Interview
Læsetid: 7 min.

Boliger eller biodiversitet på Amager Fælled? Vi har talt med en fra hver lejr

Der skal bygges boliger på Amager Fælled. Det har et flertal i Københavns Kommune vedtaget. Og det har – ligesom sidste gang, det var på tale at bygge på en del af det københavnske naturområde – skabt store protester. Information har talt med en tilhænger og en modstander af byggeriet
Aktivister demonstrerer imod København Kommunes plan om at inddrage en del af Amager Fælled til byggeri af boliger. De frygter, det vil gå ud over fælledens biodiversitet.

Aktivister demonstrerer imod København Kommunes plan om at inddrage en del af Amager Fælled til byggeri af boliger. De frygter, det vil gå ud over fælledens biodiversitet.

Mads Claus Rasmussen

Indland
19. marts 2021

Tirsdag formiddag besatte en håndfuld aktivister fra Extinction Rebellion Miljøministeriet. Forklædt som lærker og siddende i en bunke hø viste de deres utilfredshed over, at miljøminister Lea Wermelin ikke griber ind over for Københavns Kommunes planlagte byggeprojekter i og omkring Amager Fælled i København.

Sagen drejer sig om, at Københavns Kommune i begyndelsen af februar i år i en lokalplan vedtog, at der skal bygges omtrent 2.500 boliger på Stejlepladsen på Sydhavnen, Selinevej på Kalvebod Brygge og Lærkesletten på Amager Fælled. Det har mødt kritik fra flere miljøorganisationer, der peger på, at det vil ødelægge biodiversiteten i området.

Byudviklingsselskabet By og Havn, som hører under Københavns Kommune, har en gæld fra metrobyggeriet, som selskabet skal afdrage på, og de omtalte grunde og byggeprojekter, som har skabt debatten, skal bidrage til betaling af gælden fra metroen og skabe billige almene boliger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malene Wiinblad

Det man må forstå, når Jonas Bjørn Jensen siger 'Jeg forventer ikke, at alle københavnere er inde i alle mellemregninger' er at modstanderne mod byggeriet ikke har sat sig ind i tingene eller ikke kapacitet til det mens han selv har forstået det helt rigtigt. Sikke en elitær måde at afvise sine modstandere på.

Estermarie Mandelquist, Verner Nielsen, Fam. Tejsner, Hanne Utoft, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Birgitte Lund Nielsen, Tráin Nónklett, jens christian jacobsen, Mogens Holme, erik pedersen, Carsten Munk, D. Andersen, Kim Houmøller, Ruth Sørensen og thomas jørgensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Som bosiddende på Amager bliver vi mere og mere klemt af arkitektur af ringe kvalitet. Vores natur bliver stjålet af af politikere, der ingen respekt har for den betalende klasse. Lorteøen har fået en ny betydning.

De opførte boliger ligger for tæt er tude grimme og er ikke til at betale.

At man vil ødelægge den bynatur der er tilbage til os fattigrøve, gør mig vred.

Verner Nielsen, Estermarie Mandelquist, Fam. Tejsner, Ruth Sørensen, Lars Jørgensen, Søs Jensen, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, Rasmus Knus, Mogens Holme, erik pedersen, Gert Romme, Carsten Munk og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det er et problem i mange af de store provinsbyer.
Flere og flere søger til , uddannelsesinstitutioner samles her og arbejdspladser ligeså.

Kreative og grønne områder kommer i spekulanters øjne og kommuner presses at den store tilstrømning.
Der bygges store hvide firkantede kasser i mange etager i udkanten af byerne til studerende og nye høje bygninger med købe-lejligheder til de formuende i midtbyens sidste oaser.

Hvad er alternativerne ?.

- Sprede uddannelsesinstitutionerne ud til de mindre provinsbyer igen ?.
- Stoppe helt for tilflytning ?
- Give påbud om at nye virksomheder kun kan anlægges langs motorvejene ved afkørsler ved de mindre byer ?

Eller andet ?

erik pedersen

Jonas Bjørn Jensen; jeg læser det sådan at du ikke mener mennesket skal betale for metroen? Der står, angivelig; penge der kan betale for metroen uden at bygge på fælleden? Naturen skal igen bøde. Hvor er du dog snæversynet; Og formentlig for arrogant til at sætte dig ind i mellemregninger der går imod dine interesser
Mvh Hanne Pedersen

Fam. Tejsner, Ruth Sørensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Amager Fælled synliggør at problemet ikke er at bevare natur, men at lave natur. Danmark har høj befolkningstæthed og de områder, der kunne være tilgængelig som natur, er i det store og hele beslaglagt af landbruget.
Kampen for at bevare Amager Fælled er tabt. Socialdemokraterne og de borgerlige partier vil altid 'kombinere' natur med erhvervsudvikling. De bilder befolkningen ind, at det kan lykkes med deres latterlige 'natur-naturparker' der er HELT fri for produktion og udnyttelse. De kommer til at udgøre mindre end en tyvendedel af al jord i landzoner. I alle andre nationalparker skal bonden lystigt jorden pløje - med tilskud fra EU.
Eneste realistiske mulighed her-og-nu er at holde de Radikale fast på deres 1/3 udtagning af landbrugsjord. Så kan der laves ny natur på gammel landbrugsjord. Hvis det mislykkes kan vi , der desværre fortsat er henvist til at bo i landet, glæde og over at det er rigtig svært at fare vild i den danske 'natur.' Der vil altid være en bonde, man kan spørge om vej.

Estermarie Mandelquist, Inge Lehmann, Torben Bruhn Andersen, P.G. Olsen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar

De fleste fuglearter er fredede, bl.a. alle rovfugle og småfugle samt de fleste vadefugle. Desuden er alle krybdyr og padder samt 13 arter af insekter beskyttet af en særlig fredning. Det gælder også nogle truede plantearter, bl.a. alle orkideerne.

Sagen er, at Københavns kommune har fjernet fredningsloven, ved en afstemning hvor et flertal, dermed desværre også SF, lavede en af-freddningslov. Det dårlige ved den lov er, at den aldrig har været til afstemning ude i befolkningen, men udelukkende er vedtaget udfra de finansielle hensyn , der i sig selv er kortsigtede,- som skal bekoste metrobyggeri m.m..

Af-fredningsloven skal der ses nærmere på, da hensynene til hverken beboere i områderne eller de i klasse A fredede arter er tilgodeset.

Som sådan formindsker det tilliden til et demokrati, hvor magtfulde politikere ikke længere kan betragtes som tillidsskabende.

Estermarie Mandelquist, Erik Winberg, Fam. Tejsner, Ruth Sørensen, Troels Ken Pedersen, Søs Jensen, Inge Lehmann, erik pedersen, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller og Birgitte Lund Nielsen anbefalede denne kommentar

Et andet aspekt af sagen er legitimeringen af salget af byggegrunden.

For hvorfor skal metrobyggeriet finansieres ved, at kommunen sælger ud af sine grunde?

Hvorfor kan metrobyggeriet ikke finansieres ved brugerbetaling, som modellen er ved større infrastrukturprojekter fx Storebæltsbroen, Øresundsbroen og Fehmern-forbindelsen?

Torben Arendal, Fam. Tejsner, erik pedersen, Kim Houmøller og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar