Affald
Læsetid: 13 min.

Ideen om at liberalisere den danske affaldssektor begynder med en ung Anders Fogh

Det var i 1993, at den unge Anders Fogh Rasmussen i sin minimalstatsbibel beskrev drømmen om privatisering af det danske samfunds offentlige virksomheder. Ad lange og snørklede veje og med Socialdemokratiet i en omskiftelig nøglerolle ser endnu en offentlig bastion nu ud til at skulle gå liberaliseringsvejen
Ideen om at liberalisere den danske affaldssektor går mange år tilbage. Den begyndte med Anders Fogh Rasmussens minimalstatskampskrift, har bølget frem og tilbage under skiftende regeringer, og denne uge kan den ende med at blive til virkelighed.

Ideen om at liberalisere den danske affaldssektor går mange år tilbage. Den begyndte med Anders Fogh Rasmussens minimalstatskampskrift, har bølget frem og tilbage under skiftende regeringer, og denne uge kan den ende med at blive til virkelighed.

Tobias Selnæs Markussen

Indland
25. marts 2021

Det første frø blev sået tilbage i 2007, under Anders Fogh Rasmussens VK-regering: I en bred »Politisk aftale om organisering af affaldssektoren« enedes regeringen den 21. juni 2007 med S, RV, SF og DF om at »fremme konkurrence, forhindre konkurrenceforvridning« i den kommunale affaldsforbrændings- og deponeringssektor.

Det er noget i den retning, der nu – 14 år senere – bliver en realitet med den ’konkurrenceudsættelse’ af affaldsforbrændingen, som via EU-udbud åbner mulighed for private, herunder internationale investorers indtog i denne kommunale sektor. Det forventes regeringen og et folketingsflertal at bekræfte fredag, efter at den såkaldte ’dødsliste’ fra Kommunernes Landsforening, KL, over forbrændingsanlæg til lukning blev underkendt af Energistyrelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Tak for den gennemgang.
Håber at MF læser den og tænker sig om endnu engang.
Vor energi- , vandforsyning o.a. inderstruktur skal være hele befolkningens/statens /kommunernes og ikke afhængigt af privates indtjening.

Mikael Benzon, Malan Helge, Bent Gregersen, Hanne Ribens, Daniel Joelsen, Carsten Munk, Kim Houmøller, Jacob Nielsen, jens christian jacobsen, Steen Sohn, Bjarne Tingkær og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Lars N. Jensen

I visse dele af Italien er det mafiaen der kontrollerer/ejer affaldshåndteringen. Har vi intet lært af metro-skandalen ?

Pietro Cini, Daniel Joelsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Så bliver det vel som med den private hjemmepleje, der eksekverer den en konkurs efter den anden og lader de ældre i stikken. Men mens de ældre bare stiltiende finder sig i det, så har skrald det med at lugte, hvis det ikke bliver håndteret.

Der er noget forkert over at fratage en struktur, der er underlagt et demokratiskt ansvar i forhold til vælgere, og så kaste i grams til investorer der udelukkende sigter efter bundlinje (intet galt it det i øvrigt - bare ikke på vores bekostning).

Søren Kristensen

Affaldssektoren har været ude af stand til at fortælle omverdenen hvad der egentlg sker med med vores affald, især det besværlige og den lukkethed bliver formentlig endnu værre hvis sektoren privatiseres. Har medierne svigtet, har fx. DR? - eller gider vi bare ikke høre om det? Hvad bliver der fx helt konkret af ketchupflasken og det alt pappet, for slet ikke at tale om alt el-skrottet. Ved du det?