Klima
Læsetid: 1 min.

Podcast: Hvorfor er det så svært at droppe kødet? Antropolog har viet sit liv til dette spørgsmål

Mens eksperter taler om behovet for at mindske verdens kødproduktion, taler landbruget om at lave mere kød mere klimaeffektivt. Men at adskille koen og dens klimagasser er både unaturligt og uhensigtsmæssigt, siger lektor i antropologi Frida Hastrup fra Københavns Universitet i denne uges klimapodcast
Mens eksperter taler om behovet for at mindske verdens kødproduktion, taler landbruget om at lave mere kød mere klimaeffektivt. Men at adskille koen og dens klimagasser er både unaturligt og uhensigtsmæssigt, siger lektor i antropologi Frida Hastrup fra Københavns Universitet i denne uges klimapodcast

Mia Mottelson

Indland
23. marts 2021

Som antropolog plejede Frida Hastrup fra Københavns Universitet at rejse ud i verden for at studere menneskers liv efter miljøkatastrofer.

Men for nogle år siden kom hun til den erkendelse, at hun var nødt til at bruge sit fag på at forsøge at bekæmpe de globale klimaforandringer.

Derfor er Frida Hastrup vendt hjem og forsker nu i Danmarks store kødproduktion set gennem et antropologisk prisme. Det er er betændt emne, for de fleste eksperter mener, at vi er nødt til drastisk at mindske det globale kødforbrug for ikke at eskalere klimakrisen.

Men er det overhovedet muligt, når det strider mod de logikker og den kultur, der er i os mennesker og ikke mindst i landbruget?

Det er spørgsmålet i denne uges afsnit af Informations klimapodcast Den grønne løsning.

Podcast

Klimapodcasten: Den grønne løsning

Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg tror, det simpelt hen skyldes kultur og vanetænkning.

Når man spørger, hvad vi skal have at spise, er svaret hakkebøf, frikadeller og lignende. Og svaret er aldrig kartofler med brun sovs eller bønner i tomatsauce.

I vores lille familie er vi ikke fanatikere, og vi spiser kød med velbehag. Men efterhånden er det ikke meget kød mere, - ofte er det kun lørdag aften, der er med kød på bordet.

Til gengæld findes der så mange lækre retter, der tilberedes uden kød, og mange af dem ser samtidig lækre og enormt indbydende ud.

Just nu, hvor de nye grønsager og kartofler er i butikkerne og på markederne, er vi begyndt på sommermenuen. Den består af salat med forskellige rå grønsager samt en lille flutes, og på grillen lægger vi passende grønsager, som vi krydder efter behov. Her er skivet squash, grøn-gul paprika, skivede bøftomater og bagte kartofler ganske velegnede.

Og både salatdressing og krydderier til grillen kan varieres i det uendelige.

Om vinteren bruger vi meget med forskellige slags blendede grønsagssupper samt bælgfrugter.

Derfor er det manglende kød ikke noget stort problem for os. Men vi spiser også kød ind i mellem.

Jakob Trägårdh, Bent Gregersen, Lillian Larsen, Danny Hedegaard og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar