Fugleinfluenza
Læsetid: 11 min.

Overalt i Danmark dukker døde fugle op. Eksperter har »aldrig set noget lignende«

Historier om døde svaner på danske strande og om landmænd, som kæmper med syge fjerkræ, fylder lokalmedierne for tiden. Et historisk stort udbrud af fugleinfluenza, der tidligere har kostet menneskeliv, raser, og Danmark bliver kaldt en »en heksekedel« for smitte. Så hvor bekymret skal man være?
Laboratoriet på Københavns Universitet kører på makskapacitet for tiden. Med en skalpel skræller dyrlægen hovedfjer og hud til side og når ind til den lille lyserøde fuglehjerne. Hun poder den med en lang vatpind og skærer et stykke fra og putter det i en beholder.

Laboratoriet på Københavns Universitet kører på makskapacitet for tiden. Med en skalpel skræller dyrlægen hovedfjer og hud til side og når ind til den lille lyserøde fuglehjerne. Hun poder den med en lang vatpind og skærer et stykke fra og putter det i en beholder.

Indland
20. marts 2021

I fiktionens verden er døde fugle typisk et varsel om, at noget virkelig ubehageligt er på færde.

I miniserien Chernobyl vrider duer sig i lidelse, inden de dør af den voldsomme radioaktive stråling. I den tyske science fiction-serie Dark falder døde fugle ned fra himlen. Og den lille pige i filmen Ondskabens Hus bliver pludselig skræmmende, da hun klipper hovedet af en død fugl. 

Men også i virkeligheden har de fjerklædte dyr fungeret som en advarsel om katastrofen. For eksempel blev kanariefugle før i tiden rutinemæssigt taget med ned i kulminerne. Hvis fuglen pludselig faldt død om, var det med at komme op, for det kunne betyde iltmangel, kulilteforgiftning eller andre livstruende forhold for minearbejderne. 

Det er derfor svært at se bort fra det dystopiske i, at der i øjeblikket dør flere fugle i Danmark end i mange år. Måske end nogensinde før.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

De nationalneurotiske partier har endnu ikke fremkommet med en plan alá vildsvinehegnet for at imødekomme fugleinfluenzaen.

Mon de vil stille sig i ring om det ganske danske land med toptrimmede haglgeværer og skyde trækfugle i flæng?

Det ville ikke vække undren.

Inge Lehmann, Carsten Munk, lars søgaard-jensen, erik pedersen, Lillian Larsen, John Damm Sørensen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det er noget skidt, er det. Glæder mig til vejret bliver varmere og trækfuglene er trukket væk. Hønsene trænger til at komme på græs igen.

Eva Schwanenflügel

Lise Lotte, problemet er nok, at med varmere grader bliver det nærmest umuligt at forudsige fugleinfluenza eller andre zoonoser.

Eva Schwanenflügel

Det kan et åndet vildsvinehegn ikke lave om på.

Eva Schwanenflügel

Danmark er et trækfugleland, hvordan skal man inddæmme det?

Lise Lotte Rahbek

Njah Eva, når trækfuglene igen holder nogle måneders pause, der hvor de er fløjet hen, vil influenzaen ikke blive spredt i så stort omfang.
Sådan var det med den tidligere fugleinfluenza-nedlukning for nogle år siden, og sådan går det forhåbentlig igen.
Man kan ligesom med så andre influenzaformer ikke komme dem til livs - men man kan undgå de smitter så voldsomt. Som f.eks når udlandsrejser ophører også for andre dyrearter .. ;-)

Inge Lehmann, lars søgaard-jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Elisabetta Bosetti

Endnu en gang bliver jeg bekræftet i mit og min families valg om at være veganer. Hvornår begynder man for alvor at tage stilling til den absurde kødproduktion og det grådige overforbrug af kød?
Menneskeheden har vist kun at være i stand til at ødelægge alt på jorden, og hvis vi fortsætter på denne måde, vil vi også gøre det med resten af universet... nåh nej, til den tid er vi nok for længst uddøde!

erik pedersen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Men Lise Lotte, man kan jo ikke hindre zoonoser i at blive farlige for mennesker, hvilket vi ser pt.

Udviklingen er, at jo varmere klima, jo flere smitsomme sygdomme.

Og mht til tamfugle kan man ikke undgå at de bliver smittede, selv hvis de er hegnet ind.

Lise Lotte Rahbek

Eva - nej, vi kan ikke forhindre sygdomme. Vi kan ikke engang udrydde sygdomme, men nogle gange kan symptomerne lindres.
Mht fugle... kan jeg ikke se nogen løsning. Andet end at holde op med at have alt for mange individer af samme slags gående på begrænset plads. De vilde fugle kan kun håbe på, at deres eget immunforsvar sætter ind.
Er vi fucked?
Ja, det er vi sandelig. Og det bliver kun værre.

erik pedersen, Per Torbensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Og det er ikke kun fuglebesætninger ude på landet, der kan være i fare for smitte. Smitten kan ramme alle vegne.

- Undulater er blevet smittet. Og selvom undulater ikke er specielt følsomme, blev de smittet midt inde i København, og det viser bare, hvor svært det er at holde ude, siger Lars Erik Larsen, der er professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Man må ikke have fjerkræ gående frit, og selvom man kan have det svært ved at holde dem indenfor, er det en nødvendighed.

- Hvis du har hobbyhøns, så hold dem indenfor. Lad være at få ondt af dem, og luk dem ud i hønsegården, der kun har net over, hvor gæs kan flyve forbi og klatte ned på dem. Det er på den måde, det smitter, siger Birgit Henriksen, som er veterinærchef i VeterinærØst i Fødevarestyrelsen."

https://www.dr.dk/nyheder/indland/fugleinfluenzaen-flyver-ind-over-danma...

Ib Christensen

Fugle influenzaen er vel en udmærket metafor for hvorfor "too big to fail" bør forhindres politisk og ikke fremmes.
Mange små besætninger er bedre end en stor. Sygdom er ikke på positiv listen, men det er bedre at forberede sig på den, end ignorere den. Køre på at ignorer den, for at gemme sig bag at sker det, så har vi en ny situation, er ikke holdbar for andre end dem der vil løbe fra ansvar og blot bære pengene på den korte bane.

Jesper Jørgensen

Måske skulle man indføre mundbind til høns, forbud mod at forsamles mere end 5 gråspurve ad gangen, bøder, udskamning af uforsigtige måger, og lukke for al servering kl. 22?