#MeToo
Læsetid: 4 min.

Ekspert: »De Radikale er ligesom alle andre. Derfor er sexchikane gået helt under radaren«

Ny undersøgelse af sexisme og krænkelser i De Radikale viser, at hver tredje har oplevet mindst én konkret hændelse. Det er svært at håndtere krænkelser i et politisk parti, hvor der er fokus på loyalitet og mere uklare spilleregler end på arbejdspladser, siger ekspert i politisk kønsforskning
På almindelige arbejdspladser er de ansatte beskyttet af forskellige love og regler, men det gælder ikke i de politiske partier, hvor flertallet ikke er ansatte, men medlemmer eller frivillige.

På almindelige arbejdspladser er de ansatte beskyttet af forskellige love og regler, men det gælder ikke i de politiske partier, hvor flertallet ikke er ansatte, men medlemmer eller frivillige.

Indland
4. marts 2021

Efter Morten Østergaard i efteråret forlod formandsposten i De Radikale på grund af flere sager om seksuelle krænkelser, blev der sat en sexismeundersøgelse i gang i partiet. Nu er undersøgelsen, der er lavet af KVINFO, klar. Og den viser, at hver tredje af de godt 400, der har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, har oplevet sexisme og krænkelser i partiet.

Størstedelen af hændelserne handler om forskelsbehandling i form af vittigheder eller nedsættende kommentarer om ens køn, mens 30 procent af kvinderne og 15 procent af mændene har oplevet seksuel chikane i form af uønskede berøringer og kommentarer. Når det gælder seksuel tvang, har syv procent af kvinderne og én procent af mændene oplevet det, og det er især de yngste medlemmer og ansatte i partiet, der er udsatte.

Ingen andre partier har endnu lavet lignende undersøgelser, men sammenlignet med undersøgelser fra arbejdsmarkedet ligger omfanget af sexisme og krænkelser i De Radikale på samme niveau. Der er dog stor forskel på, hvor sexistisk kulturen er lokalt og centralt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Spejder, sport og de radikale. Det forekommer over alt i alle samfundslag.

- Hvad har De Radikale Venstre tilfældes med den katolske kirke f.eks.? Ja, rigtig.

I de partier, hvor det ikke forekommer er det fejet ind under gulvtæppet.

Svend Auken ramte nok nogenlunde rigtigt, da han forkyndte at det er lettere at sømme en budding til væggen end at vide hvor man har De Radikale.

Helle Walther, Estermarie Mandelquist og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar

Den radikale selvforståelse - "som overmennesker" værdimæssigt og intellektuelt er faldet helt til jorden, som en slattten sutteklud partiet ledende medlemmer har tabt.

De radikale er menneskelige og dødelige som alle andre, og med alle de fejl som mennesker kan have, - selv løgnen om der nu var ryddet op i alle krogene og afkrogene var blot en fantasi hos de radikale.

Helle Walther, Carsten Hansen, Jeppe Lindholm, Henrik Andersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

De radikale faldt til jorden for mig allerede da Morten Østergaard gentagende gange svinede syge og ledige til. Da sad jeg måbende tilbage med åben kæbe. Nærmest lidt i chok. Farvel og tak til De Radikale Venstre.

Carsten Hansen, Estermarie Mandelquist og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Blå blok afviser kategorisk, at have tilsvarende interne problemer - for som de
siger: "vi indeholder overhovedet ikke kød og blod"

Helle Walther

Man ved det er forekommet kraftigt i V, de er bare ikke undersøgt. Hos K sikkert også, hvis man tænker tilbage, LA det ved vi, Alternativet , det ved vi, Ø det ved vi, SF det ved vi ikke, S det ved vi. Nogle steder har det haft konsekvenser, andre steder ikke f. eks. i V. Lauritzen meldte åbent ud, og så var det det. Slut for V.

Og hvad er en krænkelse, en uartig historie, en sjofel kommentar. Det vigtigste er vel, at vi tager ved lære og opfører os ordentligt alle sammen unge som ældre, mænd som kvinder og kommer videre. Hvad kan man bruge en uforskammet kommentar til eller et uvelkomment kindkys for ti år siden til i dag andet end medieopmærksomhed.

Disclaimer: Jeg stemmer ikke på De Radikale.

Det er ret let at kritisere de radikale for at være nogle vendekåber, nogle akademiske bedrevidende feminister og alt det andet, som de bliver kaldt her på Information.

Men de er stadig det ENESTE parti (mig bekendt), som har "grebet i egen barm" og besluttet at lave en undersøgelse, der skal belyse et problem og ikke mindst roden af dette problem.
Det er altid første skidt mod at kunne ændre en kultur og faktisk gøre op med dårlig behandling af ansatte, folkevalgte og frivillige i deres parti.

Alle andre partier burde gøre det samme og få deres sager frem i lyset, så vi alle kan begynde at ændre på den kedelige tendens der florerer på mange arbejdspladser.
Faktisk kunne man sagtens gøre mere på alle arbejdspladser for at finde frem til, hvilken kultur man har og hvis denne er usund, hvordan man så kan ændre den.

Nu er det så op til R at vise, hvad man stiller op med denne indledende undersøgelse.

Oluf Dragsbo, Ruth Sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

S har lige afsluttet en undersøgelse hvor der dukkede 53 sager op.

jens peter hansen

Helle Degn og andre kunne måske forklare hvorfor Svend Auken ikke kunne sømme buddingen fast. Hans hænder havde travlt andre steder.

Carsten Hansen

@Carsten Hansen
Mange tak, jeg er nu blevet klogere.

Jeg håber, at partier, der blot henviser til deres apv, vil iværksætte en undersøgelse og få fat i roden om problemet med nogle konstruktive løsninger.

At tænke på sex og sjov i høet i forbindelse med De radikale - øh! det er der vel ikke nogen der gør? Et miljø med pæne drenge og piger, plisserede nederdele, cardigans og presfolder i terylenebukserne. Madpakker med økologisk sildesalat og tomatbåde. Hertil en lys pilsner. Så sex....Nej nu ber jeg!
Men giv valgmenigheden tre påskebryg, så skal I se løjer, så ryger hæmningerne og impulskontrollen
Der er sq ikke meget Brandes og kulturadikalisme over den flok neoliberalister

Carsten Hansen

Jeg bringer den lige igen.
Som min hedengangne ven, der var trafikstyrer ved DSB, engang sagde.

"Næst efter seksualdriften er jernbanedriften den sværeste at styre".

jens peter hansen

J. K. Lauridsen som døde i 1905 er faderen til ovenstående citat. Je Kå var venstremand og en formidabel taler. Dengang der var folketingsmænd til