Analyse
Læsetid: 4 min.

Som mediestunt har Mette Frederiksens vaccinemission til Israel været vellykket

Vaccinemissionen til Israel gav ingen konkrete gevinster for statsminister Mette Frederiksen og hjalp nok også mest premierminister Benjamin Netanyahu i hans valgkamp. Det voldsomme postyr herhjemme kan ikke desto mindre vise sig at blive en fordel for S-regeringen i den videre coronakamp
Coronabekæmpelsen og mødet med Netanyahu er blevet endnu en anledning for Mette Frederiksen til at markere, at hun sætter Danmark først.

Coronabekæmpelsen og mødet med Netanyahu er blevet endnu en anledning for Mette Frederiksen til at markere, at hun sætter Danmark først.

Avigail Uzi

Indland
6. marts 2021

Mette Frederiksen (S) har lagt sig ud med alt og alle. Normalt ville det være et håbløst træk af en statsminister – tilmed for en etpartiregering, som er afhængig af støtte fra andre partier. Umiddelbart kan hendes rejse til Israel derfor ses som et udslag af hybris, hvor hun for første gang i et år har overspillet sine kort.

Helt så konventionelt fungerer dansk politik dog endnu ikke. Statsministeren kan tværtimod have stor fordel ved, at hun nu bliver kritiseret voldsomt fra både højre- og venstrefløjen. Vaccinemissionen til Israel har på mange måder fungeret som mediestunt.

I første omgang har hun fået signaleret til de danske vælgere, at hun er villig til at gå længere end alle andre for at få accelereret udrulningen af vacciner. Og i anden omgang betyder angrebene fra begge sider i Folketinget også, at Mette Frederiksen stadig troner alene som corona-Commander-in-Chief.

På et pressemøde efter torsdagens seance med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og Østrigs kansler, Sebastian Kurz, slog hun fast, at »det var tiden og pengene værd at tage hertil«. Og her skal man nok regne i politisk kapital: Ved at gå enegang både i forhold til Folketinget og EU-samarbejdet har Mette Frederiksen fået markeret, at Socialdemokratiet har den hårdeste strammerlinje i coronabekæmpelsen.

Opgøret med venstrefløjen er mest afgørende og velkalkuleret. Hidtil har særligt Enhedslisten og til en vis grad også SF forsøgt at placere sig endnu mere vidtgående end S-regeringen, når det gælder restriktioner, nedlukninger og økonomiske omkostninger. Venstrefløjen har så at sige været strammere end Socialdemokratiet i coronadebatten. Hidtil.

Med rejsen til Israel har Mette Frederiksen fået fremprovokeret en følelsesladet reaktion, som reelt vrister hende fri af venstrefløjen, idet Enhedslisten og SF nu har trukket en grænse. Prisen for ekstra vacciner kan trods alt blive for høj for venstrefløjen. Men altså ikke for Mette Frederiksen – og det er det ønskede budskab fra statsministeren.

Uden om Folketinget

Som en del af den nysocialdemokratiske fortælling om at sætte Danmark først har regeringstoppen eftertrykkeligt fået slået fast, at Mette Frederiksen hverken lader sig begrænse af fageksperter, EU-diplomater eller sognerådspolitikere i Folketinget. Planen er, at hun dermed kan få lov til at tage personligt patent på pandemipolitikken.

På paradoksal vis har det pauvre udbytte af vaccinemissionen til Israel neutraliseret venstrefløjens skarpeste kritik. Inden afrejsen advarede støttepartierne imod, at Danmark købte overskudsvacciner fra Israel og dermed snuppede dem direkte fra de mange palæstinensere i de besatte områder, som endnu ikke har fået adgang til virusbeskyttelse. Men sådan gik det heller ikke.

Statsminister Mette Frederiksen havde ingen ekstra vacciner med hjem fra Israel, og det aftalte samarbejde handler kun om en mindre forskningsfond og et muligt strategisk samarbejde om vaccineproduktion. Venstrefløjens kritik om, at S-regeringen understøtter en såkaldt »vaccineapartheid« har vist sig at være noget overstyret.

Enhedslisten helmer dog ikke og har i stedet lanceret en ny modoffensiv.

Coronaordfører og gruppeformand for Enhedslisten Peder Hvelplund har indkaldt statsministeren til hasteforespørgsel, fordi han mener, at hun er gået ud over sine beføjelser:

»Jeg er dybt forundret over, hvad det er, statsministeren løber rundt og laver nede i Israel. Det her er jo ikke noget, hun har aftalt med Folketingets partier,« har Hvelplund sagt og dermed understreget, at Mette Frederiksen burde have sikret sig parlamentarisk opbakning, før hun tog afsted.

Samme kritik kommer fra borgerligt hold, hvor Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, kritiserer statsministeren for ikke at have orienteret Udenrigspolitisk Nævn »før en regering laver større, udenrigspolitiske aftaler«, som han skriver på Facebook. Han antyder ligefrem, at Mette Frederiksens enegang kan være på kant med grundlovens §19, stk.3, hvori det hedder, at regeringen skal drøfte større udenrigspolitiske beslutninger med nævnet, før beslutningerne træffes.

Men dels er de faktiske aftaler, der blev lavet på mødet i Israel ikke særligt vidtgående, og dels lever statsminister Mette Frederiksen tydeligvis fint med, at hun kommer til at fremstå enerådig i coronabekæmpelsen.

Genåbning på pause

Hvis hverken den første eller den anden bølge af kritik for alvor bider på, må man forsøge sig med en tredje. Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har lanceret en mere jordnær kritik. Han mener, at Mette Frederiksen har forsinket de igangværende genåbningsforhandlinger, da hun ikke selv er vaccineret og derfor nu skal i karantæne:

»Her og nu har vi jo en diskussion om genåbningen af Danmark, og jeg forstår simpelthen ikke, at statsministeren har valgt at rive en hel uge ud af kalenderen for at drage til Israel,« siger Jakob Ellemann-Jensen, som hellere havde set, at statsministeren havde prioriteret drøftelserne om, hvordan og hvor hurtigt Danmark gradvist kan genåbnes lidt mere.

Spørgsmålet er blot, hvor farlig den kritik er, for rent praktisk er det jo muligt at gennemføre møder og forhandlinger virtuelt, nøjagtigt som det er sket i de seneste mange måneder. I virkelighedens verden bliver genåbningen næppe forsinket af Mette Frederiksens vaccinestunt.

Bredsiden udefra er om muligt endnu mindre skadelig for S-regeringen. Hun lever fint med, at både EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, indirekte har kritiseret den danske statsminister ved at påpege, at israelerne bliver vaccineret med vacciner, »der er blevet produceret i Europa«.

Den diplomatiske modstand manifesterer kun, at Mette Frederiksen ikke er tilfreds med tempoet i den europæiske vaccineplan, og her har hun det hjemlige publikum for øje. Den socialdemokratiske statsminister er generelt slået ind på en mere EU-skeptisk linje end hendes forgængere, og coronabekæmpelsen er blevet endnu en anledning for Mette Frederiksen til at markere, at hun sætter Danmark først.

For statsministeren er udenrigspolitik først og fremmest indenrigspolitik, og ved at udmanøvrere både højre- og venstrefløjen har hun på demonstrativ vis bragt sig tilbage til udgangspunktet for et år siden: Mette Frederiksen bestemmer suverænt, hvad der skal ske – og det er der næppe mange vælgere, som er i tvivl om længere.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Agnete Korsgaard

“Vellykket”? - det usolidariske stunt med en korruptionsanklaget regeringsleder i et land, der ikke producerer vacciner, skader de langsigtede relationer til vore EU-nabolande, der producerer vacciner. “Vellykket” må således udelukkende være i relation til genvalg, hvilket bør være irrelevant og underordnet det højere formål for en statsminister at varetage landets langsigtede interesser. Jørgen Huno Rasmussen, professionelt bestyrelsesmedlem

Mads Greve Haaning, Inge Lehmann, Carsten Wienholtz, Jørgen Tryggestad, Elisabeth From, John Andersen, Bjarne Andersen, Torben Arendal, Morten Wieth, Alvin Jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Mette tilgodeser netop DK langsigtede interesser:
Vi kan blive vaccineproducerende land og få et nyt NOVO eventyr måske og levere vaccine bistandshjælp, hvis vi kan samarbejde med ligesindede lande om det. Det er forskning , afprøvning og produktion
Vi må nemlig påregne at skulle corona-variant vaccineres årligt.
Big business !

Per Torbensen, Per Christensen og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Medie-vellykkethed? Det kommer vist an på hvilke medier der er tale om...

Jeg har en fornemmelse af at som RasmusModsat-stunt er denne analyse vellykket.

Anders Graae, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Olaf Tehrani, Jan Andersen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den Israelske forfatter Yuval Noah Harari ("Sapiens" og "Homo Deus" blandt flere) skriver:

"The lack of global co-operation manifests itself not just in these information wars, but even more so in conflicts over scarce medical equipment.

While there have been many instances of collaboration and generosity, no serious attempt was made to pool all the available resources, streamline global production and ensure equitable distribution of supplies.

In particular, “vaccine nationalism” creates a new kind of global inequality between countries that are able to vaccinate their population and countries that aren’t.

It is sad to see that many fail to understand a simple fact about this pandemic: as long as the virus continues to spread anywhere, no country can feel truly safe.

Suppose Israel or the UK succeeds in eradicating the virus within its own borders, but the virus continues to spread among hundreds of millions of people in India, Brazil or South Africa.

A new mutation in some remote Brazilian town might make the vaccine ineffective, and result in a new wave of infection.

In the present emergency, appeals to mere altruism will probably not override national interests. However, in the present emergency, global co-operation isn’t altruism. It is essential for ensuring the national interest."

Det samme gør sig gældende for Danmark.

Men det ved Mette Frederiksen også godt.
Det er derfor hun taler om at vi skal have kontrol over vores egen vaccineproduktion, så befolkningen kan blive re-vaccineret hver gang en ny mutation dukker op, eller vaccinen mister sin styrke.

Det er bare nogle kuriøse partnere, hun har allieret sig (Danmark) med.
Og det virker også til at hun synes, resten af verden kan rende og hoppe..

Mon der ligger mere bag samarbejdet end vi umiddelbart får at vide?
Højst sandsynligt.

Indtil videre virker det nu mest til at være et egotrip.

Inge Lehmann, Elisabeth From, Bjarne Andersen, Ete Forchhammer , Erik Boye og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det var desværre ikke muligt at bringe linket.

Et skuffende indlæg fra Lars Trier Mogensen. Politik betragtet som et taktisk skakspil med kun en svag forankring i de virkeligt betydningsfylde politiske forløb og forskydninger - som et "mediestunt". Endnu et mainstream talking head, som lever i sin egen medie boble med sin egen fortælling, sammen med alle de andre talking heads. Intet forsøg på at analysere de langsigtede konsekvenser at de politiske handlinger og beslutninger. Intet forsøg på at vurdere om disse er tilsigtede eller ej. Jeg mener, at man med rette burde vurdere om Mette Frederiksens ageren, på samme måde som Anders Fogh Rasmussens egenrådige beslutning, med et yderst snævert flertal i folketinget bag sig, om deltagelse i USA's Irak krig og en aktivistisk udenrigspolitik, peger på nye grundlæggende udenrigspolitiske orienteringspunkter og interesser med konsekvenser langt ude i fremtiden. Det forekommer vanskeligt at se det store apparat, som er sat i værk omkring Mette Frederiksens rejse til Israel, som primært forklaret med indenrigspolitiske taktiske overvejelser, som Lars Trier Mogensen antyder. En meget mere interessant analyse, eller rettere fokusering på de væsentlige spørgsmål, finder man andetsteds, bla. af Lykke Friis.

Det er efterhånden klarlagt, at tager man udgangspunkt i fakta, så er Mette Frederiksens omtale af Israel som "verdensmester i vacciner lige nu" det rene vrøvl. Israel har ganske vidst af flere grunde været gode til at komme først i køen med at sikre sig en tysk udviklet vaccine af firmaet BioNTech (som Pfizer har været med til at produktionsmodne), hvis udvikling har været støttet af Den Europæiske Investeringsbank med lån på ca 1 milliard kr. og af den tyske stat med 3 milliarder kr. Vaccinen er produceret på fabrikker i Europa og sendt til Israel, som har været meget effektive med at rulle vaccinen ud (her kan man måske lære noget). Hverken Israel, Østrig eller Danmark har udviklet en godkendt COVID-19 vaccine eller produceret en godkendt COVID-19 vaccine.

Når Mette Frederiksen gennemfører sit "mediestunt", som Lars Trier Mogensen kalder det, så bør man tænke videre end internt i vores egen lille andedam. Det er også som "mediestunt" (specielt med tanke på den næsten absurde begrundelse for rejsen) meget besynderligt ikke at analysere dets signalværdi i EU sammenhæng og i en bredere international politisk sammenhæng. Man mistænker, at der ligger dybere motiver bag end et lokalt "mediestunt". Man kan umiddelbart kun gisne om hvilke, men det er her, at man kunne håbe på dybdegående analyser i medierne.

Niels Jacobs, Anders Graae, Bent Gregersen, Mogens Holme, Inge Lehmann, Jørgen Mathiasen, Carsten Wienholtz, Hanne Utoft, Per Christensen, Petter A. Urkedal, Palle Yndal-Olsen, Ulrik Bjørn Jeppesen, Bjarne Andersen, Christian Bruun, Pietro Cini, Torben Arendal, Ete Forchhammer , Jørgen Tryggestad, Eva Schwanenflügel og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

»Jeg havde gjort det samme som Mette Frederiksen. Jeg var også taget til Israel, hvis det var den mulighed der var. Hvis jeg var premierminister, og en epidemi ramte, så ville jeg have samlet de dygtigste folk, vi havde og givet dem opgaven at skaffe vacciner nok til alle i mit land i en fart, koste hvad det vil,« siger Tony Blair til B.T.

https://www.bt.dk/udland/tony-blair-om-mette-frederiksens-rejse-jeg-havd...

For statsministeren var rejsens vigtigste signal:

'Mette giver EU fingeren!'

Carsten Munk, John Andersen, P.G. Olsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Man mærker småstatssyndromet i denne sag. Hvis kansler Merkel udtalte sig om tyske interesser på den måde Frederiksen udtaler sig om danske, så stod vi på kanten af borgerkrig i Europa. Men nu er Danmark et lille land, og så kan man nøjes med, at spørge: Hvad har de nu gang i?

Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, John Andersen, Rikke Nielsen, Bjarne Jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Mon MF er gået igang med at re-positionere sig for en post-Merkel EU sammen med Kurz, Orban, Salvini, Bolsenaro, Netanyahu, Trump og lignende. Eller var det et forsøg på at sabotere Merkel's arbejde m.h.t. igangsætte en fælles russisk-EU produktion af den udmærkede Sputnik V vaccine, og i så fald var det iværksat af den amerikansk-israelske lobby? Eller er MF virkelig ramt af corona kuller? Ja, man kan kun spekulere videre på hvad i hulen meningen var med denne usædvanlige stunt og provokation.

Anders Graae, Inge Lehmann, John Andersen, Torben Arendal og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Erik Pedersen

Ingen ved noget om Mette Frederiksens rejse endnu, måske kan vi bedømme rejsens resultat om et stykke tid, alligevel kloger mange sig om noget de ikke ved.

Ete Forchhammer

Erik Petersen, er du ikke lidt urimelig over for dem der blot ved noget ubekvemt for statsministeren lige nu?!

Erik Pedersen

Ete Forchhammer, nej jeg er selv lidt i tvivl om det hele. Er det politik, eller til gavn for folkesundheden, ihvertfald har de forskellige politikere fået muligheden for at profilere sig , uden tanke for hvad der tjener befolkningen bedst, men hvad der tjener dem selv.

Palle Yndal-Olsen

Vellykket ! - MF formåede på bare én dag at sætte ét års opsamlet goodwill overstyr.

Carsten Munk, John Andersen og Erik Boye anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg troede det mægtige EU havde styr på det der med vaccinen og at den bare skulle rulles ud. Men det er jo klart, at hvis det ikke kan lade sig gøre inden for en overskuelig fremtid, måske fordi der er for mange pengeinteresser eller andet som vi almindelige borgere ikke har forstand på, så må vi forsøge også at gå andre veje. Især når vi i forvejen har gode erfaringer med pharma, som vi beviseligt er dygtige til både at opfinde, producere og profittere på. Jeg mener, hvis det skal være et game, så gælder det jo bare om at komme ind i kampen.

Jørgen Tryggestad

Erik Boye:

Din fremragende kommentar i dag kl. 00:44 med viktige fakta og rettelser omkring Mette Frederiksens gentagne forkerte påstande om Israel som "verdensmester i vacciner" fortjener at blive læst af mange. Håber at dette indlæg kan bidrage til det.

Tak for dit vigtige bidrag, og fortsat god weekend. M.v.h. JT.

Jørgen Mathiasen

Det var allerede en meget speciel diskussion, den danske statsminister startede, og nu har Trier Mogensen givet den en ekstra skrue.

Den danske statsministers retorik skygger bl.a. for, at Europa forsyner ikke så få lande med vacciner, herunder Israel og Danmark. De produceres i Belgien, Holland, Tyskland og Italien, og nu diskuterer andre europæiske lande og kommissionen Italiens blokering af en forsendelse af Astra-Zeneca vacciner til Australien.

Hvis man skal holde viruset og dets mutationer nede, skal vaccinerne rulles meget bredt ud, og hvis Danmark vil bidrage til det ved at oprette nye vaccineproduktioner, vil alle være tilfredse. Befolkningen kunne desuden ånde lettet op, hvis statsministeren udtrykte sig i nogle vendinger, som gjorde det klart, at danske interesserer i sagen af mange grunde ikke kan indskrænkes til kun at gælde nationalt.

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Der er stadig udbredt smitte i israel og man diskriminerer hvem der får vaccinen på baggrund af etnicitet. Der bliver ikke produceret vacciner i landet. Lederen er korruptionsanklaget og står midt i en valgkamp uden nogen internationale støtter. Jeg har svært ved at se fordelene. Hun burde have mødtes med palæstinenserne samtidig.

Husk Lykketofts tur til Vestbredden hvor det israelske styre skabte sig nok så vedholdende over at han vovede at mødes med kun den ene side til trods for at israelerne mødes med alt og alle for at sælge deres lidelseshistorie. Til sidst gav han op og mødtes med dem alligevel, efter at de havde saboteret hans ellers tidligere godkendte tur.

Anders Graae, Jørgen Mathiasen, Inge Lehmann, Bent Gregersen, Jørgen Tryggestad, John Andersen, Carsten Wienholtz og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksens tur til Israel viser hende som temmelig afstumpet!

Inge Lehmann, Marianne Jespersen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jesper Eskelund

Jeg tror, der er tale om en skjult dagsorden – og det er den væsentligste begrundelse for denne besynderlige Israel-tur:

Genåbningen skal forsinkes. Det er det, det handler om.

MF ønsker, at genåbningen skal gå så langsomt og forsigtigt som muligt. Og ved at tage på denne tur kan genåbnings-forhandlingerne forsinkes med mindst en uge. Genåbningen haster nemlig ikke for MF – tværtimod.
Og det kan Ellemann og andre genåbnings-fortalere ikke gøre noget ved.

Jesper Eskelund, og hendes interesse i at blokere for fuld genåbning skulle være?

Jode Anderson

Thomas "Tip" O'Neill, en af det amerikanske Democratic Partys store personligheder i den forrige århundrede, tilskrives udsagnet "All politics is local". Men denne sandhed is lige så globalt, som den febrilske famlen efter Covid-19 vacciner, vi nu er vidner til, er.

At påstå, at vores statsministers Israelske vært fik mest ud af hendes nylige besøg, er efter min vurdering at undervurdere statsministerens egen politiske kalkule: Mon ikke hun lagde større vægt på den handlekraftige fremtoning, hendes tur kunne fremtrylle herhjemme, end nogle mulige fordel, hendes vært måtte indkassere?

Jesper Eskelund

Hun ønsker, at det skal gå så langsomt og forsigtigt som muligt - det troede jeg da var velkendt.

Eva Schwanenflügel

Jesper Eskelund, det er jo kun fordi oppositionen og de politiske analytikere bliver ved med at gentage det.

Det er med andre ord von hörensagen ;-)

Jesper Eskelund, og hendes interesse i at det skal gå så langsomt og forsigtigt som muligt skulle være?

Kunne man tænke sig Mette Frederiksen aflægge visit i et land, hvor en arabisk befolkning havde etableret et barskt besættelsesregime på jødisk territorium, dér havde indrettet en apartheid-stat og holdt tre-fire millioner af den oprindelige jødiske befolkning indespærret i bantustans og behandlede yderligere halvanden million som andenrangsborgere?
Næppe.
Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at racismen kan være så dybt indlejret, at de fleste er ude af stand til at se den.

Jørgen Tryggestad

Et vellykket mediestunt? Jeg tror ikke at Lars Trier Mogensen rammer plet her. Lad os se hvad de kommende ugers/måneders meningsmålinger fortæller os.

Jeg tror/håber ikke at meningsmålingerne i nærmeste fremtid bliver bedre for Socialdemokratiet (men bedre for SF og Enhedslisten). Ikke mindst p.g.a. af denne Israel-rejse.

Anders Graae, Mads Greve Haaning og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Olaf Therani. Jeg troede egentlig du ville sige ja til dit eget tankeeksperiment. Det er vel hvad der vil ske hvis en 'enhedsstat' bliver oprettet med palæstinensere og jøder inden for denne stats grænser. Du mener måske at arabere er bedre mennesker end jøder?

Du bør vel snarere vende spørgsmålet om, Jens Christian. Hvorfor vælger et dansk statsoverhoved endnu engang at fungere som en møtrik i den Israelske propapaganda fabrik og dermed facilitere og støtte den grundlæggende og herskende ide i Israel, at jøder er bedre mennesker end arabere. Som vel også lidt var Olafs pointe med “tankeeksperimentet”?

Og til LTM: “Venstrefløjens kritik om, at S-regeringen understøtter en såkaldt »vaccineapartheid« har vist sig at være noget overstyret.”
Alene statsministerens skandaløse og provokerende besøg i en stat der diskriminerer og terroriserer en hel befolkningsgruppe og forbryder sig mod international ret, understreger qua den politiske signalværdi på stærkeste vis at denne kritik på ingen måde var overstyret.

Jørgen Tryggestad, Anders Graae og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@ Ron Levy.
Mig bekendt har MF ikke udtalt sig overhovedet til fordel for den israelske stats beh. af palæstinenserne. Som dansker bifalder jeg at hun handler med djævelen selv for at få vacciner, også gerne et overskud så vi kan dele ud til de fattige i verden. Hun kunne fx købe Sputnik V men det er en anden historie.
Mener du at al handel med landet er en accept af behandlingen af palæstinenserne?
Du husker sikkert Bush' 'argument' fra 9/11: Enten er du for os, eller også er du imod. Jeg husker fra de skolingskurser jeg i sin tid deltog i, hvor PFLP fremturede efter samme recept.
Jeg er - idag - ikke længere enig. Hverken med daværende PFLP-repræsentanter eller med Bush. Virkeligheden, også situationen i Mellemøsten er sgu mere nuanceret.
Mere off the record. Hvad synes du der skal eller bør ske med staten Israel? Skal den opløses? En enhedsstat af palæstinensere og jøder?

Jens Christian: jeg mener bare, i en situation hvor Israel, i øvrigt i strid med Geneve konv, diskriminerer palæstinensere i fordeling af vacciner, er det et uhyre provokerende træk mod såvel palæstinensere som verdenssamfundet med denne rejse og dens udtalte formål, uagtet hvad MF har sagt eller ikke sagt. Det er faktisk ikke så nuanceret, men tværtimod en enkel tragisk virkelighed. Og med mit familiemæssige tilhørsforhold skammer jeg mig hver dag over min israelske slægts uhyrligheder, og ja, jeg mener Israel bør sanktioneres maksimalt for dets manglende efterlevelse af internationale resolutioner, dets ekspansive og annektoriske bosættelsespolitik, dets diskrimerende, tyranniserende og voldelig fremfærd overfor den palæstinensiske befolkning, alt sammen kun muligt pga USAs økonomiske og militære støtte og deres venners fulde opbakning til dette og alt sammen noget vi, pga den israelske propaganda fabrik kun ser en flig af i vestlige medier.

Inge Lehmann, Jørgen Tryggestad og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hold da op! Israel = faschistisk pariastat - jeg støver lige den gamle retorik af. , 'Sanktioneres maksimalt,' skriver du. Mener du så at staten Israel skal opløses og jøderne sendes til over Middelhavet, hvor de kom fra? Spanien tilbød for et par år siden fordrevne jøder fra maurertiden at de kunne ansøge om spansk statsborgerskab hvis de kunne påvise slægtsskab med jøder fra exodusen år 1500. Var det en ide? At Polen, Rusland, Tyskland m.fl. forpligtes til at give den opløste israelske stats jøder deres gamle statsborgerskab tilbage? Er det er 'maksimal sanktion' du kan gå ind for? Kan man konstruere en stat, kan man vel også opløse den igen. Men her, kan jeg forstå, stiller USA sig i vejen.
Igen et tankeeksperiment: Hvis nu ikke USA stod bag Israel, hvad tror du så der ville ske?

Det er mageløst og for så vidt interessant tale du leverer, ikke helt klart for mig hvad du prøver at sige, men det synes dog langt fra mine pointer. Jeg forholder mig og udtaler mig om en besættelsesmagts faktuelle ageren og ikke statens Israels eksistensberettigelse, som i denne sammenhæng, i mine øjne, er komplet irrelevant. Men absolut ikke nyt for mig at kritik af det israelske repressive regime (bort)forklares og henledes til spørgsmålet om staten Israels eksistens. Og sådan kan man blive ved i en uendelighed og som man gjort i snart 75 år.

jens christian jacobsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Og for nu at vende tilbage til udgpunktet: jeg tror at Olafs pointe gik på at MF næppe ville have gjort det hvis situationen havde været omvendt. Og der er jeg tilbøjelig til at give ham fuldstændig ret.

jens christian jacobsen

Jeg prøver bare at kvalificere dine paroler til en slags konsekvensberegning, Ron. I øvrigt noget som PFLP var i stand til. Og jeg kan bare konstatere, at din afvisning af at tænke og skrive i konsekvenser ikke lykkedes. På tryg afstand af de problemer du beskriver.