COVID-19
Læsetid: 3 min.

Vaccinerne snegler sig af sted. Men danskernes tillid er stadig i top

Før coronakrisen scorede Danmark topkarakter på tillid, og det kommer nu regeringen til gode under vaccineudrulningen. I andre europæiske lande resulterer en langsom udrulning i mindsket tillid, men i Danmark er opbakningen til coronahåndteringen fortsat høj. Det kan dog give bagslag, hvis vaccineplanen ikke forløber som forventet, vurderer eksperter
Statsminister Mette Frederiksen ankommer til generalprøve i massevaccinering i vaccinationcenteret i Øksnehallen i København fredag. Her - som mange andre stedet i landet - blev ekstraordinært mange testet på tværs.

Statsminister Mette Frederiksen ankommer til generalprøve i massevaccinering i vaccinationcenteret i Øksnehallen i København fredag. Her - som mange andre stedet i landet - blev ekstraordinært mange testet på tværs.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
1. marts 2021

Fredag fik 36.564 danskere deres første stik i armen med coronavaccinen som et led i en stresstest af det danske vaccinationssystem. Samme dag fik 990 personer deres andet stik. Dermed har omtrent syv procent af befolkningen påbegyndt vaccinationen, mens lidt over tre procent er færdigvaccinerede.

En nærliggende vaccinationsindsats i Tyskland, hvor fem procent af befolkningen har påbegyndt vaccinen, har resulteret i dumpekarakterer fra befolkningen til Angela Merkels håndtering af coronakrisen. 45 procent angiver her, at de har ringe eller ingen tillid til den. Men i Danmark er billedet noget anderledes.

Den seneste rapport fra HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd under coronakrisen, viser, at over 70 procent bakker op om regeringens håndtering. Det samme gør sig gældende for den personlige tillid til regeringen.

Forud for coronakrisen – og til stadighed i dag – er Danmark et af de lande med den højeste sociale kapital. Og der skal en del til for at rokke på den, vurderer en række forskere. En af dem er Gert Tinggard Svendsen. Han er professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og forfatter til en række bøger om tillid.

»Når man sammenligner med Tyskland, så har vi langt højere tillid til folk i almindelighed og lavere korruption. Hvis politikerne ikke lever op til deres løfter, stoler vi oftest på, at de egentlig gør, hvad de kan,« siger han.

Christian Bjørnskov, der er professor i økonomi og har forsket i tillid ved Aarhus Universitet, peger også på danskernes generelle tillid:

»Vores udgangspunkt er ikke, at politikere er ubehagelige, magtsyge mennesker. I et land som Italien er udgangspunktet, at politikerne er frygtelige mennesker. Så de bliver ikke skuffede på samme måde, som vi gør,« fortæller han.

Begge forskere peger dog på, at vaccinationsplanen kan give bagslag. For når regeringen fremlægger kursen for Danmark, kan den i processen give for høje løfter.

Forsinkelser i planen

Sundhedsstyrelsens seneste opdatering af vaccinationskalenderen viser, at det forventes, at alle danskere skal være færdigvaccineret mod slutningen af juni måned, hvor man også regner med at få leveret cirka 2,6 millioner doser.

Siden december har det dog vist sig, at der kan slås sprækker i planen, senest forårsaget af forsinkede leverancer og tekniske problemer med tidsbestillingen til vaccination. Men det har øjensynligt ikke rokket ved danskernes tillid på samme måde, som det ses i andre lande, ifølge Tina Øllgaard Bentzen, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet.

»Danmark ligger helt i toppen, når det kommer til tillid. Vi har flere tillidsmønter på kontoen, vi kan trække på lige nu. Det gør alt andet lige livet lettere for politikerne,« fortæller hun.

»Tillidstab kan godt tage længere tid, før det manifesterer sig i Danmark. Der skal mere til, fordi vi starter med at være mindre kritiske, end man for eksempel er i Frankrig eller Tyskland,« forklarer Christian Bjørnskov.

Bjørnskov fortæller, at vi danskere groft skåret forventer det samme af politikerne, som vi gør til vores nærmeste medmennesker. Vi forventer, at de er ligesom alle os andre. Bagsiden af medaljen er så, at når den høje tillid brydes, vil vi også reagere mere kraftigt – som var det en ven, der forrådte os.

Gert Tinggaard Svendsen vurderer, at det er vigtigt for befolkningen med forudsigelighed for at opretholde tilliden, hvorfor en vaccinationsplan som den, Sundhedsstyrelsen har fremlagt, virker som en strålende ide. Christian Bjørnskov er enig, men påpeger samtidig, at det kan være vovet:

»Jeg tror, myndighederne er ude i en risikabel strategi ved implicit at love for meget. Man giver folk nogle klare forventninger, som det er meget usikkert, om man kan levere på.«

Tina Øllgaard Bentzen vurderer dog, at der skal meget store forsinkelser til, hvis tilliden skal lide et knæk:

»Skulle vaccineplanen strække sig til juli eller august, kan det godt være, der bliver lidt boblen under overfladen, men jeg tror ikke, det grundlæggende kommer til at gå ud over tilliden. Den er tilpas velpolstret.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

28/feb/2021

Kære Venner,
jeg vil ikke testes, testes, testes,
jeg vil vaccineres og vaccineres ...

Og hurtigst muligt :-) ...

Kærlig hilsen
Claus

Sven Elming, Jørgen Munksgaard og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hvad blev der af Sputnik V til EU? En sikker, billig vaccine.
Nå jo. Vi kan ikke li Putin....

Anne-Marie Krogsbøll

Politiken og TV2 har i dag en ny megafonmåling om befolkningens holdning til restriktionerne fra i dag, dvs. efter påbegyndt genåbning. Flere end tidligere, 41 %, (primært blå blok) mener, at der er for mange restriktioner.

Men - glædeligt - antallet af respondenter, som mener, at der er for får restriktioner, er mere end fordoblet fra 7 % til 18 %. Og 37 % mener, at restriktionerne er passende. Antallet af "Ved ikke" er fordoblet fra 2 % til 4 %.

Så samlet 55 % (for 14 dage siden 60 %) mener stadig, at restriktionerne er enten passende eller for få. Alligevel forsøgte TV2 i går at fremstille som om, der nu er flere, som vil af med restriktionerne, end som går ind for dem, i det der kun blev nævnt, at 41 % ville have mere genåbning, og 37 % fandt det nuværende niveau passende. At 18 % vil have flere restriktioner blev slet ikke nævnt.

Dybt manipulerende, men symptomatisk for den genåbningskampagne, der har kørt i medierne et stykke tid.

I øvrigt følger holdningerne i høj grad partiskel.

Benta Victoria Gunnlögsson, Martin Lau, Peter Høivang, Eva Schwanenflügel, peter juhl petersen, Carsten Munk, Hannibal Knudsen, Finn Jakobsen, Inge Lehmann, Ole Kristensen, Steen K Petersen, Mogens Holme og Peter Engelbrecht anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Se TV2's manipulationer:

"41 procent mener, at der fortsat er for mange restriktioner, mens 37 procent svarer, at restriktionerne er passende.
Selvom vi mandag tager hul på en forsigtig genåbning, mener næsten hver anden dansker stadig, at der er for mange restriktioner i forbindelse med coronavirus.
Det viser en ny Megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken."
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-03-01-i-dag-aabner-dele-af-landet-me...

Man skal ned i teksten for at opdage, at 18 % faktisk nu mener, at der er for få restriktioner. Det er den måde, blå blok i månedsvis er blevet manipuleret til ukritisk gruppetænkning, hvor man bare følger lederne for ikke at føle sig udenfor - ren Milgram, man er parat til at ofre andre menneskers liv og helbred, fordi lederen siger det ( a pro pos et vist debatindlæg om dette med modsat fortegn for nogle dage siden).

Benta Victoria Gunnlögsson, lars pedersen, Eva Schwanenflügel, Ib Christoffersen, Søren Dahl, Hannibal Knudsen, Inge Lehmann, Chris Ru Brix, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

En succesfuld genåbning afhænger af tilgængeligheden af vacciner.

Og vacciner er der alt for få af på det globale marked. Det er simpelthen ikke muligt at få fremstillet dem hurtigt nok. Efterspørgslen er stor og det har nogle bizare konsekvenser på fordelingen af vacciner og det betyder ikke så meget om der allerede er betalt for et givent antal. Det er producenterne der sidder på fordelingen?

Jeg har et familiemedlem i Chile på 73 år som blev vaccineret for to uger siden.

Så hvad ligger der bag denne fordeling af vacciner. Benytter selskaberne sig til at få love gennemført der fralægger dem alt ansvar. Det er muligvis årsagen til at lande som Brasilien og Argentina ikke har kunne træffe de samme aftaler med Pfiizer som de fleste andre lande i Sydamerika.

Gravitas: Pfizer's abusive vaccine deals (på Youtube)

"Pfizer has become a terror. The US pharma company is reportedly asking for military bases and sovereign assets as guarantee for vaccines. WION's Palki Sharma has the details."

Fra et indisk nyhedsmedie WION som erklærer sig upartiske og leverer nyheder fra hele verden.

EU var som bekendt længere tid om at godkende vaccinerne. Og en af årsagerne var netop at de krævede alle test gennemført for senere at kunne drage selskaberne til ansvar for fejl. Det er trods alt ikke uvæsentligt at selskaberne selv løber en risiko ved at sende en vaccine ud på markedet. Så vi kom bag i køen, og nu er det alle for sig selv. Antallet af vacciner er begrænset.

Nu gælder det om ikke at komme i samme situation næste gang en pandemi raser. Så....

"Vacciner bør i højere grad være sikkerhedspolitik i stedet for sundhedspolitik - som i Israel, mener Mette Frederiksen". (dr.dk)

Benta Victoria Gunnlögsson, Jørgen Mathiasen, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Steen K Petersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@Anne-Marie Krogsbøll

"man er parat til at ofre andre menneskers liv og helbred, fordi lederen siger det"

Dine udsagn bliver mere og mere skingre - man er IKKE sociopat fordi man mener der er en afvejning mellem nedlukningens positive og negative konsekvenser - at der er grænser for hvor meget vi kan ændre vores liv for at forhindre smittespredningen og hvor længe vi kan gøre det. Hvis ikke, burde vi jo alle sidde alene indenfor altid, da det er det sikreste.

Den seneste uge er der i gennemsnit døde 2 mennesker om dagen af COVID-19 i Danmark - formentlig mennesker der i forvejen var svækkede af sygdom eller alderdom.

Søren Knudsen, Jørgen Munksgaard, Halfdan Illum, Chris Skovgaard, Claus Nielsen, Anders Reinholdt og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg havde ikke forventet, at du ville være enig, Niels Johannesen. Måske læste du ikke debatindlægget for nogle dage siden, som sammenlignede tilhængere af nedlukning og restriktioner med hjernedøde, onde forsøgspersoner i Milgramforsøget?
https://www.information.dk/debat/2021/02/kravet-samfundssind-blevet-eksk...

"Og dem, som fortsat ikke ved, om de overhovedet kan regne med at få en tidlig vaccination.
Blandt de sidstnævnte står den 57-årige gymnasielærer Charlotte Thomsen, som i dag sammen med mange af landets gymnasielærere og -elever sluses gennem den første sprække i landets genåbning, når alle afgangselever på Vestjyllands, Nordjyllands og Bornholms ungdomsuddannelser vender tilbage til den fysiske undervisning på halv tid.
For Charlotte Thomsens vedkommende er gensynet med eleverne længe ventet, men også bekymrende. Hun har levet i frustration siden 12. februar, hvor hun blev oplyst, at»hun må være med i målgruppe 5«, som et telefonnotat fra Aarhus Universitetshospital konstaterer. Hun lider nemlig af lupus, psoriasisgigt og svær astma og modtager derfor immunsvækkende medicin, hvorfor hun er særlig sårbar overfor covid-19."

"»Vi bliver fuldstændig kimet ned i disse dage af patienter, som ikke hører noget om muligheden for en vaccination, selv om de tilhører gruppe 5. Mange patienter må derfor udsætte deres medicinske behandling, fordi de får medicin, der ikke tåler en vaccination mod covid-19«, siger direktør for foreningen Mette Bryde Lind."

"»Det hele er uklart. Er det hospitalet eller den praktiserende læge, der skal visitere til en vaccine? Er det den ene afdeling eller den anden? Folk frygter derfor, at de er blevet glemt«."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8112485/S%C3%A5rbar...

"Det kan blive den helt store joker i den kommende tid, forudser Viggo Andreasen, der er lektor og forsker ved Roskilde Universitet med speciale i matematisk epidemiologi.
- Vi sigter mod, at sygehusene skal have omkring 900 indlagte, når epidemien topper (midten af april, red.), men det er under forudsætning af, at vi opfører os lige så fornuftigt som i januar og første halvdel af februar. Hvis vi slækker på det, så vokser epidemiens størrelse, og den vokser ret hurtigt, siger han."

" Dengang var coronaepidemien på vej ned, og vi så ind i en meget lang periode, hvor vi kunne regne med, at virus var meget mindre smitsom.
Sådan forholder det sig ikke denne gang, påpeger Viggo Andreasen.

- Vi lukker op i en periode, hvor epidemien faktisk er i vækst, og hvor vi ved, at der går et sted mellem fire og otte uger, før vi kan regne med, at vejret er med os, og vaccinerne begynder at blive så udbredte, at de kan hjælpe os. Vi lukker op på et tidspunkt, hvor vi ved, at det vil føre til mere smitte. Det er en slags afdragsmodel, hvor vi skal betale senere, siger han.
- Jeg tror, det bliver en pris i form af, at vi får en epidemi, som vi forhåbentlig kan holde på samme niveau som epidemien ved juletid. Men prisen bliver også, at det vil tage lidt længere tid, før vi for alvor kan lukke op, når det bliver forår. Vi lukker tidligt op, og til gengæld kommer der en regning i form af en senere genåbning, siger Viggo Andreasen."
https://www.dr.dk/nyheder/indland/social-adfaerd-er-den-store-joker-i-ge...

Så man åbner op, og planlægger omkring 900 indlagte på toppen - men hvis noget kikser, kan det bliver mange flere. Og det gør man med vidt åbne øjne, samtidig med at gruppen 50-80-årige og mange andre i sårbare grupper ikke er blevet vaccinerede, og for manges vedkommende ikke når at blive det, inden 3. bølge for alvor brager frem - med en meget mere smitsom og meget farligere variant.

Mange i disse grupper og deres pårørende spekulerer nu på, om de mon overlever de næste par måneder. I mine øjne er det ondt.

Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Inge Lehmann og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hører netop nu Mette Frederiksen sige, at man vil udvide risikogrupperne mht. vaccinationer ned til 50 år. Bedre end ingenting - men når det at få praktisk betydning ift. de grupper, som lige nu ikke når at blive vaccinerede, inden 3. bølge tromler frem? Jeg tvivler, for vi har jo ikke vaccinerne endnu. Man burde udskyde genåbningen, indtil de grupper er vaccinerede - ellers er det bare varm luft.

Fanden tager de sidste...

Eva Schwanenflügel, Nette Skov og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Her, midt i den aktuelle epidemi, vil jeg alligevel rette opmærksomheden et årti eller mere tilbage.

Her havde antivax’er og Andrew Wakefields disciple kronede dage og vind i sejlene.
Dengang blev stort set al moderne medicin, og vacciner i særdeleshed, kritiseret ned under gulvbrædderne.

Medicin var stort set uvirksom, og havde som regel bivirkninger, som var værre end den sygdom medicinen skulle virke imod.

Vacciner blev omtalt som om, der var tale om kemiske våben, og det var under alle omstændigheder bedre, at få den sygdom som vaccinen skulle beskytte imod, på naturlig vis, ved at blive smittet af en anden som havde den aktuelle sygdom.

Denne kampagne imod medicin og vacciner var medvirkende til, at der i befolkningen var en meget ringe tilslutning til de offentliges vaccinationsprogrammer, hvor man blandt andet vaccinerede med HPV og MFR-vaccine

Op på dette tidspunkt blev en del af vaccinerne produceret på Statens Serum Institut. Og på et tidspunkt oplevede man at kun omkring en tredjedel af vaccinerne blev brugt.

Op nu er min påstand så, at denne vaccine skepsis har været medvirkende til, at staten solgte vaccineproduktionen fra, - der var jo alligevel ikke nogen der ville have vaccinerne. Staten skal jo ikke bruge skattekroner på noget som ikke bliver brugt alligevel!!

Men lige nu er vacciner, det som, alle taler om, og alle venter på.

Og når jeg går tilbage i tiden, her på den mindst ringe, og ser hvem der klappede mest af anti-vax’ere, og ser hvem der er mest højtråbende i denne aktuelle coronadebat er der et sammenfald.

Mange af dem, som var mest skeptisk overfor vaccine dengang, er nu de største fortaler for mere vaccine.

Mange af dem som kritiserer salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktionen, var blandt de mest højtråbende anti-vaxer dengang, og i dag fortalere for mere vaccine.

Er jeg stadigvæk den eneste der kan få øje på hykleriet???

Søren Veje, Claus Nielsen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Niels Erlinger:

Husker du at skelne mellem egentlig vaccineskepsis, og så opmærksomhed på, om der er styr på godkendelsesprocedurerne? F. eks. har Peter Gøtzsche været meget skeptisk ift. HPV-godkendelsesprocedurerne - men han er samtidig varm fortaler for vacciner.

Sådan er der mange af os, som har det: Vi går ind for god medicin, men mener ikke, at dokumentationen altid er på plads. Selv Jens Lundgren udtalte i efteråret, at han ville afvente yderligere dokumentation, før han selv ville lade sig corona-vaccinere. Den dokumentation er så - går jeg ud fra - kommet nu.

Kan anbefales: Peter Gøtzsches bøger.

Jeg har ikke nogen steder set omtale af, at salget af vaccineproduktionen skulle have sammenhæng med vaccineskepsis. Kan være, at jeg har overset det, men det umiddelbare indtryk var, at det bare var "Sælg alt"-bølgen, der hærgede - sammen med salget af DONG.

Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, peter juhl petersen, Mogens Holme, Nette Skov, Claus Nielsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Jeg var i skoven med nogle venner søndag. Der vær næsten pladsproblemer. Og boder med kaffe og noget at spise. Omkring blåpladserne var det ikke til at se hvem der hørte til hvilken gruppe. Selv en cykelreparatør mødte jeg på en P-plads.
Jeg går ud fra alle i risikogrupperne er blevet vaccineret, så de ikke er noget problem fra 1. april.

Helle Walther

Tja.... det er ikke forbudt at tænke sig om. Fem unge danskere med penge på lommen, tog flyet til Færøerne, festede igennem, en dødrukken lå på gaden og blæste på både smitten og regler, det er egoisme så det basker, Burde det ikke få konsekvensener??
De fortjener udskammen på forsiden af EB.

Inge Lehmann, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Helle Walther

konsekvenser.

peter juhl petersen

Anne-Marie Krogsbøll.....ja,- med hensyn til TV 2 `dækning/vinkling og tolkning (også) vedr denne megafonmåling ,så er jeg såmænd helt enig med dig, men dog slet ikke forundret !
I betragtning af at de fleste af deres medstudieværter, meningsdannere og andre medvirkende "eksperter" i TV 2 News har eller har haft deres daglige gang på Berlingske, så er der jo ikke spor forunderligt at tonen, fortolkningen og vinklingen altid ligger i de blåsortes favør !
Dertil kommer så "de meget fremme i skoene" og aldeles velklædte, -grænsende til det lapsede, unge korrespondenter i marken, som uden tvivl kommer lige fra Venstres Ungdom !

Inge Lehmann, Finn Jakobsen, Mogens Holme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Vi aner intet om, hvor mange der når at blive vaccinerede inden 1. April.

Vaccinebookingerne er stadig et clusterfuck, det er smitteopsporingen også.

Dertil kommer medicinalselskabernes salg til højestbydende og forsøg på at undgå ansvarspådragelse.

Og visse sårbare grupper, der ikke selv kan tage til vaccinationscentrene, fordi de ikke kan komme udenfor en dør af fysiske og/eller psykiske årsager.

Jeg kan godt forstå, at statsministeren forsøger af al magt at skaffe flere vacciner til befolkningen, samt ændre på rækkefølgen af de, der er sårbare.

Det var ikke med hendes gode vilje at genåbne, tror jeg godt man tør gætte på.

Svend Erik Sokkelund, Inge Lehmann, Mogens Holme, Heidi Larsen, Anne-Marie Krogsbøll, Søren Veje og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Nej, ikke alle i risikogrupperne er vaccineret 1. april end sige 1. maj. Jeg hører til gruppe 10 - Borgere under 65 år med tilstande, som giver øget risiko - og i følge Sundhedsstyrelsen ser det lige nu ud til jeg kan få min første vaccination midt i april.... og det hvis de holder den plan de har nu. Da de første planer kom, hed det sidst i marts. Så meget som de rykker rundt på tingene, skulle det ikke undre mig det bliver sidst i april/først i maj.

Det gør mig voldsomt utryg som en i risikogruppen, at man snakker så meget om at åbne op før os der faktisk ER sårbare og i risiko for at blive meget syge af Covid (og dermed belaste sygehusene) er blevet vaccineret.
Der er stadig ingen der taler om hvornår vi skal vaccineres, dog er de begyndt at sige folk fra 50 år og opefter.... bare surt jeg ‘kun’ er 48.

Eneste mulighed jeg og andre i min situation har (og dem der har det værre), er at forblive isoleret på gud hvilken måned. Det tærer altså voldsomt på en, især når medier og politikere går i selvsving over at der skal åbnes meget mere og gerne meget snart uden at skænke de sårbare en tanke.

Nu masse vaccinerede de rundt omkring i fredags en hulens masse mennesker som en slags test. Hvem var de mennesker? Hvor mange var reelt særligt sårbare, ældre osv? Er der overhovedet nogen der ved det?

Inge Lehmann, Finn Jakobsen, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Heidi, jeg mener at have hørt de der blev vaccinerede ved superlørdagens event var folk i risikogrupperne.

Men jeg kunne tage fejl.

Eva Schwanenflügel

Eller ups, var det om fredagen?

Anne-Marie Krogsbøll

Forskere siger fra overfor Ellemanns planer om fuld genåbning, når alle over 50 er vaccinerede:

"Senest har Venstre lanceret en ny plan for en genåbning af samfundet, når alle over 50 år er vaccineret. Der skal dog stadig være mulighed for enkelte restriktioner såsom mundbind, afstandskrav og lokale nedlukninger. Stort set ingen under 50 år dør af covid-19, medmindre de har en anden sygdom i forvejen. Alligevel kan konsekvenserne for samfundet blive voldsomme, påpeger forskere.

Immunolog Mike Bogetofte Barnkob fremhæver, at de 1,5 millioner fremgår af data fra Statens Serum Institut, og at de risikerer at blive ramt af kognitive problemer, lungebesvær og andre senfølger af covid-19 selv efter 6-9 måneder.

»Rent immunologisk kan jeg ikke se, hvorfor vi ikke lige holder ud. Sommeren kommer, vaccinerne kommer, og hvis vi åbner for tidligt, gør vi det meget sværere for os selv«, siger Mike Barnkob, som er postdoc ved Syddansk Universitet."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8119262/Tusinder-ri...

Man bør som det mindste sætte genåbningen i bero, indtil alle over 50 og alle borgere med tilstande med risiko er vaccinerede.

Og så bør man i det hele taget komme til fornuft og indse, at vi ikke kan leve med covid-19-20-21-22 i samfundet. Den bør slås så langt ned som muligt, inden man tænker på genåbning.

Men Ellemann er faktaresistent - han vil åbenbart blæse på advarslerne:
"V-formand Jakob Ellemann-Jensen siger i en skriftlig kommentar, at nedlukning af samfundet omvendt har »meget store negative konsekvenser for bl.a. danskernes trivsel og sundhed«.
»Derfor mener vi, at samfundet bør åbnes, når vi har vaccineret dem, der er i risiko for at blive alvorligt syge og overbelaste vores hospitaler. "

Blæse være med senfølger, åbenbart. Dem er der ikke plads til i vægtskålen.

Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll

"Mike Bogetofte Barnkob, postdoc i immunologi ved Syddansk Universitet, satte sig til tasterne, da han havde læst om Jakob Ellemann-Jensens plan for genåbning i Politiken i lørdags.
»Brug data i stedet for datoer«, skrev han blandt andet på Twitter med henvisning til Venstre-formandens idé om at åbne samfundet helt, når alle over 50 år ifølge planen er vaccineret midt i maj."

"Hvis alle 1,5 millioner personer blev smittet, risikerer 12.000 nedsat lungefunktion efter 6 måneder, og det er vel at mærke kun blandt tidligere indlagte. Tager vi hele gruppen af smittede med, tyder studier ifølge forskeren for eksempel på, at 2,4 procent svarende til over 30.000 får målbart påvirket hjertet for blot at tage et enkelt eksempel. »Vi ved ikke, hvad det betyder for disse unge mennesker på sigt«, siger Mike Barnkob.
»De ældre dør, men de unge får langtidspåvirkninger og har kognitive problemer og lungebesvær selv efter 6-9 måneder«, siger Mike Barnkob, der derfor er skeptisk over for Venstres plan om at genåbne, når alle over 50 år er vaccineret."
https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art8119302/Vi-risikere...

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Heidi Larsen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Viggo Andreasen er også meget skeptisk over genåbningen:

"Den genåbning, der sættes i gang i dag, er noget anderledes, end da vi efter første bølge af coronavirus sidste forår åbnede for samfundet igen. Dengang var coronaepidemien på vej ned, og vi så ind i en meget lang periode, hvor vi kunne regne med, at virus var meget mindre smitsom.

Sådan forholder det sig ikke denne gang, påpeger Viggo Andreasen.

- Vi lukker op i en periode, hvor epidemien faktisk er i vækst, og hvor vi ved, at der går et sted mellem fire og otte uger, før vi kan regne med, at vejret er med os, og vaccinerne begynder at blive så udbredte, at de kan hjælpe os. Vi lukker op på et tidspunkt, hvor vi ved, at det vil føre til mere smitte. Det er en slags afdragsmodel, hvor vi skal betale senere, siger han.

- Jeg tror, det bliver en pris i form af, at vi får en epidemi, som vi forhåbentlig kan holde på samme niveau som epidemien ved juletid. Men prisen bliver også, at det vil tage lidt længere tid, før vi for alvor kan lukke op, når det bliver forår. Vi lukker tidligt op, og til gengæld kommer der en regning i form af en senere genåbning, siger Viggo Andreasen.

Vaccinerne vil hjælpe os i den kommende tid, fordi de ældste og mest udsatte bliver beskyttet, men det er fortsat uklart, hvor hurtigt udrulningen kommer til at gå i den kommende tid.

- Vi står forholdsvis godt med vaccinerne, fordi vi har fået beskyttet dem, der har allerstørst risiko for at dø af corona. Men vi har en hel del tilbage, som er i risiko for at skulle på hospitalet. Og jeg har svært ved at sige noget klogt om, hvornår vaccinerne kommer. Det skifter hele tiden, siger Viggo Andreasen."

"Social adfærd er den store joker i genåbningen af Danmark"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/social-adfaerd-er-den-store-joker-i-ge...

Med andre ord: højrefløjen vil tage et kviklån, og lade de, der er mest udsatte for alvorlig sygdom betale ågerrenterne.

Eva Schwanenflügel

Vejret lader heller ikke til at være med os, sådan som det var sidste år:

"I de udregninger, som fageksperter har afleveret til regeringen, er effekten af foråret derfor ikke regnet ind, fortæller Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut.

- I de beregninger som prøver at forudsige, hvordan epidemien vil udvikle sig, har man ikke taget forårets komme med. Det er, fordi man stadig ikke præcist forstår sammenhængen mellem vejret og smitsomheden. Derfor er det svært bygge det ind i de matematiske modeller, siger han.

Derfor kan vi blive positivt overrasket, hvad angår smitteudviklingen. Men ifølge meteorolog Mette Tilgaard Zhang er der ikke umiddelbart udsigt til varmerekorder.

- Sidste år var vi jo heldige med noget fantastisk vejr i marts, hvor de lige havde lukket det hele ned. Men umiddelbart er der ikke nogen tegn på, at det går den vej. Det ligner mere noget standard, hvor det er en kamp mellem varmen og kulden, siger hun.

Nu er du jo ikke smitteekspert, men som meteorolog: I hvor høj grad kommer vejret til at hjælpe os med at være ude?

- Det kommer an på, hvor meget friluftsmennesker vi er. Man kan gå ud i alt slags vejr, hvis man bare tager tøj på til det. Men det gør vi jo ikke. Vi bliver jo helst på sofaen med den varme kakao, hvis det er koldt og blæsende, siger hun."

"Hvis et varmt forår kan hjælpe os mod smitten, har DMI dårligt nyt"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/hvis-et-varmt-foraar-kan-hjaelpe-os-mo...

Eva Schwanenflügel

Nu er nogle Regioner heldigvis langt om længe begyndt at vågne op, og hjælper nu med den beta-version af et eksperiment, man har kaldt vaccinebooking:

"Region Sjælland ringer man derfor nu til over 6000 borgere for at være sikker på, at de har modtaget henvendelsen om vaccine og for at booke en tid direkte med borgerne.

Desuden opruster regionen i callcenteret, som modtager opkald om coronavaccinationer, således at hvis en borger ringer for at få en vaccinetid, men der ikke er ledige tider, tager callcenteret imod borgerens oplysninger, og ringer tilbage, når der dukker en ledig tid op.

Det fortæller regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

- Mange borgere er usikre på, om de laver fejl. De gør det rigtige, men der er flere, end der er løbende vacciner. Vi håber, det her vil skabe tryghed og lette presset på systemet, siger han."

Det hjælper dog stadig ikke mennesker i din situation, Heidi Larsen..

Eva Schwanenflügel

PS. I det Sverige, vi ellers har yndet at kritisere her i landet, har man længe været opmærksom på, at ikke alle borgere var i stand til at møde op på vaccinationscentrene, og har derfor fundet løsninger på at kunne transportere de skrøbelige Pfizer/Biontek vacciner ud til disse mennesker.

Man har opfundet specielle opbevaringskasser, der holder vaccinen nedkølet, og forhindrer at den bliver rystet.

Det burde også kunne lade sig gøre herhjemme.

Jørgen Tryggestad

Har lige læst på TV2.dk at Mette Fredriksen nu vil etablere dansk vaksine-produktion i Israel fordi - som hun siger: "Israel er lige nu verdensmester i vacciner."

Dette er ikke riktigt, Israel er verdensmester i at skaffe sig selv vaksiner fra Pfizer/Biontech og andre producenter ved bl.a. at tilbyde personlige helsedata fra de vaksinerede til gengæld. Og landet har været dygtigt og hurtigt til at iværksætte vaksinering af egen befolkning, men uden at tilbyde de besatte palestinenserne del i vaksinen.

Israels pharma-industri er mest kent for kopi-medicin fra Teva Pharma, verdens største kopimedicin-producent, et selskab med en meget kritisabel historie, bl.a. fra opioid-krisen i USA som har kostet ca. ½ mill. dødsfald fra 2000 til 2016, og hvor selskabet derfor er dømt til at betale en milliardstor bøde i USA.

Det er svært at forstå at Danmark ikke på dette vaccineområdet søger partnere indenfor EU fremfor i Israel og satser på at noget af denne produktion skal ske i Danmark.

Vores statsminister skylder en meget god forklaring på dette.

Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg blev også noget chokeret, da jeg læse ved DR om MF ønske om at købe sig ind i en vaccinefabrik i Israel.
Hvad tænker hun på - og hvad tænker hun om at folk i de besatte områder ikke få vaccine.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvis Folketinget beslutter at købe sig ind i en fabrik i Israel - så virker salget af vores egen "vaccinefabrik" til en meget lav udsalgspris da endnu dummere.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Dorte Sørensen:

Jeg har svært ved at se at bl.a. SF og Enhedslisten vil støtte op om dette projekt...

også de borgerlige blå partier vil næppe klappe i hænderne over dansk statlig investering i vaccineproduktion som typisk ligger i private selskaber - og som her ovenikøbet skal ske i et andet land, Israel.

Jeg tvivler derfor på at Mette Frederiksen får bugseret dette højst overraskende Israel-projekt i havn...

og hvis hun alligevel lykkes, så tror jeg at det kan blive en dyr beslutning - både økonomisk og indenrigspolitisk.

Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det var en måned for tidligt - da det havde været en god/tossetl Aprils-nar.

Eva Schwanenflügel

Nu har Sophie Hæstorph Andersen lige udtalt, at de vacciner de ældre, sengeliggende borgere får tilbudt er Astra-Zeneca.

Den havde man ellers besluttet beskyttede de ældre for lidt.
I Sydafrika er man helt holdt op med at anvende Astra-Zeneca vaccinen, fordi den ikke beskytter mod den sydafrikanske variant.
Altså netop den variant, der er i udbrud midt i København..

Hvorfor spørger de ikke svenskerne, hvordan det kan lade sig gøre at vaccinere borgere der ikke kan forlade eget hjem med Pfizer-Biontec vaccinen???

Anne-Marie Krogsbøll

"Den havde man ellers besluttet beskyttede de ældre for lidt."

I går kom der en nýhed - også i danske medier, men jeg kan ikke lige finde det - om, at Astra Zeneca alligevel er særdeles effektiv overfor ældre:
https://apnareports.com/astrazeneca-vaccine-reduced-hospitalizations-by-...

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er en bet, at den ikke beskytter mod den sydafrikanske...

Eva Schwanenflügel

Ja, for så er det jo unægtelig falsk tryghed og spildte anstrengelser at vaccinere sårbare..

Rikke Nielsen

Jeg har ingen tillid til regeringen længere. Rettidig omhu har Mette Frederiksen aldrig udvist og de milde tiltag forlænger pandemien unødigt. De ældre og syge har praktisk talt ingen beskyttelse fået og mens butikker var lukkede stormede pakkepersonale og pizzabude fra dør til dør med horder af kontakter.

Jeg frygter at hun har gjort uoprettelig skade på landet ved at lade storindustri være åbent men at lukke alle de små. At hun stadig nyder støtte må være fordi vores medier stadig ved at de har brug for statsstøtte og ikke tør andet end at støtte hende selv når hun fejler så åbenlyst som hun gør.

Arne Albatros Olsen

Nej udrulningen af vaccinerne foregår ikke særligt hensigtsmæssig.

Den 20-2 her i år modtog jeg sammen med tusinder af andre 1 invitation til at blive vaccineret. Problemet her var bare at der ike var vacciner nok.

Hvordan i alverden kan folk, (ofte med flere akademiske uddannelser), lave en så oplagt Knold & Tot bommert.

At inviterer tusindvis af folk til at bestille en corona vaccine, vel vidende at der overhovedet ikke er vacciner nok til alle de inviterede.

Hvis formålet har været at stresse alle de særligt udsatte borgere, ja så må jeg sige, at det skam er lykkedes ud over alle forventninger
Og medierne går slet ikke hårdt nok til dem her.

Inertien er udbredt som altid.

Forløbet beskræftiger den danske kulturs rødder lige tilbage til Holberg og alle Molbo historierne.

Hvem er de ansvarlige her, som har taget denne beslutning?
Og hvem skal give dem en næse og male deres øre røde. ?
.

Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar