med Kerne-Venstre-bønderne ude vestpå - de vil vist nødigt miste deres nemme adgang til at sælge store og små svin i EU, og både DF og NB har udmeldelse af EU som en del af deres eksistensberettigelse.

Inger Støjberg har været, professionel levebrøds politiker i 27 år, valgt ind som 20 årig. Hun har levet hele sit liv i en osteklokke, og aner derfor, af naturlige årsager, ikke en klap om det "rigtige" samfund. Hun burde undlade og genopstille, og fise ud i den virkelige verden. Hun kan passende tage alle de andre levebrødspolitikere uagtet parti i hånden, på sin vej ud.

Jens Thaarup Nyberg

@Atilla TCHENGIZ

Du skriver om arven efter Fogh-Rasmussen, en ægte Venstremand, og næppe nationalkonservativ:

“ Nationalkonservatisme vs. Globalisme er nu en falsk modsætning som Venstre må frigøre sig fra, der er intet nationalt og ej heller hæderligt konservativt over den blinde og magtkyniske sti som blå blok har ført siden starten af nullerne som har mundet ud i: udhulning af velfærdsstaten, øget polarisering og ulighed, udskamning og marginalisering af de muslimske mindretal, tiltagende had og apati, ensidig kontrol med medier med tiltagende autoritære og censurende tendenser m.v.”