Podcast: Hvorfor er det så svært at droppe kødet? Antropolog har viet sit liv til dette spørgsmål

Som antropolog plejede Frida Hastrup fra Københavns Universitet at rejse ud i verden for at studere menneskers liv efter miljøkatastrofer.
Men for nogle år siden kom hun til den erkendelse, at hun var nødt til at bruge sit fag på at forsøge at bekæmpe de globale klimaforandringer.
Derfor er Frida Hastrup vendt hjem og forsker nu i Danmarks store kødproduktion set gennem et antropologisk prisme. Det er er betændt emne, for de fleste eksperter mener, at vi er nødt til drastisk at mindske det globale kødforbrug for ikke at eskalere klimakrisen.
Men er det overhovedet muligt, når det strider mod de logikker og den kultur, der er i os mennesker og ikke mindst i landbruget?
Det er spørgsmålet i denne uges afsnit af Informations klimapodcast Den grønne løsning.

Klimapodcasten: Den grønne løsning
Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.
Lyt og abonnér
Seneste podcasts
Podcast: Skal universiteterne tage del i kampen mod klimakrisen?
20. april 2021I sæsonens sidste afsnit af klimapodcasten fortæller Syddansk Universitets prorektor Sebastian Mernild om, hvorfor han mener, at universiteterne i deres forskning, uddannelse og drift bør være en aktiv spiller i den grønne omstillingPodcast: Skyttegravskrig har i årtier hærget debatten om vækst. Corona kan få folk op af hullerne
12. april 2021Siden Anden Verdenskrig har økonomisk vækst været synonymt med samfundsmæssige fremskridt. Men næsten lige så længe er der blevet advaret om at bruge BNP som økonomisk pejlemærke. For den grænseløse vækst hænger dårligt sammen med tidens store klimakamp, lyder kritikken. Historiker Bo Fritzbøger fra Københavns Universitet udlægger skyttegravskrigen og en stigende erkendelse af vækstens konsekvenserPodcast: Forsker har med egne øjne set indlandsisen trække sig flere hundrede meter tilbage
6. april 2021Statsgeolog Signe Bech Andersen har i flere årtier besøgt Grønland for at overvåge indlandsisen og har med egne øjne set, hvordan klimaforandringerne får den til at smelte bort. Det handler denne uges afsnit af klimapodcasten om
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
Jeg tror, det simpelt hen skyldes kultur og vanetænkning.
Når man spørger, hvad vi skal have at spise, er svaret hakkebøf, frikadeller og lignende. Og svaret er aldrig kartofler med brun sovs eller bønner i tomatsauce.
I vores lille familie er vi ikke fanatikere, og vi spiser kød med velbehag. Men efterhånden er det ikke meget kød mere, - ofte er det kun lørdag aften, der er med kød på bordet.
Til gengæld findes der så mange lækre retter, der tilberedes uden kød, og mange af dem ser samtidig lækre og enormt indbydende ud.
Just nu, hvor de nye grønsager og kartofler er i butikkerne og på markederne, er vi begyndt på sommermenuen. Den består af salat med forskellige rå grønsager samt en lille flutes, og på grillen lægger vi passende grønsager, som vi krydder efter behov. Her er skivet squash, grøn-gul paprika, skivede bøftomater og bagte kartofler ganske velegnede.
Og både salatdressing og krydderier til grillen kan varieres i det uendelige.
Om vinteren bruger vi meget med forskellige slags blendede grønsagssupper samt bælgfrugter.
Derfor er det manglende kød ikke noget stort problem for os. Men vi spiser også kød ind i mellem.