Klima
Læsetid: 1 min.

Podcast: I 2050 er Danmark stadig et landbrugsland. Men det er et helt andet landbrug

Al klimapolitisk opmærksomhed peger lige nu ét sted hen: landbruget. Men hvordan omstiller vi et erhverv, hvor problemet ikke skyldes sort energi, men husdyrenes biologi? Klimaanalytiker og landmandssøn Jesper Svensgaard fra tænketanken Concito forklarer, hvordan det engang så hæderkronede erhverv ifølge ham bør se ud anno 2050
Al klimapolitisk opmærksomhed peger lige nu ét sted hen: landbruget. Men hvordan omstiller vi et erhverv, hvor problemet ikke skyldes sort energi, men husdyrenes biologi? Klimaanalytiker og landmandssøn Jesper Svensgaard fra tænketanken Concito forklarer, hvordan det engang så hæderkronede erhverv ifølge ham bør se ud anno 2050

Mia Mottelson

Indland
16. marts 2021

Jesper Svensgaards verden har nærmest altid kredset om landbruget. Lige fra familiens gård i barndommens Vestjylland til jobbet som forsker på Københavns Universitet og nu klimaanalytiker i den grønne tænketank Concito. 

Med hans lange erfaring i ryggen zoomer Informations klimapodcast i denne uge ind på ét af de sværeste områder af den grønne omstilling: landbruget. 

Landbruget står for knap en tredjedel af Danmarks samlede klimabelastning, arealanvendelse medregnet, og hele 80 procent af landbrugsjorden bruges på at dyrke foder til husdyr som køer og svin. Så der venter en svær opgave, når regeringen og Folketinget snart for alvor tager hul på forhandlingerne. Og politisk er der stadig enorme uenigheder om, hvordan og hvor meget dansk landbrug skal bidrage til at opfylde det overordnede 70-procentsmål i 2030. 

Men hvad er egentlig de bedste grønne løsninger i landbruget? Hvordan kan vi udvikle erhvervet til at blive grønnere uden også at afvikle det? Hvor langt kan vi nå, hvis politikerne nægter at reducere antallet af husdyr? Og er det overhovedet klogt at skære ned på antallet af grise og køer – eller flytter udledningerne bare til udlandet?

Lyt med og få Jesper Svensgaards svar på de spørgsmål. Selv er han ikke i tvivl om, at Danmark også i 2050 vil være et stolt landbrugsland. Det bliver bare et helt andet landbrug, end vi kender i dag.

Klimapodcasten: Den grønne løsning

Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Tag drænet landbrugsjord ud af driften. Nedsæt hastigheden på motorveje til 100 km/t. Herved kan drivhusgas udledningen nedsættes betydeligt.

- Og det her og nu.

Torkil Forman, Gert Romme og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I mange år har landmænd modtaget betaling for at lægge jord brak (udyrket hen) p.g.a. overproduktion af landbrugsvare i EU. Så at tage drænet landbrugsjord ud af drift her og nu kan sagtens lade sig gøre. Hvis man vil.

Inspiration til en radikal anderledes vision for genskabning af natur og landbrug.

https://www.rewildingbritain.org.uk/about-us/manifesto