I januar blev Venstres Ungdom (VU) 457 medlemmer rigere. Stigningen i medlemstallet er noget nær en fordobling sammenlignet med samme måned sidste år, hvor 240 personer meldte sig ind – og er ifølge ungdomspartiets optegnelser den største medlemsfremgang i fem år. Kun seks personer forlod aktivt ungdomspartiet i årets første måned.
Tallene på indmeldelser baserer sig både på nytegninger og gentegninger af medlemsskab.
»Vi kan se, at det især var de første tre uger af januar, som var rigtig vilde,« fortæller Kristian Lausten, der er landsformand i VU.
Nye medlemmer registrerer ikke, hvorfor de melder sig ind i ungdomspartiet. Det er derfor ikke til at sige, præcis hvad tendensen skyldes, og om den har noget at gøre med den seneste tids konflikter i moderpartiet Venstre mellem formand Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg. Sidstnævnte forlod posten som næstformand i slutningen af december forrige år og har siden også forladt partiet. Imens er Venstre fortsat med at dykke dramatisk i meningsmåling efter meningsmåling.
Men Kristian Lausten vurderer, at stigningen i antallet af medlemmer hos VU kommer som en reaktion på den modvind, moderpartiet har været i – som en støtteerklæring til ungdomspartiets liberale projekt. Inger Støjbergs afgang fra næstformandsposten har formodentligt også spillet ind, tror han.
»Der er nok nogle, der har meldt sig ind, fordi Inger Støjberg ikke længere er næstformand. Mit eget indtryk er, at det primært er folk, der ser, hvilken forfatning Venstre er i. Når det hele ryster omkring én, må man hellere ind og bakke op og hjælpe til,« lyder hans analyse.
Venstres Ungdom har endnu ikke kunne se nogen effekt på medlemstallene efter Inger Støjberg meldte sig helt ud af Venstre i begyndelsen af februar.
»Det har mest været de første tre uger (af januar, red.), der buldrede igennem på medlemsfronten. Siden hendes (Inger Støjbergs, red.) udmeldelse, og siden Stephanie Lose blev næstformand, har det fulgt et mere naturligt mønster.«
En type, der deler vandene
Kristian Lausten baserer sin vurdering på forlydender i ungdomspartiet. Både hvad angår den forklaring, der vedrører Støjberg, og den, der handler om at se på det som støtteerklæringer til det liberale projekt. Han kan ikke se, hvad der ellers skulle være anderledes i forhold til sidste år.
– Har I i Venstres Ungdom oplevet frustrationer over Støjberg?
»Det er både-og med hende. Hun er jo en type, der deler vandene, og det har hun også gjort i VU. Der er mange, der har været rigtig glade for hende, og der er også en del af medlemmerne, som ikke lige havde hende som deres favorit,« siger han og fortsætter:
»Hun har sikkert været medvirkende til, at vi fik nogle nye medlemmer, som var vilde med hendes måde at tale om problemerne på. Og så er der andre, hun har skubbet væk. Der har helt sikkert været begge dele.«
Det er dog vigtigt for landsformanden i samme ombæring at understrege, at Inger Støjberg har været god til at besøge VU’s afdelinger og holde oplæg for de politisk aktive unge.
I forrige uge kom Venstre med et nyt integrationsudspil. Flere politiske analytikere har peget på det som en politisk manøvre med det formål at cementere, at Venstres udlændingepolitik er lige så stram, som da Inger Støjberg stod i front for den.
Netop på integrationsområdet har VU i det store hele været enig i Venstres og Støjbergs linje. Kristian Lausten fortæller, at Inger Støjberg i højere grad delte vandene i kraft af sin stilling som retsordfører, hvor hun, ifølge ham, var for lempelig i sit syn på masseovervågning.
Det har tidligere affødt en kommentar i Berlingske, hvor ledende skikkelser fra Venstres Ungdom kritiserede, at Venstre med Inger Støjberg som retsordfører ikke afviste anvendelsen af ansigtsgenkendelse i Danmark.
VU har også ved andre lejligheder forholdt sig kritisk til Støjbergs gøren og laden. I et debatindlæg i Berlingske gik VU også i rette med Støjbergs udtalelse, da hun under Danmarks anden #MeToo-bølge mente, at bevægelsen var »ved at gå helt over gevind«.
Kristian Lausten mener, at udtalelsen ikke var udtryk for generel Venstre-politik, men nærmere Støjbergs eget synspunkt. Han oplever, at sexismedebatten tages lige så alvorligt af Jakob Ellemann-Jensen og den øvrige ledelse, som de gør det i VU.
Når nu Støjberg er ude af Venstre, så kan det ikke være hende, der trækker. Er der illusionen om, at Venstre er blevet mere stueren? Så tro om igen, for med en karrierepolitiker som Morten Dahlin, der er villig til at sige alt det lort om "de fremmede" han kan finde på - med partiets velsignelse - så er Venstre tilbage hvor partiet var da Støjberg svang taktstokken.
Dahlin dementerer med sine udfald mod "de fremmede", Jacob Ellemanns accept af at der findes strukturel racisme her i landet.
Et interview i Altinget d. 16.02. viser at Jacob Ellemann atter blevet trynet, og har måtte acceptere hardlinernes strammerkurs. Det er åbenbart folk som Mads Fuglede, Dahlin - der nu er blevet formand for Folketingets retsudvalg (hyggeligt, hyggeligt - hvem har stemt ham ind på den post? SD, K, NB og DF velsagtens.
https://www.altinget.dk/artikel/v-vil-tjekke-nye-statsborgeres-vaerdier-...
Og der er mere lort på vej. 22 medlemmer af Radikal Ungdom er parate til at skrotte partiets relativt humane holdning til flygtninge og indvandrere. Nu handler det om at få indflydelse, og den ligger som bekendt på midten - der hvor fx. opportunisten Martin Lidegaard, der nu er blevet næstformand i FT-gruppen gerne vil hen. Læs den art fra Altinget.
https://www.altinget.dk/debat/artikel/22-medlemmer-af-radikal-ungdom-den...
Hvem mon bliver de næste, der får at få en smule indflydelse, er parate til at stikke piben og blive realister? De konservative har jo forlængst smidt de Frederiksberg-konservative ud, og er vist parate til at optage Støjberg hvis hun banke på.