Interview
Læsetid: 11 min.

EL: Negativ social kontrol skal bekæmpes med flere rettigheder til indvandrere og efterkommere

Automatisk tildeling af statsborgerskab og afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt. Det er nogle af de forslag, Enhedslisten kommer med i et nyt udspil til at bekæmpe negativ social kontrol. Udlændingeordfører Rosa Lund afviser, at venstrefløjen har været berøringsangst over for problematikken, og medgiver, at der er et problem i etniske minoritetsmiljøer
»Højrefløjen siger altid, at vi skal lære de her værdier om ligestilling fra os, og så må vi også selv praktisere det,« siger Rosa Lund.

»Højrefløjen siger altid, at vi skal lære de her værdier om ligestilling fra os, og så må vi også selv praktisere det,« siger Rosa Lund.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
4. marts 2021

I et nyt udspil stempler Enhedslisten ind i kampen mod negativ social kontrol.

Mens højrefløjen og Socialdemokratiet vil gøre det sværere at få statsborgerskab og opholdstilladelse, ligesom Venstre vil straffe ægtemænd, der udøver negativ social kontrol, med en økonomisk sanktion, vil Enhedslisten gøre det modsatte.

Rosa Lund, partiets rets- og udlændingeordfører, mener, at de hidtidige måder at løse problemet har handlet om at fratage folk deres rettigheder.

»Men vi har frataget folk rettigheder i 20 år. Det har ikke ført til, at flere kvinder kommer i arbejde, eller at mænd stopper med at udøve social kontrol. Derfor vil vi gerne give folk rettigheder,« siger Rosa Lund.

Enhedslisten vil blandt andet automatisk tildele statsborgerskab til borgere, der er født og opvokset i Danmark. Kvinder, der er familiesammenført med deres mand, skal have lettere adgang til at få deres egen opholdstilladelse. Og så skal den gensidige forsørgerpligt afskaffes. Den betyder, at den ene ægtefælle bliver trukket i ydelse, hvis den anden er i job.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Gode forslag fra Enhedslisten.

Men højrefløjen fratager ikke rettigheder for at hjælpe, tværtimod.

Vi har jo netop kunnet se med al ønskelig tydelighed, at alle stramningerne har forårsaget mere og mere udgrænsning af de, der har størst hjælp behov.

Stramningerne handler om at imødekomme den femtedel af befolkningen, der tror det er et nulsumsspil 'os og dem' imellem.
At udlændinge i enhver afskygning (selv de, der er født og opvokset her) underminerer velfærdssamfundet, stjæler deres arbejde, og står parat til at overtage Danmark og indføre sharialovgivning.

Stramningerne og tonen bag handler også om at have syndebukke til at dele og herske.
At spille underklassen ud mod hinanden.
At bruge 'de fremmede' som undskyldning for at fratage ALLE i den laveste socialklasse deres rettigheder og indkomst, så vidt muligt.

Og det er lykkedes over al forventning.

Men den dag det lykkes at tvangsudsende de sidste udlændinge, man ikke kan lide, hvem står mon så for tur?

Rikke Nielsen, Christian Mondrup, Ole Henriksen, Inge Lehmann, Christine Michelsen, Jan Bisp Zarghami, Svend Elming, Gert Romme, Dorte Sørensen, Hans Larsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

"Stramningerne og tonen bag handler også om at have syndebukke til at dele og herske. At spille underklassen ud mod hinanden. At bruge ’de fremmede’ som undskyldning for at fratage ALLE i den laveste socialklasse deres rettigheder og indkomst, så vidt muligt."

Analysen lyder dyb, men jeg synes ikke den er rigtig. Siden Fogh, har man jo lavet alle mulige og umulige krumspring for at lave socialpolitiske stramninger for indvandrere UDEN at ramme danskere i en lignende situation - som fx integrationsydelsen hvor man mere eller åbent har beklaget når historier i medierne viste at den også ramte "danskere" der har boet en årrække i udlandet.

Carsten Hansen

Jeg hilser alle kræfter velkommen og naturligvis også alle nye forslag.

Det hele kunne, på sigt, betyde et samarbejde med F og A om at løse reelle problemer.
Ja; Også med A.
A og F´s fælles forslag til ghettoplan er måske åben for forhandlinger efter næste valg, hvis Ø er parat til at give og tage.

Carsten Hansen

PS: Ikke at alle problemer kun er i de såkaldte ghettoer, men måske der der mest er et problem.

Jens Christian Jensen

Det er dybt naivt. Dem der udfører negativ social kontrol holder ikke op med det hvis de får flere rettigheder. Den type mennesker rammes bedste på pengepungen, eller at bede dem om at rejse retur til deres hjemland. Forudsat at de ikke allerede har fået dansk statsborgerskab.

Benny Jensen, Per Torbensen, Espen Bøgh og Tomas Povlsen anbefalede denne kommentar

Dansk politisk flertal sørger konstant for, at Danmark bliver mere klassesamfund med en bevidst overklasse og en bevidst underklasse, som man beskylde for alt.

Omkring 1970 var klassesamfundet stort set væk i Danmark, men siden har politikerne manglet grupper, som de kan beskylde for politikernes egen dårlige politik.

Tænk blot på:
- Arbejdsløse.
- Hjemløse.
- Mindrebemidlede.
- Misbrugere.
- Børn
- Ældre.
- Syge.
- Grønlænder.
- Og altså udlændinge af enhver slags.

Måske skulle borgerne tvinge det politiske flertal til at bruge guleroden i stedet for at hetze og mistænkeliggørelse. Og så bør borgerne nok også forlange, at politikerne begynder at løse samfundsproblemer i stedet for at udpege samfundsgrupper som ansvarlige.

Flemming Berger, Carsten Munk, Christian Mondrup, Ole Henriksen, Inge Lehmann, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tomas Povlsen

Der er ingen tvivl om, at man mennesker med muslimsk baggrund har den opfattelse, at det danske samfund er diskriminerende og racistisk, og det er trist, at bl.a. EL gang på gang bekræfter dem i denne opfattelse i stedet for at insistere på, at de har et personligt ansvar for deres skæbne. Og det er endnu mere trist og dybt naivt, hvis man tror, at man kan ændre noget ved at dele statsborgerskaber ud til højre og venstre, når mange af de problemer der i dag er med flok med muslimsk baggrund reelt stammet fra, at vi helt fra starten netop har stillet alt for få krav til dem.

Eva Schwanenflügel

Læs nu, hvad Enhedslisten faktisk mener.

Der skal gives rettigheder til kvinder, unge og børn, så de netop kan hjælpe sig selv.

Kun sådan mindsker man social kontrol, det har vi jo set herhjemme, ikke? ;-)

Inge Lehmann, Jan Bisp Zarghami, Dorte Sørensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Frigørelse starter med retten til selvbestemmelse.

Man forhindrer ikke social kontrol ved at straffe hele familier.

Inge Lehmann, Dorte Sørensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Tomas Poulsen.

Vi er så nogen der tror på både "Pisk & Gulerod".

Sådan vurderer jeg S/SF´s udspil til bekæmpelse af parallelsamfund med alle de dårlige ting der hører til.
Jeg håber og tror at Ø udmærket er klar over at alene får partiet aldrig noget igennem. Der er ganske enkelt ikke et flertal for automatisk statsborgerskab i folketinget. En sådan ændring kan kun komme i stand som en del af en pakke hvor der gives og tages.

SF er parate til forhandling, er min vurdering.

Inge Lehmann, Jan Damskier og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Jens Christian Jensen, 04. marts, 2021 - 08:38

ELs falske dobbeltspil om menneskerettigheder er fantastisk, på den ene side kæmper de indædt for de menneskerettigheder som Danmark har tilsluttet sig, og på den anden side vil de ingenkonsekvenser drage imod de faktiske forhold som en del borgere i Danmark lider under i deres familier, hvor patriarken udøver negativ social kontrol over deres liv, og som om det ikke var nok også tager brutal vold og magt i brug overfor familiemedlemmerne for at opnå underkastelse.

Den dobbeltholdning til negativ socialkontrol over mennesker i Danmark som udøves i disse familier, må ELs vanvittige politikere da kunne indse, at det ikke kan tillades uden det får konsekvenser for familiernes patriark.

Måske skal vi bare acceptere at EL er et psykostisk vanvidsparti, der ikke selv forstår hvad de mener og hvad de reelkæmper for.

Partiet signalerer de ikke selv ved hvilket mål de har med deres politik, og derved bliver partiets holdninger og ideologi ligegyldig, og kan ikke tages alvorligt.

@ Tomas Povlsen,

To forskellig forhold:

1. "Der er ingen tvivl om, at man mennesker med muslimsk baggrund har den opfattelse, at det danske samfund er diskriminerende og racistisk".

2. "Og det er endnu mere trist og dybt naivt, hvis man tror, at man kan ændre noget ved at dele statsborgerskaber ud til højre og venstre, når mange af de problemer der i dag er med flok med muslimsk baggrund reelt stammet fra".

Ad 1. Er det noget du ved? For vi kender adskillige muslimer i Danmark, og det er ikke noget, vi har hørt i Danmark. men hvis nogen føler det sådan, forstår jeg det i hvert fald godt.

Ad 2. Hvad er det egentlig for specielle muslimske problemer, der er så påfaldende og alvorlige, at du mener, det er problemer?

Tomas Povlsen, vi bor ikke i Danmark, men vi bor i et land, hvor op mod 35-40% af vores naboer er såkaldte muslimer. Og selv her kender vi ingen problemer, som man ikke har med de andre naboer, der er katolske, ortodokse og sionister.

Og et anden interessant forhold, Tomas Povlsen. Vi har ofte svenske plader på vores biler og campingvogn, og det medfører ofte samtaler omkring Sverige, som er ualmindelig velanskrevet sammen med Forbundsrepublikken og Schweitz. Men når vi en sjælden gang gør opmærksom på, at vi faktisk har danske pas, står det os lige så klart, at Danmark totalt har mistet den beundring, som omgav Danmark indtil for 10-20 år siden.

Gentagne undersøgelser har vist, at en meget høj andel af de indvandrere og efterkommere af indvandrere, der har muslimsk baggrund, helst ser at sharialovgivningen har forrang frem for dansk lovgivning og retstradition.

På den baggrund forekommer der at være umådelig lang vej til etablering af en fælles forståelse mellem de forskellige befolkningsgrupper, fordelt efter religion, af, hvilke værdier der skal lægges til grund i samfundet. Jeg er ikke helt sikker på, at den danske befolkning generelt er helt villig til at være SÅ forstående over for det muslimske mindretals behov og ønsker.

Så held og lykke til liste Ø med at få overtalt Folketinget og befolkningen til at ændre grundlovens § 44 om, at statsborgerskab alene tildeles ved lov ...

Dorte Sørensen

Det bedste middel til at afskaffe ghettoerne er at få bygget flere billige boliger i alle boligområder.
Ghettoerne er skabt ved at kun nogle boligområder og især i nogle kommuner fik lejeboliger i stor stil - så blev mennesker med ringeøkonomi i en årerække stuvet sammen her.

Carsten Hansen

Gert Romme.

Det finder jeg lidt mærkeligt at bringe ind i en debat hvor Enhedslisten er parate til at handle.
Det kan godt være at Sverige, Schweiz og Tyskland er velansete blandt; men det må så også siges at Sverige er ved at drukne i parallelsamfund med problemer der er langt større end i Danmark, At Schweiz har haft flere folkeafstemninger rettet mod islamisk indflydelse og at Tyskland kæmper med tiltagende højredrejning grundet utilfredshed i befolkningen. Det tyske ord er for øvrigt "Parallelgesellschaften". Dernede kæmper man ligeledes med store problemer i enorme "Ghettoer".

https://www.dr.dk/nyheder/udland/schweizerne-stemmer-om-regler-statsborg...

https://nyheder.tv2.dk/nyheder/article.php/schweiz-vil-forbyde-minareter...

Ikke alt er fred og idyl; heller ikke i udlandet.

Jens Christian Jensen

Det er en sympatisk tanke. Dorte. Det rejser dog nogle spørgsmål.

Hvem skal forestå udgiften ? Ritt Bjerregaards 5000 boliger til 5000,- kunne ikke lade sig gøre i virkeligheden. Omkostningerne til opførelse og drift overstiger indtægterne, så hvem skal betale differencen ?

Hvem skal afgøre hvem der i så fald skal have adgang til en billig attraktiv bolig ?

Hvis det er din indkomst der skal afgøre det, skal man så fraflytte igen hvis man får en højere indtægt ?

Der er flere spørgsmål, men vi kan starte med disse.

Carsten Hansen

Så for at komme tilbage til artiklen.

Hvis Enhedslisten mener noget med at også den vil handle imod social kontrol, så er det bare om at komme i gang med forslag, forhandling og kompromisvillighed.

Dorte Sørensen

Jens Christian Jensen , hvis et flertal i Folketinget ville så kunne de vedtage nogle love så det blev muligt at opføre billige boliger.
Når de fx. kan overbetale minkavlerne så kan de vel også give fordele til boligbyggeriet så folk med en ringeøkonomi har flere steder hvor de kan bosætte sig. Det er da tude tosset, at politikkerne vedtager at rive eller frasælge nogle af de få billige boliger der er på boligmarkedet og så råbe og skrige om parallelsamfund osv.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Christian Mondrup og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Espen Bøgh: når nu EL vitterligt er et "psykostisk vanvidsparti", var det så ikke bedre at forbyde partiet?

Christian Mondrup, 04. marts, 2021 - 16:20

Jeg tror mere på afsløringen af partiets tvetunge tale om frihed, som åbenbart ikke gælder det enkelte individ - når blot familien har islam som forbillede og levevis.

Trist partiet brøler op om rettigheder og overtrædelser af den danske stats ledende parti, - men ikke kommer med bedre forslag til at give disse undertrykte familiemedlemmer deres rettigheder som de er iflg. dank lov.

Rikke Nielsen

Eksempel på, hvor flere rettigheder vil kunne hjælpe kvinder, der er underlagt social kontrol fra danske mænd: Udenlandske kvinder bliver i voldelige ægteskaber - frygter at blive sendt hjem

https://www.berlingske.dk/samfund/udenlandske-kvinder-bliver-i-voldelige...

Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar