corona
Læsetid: 2 min.

Medarbejdere i Styrelsen for Patientsikkerhed er blevet chikaneret i almene boligområder

Som en del af indsatsen for at nedbringe smitte i Vollsmose og andre boligområder, hvor coronasmitten er høj, har Styrelsen for Patientsikkerhed de seneste uger sendt såkaldte testambassadører ud i områderne for at opfordre borgerne til at blive testet. Men to gange har chikane fra beboere og Men in Black ført til, at arbejdet er blevet indstillet
I Kokkedal blev testambassadører i denne uge opsøgt af sympatisører iklædt sort tøj fra top til tå fra bevægelsen Men in Black, som var kommet til området fra andre dele af Sjælland og opsøgte testambassadørerne, mens de gik rundt i boligområdet Egedalsvænge.

I Kokkedal blev testambassadører i denne uge opsøgt af sympatisører iklædt sort tøj fra top til tå fra bevægelsen Men in Black, som var kommet til området fra andre dele af Sjælland og opsøgte testambassadørerne, mens de gik rundt i boligområdet Egedalsvænge.

Andreas Merrald

Indland
13. marts 2021

De seneste uger er myndighederne to gange blevet forhindret i at udføre deres arbejde med at opfordre borgere i almene boligområder til at blive testet. Det skyldes, at borgere har chikaneret medarbejderne, så myndighederne har måttet indstille arbejdet.

Det bekræfter Styrelsen for Patientsikkerhed i en mail til Information. Direktør Anette Lykke Petri skriver:

»Vi har i styrelsen intet ønske om at gøre denne sag større, end den er, men det er klart, at det på ingen måde er acceptabelt, når personer møder op udelukkende med det formål at chikanere vores medarbejdere, der er ude i en god sags tjeneste. Vores medarbejderes sikkerhed og tryghed er naturligvis det vigtigste for os,« lyder det fra hende i en skriftlig kommentar.

Der er tale om to hændelser, hvor styrelsens repræsentanter er blevet chikaneret. De har fundet sted i to forskellige boligområder. Den ene foregik i Vollsmose i Odense, hvor såkaldte testambassadører, som går dør til dør for at opfordre borgerne til at blive testet i forsøget på at nedbringe smitten i boligområdet, blev råbt ad og fulgt efter. De blev samtidig filmet, mens de gik rundt i området.

Ifølge styrelsen var det personer fra lokalområdet, der chikanerede medarbejderne i Vollsmose. Det skabte så megen utryghed, at myndighederne indstillede arbejdet.

I Kokkedal blev testambassadører i denne uge opsøgt af sympatisører iklædt sort tøj fra top til tå fra bevægelsen Men in Black, som var kommet til området fra andre dele af Sjælland og opsøgte testambassadørerne, mens de gik rundt i boligområdet Egedalsvænge.

Repræsentanterne fra Styrelsen for Patientsikkerhed var blandt andet unge frivillige. De turde ikke at fortsætte arbejdet, og det fik styrelsen til at indstille indsatsen og vente til dagen efter med at fortsætte. Information var til stede under hændelsesforløbet.

Fyns Politi har været i Vollsmose i forbindelse med, at styrelsens medarbejdere har gået rundt i området. Politiet følger ikke styrelsens medarbejdere rundt, forklarer politiinspektør Christian Rasmussen fra Fyns Politi, men er til stede for at sikre tryghed, herunder for styrelsens medarbejdere.

»Vollsmose er et særligt udsat boligområde, hvor vi både har patruljer og en nærpolitistation for at støtte op om trygheden i området. Der kan været tidspunkter på året, hvor der særligt er udfordringer, hvilket vi har set historisk blandt andet med bandekonflikter,« siger han.

Anette Lykke Petri understreger, at Styrelsen for Patientsikkerhed generelt har et godt samarbejde med kommunerne:

»Kommunerne og politiet gør et stort stykke arbejde for at sikre ordentlige forhold, når vores testambassadører kommer ud i boligområder.«

»Stærkt problematisk«

Retsordfører for SF Karina Lorentzen kalder det »fuldstændigt uacceptabelt«, at medarbejdere i forbindelse med deres arbejde for at nedbringe og forebygge smitte i de boligsociale områder oplever at blive truet.

»Det er stærkt problematisk, at der overhovedet er områder i Danmark, hvor man må have politiets bistand til at udføre et helt almindeligt samfundsnyttigt arbejde. Jeg tænker, at vi er nødt til at arbejde med det på en lidt mere langsigtet måde. Sådan skal det ikke være,« siger hun.

»Det handler først og fremmest om at finde ud af, om det er organiseret chikane eller kun udtryk for få, tilfældige tilfælde,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvis 2 episoder er nok til at standse et arbejde og bringe det til medierne - så vil al arbejde kunne stoppes - kan det virkeligt passe at der er så lidt der skal til i dagens Danmark.

Hvem e det det laver besvær er det folk der er i mod nedlukningen osv. eller hvem har interesse i at forhindre det opsøgende arbejde. Kan det være folk udefra der vil sætte rav i gaden i Vollsmose for at understrege utaknemmeligheden og uforstanden i de "onde ghetto-områder" eller hvad er grunden og hvorfor er 2 episoder nok til at stanse arbejdet og politikere straks "kæfter" op om »fuldstændigt uacceptabelt«

Hans Larsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Uffe Palludan og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Kære Dorthe
Du mener altså, at det i princippet er ok at der er områder, hvor man skal tåle at eller blive truet til ikke udfører sit arbejde.
Gad vide hvad du vil tåle på din arbejdsplads, hvis det var omfattet af chikane og trusler.
Personligt ville ikke bruge mit liv på et arbejde, et sted hvor man føler sig truet eller bliver chikaneret. Lokale eller tilrejsende.
Det hjælper nok ikke at man sætter sig ned og holder et møde om det.
Jeg er bange for at de er ligeglade. Vi kan holde alle de møde vi vil og lave saneringsplaner vi lyster.
Lad os få det Corona-pas så kan vi spærrer bydelen af, i stedet for at opsøge og spørge pænt om de vil lade sig teste.

Per Christiansen.
Jeg kan ikke afvise at der har været et sådant tilfælde ,men de mennesker der her opsøger, har de så taget en samtale med denne "rod2? Eller e romtalen af Vollsmose og dets beboere så stigmatiserende at et fjols bare skal sige bøh, før frygten kryber ind.
Selvfølgelig skal de tikke være sådan, men hvis man læser artiklen om Egedahlsvænget så findes der tilhængere af vores nye oprørsgruppe med sorte negle flere steder..
Vollsmosefolket er generelt ikke voldelige uanset en hvis del af vores samfund gerne vil ha det til at lyde sådan.

Steffen Gliese, Inge Lehmann, Lisbeth Glud og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Per Christensen du mener altså at det er i orden af afspærre boligområder fordi nogle idioter af den ene eller anden slags (for "vi" ved jo ikke hvem og hvorfor) vil forhindre nogle frivillige i at opfordre folk at blive testet.

Derudover har de fleste i Vollsmose ladet sig teste - ja "vi" høre beretninger om at Vollsmose er den bydel med flest testede - kan folk i de nedrakkede boligområder aldrig gøre noget godt nok . Hvorfor ikke rose dem for at være så villige til at blive testet og rose de frivillige for at gøre en orienterende indsats.

Hans Larsen, Marianne Jespersen, Steffen Gliese, Viggo Okholm, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Det er den sædvanlige snak.

Nogle taler problemerne op og andre taler problemerne ned !

Virkeligheden er at der er uforholdsmæssigt mange problemer i de socialt belastede områder. (Ghettoerne), uden at dette betyder at der er problemer med alle.
Vil vi løse de reelle problemer så er første skridt at erkende problemerne er der, andet skridt er at finde ud af hvorfor og tredje skridt er at handle i forhold til skridt 2.

Alt andet er ligegyldigt plidder-pladder ingen kan bruge til noget.

Niels Johannesen, Steffen Gliese og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jo - der kan bygges flere billige lejeboliger i alle kommunernes boligområder.

Det vil "bare" være en politisk beslutning at lave love så disse boliger kan opføres til en pris folk med en lavindkomst kan betale.

Problemet er skabt fordi der kun har været billige boliger i stort tal i nogle kommuner og folk på overførselsindkomst og andre laveindkomster er blevet stuvet sammen her i en årrække.
Et problem skabt af politiske beslutninger bør også løses ved fornuftige nye politiske beslutninger - i stedet for med trusler om nedrivning og frasalg af folks hjem.

Steffen Gliese, Viggo Okholm og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Bent Christensen

Er desværre lidt pessimistisk, nu har man i mange år prøvet med mange ting og mange penge og næsten det samme.

Carsten Hansen

Endimensionelle anskuelser på komplekse problemstillinger er ikke noget der dur.
Var det hele bare så nemt så var det nok gjort for mange år siden.
Alle der har kendskab til problemstillingerne, hvad enten det er via lokalt kendskab, eller decideret arbejde ned samme, er udmærket klar over at der ikke er simple løsninger eller en enkelt årsag der er kilden til alt.

Hvad angår de få episoder med chikane af testambassadører, så kan de lægges oven de mange tilfælde af chikane af ambulancefolk, brandfolk, politifolk, og diverse andre offentlige ansatte i embeds medfør.

Forskellen på nu og før omkring de økonomiske og uddannelsesmæssige forskelle er vel at vi gennem de sidste 40 år har haft brug for en bestemt arbejdskraft til erstatning for vi "danske" ikke havde lyst til det og så er der senere del flygtninge grundet diverse krige hvor af nogle måske har rod i "forkerte" beslutninger fra stormagter m.v.
Får i tiden el fra 30 erne 0g op til ca 70 var det "normalt2 at vi havde en slum da der altid har været nogle som ikke har haft mulighed for hus og have.
Men nu er det så de nye medborgere og rester af danskere for at være lidt grov, som ikke har passet ind, som skal ha et sted at bo.
Det må de så heller ikke med mindre de ændrer kultur og tro og finder et job som vi kan anerkende.
En grov skitse, men er den så langt fra sandheden?

Dorte Sørensen

Men det er nu politiske beslutninger - nogle kommuner ønskede ikke at få opført lejeboliger andre fik bygget en masse . Hvis Folketings politikerne havde set længere ud i tiden og forstået hvad en sammenklumpning kunne medfører af problemer så var fordelingen nok blevet en anden og mere ligeligt.
Men de kan rette op på det ved at give mulighed til byggeri af flere billige boliger i alle boligområder - Det vil jo skabe en blandet beboersammensætning - og det er jo det alle politikkerne fortæller at de vil opnå.

Så kære Folketings politikker se dog at få lavet nogle love, der giver mulighed for at opføre nogle gode og billige boliger i alle boligområder. Hvor svært kan det være.