Trusler
Læsetid: 3 min.

Politisk splittelse i sag om billede af brændende Mette Frederiksen-dukke

En kvinde er sigtet efter at have delt et billede på Facebook af en brændende dukke, der forestiller Mette Frederiksen. »Helt på sin plads,« mener DF. »Bekymrende,« mener LA.
Det er et billede af denne dukke, som en kvinde delte på Facebook.

Det er et billede af denne dukke, som en kvinde delte på Facebook.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
17. marts 2021

En kvinde er blevet anholdt og sigtet efter straffelovens §119 for at dele et billede på Facebook af en brændende dukke, der forestiller statsminister Mette Frederiksen (S). Det oplyser Østjyllands Politi til Ritzau. Paragraffen, som kvinden er sigtet efter, dækker blandt andet over vold eller trusler om vold mod personer i offentlig tjeneste.

Ifølge formand og retsordfører for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, bør sigtelsen give anledning til at revurdere §119.

»Jeg synes klart, der er forskel på, om man opildner til vold ved at afbrænde en dukke af Mette Frederiksen, og på, at man deler et billede på Facebook. At det skal være strafbart at dele et billede på Facebook, det synes jeg er voldsomt,« siger han.

Den holdning deles ikke af retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup. Han ser sigtelsen af kvinden som fornuftig og mener ikke, at §119 er en trussel for ytringsfriheden.

»Jeg synes, det er helt på sin plads, at man slår ned på hverdagsterrorister, der sender trusler til statsministeren. Det er jo ikke bare et billede. Og der kan være svage sjæle, der opfatter teksten som en opfordring,« siger han.

Billedet stammer fra en demonstration mod coronarestriktionerne i januar, og dukken har på billedet et skilt om halsen med teksten: »Hun må og skal aflives«. Billedet er delt af kvinden i en facebookgruppe for modstandere af regeringens coronahåndtering, hvor den sigtede kvinde er administrator. Dømmes den sigtede kvinde efter §119, kan hun blive straffet med bøde eller få op til otte års fængsel.

Retsordfører fra Enhedslisten, Rosa Lund, vil ikke kommentere den konkrete sigtelse. Hun stoler på, at domstolene »tager hensyn til, at vi lever i et demokrati, hvor man må kritisere magthaverne«. Dog mener hun, at §119, som kvinden er sigtet efter, kan være problematisk.

»Jeg synes, det er vigtigt, at man kan kritisere magthaverne og politiet og alle, der falder ind under embedsmænd i funktion,« siger hun.

»Konteksten har kæmpestor betydning. Der er forskel på, om jeg bare tager et billede og deler eller for eksempel skriver: ’Jeg ville ønske, det var dig, Mette’, for så er det truende.«

Karina Lorentzen, der er retsordfører for SF, ønsker ikke at kommentere den nye sigtelse, før hun kender udfaldet af sagen. Dog mener hun ikke, at paragraffen udgør et problem for ytringsfriheden.

»Hvis retten vurderer, at det er en trussel, er det jo ikke, fordi der er noget, der er blevet gjort kriminelt, som ikke var det før. Nu bliver det bare tolket ind i en anden sammenhæng, fordi vi har denne debat,« siger hun.

Samtidig mener hun, at vi i Danmark har vide rammer for at kunne diskutere ting uden at bryde loven.

»Men vi er nødt til at sætte en grænse. Man kan sagtens diskutere, at man er træt af regeringens linje, men hvis man udformer noget, der direkte eller indirekte kan tolkes som en trussel, så er vi jo ovre i noget andet,« siger Karina Lorentzen.

En tilbagevendende diskussion

Det er ikke første gang, at den retslige håndtering af coronaprotesterne giver anledning til politisk diskussion. Fredag blev en kvinde dømt for at have opfordret til vold mod politiet under en demonstration. Hun blev idømt to års fængsel, hvilket er muligt, fordi hun var tiltalt efter en særlig coronabestemmelse, der åbner op for dobbeltstraf.

Det har ført til politisk splittelse mellem dem, der synes, at dommen er på sin plads, og dem, der mener, at man er gået for vidt.

Alex Vanopslagh er både bekymret for fredagens dom og den nye sigtelse. Han frygter, at man i fremtiden vil straffe bestemte politiske holdninger hårdere end andre.

»Jeg kan godt være bekymret for, hvad det er for et samfund, vi står tilbage med efter corona, hvis vi indskrænker folks frihedsrettigheder og giver dem hårdere straffe. Det, synes jeg ikke, er den måde, vi plejer at tænke som retssamfund,« siger han.

Kristian Hegaard, der er retsordfører for De Radikale, var en af dem, der var ude og kritisere fredagens dom. Han ønsker dog ikke at kommentere den nye sigtelse og vil vente med at tage stilling til, om §119 udgør et problem for ytringsfriheden, til sagen er afgjort.

»Jeg ved ikke, hvad der præcis er sket. Så det må anklagemyndigheden fremføre i retten. Jeg har kun set billedet, og retten skal også tage stilling til situationen og sammenhængen,« siger Kristian Hegaard.

Information har forsøgt at få en kommentar fra Venstre, Alternativet, De Konservative, Nye Borgerlige og Socialdemokratiet, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg kan ikke se, hvor man straffer politiske holdninger eller indskrænker ytringsfriheden ved at straffe folk, der opfordrer til vold.
Vi kan sagtens diskutere om man bør straffes dobbelt, bare fordi det står i sammenhæng med Corona, men det er en anden sag.

Efter min mening bør ens personlig frihed ende, når man begynder at true andres.

LA er vist på stemmejagt. Det lader til at Alex Vanopslagh ønsker sig amerikanske tilstande, hvor næsten alt nok så grænseoverskridende kan undskyldes med "free speech".

Vi har jo set, hvad det førte til.

Inge Lehmann, Lene Timmermann, Carsten Hansen, Karen Grue, Mogens Holme, Henriette Bøhne, Benta Victoria Gunnlögsson, Holger Nielsen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kvinden havde delt et billede på facebook af dukken af Mette Frederiksen der blev brændt af, under en gruppe, der stillede et borgerforslag om at afskaffe paragraf 113, altså en del af regeringens hastelovgivning, der medfører både dobbelt og firdobbelt straf for det diffuse emne, coronarelaterede forbrydelser.

Må man det, når billedet/videoen har været bragt i utallige medier før?

Det mente politiet åbenbart ikke.
De beslaglagde også kvindens PC og telefon.

Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen, Per Christiansen, Michael Waterstradt og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Problemet er ytringsfrihed (at det er i orden at kopiere et billede pressen har bragt)

Og at kvinden umuligt kunne vide, at hendes opslag var imod loven (for det er der ingen, der har fortalt)

Pressen har bragt billedet mindst hundrede gange.
Skal de også straffes?

Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen, Gert Friis Christiansen, Per Christiansen, Jeppe Bundgaard, Søren Knudsen, jens peter hansen, Michael Waterstradt, kjeld hougaard, Mathias Petersen, Dorte Sørensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Disclaimer:
Jeg synes Men in Black demoerne er stupide, og handler om vold.

Men når retssikkerheden bliver sat over styr reagerer jeg promte.

Katrine Damm, Søren Nielsen, Per Christiansen, Christian Mondrup, Karen Grue og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Den holdning deles ikke af retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup. Han ser sigtelsen af kvinden som fornuftig og mener ikke, at §119 er en trussel for ytringsfriheden.

»Jeg synes, det er helt på sin plads, at man slår ned på hverdagsterrorister, der sender trusler til statsministeren. Det er jo ikke bare et billede. Og der kan være svage sjæle, der opfatter teksten som en opfordring,« siger han."

"Hverdagsterrorister"..?

Ifølge kvinden ville hun samle stemmer til et borgerforslag.

Retssikkerheden er truet.

Katrine Damm, Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen, Søren Nielsen, Per Christiansen, Jeppe Bundgaard, Søren Knudsen, Michael Waterstradt, Morten Balling, Mathias Petersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Det hænger jo ikke logisk sammen : Hvis man bringer et billede af en kriminel handling, er man så kriminel? Hvis man bringer et billede af en af nazismens eller islamisk stats forbrydelser, er man så nazist eller islamisk-stats-terrorist? Nej, vel. Det er jo absurd, så kunne man jo ikke skrive historiebøger!

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Gert Friis Christiansen, Søren Nielsen, Per Christiansen, Jeppe Bundgaard, Søren Knudsen, Carsten Hansen, Mathias Petersen, Niels Johannesen, Dorte Sørensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det virker også lidt "sjovt" under JP-krisen kunne ytringsfriheden ikke gradbøjes og muslimerne skulle tåle hån og spot - I mine øjne hænger det ikke rigtigt sammen, når en kvinde kan sigtes og risikerer op til 8 års fængsel for at lægge et offentligt billede ud. Bliver det næste at medierne heller ikke må bringe sådanne billeder.

Hvor er Danmark på vej hen??????

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Søren Nielsen, Per Christiansen, Jeppe Bundgaard, Søren Knudsen, Ete Forchhammer , kjeld hougaard og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Der hvor jeg mener at Folketinget fejler, er at der mangler proportionalitet i straffens længde sammenholdt med skaden.

At holde en tale, som den 30-årige mor gjorde, hvor hun sagde “at byen skulle væltes på en ikke voldelig måde” blev takseret med 2 års fængsel af byretten.

At køre vandvidskørsel i tæt trafikeret område (Frederiksberg) påvirket af stoffer, og slå en 5-årig pige ihjel, med iøvrigt samlet 35 anklagepunkter, der vil anklagemyndigheden gå efter 4 års fængsel.

Der er noget helt galt her!

Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen, Christian Mondrup, Carsten Hansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jacob Nielsen,

Så vidt jeg er orienteret holdt drn 30 årige kvinde og mor talen EFTER politiet havde opløst den ellers lovlige demonstration og gik forrest med megafon og efterfølgende blev adskillige betjente såret ved optøjerne. Man kan diskutere om det er rimeligt, at straffen fordobles, men at tilsidesætte politiets myndighed i den givne situation og opfordre til optøjer og vold er faktisk en alvorlig sag, ung mor eller ej.

Inge Lehmann, Lene Timmermann, Carsten Hansen, Karen Grue og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Jeg må erkende, at jeg synes, den er svær. Billedet viser en dukke lignende vores statsminister. Hun er sat i brand og der er et skilt på, hvorpå der står "Hun må og skal aflives!". Hvor henne i dette billede er der ikke en opfordring til vold/drab af vores statsminister? Det er vel heller ikke for sjov, kvinden netop har valgt dette billede.

Jeg synes, det kræver en høj grad af blødhed ikke at se dette billede som en trussel, det må jeg sige.

At så medier og lignende også skulle have været straffet for at bringe billedet, synes jeg ikke kan sammenlignes. Medierne rapporterer på en begivenhed, mens kvinden her at brugt det i en sags tjeneste.

Nille Torsen, Henriette Bøhne, Inge Lehmann, Lene Timmermann, Nike Forsander Lorentsen, Per Kortegaard og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det er naturligvis ikke helt uvæsentligt hvordan man formulerer sig i det offentlige rum, om det så er sprogligt eller visuelt, ligesom det heller ikke bør være uvæsentligt i hvilken kontekst man deler billeder af fx. uhyrligheder - hvilket jo også allerede er anført af andre debattører. Når det gælder sagen om den 30-årige mor, så sagde hun vist "smadre" byen på en ikke-voldelig måde" (altså en decideret selvmodsigelse, med mindre "smadre" har anden betydning i en særlig kulturel kontekst, som vi der er lidt oppe i årene ikke nødvendigvis er bekendt med ) og ikke "vælte" byen.

jens peter hansen

Havde de to sager , talen og billedet udløst den samme reaktion i fx Rusland ville der blive råbt op. Selv om jeg synes at manifestationerne er tåbelige så er statens reaktion forskrækkende.

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Arne Albatros Olsen og Per Christiansen anbefalede denne kommentar

De der men in black m fl er "nye i trafikken" mht at demonstrere og øve politisk pression.
Selvfølgelig skal de have alle frihedsrettigheder, men faktisk synes jeg, det er OK, at politiet stiller grænserne op i god tid, så tingene ikke eskalerer.
Man kan sagtens få sit budskab igennem og samtidig holde sig inden for loven. Man kan også provokere, uden at krænke andre.
Helt klart er straffene for voldsomme.
Men hvis jeg delte et foto af islamistisk vold og udtrykte min store sympati med den vold, så ville jeg nok komme i problemer.
Også selvom fotoet havde været bragt i en avis

Nike Forsander Lorentsen

Synes det billede er rystande forfærdeligt, og at skrive 'hun må og skal aflives, sat i brand, og rettet mod landets statsminister. Den slags som til. eks. sorte og jøder fået udstå i pogromer. Og at dele det på FB, så ointelligent og grænseoverskridende af den kvinde. Disse Men in Black ser ut til at samle på sig mennesker som er i stand til at begå terror for at få sin vilje. Huvaligen!

Jeppe Bundgaard

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it".

- Evelyn Beatrice Hall

Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Flemming Berger, Michael Waterstradt og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Afbrændingen af dukken var dybt forkastelig og tåbelig, ligesom de holdninger MIB står for er det. Derudover forstår mange mennesker ikke hvor skrøbelig en situation hele kloden inkl. Danmark befinder sig i. Pandemien er langt fra overstået.

Samtidig er det lige nøjagtigt i sådan en situation at Danmark bør vise alle de sider af landet og dets kultur vi mener at det har. Demokrati, ytringsfrihed, retten til at demonstrere, åbenhed overfor andres holdninger, fri debat osv.

Generelt er jeg mere end tilfreds med den måde regeringen har håndteret pandemien på, men lige her tyndskider man i nælderne.

Eva Schwanenflügel, Søren Nielsen, Jeppe Bundgaard og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg har anbefalet flere indlæg der kan synes modsatrettede.

Men jeg går ind for straf når vold og trusler/opfordringer til vold hænder.
Men ikke dobbeltstraf.

Almindelig straf og eventuel erstatning til skadeslidte.

Nicolaj Ottsen

Er der seriøst nogen der tror at MiB afbrændingen af MF-dukken var en opfordring til vold og ikke en symbolsk hekse afbrænding. Det er jo ikke en fremmed tanke, Mads Brügger og mange andre, ser Mette's fremfærd, som hekserier og hvem ved ikke hvad man gør ved hekse ? Har man ikke længere lov til at udtrykke sine følelser symbolsk ?

Hvis vi tager alt hvad folk gør og siger i en passioneret stund, bogstavligt, så er vi sku en sølle samling fjolser. Hvor er den sunde fornuft blevet af ? Lad os se hvad retten siger.

det er jo et fundamentalt angreb på vores borgerrettingheder - følg mit link og del billedet
https://www.facebook.com/mads.bank/posts/10157629199440826

Michael Langberg

Det der er mest bemærkelsesværdigt er, hvordan konteksten bliver opfattet; en lovlig anmeldt demonstration og et budskab, der skaber en analogi til aflivningen af minkene og som sigter mod at ville udskifte Statsministeren i en symbolsk brænding, ikke at ville Mette Frederiksen til livs. Ønsket er en anden politik, en anden måde at styre på og en anden leder. Man kan anerkende budskabet om, at andre, der opfatter budskabet lige så bogstaveligt, vil agere på det (som fx påTrumps tale i starten af januar), og se det som en trussel. Men det gælder også om at opfatte, hvad dramaet i budskabet egentlig handler om og afveje derefter. I dette tilfælde har bogstaveligheden - af en eller anden grund - vægtet tungere end ytringsfriheden.

Morten Balling

@Nicolaj Ottsen

Jeg kan kun svare på egne vegne.

Jeg blev hvidglødende af raseri da jeg læste om afbrændingen af dukken. For mig var den ligeså meget et symbol på hvor lidt MIB havde forstået. Du kan læse min holdning til genåbninger i andre tråde her på organet, men opsummeret så betyder genåbning flere tab af menneskeliv. Vi er absolut for mange mennesker her på planeten, men hvis man accepterer at menneskeliv kan gøres op i penge og nytte for andre end dem man ofrer, så bevæger man sig ud på et gedigent etisk skråplan.

Man gør det allerede. F.eks. er der ikke "penge" nok til at behandle alle patienter i Danmark, så man tvinger lægerne til at vælge, primært fordi politikerne ikke vil have ansvaret hængende på dem selv. Dog er det, at man ved, at noget foregår, ikke det samme som accept.

Jeg tvivler på at afbrændingen af dukken var en opfordring til vold, men den var i den grad dårlig stil. Specielt fordi den skete få uger efter Trump's mislykkede kupforsøg. Derfor blev jeg rasende, men ligesom sagen med at "smadre byen, på en ikkevoldelig måde", så er det efter min mening dem som smadrer byen som bør straffes.

Jeg er f.eks. heller ikke tilhænger af nogen som helst form for voldelig revolution, men jeg er absolut tilhænger af at man i et demokrati må diskutere emnet og have holdninger til det. Som ung diskuterede jeg engang med nogle venner, om man burde forbyde nazisme, hvilket jeg mente man burde. Så var der en, som pointerede at man dermed åbnede op for at andre politiske ideologier også ville kunne forbydes, og så faldt ti-øren, i hvert fald for mig. Dér har den ligget lige siden.

Evelyn Beatrice Hall citatet siger det krystalklart.

Flemming Olsen

Sidder tilbage med en lumsk fornemmelse af, at en hel del havde ment noget andet, hvis det havde drejet sig om et billede af Pernille Skipper eller Rosa Lund. Men Mette er bestemt ikke noget venstrefløjsikon længere efter hendes DF-agtige forslag om asyllejre udenfor Danmark og hendes nylige vaccine samarbejde med Israel, som undertrykker palæstinenserne.

Ete Forchhammer

"..hvad folk gør og siger i en passioneret stund.." skriver Nicolaj Ottsen.

Denne "passionerede stund" var dog ikke mere passioneret end at den var anmeldt komme til politiet, m.fl., i god tid forinden... og den var grundigt planlagt. Fx ta’r det tid at fremstille en stor dukke med et bestemt udseende...

Kim Folke Knudsen

@Gået for vidt

I sagen med den unge kvinde som har postet en dukke af Mette Frederiksen.

Mit indtryk af kvinden er, at hun ikke kunne drømme om at gøre noget i virkeligheden som truer Mette Frederiksen. Hun er ikke nogen terrorist men et menneske som i ubetænksomhed har postet et billede, der kunne opfattes anderledes.

Derfor vil en fængselsstraf til hende være alt for vidtgående. Det må række med en bøde eller ingen straf en formaning om at være forsigtig med at anvende billeder på ens Facebook opslag.

Hvis det nu kan lade sig gøre at hacke en Facebook konto og poste billeder hos en anden bruger, så er vi helt ude på glatis med denne sigtelse.

Der må være plads til en vurdering af kvinden tiltalte set i en helhed og ikke bare ud fra en påstand om et billede af en brændende dukke.

Den anden unge kvinde med megafonen. Der synes jeg sagen stiller sig anderledes. Hun må have overværet al balladen omkring demonstrationen. Hun kunne have trukket sig eller i det mindste ophørt med at bruge megafonen. Der er det sværere for mig at se, at hun ikke opildner til ballade.

Men jeg mener som sagt at demonstrationen den 9 Januar 2021 aldrig skulle have være tilladt. Den skulle være forbudt fra starten af og så havde vi ikke haft de her ulykkelige episoder.

For mig at se er det en skærpende omstændighed, at indkalde til en smittespreder demonstration i en periode, hvor vi havde 857 døde på en måned som følge af COVID19 og hvor smitten galoperede afsted. Det er i den grad udtryk for foragt for de døde og for dem som er blevet dødsyge af COVID19.

Men deres meninger Men in Black det er de i deres fulde ret til at have. De kunne jo stifte et parti og stille op til Folketinget eller de kunne have afholdt mindre manifestationer med deres budskaber. Så er det OK med mig.

VH
KFK

kjeld hougaard

Set fra side linjen: den kogte frø – om du kommer en frø i kogende vand hopper den op, i koldt vand bliver den siddende selv om vandet varmes op = du får frøen kogt!
Danmark er godt i gang med at effektuere en statsdannelse baseret på vores etniske identitet: Jante loven. Danmark udvikles langsomt men sikkert mod en fascistoid xenofob totalitær stat. Jeg har levet nogle år i et militærdiktatur – min individuelle frihed sikret: folk måtte bo som og hvor du ville, gå klædt som de ville, ryge som de ville, anvende bilbælte om de ville mm, mm – ja den personlige frihed var meget større end i Danmark. I diktaturet måtte man dog ikke kritisere magten.
Danmark udvikles til at ha det værste af to systemer: ingen personlig frihed – ingen kritik af magten = Jente loven i dagens tapning. Vi ER sådan.

Nicolaj Ottsen

@Ete Forchhammer, som jeg har forstået sagen var det ikke dem, der lavede dukken, der satte ild til den. Men uanset, drop "passioneret stund", og jeg mener fortsat at en kultur, der ikke er i stand til at skelne, imellem et voldsomt, chokerende følelsesbåret billedsprog og konkrete trusler, er på afveje. Det er populistisk opportunisme af den værste skuffe, at ignorere konteksten og misforstå med vilje.

Jeppe Bundgaard

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it".

- Evelyn Beatrice Hall"

Vores samfund har jo ikke 100% ytringsfrihed, hvis nogle skulle tro det .Først og fremmest har vi ytringsfrihed under ansvar. Trusler om vold og opfordring til mord er selvfølgelig noget, du kan blive stillet til ansvar for.