Svindelmaskinen
Læsetid: 6 min.

Politiet advarer i lækket rapport om risiko for hvidvask via nye netbanker

Udenlandske onlinebanker bliver i stigende grad brugt af kriminelle til hvidvask, fastslår politiet i fortrolig rapport. Netop disse onlinebanker går igen i det kompleks, Information og Finans har kortlagt
Udenlandske onlinebanker bliver i stigende grad brugt af kriminelle til hvidvask, fastslår politiet i fortrolig rapport. Netop disse onlinebanker går igen i det kompleks, Information og Finans har kortlagt

Mia Mottelson

Indland
23. marts 2021

De seneste år er der foretaget mistænkelige transaktioner for hundreder af millioner i udenlandske onlinebanker, de såkaldte neobanker. Det vurderer Hvidvasksekretariat under SØIK, i daglig tale kendt som bagmandspolitiet.

Hvidvasksekretariatets advarsel kommer i en fortrolig såkaldt temarapport, som Information og erhvervsmediet Finans er i besiddelse af. Den blev i 2020 udsendt til alle de banker, revisorer og andre, der er forpligtet til at foretage hvidvaskindberetninger.

Neobanker er en form for digitale banker, som i stigende grad vinder frem over hele verden, og ifølge rapporten har de danske myndigheder svært ved at gribe ind over for bankerne, når de bruges til hvidvask.

»Neobanker har et stort potentiale for misbrug til hvidvask af kriminelt udbytte, og sekretariatet er aktuelt i besiddelse af oplysninger om, at de udenlandske tjenester Revolut, PaySera og Transferwise anvendes af kriminelle aktører til hvidvask,« hedder det i rapporten.

Hvidvasksekretariatet har ifølge rapporten oplysninger om mistænkelige transaktioner for omkring 600 millioner kroner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Giv en mand en pistol og han kan røve en bank.
Giv en mand en bank og han kan røve hele verden.

Danny Hedegaard

Bankernes holdning til ansøgninger om en erhverskonto, er også med til, at små iværksættere søger mod disse neobanker.

Simpelthen fordi de får afslag på en erhverskonto, eller fordi at de ikke kan leve op til bankers krav, for at få en erhverskonto.

Hvis ikke du simpelthen får nej til en erhverskonto, så er det krav om forretningsplan og budget, forventninger til brug af bankens produkter og forretningsomfang.

Skat forlanger ikke at du har en erhverskonto, blot at du har en separat konto.

Bankerne kunne lade mange iværksættere bruge en eksisterende privat konto, men de kræver en erhverskonto til din virksomhed, for at kunne tjene på den.

Bankerne er helt tydelig, ikke tilfreds med en ren nem erhverskonto, mod et simpelt gebyr, men den vil se dig som en traditionel erhverskunde fra start:-(

Banker forstår ikke, eller vil ikke forstå, at nogle ideer til nye forretningsmuligheder opstår, i en symbiose af et par venner hvor den ene har ideerne, men ikke har forstand på IT.
Den anden får ikke ideerne, men er dygtig til IT, og kan lave for eksempel en webplatform til et nyt koncept.

Løsninger der koster nær 0 kr at afprøve, og bliver det en fiasko, lukker og slukker du, men bliver det en succes, udvikler du dig måske til en mere traditionel firma kunde i banken.

Men indtil da, har du intet andet brug for, end en firmakonto til måske 1500 kr +/- om året.

Men det gider en traditionel bank ikke, og derfor jager de små hæderlige iværksættere i armene på udenlandske neobanker, fordi de får nej i traditionelle banker:-(

En mulig undtagelse er den danske Fintech bank:

Lunar
https://lunar.app/dk/?utm_source=google_sem_b2c_brand&gclid=EAIaIQobChMI...

Men siger de nej, så er du nødt til at prøve at få en konto, i en af de i artiklen nævnte udenlandske banker.
Og det behøver der ikke at være noget fordækt ved, når bare du selv har tænkt dig at bruge kontoen på hæderlig vis.

Banker har i dag også politikker, for kunder de vil have, og kunder som de ikke vil have, uanset om de er nok så lovlige.
Og bliver du dømt ude på den konto, så har du kun muligheden for at søge en konto i en udenlandsk neobank.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Kim Andersen, Martin Hansen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar