Analyse
Læsetid: 4 min.

Genåbningen vækker blå blok til live

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har fået sat dagsordenen for forhandlingerne om en yderligere genåbning, og for første gang i et år er statsminister Mette Frederiksen ved at blive presset til at ændre kurs i coronabekæmpelsen. Venstrefløjen risikerer samtidig at miste appellen til alle de unge vælgere, som har fået mere end nok af nedlukningen
Den kontroversielle balance mellem hensynet til den stadig mindre gruppe af ældre i risikogruppen og alle andre borgere er ved at tippe på Christiansborg, og her har de borgerlige partier fået positioneret sig gunstigt som dem, der først og fremmest kræver hverdagen tilbage, hurtigst muligt, skriver Lars Trier Mogensen i denne analyse.

Den kontroversielle balance mellem hensynet til den stadig mindre gruppe af ældre i risikogruppen og alle andre borgere er ved at tippe på Christiansborg, og her har de borgerlige partier fået positioneret sig gunstigt som dem, der først og fremmest kræver hverdagen tilbage, hurtigst muligt, skriver Lars Trier Mogensen i denne analyse.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
13. marts 2021

Stemningen er skiftet i coronadebatten. Under torsdagens tv-debat mellem Folketingets 10 partiledere formåede Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen for en sjælden gangs skyld at sætte dagsordenen med et konkret forslag om, at hele Danmark skal åbnes, når alle over 50 år snart er blevet vaccineret.

Statsminister Mette Frederiksen (S) roste udspillet og imødekommer dermed oppositionen for første gang i år.

Tv-debatten var et præludium til forhandlingerne om næste fase af den gradvise genåbning, som begyndte i går, og hvor den politiske dynamik på Christiansborg taler for en bred aftale: På den ene side er regeringstoppen interesseret i at skabe indtryk af enighed om de videre skridt og dermed stække kritikken fra oppositionen, og på den anden side har de borgerlige partier også en interesse i at markere, at de rent faktisk kan presse Mette Frederiksen til at give indrømmelser.

»Jeg vil gerne rose Venstres plan. Den ligger ikke langt fra, hvad de fleste partier efterspørger og selv har arbejdet med,« sagde statsministeren under tv-debatten, og anerkendte dermed, at det nu er Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, som har taget initiativet i debatten om genåbningen.

De faldende smittetal, udbredelsen af vacciner og den voksende mistrivsel blandt skolebørn har styrket den tiltagende borgerlige coronakritik. Efter S-regeringen her i ugens løb indgik en mini-delaftale alene sammen med støttepartierne om en begrænset genåbning på skoleområdet, er det nu blevet blå blok, som udstikker retningen.

Rødt er restriktivt

Den kontroversielle balance mellem hensynet til den stadig mindre gruppe af ældre i risikogruppen og alle andre borgere, herunder ikke mindst børn og unge, er ved at tippe på Christiansborg, og her har de borgerlige partier fået positioneret sig gunstigt som dem, der først og fremmest kræver hverdagen tilbage, hurtigst muligt.

Selv om bekæmpelsen af en pandemi næppe kan siges at rumme på forhånd givne ideologiske modsætninger – og det således hverken er rødt eller blåt at ville sikre den mest effektive inddæmning – er den danske coronadebat ikke desto mindre endt med at være polariseret efter de to politiske blokke: Hvor de røde partier insisterer på at fastholde et forsigtighedsprincip, forfægter de blå partier et proportionalitetsprincip.

Positionerne er bestemt ikke naturgivne, og i andre diskussioner – såsom udlændingedebatten – er rollerne byttet direkte rundt.

Men efter et års nedlukning er coronafronterne nu blevet låst fast, og derfor er det nu de borgerlige partiledere, som med størst troværdighed og gennemslagskraft kan tale på vegne af landets børn, mens de røde partiledere omvendt forsøger at fastholde et mere restriktivt regime.

Den lille genåbningstale, som S-regeringen lavede sammen med støttepartierne tidligere på ugen, er på mange måder symptomatisk for stillingskrigen: De røde partier fik ikke gennemtrumfet store indrømmelser, og det har ikke ligefrem skabt begejstring, at eleverne i de ældre klasser kun får lov til mødes en enkelt dag om ugen og udendørs.

Den lille genåbningsaftale, der får effekt fra på mandag, kan snarere ses som en lakmustest på de røde partiers manglende vilje til at normalisere skolelivet, særligt for de mest sårbare børn, som har lidt mest under nedlukningen, både mentalt, socialt og fysisk.

Blåt er ungdommeligt

Støttepartierne er ved at reducere sig selv til loyale musketerer, der ikke stiller selvstændige krav, men nøjes med at legitimere regeringsapparatets varsomme beslutninger.

Under tv-debatten var det bemærkelsesværdigt, at både SF’s formand Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens nye politiske ordfører Mai Villadsen forsøgte at beskytte statsministeren ved at angribe de blå partiledere med påstande, som i bedste fald var retoriske stråmænd.

SF’s formand hævdede, at op mod 35.000 borgere ville være døde, hvis man ikke havde fulgt Mette Frederiksens strammerlinje, og Mai Villadsen påstod, at de borgerlige nu bare ville give los for alt.

Ingen af delene kan underbygges faktuelt, og medvirker derved indirekte til at få de blå krav til at fremstå mere snusfornuftige.

Under den første lange fase af coronanedlukningen var det en oplagt styrke for de røde partier, at de appellerede til usikkerheden og frygten, og hovedsageligt fokuserede på de ældre vælgere i risikogruppen.

Men som stemningen gradvist vender, kan det vise sig at blive et problem for støttepartierne, at de så ensidigt har placeret sig i skyggen af statsminister Mette Frederiksen.

Blandt førstegangsvælgere og yngre vælgere, som almindeligvis kan have en tilbøjelighed til at stemme mere rødt, vil venstrefløjens modstand mod en større og hurtigere genåbning af blandt andet uddannelser og kulturliv kunne vise sig at skabe kvaler frem mod næste folketingsvalg.

For en ny generation af vælgere er Enhedslisten og SF kommet til at fremstå som partier, som kun på skrømt prioriterer børn og unge.

Hele den længselsfulde friheds- og ungdomsdagsorden er blevet overladt til de blå partier, som nu også i den kommende tid vil kunne tage æren for at presse på for at genopvække det sociale liv.

Som gamle generaler udkæmper venstrefløjens fortidens coronakrig, mens blå blok har fået foræret en stadig mere populær dagsorden om større frihedsgrader.

Da vælgere sjældent belønner tidligere bedrifter, men snarere begejstres af nye løfter, kan de næste og afsluttende coronafaser meget vel skabe yderligere fremdrift for de borgerlige.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

JA! Jeg har vundet, jeg gættede, det var Lars Trier Mogensen. Så er der ingen grund til at læse mere end brødteksten.
Men for en ordens skyld: Mette Frederiksen begår ikke den samme fejl som i foråret med at lukke alt for meget op for tidligt, og det er da også tydeligt, at oppositionen er faldet til føje og nu forudser åbninger, der ligger måneder væk.
Mht. ungdommen er der også sket et skifte efter den langvarige kampagne for at sygeliggøre en hel generation: folk gider ikke at høre på, at det er synd for børn, at de ikke kan komme i skole, når det, som er problemet, er for lange dage ved skærmen og for lidt omgang indbyrdes i små grupper på 2-5, som først nu er ved at blive mere formelt organiserede.

Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Inge ambrosius, Steen K Petersen, Jean Thierry, Helle Walther, Mogens Holme og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Steffen Gliese "folk gider ikke at høre på, at det er synd for børn, at de ikke kan komme i skole"

Jeg ved ikke hvem "folk" er - det er i hvert fald ikke mig - jeg synes det er dybt urimeligt at lade de store børn gå hjemme på nu fjerde måned - den lille "genåbning" i næste uge med udeundervisning en gang om ugen i regn og slud er bare salt i såret - der er ikke andre lande i europa hvor skolerne er lukkede (dele af italien lukker ned i næste uge med smittetal der er ti gange højere end vores) - det er et ekstremt indgribende tiltag som ikke kan forsvares i en situation hvor der i gennemsnit dør 2 danskere om dagen af corona.

Jeg tror seriøst det her har potentiale til at flytte flere stemmer over midten end minkene og andre dumheder - og ikke bare blandt de unge men også blandt de unges forældre og bedsteforældre som ikke holde ud at de unge fortsat er indespærret med udgangspunkt i nogle modelberegninger som har en kæmpe usikkerhed og som gang på gang forudsiger død og ødelæggelse som ikke kommer.

Søren Knudsen, Poul Anders Thomsen, Finn Thøgersen, Jakob Sulsbrück Møller, Jørgen Munksgaard, Anders Reinholdt og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

Nu er der mig bekendt ikke noget i meningsmålingerne, der tilsiger at blå stue skulle have fat i den lange ende.

Der er (formodentlig) lang tid til næste valg, så meget kan ske og gå forskellige veje...

Nille Torsen, Thomas Tanghus, Jørgen Toftegaard, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Mads Greve Haaning, Jeppe Lindholm, Steen K Petersen, Dorte Sørensen, Jean Thierry, Steffen Gliese, Helle Walther og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er totalt vanvittigt, at regeringen holder fast i så mange restriktioner, når antallet af coronadødsfald i Danmark efterhånden er nede på blot 2 om dagen. Der fremmales skrækscenarier om "tredje bølge" og ligvogne, der holder i kø foran kapellerne. Men faktum er, at coronavirus i Danmark ikke er blot i nærheden af at være et væsentligt sundhedsmæssigt problem. Om de nuværende smittetal så blev 10-doblet, ville det stadig ikke være et væsentligt problem, da de mest sårbare grupper allerede er vaccineret.

Søren Knudsen, Thomas Andersen, Jørgen Munksgaard, Jesper Frimann Ljungberg og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Måske ikke, men se til Norge Sverige m.m. de må lukke ned igen fordi de åbnede for meget og for hurtigt. Vi åbner nu efter påske. forsvarligt med bredt flertal, det er målet. Jeg har mest ondt af de gamle, unge har livet for sig. Tænk hvis vi havde krig, hungernød, og alt det mange lande er udsat for, og vi klynker fordi vi ikke kan feste natten lang og drikke os i hegnet ude i byen. Det er 3 mdr. det har været træls, sommer og sensommer var det okay.
Og blå blok, åh ja, godt de ikke har magten, så var det endt helt glat.

Richard Strand, Nille Torsen, erik lund sørensen, Mogens Holme, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Helle Brøcker, Lillian Larsen, Ole Henriksen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Steffen Gliese og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Helle Walther

galt

Nille Torsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Jean Thierry og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@Helle Walther

"Jeg har mest ondt af de gamle, unge har livet for sig." - den kan du vist bruge til at retfærdiggøre et hvilket som helst indgreb overfor de unge.

Det er manipulerende når du taler om at feste natten lang og drikke sig i hegnet for ingen i tråden har nævnt åbning af barer og diskoteker. Jeg taler om at åbne skolerne - der hvor almindelige 12-årige børn går hen for at lære noget og for at være sammen med deres jævnaldrende - og gymnasierne og andre læreanstalter hvor unge mennesker dygtiggør sig og har en stor del af deres sociale liv.

I Norge og Sverige har skolerne IKKE været lukkede - og selvom de nu indfører visse restriktioner, så forbliver skolerne åbne.

Søren Knudsen, Thomas Andersen, Jørgen Munksgaard og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar

@Helle Walther

Den norske coronahåndtering er lige så krop hysterisk som den danske, så det er et meget dårligt eksempel. Desuden kan jeg for min død ikke begribe, hvorfor det er bedre at nægte skolebørn normal undervisning i mange måneder fremfor evt. at sende dem hjem igen, HVIS det viser sig at være bydende nødvendigt.

For pointen er jo, at det aner man ikke. SSIs modeller er totalt ubrugelige og har gang på gang regnet forkert. Men alligevel holder regeringen dem frem foran sig som en objektiv sandhed, der bruges til retfærdiggøre uproportionale indgreb ud fra et misforstået "forsigtighedsprincip".

Desuden er det noget af en stråmand at sige, at protest mod lukkede skoler handler om, at nogen vil "feste natten lang og drikke sig i hegnet ude i byen". Det handler om børns trivsel og fremtid.

Her i Malmø blev 6-9 klasse sendt på hjemmeundervisning efter nytår, fordi vores hospitaler på det tidspunkt nærmere sig grænsen for deres kapacitet. Det var en lokal decentral beslutning, som blev tilpasset de lokale forhold. Siden 1. februar har den fysiske undervisning været genoptaget for alle skolebørn, og antallet af indlagte COVID-19 patienter er fortsat faldende. For mig at se er det udtryk for en væsentlig mere balanceret og rimelig tilgang til, hvordan man bekæmper en pandemi. Der er altså andet her i livet, som har betydning, end at sikre at ingen dør af COVID-19.

Søren Knudsen, Finn Thøgersen, Thomas Andersen, Jørgen Munksgaard, Anders Reinholdt og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker lidt underligt - at beskrive de såkaldte røde partier som ikke vil varetage børns interesser og er fodslædende osv..... Det var mig bekendt de partier der først talte om at give børn undervisning og pasning osv... Men nu skal det pludseligt være et såkaldt blåt projekt.

PS: vil Blå-blok så liger så bramfrit tage ansvaret ,hvis der åbnes for hurtigt og landet skal nedlukkes igen?

Det er snart ligesom med klima/miljøet som Blå-blok og vil sidde på i medierne. De vil bare også som socialdemokraterne godt tale om Danmarks førertrøje og foregangsland med det må ikke koste noget for dit og dat og så bliver opgaveløsningen MEGET svær.

Richard Strand, Lillian Larsen, Katrine Damm, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Helle Walther, Carsten Munk og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Dorte Sørensen

"Det virker lidt underligt - at beskrive de såkaldte røde partier som ikke vil varetage børns interesser og er fodslædende "

Men det er jo bare sandheden for øjeblikket.

De blå partier ville åbne skolerne for alle i begyndelsen af februar med de risici det indebar - og den foreløbige udvikling i smittetal, antal indlagte og døde taler jo for at de forfærdelige scenarier SSI udpenslede var overdrevne og at en åbning af skolerne ikke ville have alvorlige konsekvenser.

Regeringen taler nu hårdt presset af oppositionen og virkeligheden om at åbne mere op efter påske. SF siger også at de vil have skolerne åbnet, men det er svært at tage seriøst, når de ikke vil udnytte det flertal der er.

Så det er jo bare et faktum at rød blok lige nu lægger mindre vægt på børn og unges velfærd end blå blok. Og selvom dette ikke er dokumenteret i meningsmålingerne endnu tror jeg de er ved at komme ud af trit med folkestemningen - hvorfor er det at børnene skal blive ved at gå hjemme uge efter uge som de eneste i europa når tallene for smittede, indlagte er døde er lave og stabile?

Søren Knudsen, Thomas Andersen, Jørgen Munksgaard, Jesper Frimann Ljungberg, Anders Reinholdt og Lars Hansen anbefalede denne kommentar

"PS: vil Blå-blok så liger så bramfrit tage ansvaret ,hvis der åbnes for hurtigt og landet skal nedlukkes igen?"

Hvorfor ikke lave et objektivt system, hvor omfanget af restriktioner afhænger af antallet af indlagte og dermed, hvor alvorlig situationen kan siges at være. Eksempel:

Niveau 0 - 0-20 indlagte: Ingen restriktioner.

Niveau 1 - 20-50 indlagte: Forbud mod de største begivenheder som koncerter mv.

Niveau 2 - 50-500 indlagte: Forsamlingsforbud på 10, anvendelse af hjemmearbejde, ingen natteliv efter kl. 22

Niveau 3 - 500-1.000 indlagte: Restauranter og forlystelser lukkes

Niveau 4- 1000-1.500 indlagte: Fjernundervisning indføres for 6. klasse og opad

Niveau 5 - 1.500-2.500 indlagte: Liberale erhverv og udvalgsvarebutikker lukkes, alle elever modtager fjernundervisning, offentligt ansatte sendes hjem

Niveau 6 - >2.500 indlagte: Alle ikke livsvigtige aktiviteter indstilles

Pt. er der omkring 200 indlagte i Danmark, og omfanget af restriktioner burde derfor kun være niveau 2, hvor befolkningen med nogle få men vigtige undtagelser tillades at leve et normalt liv. Hvis antallet af indlagte stiger til over 500, kan man så tage det næste sæt af restriktioner i anvendelse og så videre.

Ari Arnold, Søren Knudsen, Finn Thøgersen og Chris Skovgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nu kommer bagklogskabens lys. Sådan er det jo.

Men coronakrisen er endnu ikke slut. Vi står fortsat midt i den og den vil være vores følgesvend flere år frem endnu.

Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Helle Walther og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er ikke "sjovt" for ret mange - Dog har der været historier om at nogle elever har fået mere ud af fjernundervisningen end klasseundervisningen Ja sådan er "vi" forskellige - men mange børn savner deres klasse osv.
Den med at kunne mødes i kort tid er jo også et forslag nedefra som regeringen har taget - men som fx. Søren Pape Poulsen havde meget travlt med at nedgøre . --

Er Blå-bloks reaktion ikke mere i desperation over, at de er så langt bagefter i meningsmålingerne - så deres våben er at miskritiserer regeringen og dens støttepartier i alt der kan gå og kravle .

Lad "os" håbe at "vi" med vaccinerne osv. hurtig kan få styr på udbruddene.

Nille Torsen, Katrine Damm, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Carsten Munk og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg har arbejdet med børn fra 6 til 16 år i 40 år, så jeg køber ikke den jammer der lægges for dagen. Jeg har kørt Sydfrankrig tyndt med 9. kl og vandret i Wales med 10 kl. og de kunne enormt meget, ingen piven der, det var mere mig der blev kørt træt. Man skal lære børn at tage ansvar. Min søn lærte at vaske sit eget tøj fra han var ti, min mand på 87 vasker stadig sine egne sokker, skjorter, stryger dem. Trods sine kroniske sygdomme. Kol og diabetes 1. Man kan dyrke sin elendighed eller man kan prøve at gøre noget ved den. De mange, Ja der har mistet deres job og økonomi, dem har jeg ondt af, men børn og unge, de kan gå ud i luften, de kan lege, de kan tusind ting. jeg må hellere stoppe.

Egon Stich, Kjeld Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Peter Krogh, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

@ Helle Walther

Det ændrer bare ikke ved, at det er et voldsomt indgreb at holde skoler lukket, og at det indgreb på ingen som helst måde er sagligt begrundet i Danmark, som situationen ser ud. Måske havde det været rimeligt at sende skolebørnene i København og omegn hjem i januar, til smittetallene var kommet ned, men alt ud over det har været en urimelig og helt unødvendig overreaktion.

Sat på spidsen bliver danske skolebørn sat til at betale prisen for, at nogle voksne er hysterisk bange for coronavirus, og at der er politisk prestige for regeringen i at holde smittetallene så lave som muligt. Det mener jeg simpelthen ikke er rimeligt, og det bliver nærmest helt grotesk, når man tænker på, at Mette Frederiksen blandt andet gik til valg på at være "børnenes statsminister".

Søren Knudsen, Thomas Andersen, Jørgen Munksgaard og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg ved ikke, hvorfor det skulle være sådan et voldsomt indgreb at holde skoler lukket?! Det er nødvendigt, og det har vist sig gang på gang, at det har en nærmest øjeblikkelig virkning, når smittetallene stiger. Der er ingen, der betaler nogen pris dér, og der er intet hysteri, kun sund fornuft.

Mogens Holme, Egon Stich, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Freddie Vindberg og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

@ Steffen Gliese

Hvis det er så "nødvendigt" at lukke skoler, hvordan kan det så være, at Danmark efterhånden er et af de eneste europæiske lande, der har gjort det? Og hvordan mener du, at man kan adskille effekten af skolelukninger fra den myriade af andre tiltag, der blev indført på samme tid?

Søren Knudsen, Finn Thøgersen, Jørgen Munksgaard og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Helle Walther / Steffen Gliese

Jeg ved ikke om det er uvidenhed eller afstumpethed der ligger bag jeres kommentarer om den månedlange hjemsendelse af skoleelever ikke er noget særligt og at det på en eller anden måde skulle være sammenligneligt med at vandre i Sydfrankrig.

Der er egentlig heller ikke nogen her i tråden som ynker eller klynker - det fremføres at den fortsatte nedlukning af skolerne er et voldsomt indgreb i børnenes hverdag, som dybest set er unødvendigt.

Søren Knudsen, Jørgen Munksgaard og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Dorte Sørensen

"Er Blå-bloks reaktion ikke mere i desperation over, at de er så langt bagefter i meningsmålingerne - så deres våben er at miskritiserer regeringen og dens støttepartier i alt der kan gå og kravle"

Så når blå blok foreslår at sende børn og unge tilbage til skolen, så sker det nok af alle mulige andre grunde end at de ønsker at sende børn og unge tilbage til skolen.

Nogen gange skal man godt nok lave mange intellektuelle krumspring for at få virkeligheden til at passe med ens forudfattede holdning om at de blå partier er nogle forfærdelige banditter...

Søren Knudsen, Thomas Andersen, Jørgen Munksgaard og Lars Hansen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Skoleelever skal såmænd nok overleve. Især nu, hvor deres allerbedste ven, er blå blok. Jeg er mere bekymret for sygehuspersonale.

Nike Forsander Lorentsen, Katrine Damm, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Sagen er, at langt den overvejende del af børnene har klaret det til UG med kryds og slange, og nogle har endda haft mere ud af nødundervisningen.
For dem, der ikke tog helt så godt imod, har der været nødforanstaltninger, de kunne benytte sig af.
Jeg har kun én anke, og det er, at man ikke for alvor slap børnene fri og gav dem den halve, koncentrerede skoledag med efterfølgende egne opgaver at løse, der havde været mere optimal - ligesom man nok også burde have sørget for, at børnene i højere grad fandt sammen to og to eller tre og tre, når undervisningen foregik. Det er lidt sent at lave om på nu, selvom jeg dog har indtryk af, at man gør det flere steder for tiden.
Det er der intet afstumpet ved, tværtimod forekommer det mig ideforladt og fattigt at tro, at alting begynder og slutter med en lang skoledag i et lukket lokale. Jeg håber, at der i løbet af få år viser sig en ganske anden skole, hvor børnene sammen eller på egen hånd i langt højere grad arbejder med og afdækker den verden, vi bebor, med computeren ved hånden.

Nike Forsander Lorentsen, Katrine Damm, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Helle Walther og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Niels Johannesen
Mon ikke alle vil det bedste for at danskerne kommer godt ud af nedlukningen.

Det jeg gør opmærksom på - er bare at de så kaldte røde partier tidligt havde børn og unge i tankerne - dengang mente de såkaldte blå partier at støtten og hensynet i første række skulle gå til de erhvervsdrivende - heldigvis har de nu også taget børn og unge frem i første række.
Det underlige er bare, at de nu fremstiller dem selv som de eneste der vil børn og unge det godt.

Det var som bare det jeg forsøgte at udtrykke.

Nille Torsen, Mogens Holme, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Inge Lehmann, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Freddie Vindberg

"Jeg er mere bekymret for sygehuspersonale."

Som jeg forstår det er det meste af sygehuspersonalet nu vaccineret - så jeg tror ikke du behøver være bange for at de bliver smittede.

Overbelastning af sundhedsvæsenet er en anden bekymring, som jeg fuldstændig deler - pointen er at vi er lige nu med ca. 200 indlagte er meget, meget langt fra en overbelastning. Og at SSIs modelberegninger som har kæmpe usikkerhed og før har taget spektakulært fejl hvad angår smitteudviklingen ikke i mine øjne er nok til at retfærdiggøre at holde skolebørnene hjemme i månedsvis.

Søren Knudsen, Jørgen Munksgaard, Anders Reinholdt og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Dorte Sørensen

"Mon ikke alle vil det bedste for at danskerne kommer godt ud af nedlukningen."

Jeg tror heller ikke at der er nogen der vil nogen andre noget ondt.

Men corona-håndteringen er jo politik i den forstand at den meget håndgribeligt handler om prioriteringer: Skal vi acceptere en højere smittespredning og dermed en højere risiko for de ældre og en større belastning af sundhedssystemet for at børnene kan komme tilbage til skolen? Her er det at de røde partier siger NEJ og de blå siger JA.

Det der gør mig allermest harm er, at skolebørnene i dag betaler prisen for at barer, restauranter og varehuse fik lov at være åbne i december nærmest uden restriktioner mens de daglige smittetal kravlede op på 4.500. Det er efter min mening regeringens hidtil største svigt.

Anders Reinholdt og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen
"Hvorfor ikke lave et objektivt system, hvor omfanget af restriktioner afhænger af antallet af indlagte og dermed, hvor alvorlig situationen kan siges at være"

Fordi der gik "politik" i det lige fra starten. Jeg synes det er ret tydeligt, at den ekstremt rigide centraliserede styring fra ministerie embedsværkerne ikke nødvendigvis har været den bedste løsning.

Jeg synes det er rimelig evident, at man næsten konsekvent har 'ramt forkert', fordi man har været på bagfoden ift. et fagområde man ikke forstod og stadig ikke forstår.

Hvorfor har ragnarok ikke ramt Danmark, som vi ellers har fået tudet ørerne fuld af hele Q1, af rigtig mange ?

Man fra regeringens side, siden det var for sent sidst i December, konsekvent har valgt skrækscenarierne i de teoretiske beregninger som man får fra de teoretiske modeller. Som igen kun er teoretiske modeller.

Før det fejlede man med, at indse at det blev jul, og at epidemien basalt gik tilbage til at blive en epidemi. Hvilket jo .... var.. lidt af en katastrofe..

Kontakttallet er lige nu 1. På trods af genåbninger, en B 117 procent der har forbigået 80%, positiv %'en har ligget stabilt i måned nu.
Vi ser desuden også at % døde per tilfælde, døde per indlagte stadig falder og at indlagte per tilfælde har nået konstant %.

Graferne er rimelig tydelig. Tingene er .. tilsyneladende... under kontrol på trods af at samfundet er blevet åbnet mere op.

// Jesper

Kim Folke Knudsen

@Den tredje bølge er på vej

Italien har her til aften valgt at lukke ned igen efter en voldsom stigning i nye tilfælde af COVID19.

I Tyskland har RKI instituttet varslet en prognose, hvor den tredje bølge bryder igennem medio April måned.

I Frankrig er smitten i stigning. Tjekkiet ligger ned efter den 2. bølge, som ikke er slukket endnu og i Polen er smitten atter i stigning.

Så vidt jeg forstod prognoserne, så har ingen matematiker beregnet, at det hele vil eksplodere nu i marts måned. Der er et moment af forsinkelse fra ophævningen af restriktioner og til at smittetrykket stiger igen og til at sygdommen begynder at ramme større dele af befolkningen.

Jeg er meget bekymret for at den udløsende faktor bliver det store indkøbsræs op til Påske ledsaget af påskefrokoster og sociale sammenkomster. Med alle DSB´s planer om indsættelse af togbusser, så skal smitten nok bliver transporteret rundt i landet. DSB er komplet ligeglade med deres rejsendes helbred og DSB får lov til at køre på frihjul af politikerne.

Derfor medio April kan vi stå med den tredje bølge. Risiko gruppe nr. 1 bliver alle over 50 år og op efter, som risikerer, at det bliver alt andet end sommer, som kommer efter vår.

De borgerlige partier har hele vejen igennem hældt benzin på åbningsbålet og summen af deres forslag svarer til at indføre brasilianske tilstande her i landet.

For tiden vaccineres 0,2% af den danske befolkning hver dag, og vi er oppe på lidt over 9% vaccineret. Der til kan vi lægge 3,7%, som har haft COVID19, og som må forventes at have en eller anden form for immunitet.

Hvorfor lader vi ikke immunitets procenten her i landet styre diskussionen om en genåbning ? Det skal lige erindres, at P1 Den brasilianske variant den kan smitte alle ikke vaccineret personer igen selvom, de har været syge i første omgang med den ældre version af COVID19.

Bliver børns trivsel fremmet hvis hele samfundet for 3 eller 4 gang skal lukke ned ? Bliver børns trivsel bedre, hvis Far og eller Mor eller de selv slæber sygdommen hjem og en eller flere i familien bliver alvorligt syge ?.

Vi er desværre ikke ude af Pandemien. For 2 dage siden afgik 11.000 mennesker ved døden i løbet af 24 timer forrige døgn var det 9.000 mennesker på Verdensplan.

Vi har desværre stadigvæk grundlæggende udfordringer.

Test kan ikke afværge en pandemi kun måle den uskarpt. Der skal ikke megen smitteforøgelse til op af en eksponentiel kurve før, at testsystemet bryder sammen og smitteopsporingen bliver utilstrækkelig. En del smitte overføres på kontaktflader og det kan ikke måles i en test: forstået som hvilken person afsatte smitte på et håndtag eller et dørgreb.

Isolation som følge af positiv COVID19 resultat bliver det håndhævet herhjemme ? og bliver de berørte personer hjulpet, hvis de ikke kan selv isolere ?

Rejseri og grænsekontrol. Her er porten ind til Danmark stadigvæk pivåben og det er måske et spørgsmål om tid, inden der dukker en variant op som er vaccine resistent. Jeg advarede for 4 måneder siden om at få lukket ned for alle rejser til og fra Sydamerika, Mellemamerika og Antillerne, for at få lukket risiko ned for at P1 begynder at etablere sig her i landet. For den kan smitte igen og snige sig udenom immunforsvaret. Intet er sket næh rejsebranchen står i kø for at alle kan tage ud på Verden om rejse og slæbe nye mutanter ind i landet.

Der hvor jeg er mest tilbøjelig til at bøje mig for en åbning, er de butikkerne de liberale erhverv og frisørerne. For min bekymring er at vi kan efterlade landet med en konkursbølge og mange nye arbejdsløse. Men vi er nød til at indrette os med disciplin og restriktioner også for de erhverv, som har brug for at holde åbent igen.

Fitness centre kan vente, du kan holde dig i form på andre måder.

Børn og trivsel ja det er et reelt problem, men det skal afbalanceres med risikoen for at smitten tiltager igen.

Fodbold med tilskuere og store arrangementer glem det til alle er vaccineret.

De borgerlige partier har ikke en eneste gang skænket hospitalspersonalets sikkerhed en tanke, ej heller de SOSU assistenter og mange andre jobfunktioner, hvor du er tvunget til at tage med offentlig transport læs DSB´s smittebusser.

Det hele handler for de borgerlige partier om at presse Mette og ride med på åbne så meget som muligt bølgen og bagefter løbe deres vej med halen mellem benene når det er gået galt for 3. gang. For så er det regeringens skyld naturligvis og ikke de borgerlige partiers ansvar.

Jeg vil gå så langt som til at sige. Der er ikke borgerlige partier tilbage i Danmark. Det Konservative Folkeparti og Venstre ligner mere og mere en trojansk hest fyldt med Nye Borgerliges partiprogram, som de skal gennemføre, når de kommer til magten.

Nye Borgerliges tilgang til Pandemien minder om Brasiliens Præsident Jair Bolsonaro. Det er jo bare en influenza lad os få det overstået og få opnået flokimmunitet ? Det er ligesom på Savanen: Løven tager de svageste dyr i flokken først og så regulerer alt sig på plads efter naturens orden.

Selv DF virker langt mere fremkommelig hvad angår talen om nødvendige restriktioner end Det Konservative Folkeparti og Venstre og Nye Borgerlige.

Vi må og skal op på en vaccinations procent på over 75%, før det for alvor kan komme på tale med at fjerne de fleste af restriktionerne.

VH
KFK

Jørgen Tryggestad, Katrine Damm, Helle Walther, Mogens Holme, Egon Stich, Freddie Vindberg, Knud Chr. Pedersen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kim, du er ikke den eneste der udfra de daglige tal får opfattelsen af, at en større procentdel af den danske befolkning er færdigvaccineret, end det faktisk er tilfældet.
Desværre færre fuldt vaccineret, end 9%.

Påbegyndt vaccination: 9,9% af befolkningen

Fuldt vaccineret 4,2% af befolkningen

Verdens befolkning: 1% færdigvaccineret

Nyeste vaccinetal, overblik:
https://nyheder.tv2.dk/samfund/hvor-mange-er-vaccineret-i-danmark-nyeste...

Ovenstående gør dine foruroligende betragtninger endnu mere sandsynlige..

Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Katrine Damm og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det gør heller ikke situationen spor bedre, at Norge nu også har meddelt, at tre yngre sundhedspersoner muligvis har fået bivirkninger af Astra-Zeneca vaccinen:

"Legemiddelverket beder yngre personer om at være opmærksomme på hudblødninger efter vaccination.

De norske sundhedsmyndigheder har lørdag fået tre meldinger om alvorlige tilfælde af blodpropper eller hjerneblødninger hos yngre personer, der er blevet vaccineret for coronavirus med AstraZeneca.

Meldingerne kommer, efter at myndighederne fredag blev orienteret om et uventet dødsfald som følge af en hjerneblødning.

Det oplyser den norske lægemiddelstyrelse på et pressemøde.

Usikkerhed om sammenhæng
Styrelsen kan ikke sige med sikkerhed, om der er sammenhæng med vaccinen, men det skal nu undersøges, siger overlæge i Legemiddelverket Sigurd Hortemo på pressemødet.

- Vi beder al sundhedspersonale, som mistænker bivirkninger efter vaccinering om at melde sig hurtigst muligt, siger han.

Han oplyser desuden, at flere yngre patienter har fået hudblødninger efter at være blevet vaccineret.

Det kan ifølge overlægen være et alvorligt tegn på mangel af blodplader, som er vigtige for blodets evne til at størkne. Det viser sig blandt andet i form af blå mærker.

- Derfor siger vi til personer under 50 år, at de bør opsøge læge, hvis de oplever dette, siger Sigurd Hortemo.

Før pressemødet havde Oslo Universitetssygehus bekræftet over for flere norske medier, at tre sundhedsmedarbejdere var indlagt med blodpropper, men henviste i øvrigt til pressemødet for yderligere oplysninger."

https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-03-13-norge-undersoeger-blodpropper-i...

Helle Walther

Vi skal alle tænke os rigtig godt om mht adfærd og krav. De 80 årige er ikke vacc. de har end ikke fået tilbuddet., endnu. Det kommer efter sigende, hvis vacc. kommer som lovet. Min mand fik 2. stik i torsdags i Hillerød, der var rigelig personale, men få "patienter", der skulle stikkes . Hvorfor ???? Jeg tror alle gør hvad de kan, men ingen kan hekse og virussen er lumsk. Så åbning skal foregå kontrolleret og klogt, det kan vi hver især gøre vort til. også fordi, hvis vi gør det, åbnes alt hurtigere. God søndag.

Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Nike Forsander Lorentsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Jesper Frimann Ljungberg

"Fordi der gik "politik" i det lige fra starten. Jeg synes det er ret tydeligt, at den ekstremt rigide centraliserede styring fra ministerie embedsværkerne ikke nødvendigvis har været den bedste løsning."

Præcis. At beslutte sådan noget som skolelukninger i Statsministeriet giver ingen som helst mening. Det kan besluttes helt ned på kommuneniveau, da forældre med børn i en lukket skole i Glostrup ikke bare kan sende dem til en åben skole i Roskilde.

@ Helle Walther

"Vi skal alle tænke os rigtig godt om mht adfærd og krav."

Enig. Men det ændrer ikke ved, at Jacob Ellemann har fuldstændig ret, uanset hvad man så i øvrigt mener om Venstre og deres politik på andre områder. Regeringen har siden januar måned hængt fast i ubrugelige modeller og angst for "nye varianter" og dommedag, som aldrig kommer. Få nu bare åbnet de skoler og liberale erhverv og sig så til danskerne, at denne øgede frihed kræver, at alle udviser ansvar, hvis den skal kunne fastholdes. Og skulle det så mod forventning resultere i en voldsom stigning i antallet af indlagte, så vil langt de fleste naturligvis have forståelse for, at der gribes ind igen.

Niels Johannesen og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Blå blok tager ansvar . Post factum.

Og hvor skal pengene komme fra? Ikke en gang det ved de.

Det eneste sted blå blok kan gøre gavn er på reserve bænken.

Kim Folke Knudsen

@Restriktioner går for vidt

Ja nu bliver I nok overrasket, men jeg vil her nævne to episoder, hvor COVID19 restriktionerne er gået over gevind.

9 unge møder op på DTU for at game over computernetværket. De anmeldes og da Politiet møder op tildeles de unge mennesker en bøde på +2.500 kr. hver for brud på forsamlingsforbuddet.

Overdrevent ja 9 personer kan ikke udløse en superspreder begivenhed. De burde været klaret med en opfordring til at gå hjem og ikke lade det gentage sig men ingen bøde.

Folkeskolerne ?

Jeg begriber ikke, hvorfor det ikke er muligt at opdele en klasse i små hold af f.eks 5 personer og så lade holdene møde ind på skolen til såvel indendørs undervisning som udendørs undervisning, hvis de selv har lyst til det. Holdene kunne så møde ind på skift efter en turnus så havde alle en inde dag på skolen og lejlighed til at være sammen.

Det er ikke rimeligt at vores unge mennesker skal tvinges af myndighederne til at være udendørs hele tiden. Virksomhederne tillader møder med langt over 5 personer og her er der ingen restriktioner. Hvorfor denne forskelsbehandling ?

Vi ved nu, at lande som Dubai med fuldt overlæg har lagt op til et turist koncept med noget nær nul restriktioner. Landet er nu en magnet for velhavende turister, som flygter væk fra Restriktions Europa og et Europa begravet i Pandemien. Der er ingen tvivl om, at det er en sikker kommerciel succes for Dubai og landet skal ikke betale for de omkostninger, som kan komme i kølvandet på, at de glade turister slæber nye mutanter tilbage til Danmark, Tyskland, Sverige, Norge. osv.

Det danske svar grænsen er pivåben. Tag flyet til Tyskland og rejs hjem over den pivåbne grænse så er det med karantæne og alle de besværlige restriktioner overladt til dit eget forgodtbefindende.

Derfor min gentagelse her rejseforbud mod rejser til og fra Dubai. Overtrædelse i brummen mindst 1 år og indførelse af transportør ansvar så den transportør flyselskab og lignende der transporterer turister til og fra Dubai kan dømmes en mio bod pr. rejse. Arrangører som tjener penge på denne trafik og medvirker til omgåelse af rejserestriktionerne skal kunne straffes med op til 5 års fængsel.

Så mit budskab lad være med at drive klapjagt på små overtrædelser men gå efter de begivenheder, som med sikkerhed er en trussel mod bekæmpelse af Pandemien og dermed mod befolkningens helbred.

Gå efter de iscenesatte lidt vel vilde demonstrationer i København hvor der er massive overtrædelser af COVID19 restriktionerne, fordi de kan gemme sig under ytringsfrihedens bestemmelser. Det kan ovenikøbet iscenesættes med daglige demonstrationer, så har vi opskriften på at vælte hele smittebekæmpelsen omkuld, for myndighederne har jo i ytringsfrihedens navn givet tilladelse til foretagendet.

Gå efter store vilde fester a la det som nu afprøves videnskabeligt i Nederlandene.

Gå efter det unødvendige og luksusbetonede rejseri, som truer med at trække nye mutanter ind i landet og dermed risikere en genopblussen af Pandemien.

Jeg ser med stor skepsis på CORONA passet. For det første er hurtigtestene ikke sikre og der er flere, som erklæres COVID19 positive med testene, som viser sig at være COVID19 negative. Omvendt er der COVID19 negativ testet, som viser sig at være COVID19 positive. Vi skal bare have 2-3 sager med det CORONA PAS, hvor der udløses en superspreder begivenhed, så er CORONA passets troværdighed sunket til nulpunktet.

Jeg bryder mig ikke om tanken om at opdele befolkningen i dem med et pas og dem uden. Der er en vis andel af befolkningen, som ikke er udstyret med Smart Phones og apps. De er i et land med CORONA PAS ekskluderet på forhånd, medens de heldige kan bevæge sig omkring til diverse arrangementer med passet i mobilen.

Hvis vi skal åbne så skal der åbnes for alle borgere og så må vi leve med et højere smitteniveau eller alternativt rykke tilbage på grund af for høj smitte.

CORONA Passet bygger på en tilstand hvor vi i en lang periode, vil skulle teste mange personer. Jeg kunne godt lide at vide, hvor meget det koster samfundet og om det med testene ikke kan gå for vidt ?. Test hvis du føler dig syg og har COVID19 symptomer ja enig. Test hvis du er tvunget til at være sammen i længere tid med en forsamling af mennesker ja enig. Men hvis vi skal til at masseteste i en meget lang periode, så er jeg bekymret for at regningen simpelthen er for høj.

VH
KFK

@ Kim Folke Knudsen

Enig i store dele af dit sidste indlæg. Elever i de store klasser må nu modtage fysisk undervisning en gang om ugen men kun udendørs og kun, hvis de møder op med en højest 72 timer gammel coronatest. Det lyder som noget fra Rokokoposten men er ikke desto mindre absurd dansk virkelighed anno 2021.

Overordnet set har der siden nytår været megen snak om en kommende "tredje bølge" forårsaget af "nye varianter", og på globalt plan er smittetallene da også steget noget de sidste 3-4 uger. Men det går ganske langsomt, og antallet af dødsfald falder stadig formentlig efterhånden assisteret af vaccinationer.

Så den frygtede "3. bølge" ligner mere et lille efterskvulp end nogen ny tsunami. Der er som altid regionale og lokale forskelle, og lige nu er situationen anstrengt i Brasilien og dele af Østeuropa men ikke ret mange andre steder. Her i det kætterske Sverige stiger antallet af indlagte ganske langsomt, men antallet af dødsfald falder stadig og ligger nu på cirka 20 om dagen.

Vaccinen fra AstraZeneca er nu sat på pause i en række lande, og dette er ærlig talt meget ubelejligt. Selvfølgelig skal vacciner være sikre at anvende, men stoppet kan let ende med at koste mange flere menneskeliv, end det redder, selv hvis mistanken om et begrænset antal blodpropper som bivirkning af vaccinen viser sig at være korrekt.

Eva Schwanenflügel

"Udrulningen af vacciner er i kapløb med en mulig tredje bølge af coronasmitte.

Mens Danmark så småt åbner dele af samfundet op, skyller en tredje bølge af coronasmitte ind over dele af Europa.

Flere lande er tvunget til at lukke ned for at bremse smitten, der er drevet af de nye mutationer.

Det er især lande, der har haft en træg start på deres vaccinationsprogram, der nu er tvunget til at indføre nye, stramme restriktioner:
Frankrig, Tyskland, Tjekkiet Polen og Italien."

"Tredje bølge af coronasmitte skyller ind over Europa"
https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-03-15-tredje-boelge-af-coronasmitte-s...

Kim Folke Knudsen

@Genåbning af Danmark

Jeg har som sagt været tilhænger af en længere nedlukning til påske, og så genåbning efter påske. Formål at banke smitten så langt ned, at genåbningen ikke skaber en stor smittebølge, fordi udgangspunktet er meget lav smitte fra åbningstidspunktet af.

Begrundelsen for vinterens nedlukning var på daværende tidspunkt ingen vaccineret, stor smittespredning fordi vinterens bølge ikke blev inddæmmet tidligt nok ( Vestegns kommunerne havde høje smitteniveauer allerede i Oktober måned 2020 ) og effekten af de nye mutanter var ikke kendt.

Tallene tyder på, at det at sende de små klasser i skole i Februar måned, det har ikke fået Pandemien til at eksplodere. Indtil videre er smittespredningen højere end forrige sommer, men vi har ikke eksponentiel smittespredning på landsplan.

Den britiske mutant ser med andre ord ud til at kunne holdes i skak, selvom jeg gerne lige vil se udviklingen over påske, for der er som sagt en forsinkelse på den forøgede smittespredning og diverse genåbninger på omkring 10 -14 dage.

Den sydafrikanske variant er tilsyneladende heller ikke løbet løbsk, det var en af de faktorer, som jeg var bekymret for i begyndelsen af Februar måned 2021.

Den brasilianske variant har vi næsten ikke set noget til, men der er stadigvæk risikoen ved vores alt for åbne grænse og manglende test og isolation, når borgere rejser ind i landet.

Selv jeg der er nedlukker kan se, at vi ikke kan blive ved med at have udstrakte restriktioner i månedsvis fremover. Økonomi og beskæftigelse og andre faktorer må tages med ind i vurderingen.

Som jeg før har pointeret i Det Fjerne Østen kan det lade sig gøre, at holde åbent samtidig med, at der er striks smitteopsporing konsekvent isolation i sygeperioden og indrejse begrænsninger, ,som har givet et imponerende resultat. Lav smitteudvikling få antal døde med videre.

For mig er nedlukningen " Den Nødbremse " vi må trække i, hvis vi konfronteres med en vaccineresistent variant eller hvis den brasilianske variant, der kan smitte for anden gang mod forventning pludseligt begynder at fylde meget i det hjemlige smitteniveau.

Ellers er det tid til en mere selektiv og lokal smittestyring. Eleverne skal tilbage i skole alle sammen fra bh klasse til 10. klasse. Efterskole eleverne skal tilbage. Vi skal have åbnet for de resterende butikker og liberale erhverv. Der skal fortsat være et vist niveau af restriktioner mundbind forskellige steder, fokus på rengøring og at forhindre stor sammenstimlen af mange mennesker. Men de lokale løsninger på alle områder skal afprøves og vi skal væk fra den store damptromle med total nedlukning af samfundet.

Jeg havde håbet vi kunne få fingre i test, der kunne tages hjemmefra, men desværre er såvel hjemmetest som de små næsepodninger ikke sikre nok. Der er vis andel af falske svar.

Jeg tænker at de små næsepodninger er første testen og har du symptomer på COVID19, så skal der altid testes med den mere sikre PCR test.

Jeg ser også gerne en forøget kommunal indsats i de kommuner, hvor incidenstallene er lidt for høje over 200, hvor sundhedsmyndigheder og kommuner kan gøre ekstra for at minimere smitten herunder beslutte lokale nedlukninger.

Vi skal til at skifte spor og koncentrere os om, hvordan vi holder samfundet rimeligt åbent i sommerperioden og så krydser vi alle fingre for, at vaccinationerne er så langt, at vi til efteråret vil kunne styre COVID19 langt bedre end i år 2020.

Jeg er ikke tilhænger af et CORONA PAS. Vi er alle skatteborgere og borgere i det her land. Vi skal ikke have et A og B-hold, hvor B-holdet ekskluderes for mange aktiviteter men fortsat forventes at betale over skatten til flere af de selv samme aktiviteter. Det er ikke rimeligt. Alle må kunne lukkes ind med et krav om fremvisning af en test og så må vi leve med risiko for en lidt forhøjet smitte spredning.

De store forsamlinger festivaler fodboldkampe med tilskuere i frit antal og lignende det må vente til år 2022.

Men det må være muligt at hæve forsamlingsforbuddet til 10 personer og senere til 25 personer.

På Øer med lav smitte lad os indføre Bornholmer løsningen. Tag en test hvis du skal til og fra din Ø. Til gengæld lempes restriktionerne yderligere på de udvalgte øer. Så kan vi se, om den lokale inddæmning kan holde. Det kunne være Langeland, Ærø, Anholt, Læsø, Samsø, Øerne i det sydfynske Ø hav, Møn, øerne i Smålandshavet, Øerne i Limfjorden. Als i Sønderjylland. En gestus der giver øerne mulighed for at vinke farvel til restriktionerne hurtigere end det er muligt i de store byer.

Det bliver spændende at se, hvad vores politikere når frem til omkring model for genåbningen.

I hele processen er det vigtigt at have virologer matematikere, læger og sundhedsfaglige med omkring bordet til at understøtte processen og træffe så gode beslutninger som muligt.

Sygehuse, Ældreomsorg, Handicapbosteder, bosteder for unge med videre. Her skal der fortsat gøres en ekstra indsats for at holde smitten helt væk.

VH
KFK

Jesper Frimann Ljungberg

@Lars Hansen
"Præcis. At beslutte sådan noget som skolelukninger i Statsministeriet giver ingen som helst mening. Det kan besluttes helt ned på kommuneniveau, da forældre med børn i en lukket skole i Glostrup ikke bare kan sende dem til en åben skole i Roskilde. "

Ja der er ikke meget lokal selvbestemmelse.

Vi er nu på 93% med B 117, og positiv procenten er cirka den samme som den har været i en måned. Så der er noget andet der er afgørende for epidemiens udvikling end B117.

// Jesper

Steffen Gliese

Hvis folk udviste vilje til at lade sig teste oftere, ville vi sikkert kunne åbne mere: når vi i løbet af 2-6 dage kan finde og isolere smittede, halverer vi muligheden for smittens udbredelse, især hvis folk iøvrigt overholder afstandsanbefalingerne.
Folk har en lidt misforstået opfattelse af foranstaltningerne: det er dem, der holder smitten nede, ikke dem, der er en fare, der driver forbi, så vi kan komme op fra beskyttelsesrummet igen, det er dem, der er beskyttelsesrummet.