Kommentar
Læsetid: 2 min.

Qatar har ikke noget at frygte: Otte sekunders T-shirt-protest er DBU’s definition på »maksimalt pres«

DBU’s argument for ikke at boykotte VM i Qatar er, at det angiveligt er bedre at blive og lægge »maksimalt pres« på regimet. Søndagens landsholdsaktion var udtryk for det stik modsatte. En lavmælt hvisken om retfærdighed, der mest af alt lignede en parodi på politisk protest
Trods de åbenlyse krænkelser af basale menneskerettigheder har DBU afvist et boykot med den begrundelse, at man bedre kan skubbe Qatar i den rigtige retning ved at blive i turneringen og lægge »maksimalt pres« på regimet i den lille ørkenstat.

Trods de åbenlyse krænkelser af basale menneskerettigheder har DBU afvist et boykot med den begrundelse, at man bedre kan skubbe Qatar i den rigtige retning ved at blive i turneringen og lægge »maksimalt pres« på regimet i den lille ørkenstat.

Bo Amstrup

Indland
31. marts 2021

I lige præcis otte sekunder op til søndagens fodboldlandskamp mod Moldova kunne seerne se de danske spillere bære en T-shirt med et særligt budskab. Anstrengte seerne sig lidt, kunne de måske ane, at der stod »Football Supports Change«, og hvis de efterfølgende gik ind på DBU’s hjemmeside og læste forbundets erklæring, ville de også finde ud af, at der var tale om en protest mod menneskerettighedssituationen i Qatar.

Som regel er meningen med sådan et råb om retfærdighed ellers, at det bliver hørt af flest muligt. Der er også nok at råbe om. Det anslås, at 6.500 migrantarbejdere har mistet livet, siden Qatar i 2010 blev tildelt værtskabet for VM i fodbold i 2022. Trods de åbenlyse krænkelser af basale menneskerettigheder har DBU afvist et boykot med den begrundelse, at man bedre kan skubbe Qatar i den rigtige retning ved at blive i turneringen og lægge »maksimalt pres« på regimet i den lille ørkenstat.

Foreløbig består det maksimale pres altså i en aktion, som foreningen Danske Fodboldfans efterfølgende betegnede som en »absolut minimumsindsats«. Mens det tyske og norske landshold lavede tydelige markeringer, hvor ordene »human rights« indgik med klar adresse til situationen i Qatar, var det danske budskab decideret svært at tyde. »Football supports change«. Hvad? Football? Hvilken forandring?

Fodboldfest bygget af migrantarbejderne

Det er svært ikke at mistænke DBU for gerne at ville markere sig på linje med øvrige pæne lande, der protesterede, men helst ikke lade en god landskamp blive ødelagt af for meget politik. Den form for aktivisme kender vi også fra multinationale selskaber, som altid er klar til at støtte en god sag uden selv at sætte noget på spil eller træde nogen over tæerne.

Lidt ligesom når Nike er imod racisme eller sexisme, så længe det ikke betyder, at syerskerne i Bangladesh skal have en ordentlig løn.

DBU har ingen syersker i Asien, men de planlægger at deltage i en fodboldfest bygget af migrantarbejderne, der har slidt under endnu værre forhold. Angiveligt fordi det er bedre at blive og råbe op end bare at blive væk. I så fald burde de som minimum hæve stemmen fremover. De kan passende starte onsdag aften, når Danmark møder Østrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Hansen

Jeg sad og ventede på et tydeligt statement og blev faktisk overbevist om at spillerne havde ombestemt sig.
Jeg havde ikke hørt eller læst om hvordan det skulle foregå og åbnede for TVét under afspilning af nationalmelodi.
Det gik op for mig at der var en kort seance med en kort skrift på trøjerne lige før startfløjt.
Spændingsmæssigt var denne "Markering" på samme niveau som kampen. Absolut ingen!.

Bjørn Pedersen

Hvad skulle dog have haft at "frygte", om så DBU igennem hele kampen havde båret T-shirts med superklar støtte til arbejderne?

Det er teater uanset om det kommer fra Tyskland eller Norge. Det at man vælger at spille med i VM, er at være medspiller, medvirkende til udnyttelsen. Ingen af spillerne kan bruge økonomisk nødvendighed som undskyldning. De kan sagtens finde arbejde som spillere udenom landsholdet.

Carsten Hansen

Tjah.

Men hvem skal træffe beslutningerne om hvilke lande der skal boykottes ?

Er det staten ?
Er det det enkelte forbund ?
Er det det enkelte individ ?
Er det FN ?
Er det ?

Og hvem skal bestemme hvilke lande der må tildeles arrangementer i fremtiden ?

Der er ingen nemme løsninger og en tydelig markering om stærk utilfredshed er måske det eneste reelt mulige ?
Men få sekunders ligegyldighed er ikke mere værd end ingenting.

jens peter hansen

Amnesty fraråder boykot af VM trods ny kritisk Qatar-rapport
Selv om Amnesty igen kan berette om slavelignende arbejdsforhold i Qatar, fraråder man stadig DBU at boykotte VM i 2022.
Politiken 22. oktober 2020.
Med sådan et slattent udsagn fra Amnesty er landsholdets usynlige protest jo helt i tråd hermed.
Måske skulle Amnesty holde sig til at kæmpe for bedre seksualundervisning i skolen, som de nu har gjort længe og på den måde ændre landsholdets kvindenedgørende sejrskrål i omklædningsrummet.
Landsholdet kunne måske gøre deres protest helt klar ved at tabe alle deres kampe og på den måde slippe for varmen i Qatar.

Bjarne Jørgensen

Et fint eksempel på, hvordan en meget lille indsats kan skabe en meget stor pressedækning. Og så er målet jo nået for spillerne. En mere vidtgående løsning på problemet bør komme fra mere centralt og politisk hold.

Carsten Hansen

Tjah.

I det store udland gav Norges protest før kampen mod Tyrkiet større respons.
Pippet mod Qatar forleden kunne vel dårligt høres udenfor andedammen,

Bjørn Pedersen

Carsten Hansen, spillerne kunne jo starte med at boykotte VM.

Steen Sommer, erik pedersen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Bjørn Pedersen

Altså en beslutning taget på individuelt plan ?
Tjah. Det er en af de muligheder jeg remser op i mit første indlæg.
Om spillerne overvejer dette ved jeg ikke; Måske , når det kommer så vidt når kvalifikationen er overstået, vil spillere måske overveje det ?
Tror det ikke.

Det nemmeste er at sidde bag en skærm og træffe beslutninger der vedrører andre og som man ikke kender hverken deres argumenter for/imod eller konsekvenserne af et sådant valg.

Grunden til at "portesterne" er så slatne, er naturligvis, at DBU og spillerne har spurgt Jeppe Kofod hvad de skal gøre. Mere mystisk er det ikke.

Bjørn Pedersen

Jeg bilder mig ikke ind at jeg "træffer beslutninger" bag skærmen der kan vedrøre andre, Carsten Hansen. Jeg giver bare ikke megen for (selv)højtidelighed og skuespil. Er spillerne bange for nogensinde at måtte spille fodbold igen i nogen form, hvis de kritiserer "for meget"? Så har de to valg: Underordne sig, eller lade være. Vær bare vred hvis du er spiller, ønsk bare død og ødelæggelse over FIFA eller hvem der skal have skylden for valget af Qatar, men akkurat ligesom jeg er røvhamrende træt af at høre om krænkelser af "menneskerettigheder", som ingen der har magt idag alligevel tror på og som ignoreres flittigt af alle fra statsministeren, til amerikanske præsidenter, til den danske forbruger der køber billige udenlandske slavevarer, fordi de selv kun akkurat undgår at blive sat på gaden.

Hvis beboerne i Qatar er en flok racistsvin, der stadig lever og tænker som i 1970'erne, hvor de frit kunne voldtage og mishandle de slaver de ejede, er det eneste der kan lære dem at respektere deres arbejdere, tjenestefolk, etc. at bevæbne arbejderne, støtte dem i at dræbe og plyndre deres slaveejeres ejendom og beskytte dem i deres rejse hjemad.

Dem der nyder den totale magt over andre mennesker, bliver først til røvhuller den dag de føler at de kan gøre hvad de vil uden... "sanktioner". Uden frygt. Vold er den nødvendige og mest retfærdige sanktion når nogen systematisk og uden skam overskrider andre menneskers værdighed som det har været tilfældet i misbrug af arbejdere og tjenestefolk i flere af rigerne på den arabiske halvø.

Når indiske eller somaliske arbejdere publicerer navnet på nogle de værste lovlige forbrydere, og danske fodboldspillere smutter ned og tæver dem ihjel... så holder jeg op med at regne det for andet endnu et billigt tomt pr stunt. Indtil da gør de samme forskel som enhver anden med "en holdning bag skærmen".

Carsten Hansen

Bjørn Pedersen

Jeg er ikke uenig med dig i forhold til de afskyelige mennesker der regerer i Qatar.

Jeg forholder mig blot til at verden har et problem hvis enkelte lande skal udelukkes fra alt. Diverse lande vil så gerne udelukke forskellige lande og det hele ender med at ingen arrangementer giver mening.
At overlade det til individer at træffe sådanne beslutninger er voldsomt.
Verdenssamfundet har svigtet; Og dette ikke så underligt da demokratier , teokratier og diktaturer skal kunne fungere på sportsligt niveau, eller helt droppe at have noget med hinanden at gøre.

Bjørn Pedersen

Jeg argumenter såmend heller ikke for at det udelukkende er, eller skal ses som, noget der skal overlades til enhver slags. Jo mere magt man har, jo mere ansvar har man. Hvad angår statslige boykot, har de kun effekt hvis det eller de boykottende lande har eller opnår mere magt end den boykottede.

Sport burde måske ses som apolitisk, men det gælder kun selve sportshandlingen. Spillere, der er millionærer og spiller for internationale klubber har jeg lidt svært ved at putte i samme... prekære... kasse som nogle af de gæstearbejdere, der misbruges og dør i Qatar.

Carsten Hansen

Bjørn Pedersen

Ingen er i tvivl om at arbejderne/slaverne i Qatar ikke har noget som helst tilfælles med fodboldmillionærer.
Men i min optik er det ikke fodboldmilionæren der skal tage en så drastisk beslutning.
Og hvad er det hele værd hvis f.eks 5 danske spillere og 4 tyske samt 6 franske beslutter sig at melde fra ?
Måske kan det sætte noget i gang måske er det glemt til næste år.

Stod det til mig, så meldte hele EU fra med en fælleserklæring om at det er disrespekt for de mange døde at juble over ret beset ligegyldige sejre.
Det kommer bare ikke til at ske. Man risikerer at sport, som er samlingspunkt, risikerer at blive splittende faktor.

Jacob Nielsen

Budskab som disse her, sker kun fordi de er gratis, og så længe de er gratis. Lidt ligesom da landsholdet knælede i en BLM demo, og da Poul Nyrup Rasmussen i år 2000, mødte Dalai Lama i lufthavnen, til en sløj kop kaffe, fordi der “desværre” ikke var tid til mere.

Går det godt for landsholdet ..eller hvad? Østrig - Danmark 0-4!

Hvis nogle anstrengte sig lidt under transmissionen, kunne de måske ane min t-shirt, hvor der stod »Nothing Will Fundamentally Change - derfor sender vi generalmajor kronprins Frederik til IOC«.

Det er alt for sent at boycotte det pinlige VM. Men den danske "protest" er også pinlig. Se hvad Østrig gjorde. Eller hvad Norge og andre lande gjorde og gør. Jeg er flov.

Qatar må meget gerne få en flov smag i munden under VM. Landshold skal bære tydelige nedgørende protester mod værtsnationens ejere. Jeg synes at noget med menneskerettigheder ikke er hårdt nok. Qatar kender dem da godt og er ligeglade.

Wolfgang Mostert

"Football Supports Change«?? Det er korrekt. Men hvem ønsker at støtte den forandring, som fodbold støtter. De sidte godt ti år ser vi en systematisk forandring fra medlemsbaseret klubforbold til rene kommercielle pengemaskiner ejet af russiske orligarker, korrupte fyrster fra Katar. Sidstnævnte bruger investeringer både som investeringsopbjekt og som lande-marketing. Jeg forstår ikke (i) at nogen kunne finde på et så hyklerisk-kynisk slogan, (ii) at DBU vedtog det og (iii) at millionørerne på det danske landshold, der tods alt er særdeles intelligente mennesker ikke krævede en mere værdig politisk markering for at medvirke. Spil med sort sørgebånd på ærmerne i Katar! Det er en statement. Men hold op med at gøre grin med en på alle måder tragisk sitaution.