Klimaaftale
Læsetid: 6 min.

Enhedslisten sætter foden ned: Trækker sig fra klimaaftale, hvis affaldsanlæg liberaliseres

Enhedslisten gik i sommer med til en affaldsaftale, som nu risikerer at føre til en større liberalisering af sektoren. Sker det, trækker partiet støtten, lyder det nu. Det vil være første gang, at et af regeringens støttepartier trækker sig fra en indgået aftale. SF undrer sig, da præmissen hele tiden har været klar
Enhedslisten vil trække støtten til en klimaaftale, hvis forbrændingsanlæggene sendes i frit udbud, hvilket meget lige nu tyder på, siger Enhedslistens klimaordfører Peder Hvelplund.

Enhedslisten vil trække støtten til en klimaaftale, hvis forbrændingsanlæggene sendes i frit udbud, hvilket meget lige nu tyder på, siger Enhedslistens klimaordfører Peder Hvelplund.

Mads Claus Rasmussen

Indland
25. marts 2021

Hvis der er én sag, der stadig kan få venstrefløjen til at vride sig i frustration, er det salget af DONG. Alvoren var derfor ikke til at misforstå, da Pelle Dragsted i juni reagerede på regeringens planer om at privatisere den danske affaldssektor ud fra et klimahensyn.

Det »kan blive starten på en ny DONG-skandale«, skrev Enhedslistens partistrateg og hovedbestyrelsesmedlem i Altinget og hævdede, at forslaget om at forvandle kommunernes affaldsservice til private kapitalinteresser kunne ende i »økonomiske og miljømæssige skandaler«.

På partiets hjemmeside blev det derfor udråbt som en »sejr for fællesskabet«, da Folketinget i sommer aftalte at lade Kommunernes Landsforening bestemme, hvilke anlæg der skulle lukkes – og dermed undgå en privatisering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvelplund synes ikke galt afmarcheret, når man lægger til grund at Enhedslisten ikke har sagt ja til at man skrotter KL's arbejde og skifter til udbudseventyret.

Gustav Alexander, Estermarie Mandelquist, Mogens Holme, Erik Winberg, Thomas Tanghus, Søren Sommer, Per Christiansen, Jakob Sulsbrück Møller, Lars Løfgren, erik pedersen, Finn Lindberg, Alvin Jensen, Gert Romme, John Scheibelein, Troels Ken Pedersen, Mikael Benzon, Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Når man ser hvad privatisering af affald sektor har ført til i Italien så kan man godt blive bekymret hvis man gøre det i Danmark.
At SF ikke reageret undrer ingen!

Per Torbensen, Mogens Kjær, Hanne Utoft, Mogens Holme, Alvin Jensen, Carsten Munk, Thomas Tanghus og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, affaldssektoren skal ind under tværkommunale virksomheder.

Per Torbensen, Mogens Kjær, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft, Malan Helge, John Scheibelein, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Ole Henriksen, Lise Lotte Rahbek, Ib Christensen og Per Christiansen anbefalede denne kommentar

Infrastruktur skal ikke overlades til tilfældige private aktører, hvis kommende interesser og motiver slet ikke kendes.

Og med politikere der tydeligt ikke tager klimaet alvorligt, er affaldshåndtering af enhver art ganske vigtig.

I Sverige har man taget et privat affaldshåndteringsfirma på fersk gerning - desværre alt for sent. Dette firma skulle sortere og genanvende materialer, men kørte i stedet skidtet ud i den svenske natur på flere pladser, og i så stort omfang, at oprydning koster enorme summer.

En kortlægning viste, at flere aktører i Sverige på affaldsområdet simpelt hen var gement kriminelle grupperinger, der aldrig havde haft til hensigt at gøre opgaven. De var kun interesseret i at arbejde på forretningsområde, hvor straffene var ganske lave.

Tror Mette Frederiksen og hendes amatør-fæller virkelig, at det skulle være andreledes i nabolandet, Danmark?

Vibeke Olsen, Mogens Kjær, Estermarie Mandelquist, Anders Reinholdt, Hanne Utoft, John Scheibelein, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Niels Jakobs, Erik Karlsen, Thomas Tanghus, Inge Lehmann, Ib Christensen, Steffen Gliese og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Når man har set lidt på hvad problmer man havde i Texas, da situation med kulde blev noget andet end best tænkelige, og samtidig bemærker de havde dereguleret og liberaliseret energy sektoren forud, får man ikke et positivt indtryk af "liberalisering.

Det nævnte eksemple fra Sverige hjælper heller ikke.

Efterhånden er" liberalisering" et synonym for politikernes ansvars fralæggelse. Samtidig med at skattekroner kanaliseres over i få private lommer uden oversigt og kontrol.

Det er at pisse i vores bukser, for at varme sig ved os. Og når det begynder at lugte, er de gået vider og køre deres egne private rådgivnings firmaer.

Vibeke Olsen, Estermarie Mandelquist, Hanne Utoft, John Scheibelein, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Niels Jakobs, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Interessant betragtning det med private aktører var aktive frem for offentlige under nedlukningen.
Mon det kunne give nogen incitament til at foretrække privatisering?

Gad vide hvor forskellen der opstod. Manglende affalds håntering er ikke ligefrem sundheds fremmende.
Så hvem besluttede at det offentlige skulle udeblive, mens det private skulle blive på "markedet"?

Tak til Enhedslisten <3

Affaldsforbrændingsanlæg er vel at ligne med monopoler. Jeg kan jo ikke sende mit affald andre steder hen.

Arne Albatros Olsen

Kulturarven fra de gamle Molbo-historier fornægter sig ikke.

Rikke Nielsen

Affald er fremtidens guld. Der er styrtende med penge i det. Skatteborgerbetalte penge. Og der er derfor også et stort behov for at kontrollere, at pengene bliver brugt på den rigtige måde. Allerede på nuværende tidspunkt er der mange spørgsmål at stille omkring private aktørers rolle i affaldsgenbrug og de tårnhøje priser, der tages for det. At privatisere den sektor kan kun udvikle sig til en katastrofe.

Carsten Munk, Mikael Benzon, ingemaje lange, Ib Christensen og John Scheibelein anbefalede denne kommentar
Mikael Benzon

Konkurrenceudsættelse kombineret med nidkær regulering vil føre til pris-pres og dermed ringere service, og råderum til innovation og investering. Det ser vi i andre områder i forsyningssektoren. Derudover vil flere kommunale og andelsejede selskaber være tvunget til at re-finansiere anlæggene. Hvis de har stor restgæld, og finansiering skal findes på det åbne marked (pga. EU's konkurrenceregler) vil det medføre konkurser - der er tale om gevaldige strandede investeringer, regningen vil ende hos forbrugeren. Hele aftalen bør genåbnes!

Bravo EL, stå imod.
Ingen privatiseringer har nogensinde resulteret i bedre håndtering eller billigere priser for forbrugerne og næsten altid stadig den samme udgift for samfundet alligevel.

Ib Christensen, Lise Lotte Rahbek, Gustav Alexander og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

S'et i SF har siden salget af DONG stået for 'Liberalistisk' Folkeparti. Det er utroligt at charlataneriet skal forsætte i det parti og tilmed sælges som en slags moralsk konsistenthed. Fy for helvede. De burde nedlægge sig selv og gøre plads til et venstrefløjsparti.

Per Torbensen, Mikael Benzon og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar