Efter enorm svindelsag kørte svindelmaskinen videre. Nu mangler statskassen 300 mio.

168 firmaer fra den såkaldte Greed-sag er fortsat i et nyt kompleks, der involverer stråmænd, fiktive fakturaer og moms- og skattegæld for 300 mio. kr. Det viser ny kortlægning. Omfanget understreger kraftigt behov for bedre kontrol, siger skatteministeren
168 firmaer fra den såkaldte Greed-sag er fortsat i et nyt kompleks, der involverer stråmænd, fiktive fakturaer og moms- og skattegæld for 300 mio. kr. Det viser ny kortlægning. Omfanget understreger kraftigt behov for bedre kontrol, siger skatteministeren

Jesse Jacob

Indland
2. marts 2021

Med Danmarkshistoriens mest omfattende sag om økonomisk svindel, den såkaldte Greed-sag, har myndighederne forsøgt at bremse kriminelle i at lænse statskassen. Men svindlen er rykket over i et nyt kompleks, hvor den har kunnet fortsætte.

Det billede tegner sig på baggrund af en kortlægning, som Information og erhvervsmediet Finans har foretaget.

Kortlægningen viser, at 168 firmaer, der indgik som kunder i Greed-sagen, bagefter er fortsat som kunder i et nyt kompleks på 13 selskaber, der er erklæret konkurs og har efterladt moms- og skattegæld på over 300 millioner kroner.

»Den store overraskelse er ikke, at dette foregår, men hvor stor volumen det har,« siger en af landets førende konkursadvokater, Boris Frederiksen, partner hos Kammeradvokaten. »Hvis man tror, at det er noget, der foregår i et lille hjørne af samfundet, så tager man fejl. Det er meget mere omfattende og har meget større volumen, end det er erkendt.«

Lars Loftager Jørgensen, der er partner hos Deloitte, er enig:

»Det kommer virkelig bag på mig. Jeg troede, at vi havde ressourcer, der var i stand til at opdage, begrænse og lukke den form for svindel. Det, at de samme firmanavne og personer kan rulle fra den ene konstruktion til den anden, hvor moms og skat forsvinder, er stærkt foruroligende.«

»Det ser meget organiseret ud«

I Greed-sagen sidder 17 personer på anklagebænken i Københavns Byret, tiltalt for blandt andet moms- og skattesvig for 300 millioner kroner og hvidvask for over en halv milliard kroner. Ifølge anklagemyndigheden modtog op mod 900 firmaer fiktive fakturaer og indbetalte penge til 11 nøglefirmaer, der formodes at have indgået i storstilet svindel.

Disse 11 nøglefirmaer indbetalte aldrig den skyldige moms og skat.

I forbindelse med Greed-sagen blev der ikke rejst tiltale mod de op mod 900 kunder, som kanaliserede penge ind i den formodede svindel. Anklagemyndigheden ved Københavns Politi skriver i et svar til Information og Finans, at kunderne »af ressourcehensyn ikke er omfattet af den verserende straffesag«.

Ud af de 900 firmaer er 168 altså – bevidst eller ubevidst – involveret i et nyt kompleks, hvor de har været kunder hos et eller flere af 13 centrale firmaer, der har oparbejdet stor gæld til statskassen.

Det fremgår af konkurssager og andre dokumenter, som Information og Finans har fået indsigt i, at flere af de 13 centrale firmaer er blevet politianmeldt, at der i et af selskaberne er rejst mistanke om EU-momssvig, at der i andre selskaber er blevet anvendt stråmandsdirektører, og at Skattestyrelsen i flere selskaber fastslår, at der er udskrevet fiktive fakturaer.

Eksperter ærgrer sig over, at myndighederne ikke har grebet ind i tide.

»Det ser meget organiseret ud. Og det får mig til at tænke, at vi hver gang bare er uhjælpeligt bagefter i forhold til at fange dem, der udnytter systemet,« siger konkursadvokaten Pernille Bigaard, partner i formaet Skau Reipurth & Partnere.

Søren Engers Pedersen fra revisionsfirmaet Baker Tilly er enig:

»Jeg kan ikke forstå, at det kan lade sig gøre. Og hvis myndighederne ikke har ressourcer til at gå efter det her, så har vi et kæmpe problem.«

Behov for at styrke indsatsen

Per Fiig, der er fungerende chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, mener, det kompleks af virksomheder, som Finans og Information har afdækket, er et netværk af det, han kalder »fakturafabrikker«.

Han  peger på, at det danske system er baseret på tillid. Det giver kriminelle et forspring, når det udnyttes til organiseret økonomisk kriminalitet, samtidig med at det er attraktivt for nye kriminelle at tage over, når politiet griber ind.

»Det er jo ligesom indsatsen mod narko. Der står altid nye kriminelle klar. Når vi lukker et netværk ned, så spalter det sig ofte ud eller dukker op igen med andre deltagere. Så det er rigtigt svært at sætte ind over for,« siger Per Fiig.

Skatteminister Morten Bødskov (S) betegner i et interview sagen som »meget alvorlig«.

»Jeg skal jo sige, at jeg ikke kan kommentere på konkrete sager. Men det er klart, at det her er af et omfang, som kraftigt understreger behovet for at få styrket indsatsen hos skattevæsenet. Og den indsats skal foregå i et tættere samarbejde med de øvrige myndigheder,« siger Morten Bødskov.

Information og Finans har forsøgt at få kommentarer fra direktørerne i de 13 selskaber, som udgør det nye kompleks. De, der har udtalt sig til os eller i Skifteretten, hævder alle på nær en at have været stråmandsdirektører uden adgang til selskabets bankkonti.

Svindelmaskinen

Med den såkaldte Operation Greed slog politiet til mod et større kompleks af formodede kriminelle. Hovedmændene er nu tiltalt i Danmarkshistoriens mest omfattende sag om økonomisk svindel. Men svindlen er tilsyneladende fortsat i nye konstellationer.

Et hold af undersøgende journalister fra Information og erhvervsmediet Finans har fulgt sporene efter Greed-sagen og kortlagt nye pengestrømme for flere hundrede millioner kr. Læs serien her for at følge afdækningen af, hvordan den danske stat bliver snydt, når svindelmaskinen kører derudad.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Hip hip hurra for digitaliseringen. Den har åbnet en ladeport for hele verden til at snyde SKAT og dermed den danske statskasse. Vi er vel ved at runde de 15 milliarder kr. efterhånden - Oven i kan så lægges de milliarder private "software" firmaer har lænset statskassen for som betaling for den digitale udvikling. Suk.

Alene prisen for den nye bolig vurderings platform har rundet 1.000.000.000 kr.. Og så fungerer den ikke.

Stella Nielsen, P.G. Olsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Ib Christensen, Torben Arendal, Ole Svendsen, Niki Dan Berthelsen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Engelbrecht, Kurt Nielsen, Holger Nielsen, jens christian jacobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

NetCompany hygger sig da også gevaldigt med at udskrive regninger til det offentlige (dvs. du og jeg) for IT systemer, som ikke virker.

Har de efterhånden fået deres app til opsporing af corona til at virke efter hensigten?

Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Herregud, nogle få hundrede millioner. Det er et mindre beløb end det DK helt frivilligt hæfter for i EU's store Corona-gavekasse der kaster penge efter spansk turisme, tysk bilindustri og italiensk landbrug.

Jeppe Lindholm

De borgerlige har i sin tid, for måske 15-20 år siden, skåret massivt ned på SKAT personalet, mener der blev afskediget omkring 4.000, som led i de besparelser de borgerlige mente en digitalisering af bl.a. SKAT rationaliseres. Det var statskuddet til al den digitale svindel og bedrag vi i de sidste mange år har været vidner til. Og som i så mange andre situationer er det kun toppen af isbjerget der kommer frem i lyset. Hvor meget statskassen reelt er blevet snydt og bedraget for af kriminelle elementer er ikke til at sige. Men hvis der skal styring på den her udvikling skal der en stærkt øget kontrol til. Hvilket betyder de 4.000 mandeår der blev sparet væk skal genoprettes. Hvis ikke flere.

Som det er i dag, bliver selv ærlige virksomheder jo nærmest fristet til at gå over i det krimminelle miljø, da pengene jo ligefrem ligger i store bunker og flyder i gaderne lige til at samle op uden nogen opdaget det.

Som medsvindleren Venstre manden Anders Fogh Rasmussen sagde det for godt 18 år siden, så skal staten vise "ærlige" og anerkendte virksomheder tillid frem for kontrol. Endnu engang kan vi se konsekvensen af borgerlig politik. Og det er ikke et kønt syn der møder os.

Den deregulerede kapitalisme er et syndigt morast, som kun gavner de kriminelle uden moral. Og den har kun ét formål. At gøre alle almindelige mennesker fattige for at berige de få ud over alle grænser. Rovdyrkning af mennesker og natur med katastrofale ødelæggelser til følge.

Men bliver vi klogere? Nej. Heller ikke i det demokratiske vesten er det folket, som bestemmer. Det er udelukkende magt og grådighed.

Ole Svendsen, Stella Nielsen, P.G. Olsen, Estermarie Mandelquist, Liselotte Paulsen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Peter Wulff, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Per Torbensen, John Scheibelein, Peter Beck-Lauritzen, Ib Christensen, Holger Nielsen, Per Christiansen, Per Kortegaard, Ervin Lazar, Mikkel Bonde Stouby, Georg Kallehauge, David Zennaro, Mogens Holme, Torben Arendal, Niki Dan Berthelsen, Kjeld Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvem er det i toppen, der bliver ved med at holde hånden over disse storsvindlere?

Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Ib Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

@Jeppe Lindholm
Det er fuldstændigt rigtigt at de blå partier startede med at slagte skattevæsenet. Det begyndte med Kristian Jensen fyrede en masse skatte folk i midten af 00'erne fordi skatten nu skulle inddrives af et IT system - som bare ikke virkede. Det vidste han godt, da skatte folkene blev fyret. Så selvfølgelig kom pengene ikke i statskassen.

Men Blå Bjarne aka Don Corydone bidrog også til nedslagtningen af skat. Han foreslog heftige nedskæringer i Skat, som i forvejen var udsultet.

Dette blev han på det kraftigste advaret imod af ledende skattefolk - men, arrogant som han var, gennemtvang han disse nedskæringer - med fatale konsekvenser til følge.

Det er altså ikke kun de blå partier, som fejlede.
Soc. Dem. kunne bestemt også være med.

Uanset hvor mange ministre, der har dummet sig, så skal fejlene rettes hurtigst muligt.

Der skal ske en særdeles kraftig opgradering af årsværkene i Skat, for at få pengene i statskassen.

Hvornår sker det?

Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Jeppe Lindholm, jens peter hansen, Michael Mogensen, Eva Schwanenflügel, Peter Wulff, Kjeld Pedersen, Steen K Petersen, Per Torbensen, John Scheibelein, Peter Beck-Lauritzen, Ib Christensen, Holger Nielsen, Per Kortegaard, Mikkel Bonde Stouby, Georg Kallehauge, Adam Sinding, David Zennaro, Mogens Holme, Torben Arendal og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Krister Meyersahm

2 typer svindel mod statskassen er lette at undgå.

Udbetaling af udbytteskat til udenlandske borgere kan ganske enkelt undgås, hvis man dropper udbyttebeskatningen og i stedet lægger skatten på den udbetalende virksomhed. Udbytte til aktionærerne er herefter skattefrit for modtageren.

Bedragerier med udbetaling af moms til både danskere og udlændinge kan man enkelt komme til livs ved at gå tilbage til den oprindelige model, omsen, og kun pålægge afgiften i sidste led, altså der hvor slutbrugeren betaler for en vare eller tjeneste. Så kan ingen kræve moms refunderet.

Michael Mogensen, Ib Christensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Tak, Information for at afdække dette svindelcirkus. Nu må politikerne sørge for, det blir stoppet.

Mads Lyhne Haslund

Stærkt arbejde, bliv ved med det

Søren Dahl, Torben Lindegaard, Ib Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Og samtidig med svindlere fik nærmest ubegrænset adgang til statskassen blev pisken hævet over syge og ledige, som skulle betale for de manglende skatte kroner i statskassen.

Som svindleren Anders Fog Rasmussen så ofret sagde det, så fosser pengene ud af statskassen.

Men særligt Venstres angreb på SKAT i 00'erne skal ikke ses som en besparelsesrunde gennem digitalisering af SKAT. Formålet stikker et par spadestik dybere. For afvikling af SKAT var i virkeligheden et strategisk angreb på velfærdsstaten, som ikke kan fungere uden skatte indtægter. Og hvis der er noget som har drevet Venstre ført an af Anders Fogh Rasmussen og siden hans lille svindler, som ivrigt sprang til efter Foghs afgang, så er det ødelæggelse af velfærdsstaten og det offentlige til fordel for privat forsikringsbaseret velfærd.

Målet for Venstre var og er ødelæggelse af velfærdsstaten og det offentlige uanset pris og omkostning. Selv et samarbejde med Dansk Folkeparti blev anvendt som brækjern.

Stella Nielsen, P.G. Olsen, Egon Stich, Estermarie Mandelquist, Søren Dahl, Rolf Højland, Anne-Marie Krogsbøll og Ib Christensen anbefalede denne kommentar