Ligestilling
Læsetid: 5 min.

Ny analyse: Der er få kvinder i lokalpolitik. Særligt på landet og på højrefløjen

Danmark er det nordiske land med færrest kvinder i lokalpolitik, og det står særligt skidt til i kommunerne uden for storbyerne. Sådan lyder det i en ny analyse fra tænketanken Kraka. Højrefløjspartier opstiller generelt færre kvindelige kandidater, hvilket kan være med til at forklare den geografiske forskel
Ved kommunalvalget i 2017 var Christel Gall Dansk Folkepartis spidskandidat i Odense. Der er få kvinder i lokalpolitik særligt på højrefløjen og på landet.

Ved kommunalvalget i 2017 var Christel Gall Dansk Folkepartis spidskandidat i Odense. Der er få kvinder i lokalpolitik særligt på højrefløjen og på landet.

Indland
8. marts 2021

Til november skal danskerne til stemmeurnerne for at vælge deres lokale politiske repræsentanter. Og går det, som det plejer, vil der blive valgt langt flere mænd end kvinder ind i landets kommunalbestyrelser.

En ny analyse fra Tænketanken Kraka konkluderer, at Danmark ligger langt efter de andre nordiske lande, når det kommer til andelen af kvinder i kommunalpolitik. I 2017 var blot 32,9 procent af de folkevalgte byrødder kvinder.

Det er især i kommuner uden for de store byer, at færre kvinder er valgt ind, lyder det i analysen. Kvindelige kommunalpolitikere udgør for eksempel 43,9 procent i københavnske kommuner mod 27,6 procent i nordjyske kommuner. Analysen viser også, at der generelt er flere kvinder valgt ind på Sjælland sammenlignet med Jylland.

Økonom i Kraka Thomas Wilken, som står bag analysen, fremhæver, at selv om det længe har stået klart, at det halter med at få kvinder ind i kommunalpolitik, så er der mange nye opdagelser i analysen.

»At der er så stor forskel på kommuner og landsdele i Danmark er vigtig viden, hvis vi skal have gjort op med den skæve repræsentation,« mener han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henning Bentzen

Fint at Information har fokus på kvinders underrepræsentation i kommunalpolitik. Ud over anledningen 8. Marts er timingen også helt rigtig, da der i år valg til og kommunalbestyrelser. Og opstillingen af kandidater er i fuld gang. Her i Roskilde besluttede Enhedslisten i går, at opstille kvinder på de to øverste pladser.
Henning Bentzen

Rikke Nielsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Der er ikke for få kvinder på højrefløjen, der bare alt for mange mænd :-)

Rikke Nielsen

Personligt lider jeg under den fordom, som muligvis ikke er korrekt, at lokalpolitik er gennemsyret af sexisme og at det ikke er noget, jeg har lyst til at stille hverken min sjæl eller krop til rådighed for.

Kunne jeg blive garanteret, at der blev handlet ved krænkende adfærd, ville jeg meget gerne involvere mig. Desværre tror jeg, at de fleste sager bliver fejet ind under gulvtæppet, og at der er lang vej til et ligeværdigt samarbejde.

Men ret mig endelig, hvis jeg tager fejl.

Rikke Nielsen

Det kan muligvis også være fordi at højtuddannede kvinder med samfundsinteresser i stor stil forlader provinsen og ikke vender tilbage.