klimamål
Læsetid: 5 min.

En tung køreplan i klimaloven kan forhale klimaindsatsen

Når Klimarådet fredag fælder dom over regeringens klimaindsats, har klimaministeren formelt tiden helt frem til september til at reagere. Det duer ikke, der må handles nu, siger støttepartier. Dan Jørgensen er enig
Dumper Klimarådet fredag regeringens klimaindsats i det forgangne år, har klimaministeren helt frem til september til at fremlægge en plan for handling. Men det betyder ikke, at regeringen ikke vil fremlægge nye klimainitiativer før efteråret, siger Dan Jørgensen (S).

Dumper Klimarådet fredag regeringens klimaindsats i det forgangne år, har klimaministeren helt frem til september til at fremlægge en plan for handling. Men det betyder ikke, at regeringen ikke vil fremlægge nye klimainitiativer før efteråret, siger Dan Jørgensen (S).

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
25. februar 2021

I tirsdags underkendte 14 hjemlige organisationer regeringens og Folketingets indsats for at nå klimalovens mål om 70 procent reduktion af drivhusgasudledningerne i 2030.

»Danmark er ikke på vej mod en 70 procent reduktion i 2030. Folketinget har med de nuværende aftaler og forlig optimistisk set sandsynliggjort en tredjedel af reduktionerne i 2030,« hedder det i et fælles notat fra organisationerne, der blandt andet tæller Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden, Rådet for Grøn Omstilling, Greenpeace, Klimabevægelsen og Vedvarende Energi.

Fredag offentliggør Klimarådet sin tilsvarende – men langt mere omfattende – vurdering af, om regeringen har gjort, hvad den ifølge klimaloven skal, nemlig »anskueliggøre« at 70-procentsmålet kan nås via den indsats, der indtil nu er truffet beslutninger om og lagt planer for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Power-X skal sikre, at vi forsat kan viderefører landbrugsproduktionen som i dag på et CO2 neutralt grundlag.

I øvrigt har Google i dag erklæret sig CO2 neutralt. Og det med tilbagevirkende kraft til 2007. Kan vi som Danmark ikke også gøre dette? Det ville da styrke vores eksport industri, herunder eksporten af grisekød, betydeligt ude i den store verden, hvor CO2 neutral og grønt image er det nye sort.

Danmark, CO2 neutralt siden 2007 - Det lyder da super. Og hvis Google ka, så ka Danmark vel også.

Jeppe Lindholm

Det er kun et spørgsmål om den rette regnemetode og de rigtige argumenter. Så er den i vinkel.

Og hvem har brug for virkeligheden i denne her tid med særligt unge og yngre personer, som har lært at argumentere deres døde bedstemor levende i en nærmest uendelig og ustoppelig talestrøm.

Godt med lidt ironi. At erklære sig CO2 neutralt med tilbagevirkende kraft. Det er da virkelig smart, så har vi hurtigt løst klimakrisen. Men hvorfor ikke gå skridtet videre og erklære hele verden for CO2 neutral med tilbagevirkende kraft.

Men spøg til side. Det er alvor og Energy Charter Treaty (ECT) udgør et stigende problem. Det er en traktat som indebærer at udenlandske investorer kan anlægge sag mod stater såfremt man indfører en lovgivning der hvor investor kan miste indtægter i fremtiden. Dette lægger bl.a. bånd på politikernes muligheder for at omstille til grøn energi, outsource fossile energikilder og lade gas og olie mv blive i jorden.

F.eks. har et canadisk selskab, Vermillion, truet Frankrig med et sagsanlæg. Selskabet havde fået rettigheder til at udvinde franske råstoffer. Det var tilstrækkeligt at sende en reminder om dette til den franske regering.

I 2011 krævede det svenske selskab Vattenfal i et sagsanlæg at den tyske stat betalte en milliard Euro i erstatning for udfasning af kernekraft.

Olieselskabet Yukos krævede 50 milliarder i erstatning af Rusland. Et beløb der svarer til landets samlede udgifter til sundhedsvæsenet for 95 millioner rusiske borgere.

Problemet er at der sandsynligt vil komme langt flere af sådanne sagsanlæg i fremtiden altså hvis ikke en reminder er nok.

Sagerne afgøres af en voldgiftsdomstol som består af tre private advokater. Og der er ofte tale om kæmpe erstatninger. Det er ikke småpenge der er tale om her.

Det er muligt at melde sig ud.. Dog har investore som der allerede via traktaten er indgået aftale med ret til at anlægge sag i de efterfølgende 20 år. Men det vil i det mindste ikke gælde for nye aftaler.

Endnu engang overgår virkeligheden fantasien. Hvem har magten, hvem er det egentlig der bestemmer?

The Energy Charter Treaty is an anti-climate agreement. Sign the petition
https://www.tni.org/en/ECTpetition

Og jeg glemte lige at nævne at ændringer i traktaten kræver enstemmighed