Antallet af anmeldelser om økonomisk kriminalitet er steget kraftigt over en periode på ti år. Det viser en analyse, som foreningen FSR – Danske Revisorer har udarbejdet.
»Uanset om vi ser på bedrageri, skatte- og momssvig, hvidvask af sorte penge eller andre former for økonomisk kriminalitet, så er der tale om en nærmest eksplosiv stigning,« siger Charlotte Jepsen, der er administrerende direktør i FSR.
FSR’s analyse bygger på tal fra Danmarks Statistik og viser, at der er sket en stigning fra 13.000 anmeldelser om økonomisk kriminalitet i 2009 til næsten 70.000 anmeldelser i 2019. Altså mere end en femdobling.
Antal sigtelser og domme er også steget, i takt med at antallet af anmeldelser er steget.
»Stigningen i anmeldelser kan skyldes flere ting. Noget kan skyldes, at der er mere økonomisk kriminalitet i samfundet. Andet kan skyldes, at der er mere fokus på økonomisk kriminalitet end tidligere. Det er formentligt en kombination. Men når vi samtidig kan se, at sigtelser og domme følger udviklingen i anmeldelser, så viser det jo, at anmeldelserne generelt ikke er grundløse,« siger Charlotte Jepsen.
Markant flere anmeldelser for økonomisk kriminalitet
- Antallet af anmeldelser om groft skatte- og momssvig, underslæb, mandat- og skyldnersvig, hvidvask mv. er steget voldsomt over en periode på ti år.
I analysen fra FSR fremgår det ligeledes, at årsagen til den markante stigning ikke kan fastslås entydigt, men organisationen vurderer, at en del af forklaringen »uden tvivl« er, »at der reelt er mere økonomisk kriminalitet i samfundet«.
En konsekvens af mindre kontrol?
Professor i revision ved CBS og ekspert i økonomisk kriminalitet Kim Klarskov Jeppesen peger på, at en del af forklaringen på stigningen i anmeldelser af økonomisk kriminalitet kan være, at skattekontrollen er blevet svækket i samme periode:
»Kontrol vedrørende skattesvig er Skattestyrelsens opgave, og det er jo nærliggende at se de mange sager som en konsekvens af nedskæringerne på skattekontrollen igennem den undersøgte periode,« siger Kim Klarskov Jeppesen.
Ligesom FSR understreger han, at analysen ikke viser, i hvor høj grad stigningen af anmeldelser af økonomisk kriminalitet er direkte udtryk for mere kriminalitet i samfundet.
I forhold til de tungere former for økonomisk kriminalitet, blandt andet skatte- og momssvig, hvidvask og mandatsvig, er antallet af anmeldelser i de ti år steget fra små 3.000 anmeldelser i 2009 til cirka 18.000 anmeldelser i 2019.
»Der har været afdækket mange enkeltsager, men at det samlede omfang er så stort, det er virkelig overraskende,« siger Charlotte Jepsen fra FSR.
Hun efterlyser nu en samlet vurdering af de samfundsmæssige omkostninger ved den økonomiske kriminalitet. Sådan en vurdering kan ikke opgøres på baggrund af oplysningerne fra Danmarks Statistik.
Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, har gennemgået FSR’s analyse og mener, at den udstiller Danmark som et »eldorado« for svindlere:
»Vores kontrol er for ringe,« siger han. »Det er efter min opfattelse klart, at vi skal have den styrket hele vejen rundt. Det vil i sidste instans være en overskudsforretning med merprovenu i statskassen.«
Han peger på, at sager om økonomisk kriminalitet ofte bliver behandlet af politifolk og jurister, »der ikke har haft nævneværdig undervisning i økonomi og regnskab«, og at en del af arbejdet med fordel kunne udliciteres til revisorer.
Et dræn af fælleskassen
Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, har også læst FSR’s analyse. Han vil nu bede regeringen om en redegørelse for de samfundsøkonomiske omkostninger ved den økonomiske kriminalitet.
»Vi kan ikke leve med det her dræn af fælleskassen. Det er en åreladning af samfundet på milliarder af kroner hvert år. Vi skal have skattekontrollen op på et meget højere niveau,« siger Rune Lund.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger, at »kriminaliteten i vores samfund bliver mere global, digital og kompleks«.
»Jeg mener derfor, at der er behov for at gentænke indsatsen mod den komplekse økonomiske og organiserede kriminalitet,« siger han.
Justitsministeren peger på den seneste flerårsaftale for politiet og anklagemyndigheden, hvor der er fokus på indsatsen mod den økonomiske kriminalitet og specifikt på hvidvask, som er et af de områder, hvor der ifølge analysen fra FSR sker en stor stigning i antallet af anmeldelser:
»Vi har blandt andet besluttet at oprette et fast operativt samarbejde mellem politiet, andre relevante myndigheder og udvalgte private aktører om at bekæmpe og forebygge hvidvask og terrorfinansiering. Og derudover får Hvidvasksekretariatet med aftalen endnu bedre og mere effektive it-værktøjer og flere analytikere, så vi sikrer en bedre udnyttelse af de mange underretninger.«
Bødskov: En enorm udfordring
Skatteminister Morten Bødskov (S) er enig i konklusionerne i FSR’s analyse og forklarer, at regeringens igangværende arbejde med at udbygge skattekontrollen netop er rettet mod de problemer, som analysen peger på:
»Skattekontrolreformen har en meget direkte linje til det, som FSR konstaterer i deres rapport, nemlig at der er en enorm udfordring med økonomisk kriminalitet og skatteøkonomisk kriminalitet.«
Skatteministeren konstaterer, at skattekontrollen de senere år ikke har kunnet følge med udviklingen i kriminaliteten.
»Det kan være svært præcist at svare på, hvad de samfundsmæssige omkostninger af denne kriminalitet er, da der desværre nok er en del, der slipper afsted med at begå deres kriminalitet. Men med dem, vi får fat i, kan vi se, at der er ganske gode gevinster ved at forbedre skattekontrollen,« siger Morten Bødskov.
Information og erhvervsmediet Finans har gennem et år kortlagt et kompleks med 14 centrale virksomheder, der er gået konkurs med en moms- og skattegæld til statskassen på mere end 300 millioner kroner. Komplekset har tilsyneladende videreført en systematisk hvidvask, som myndighederne ellers har forsøgt at slå ned på med den såkaldte Greed-sag. Hvidvasken er sket ved salg af fiktive fakturaer, der bruges til unddragelse af moms, skat og afgifter.
Og så sent som i forrige uge slog politiet til og anholdt seks mænd i et kompleks, hvor der er sket hvidvask for 200 millioner kroner.
Men omfanget af den økonomiske kriminalitet er meget større, siger FSR’s direktør, Charlotte Jepsen:
»Der er næppe tvivl om, at det omfang, vi ser her, koster samfundet et meget stort milliardbeløb hvert år i blandt andet tabte skatte- og momsindtægter. Det er penge, der i stedet kunne være brugt til velfærd eller skattelettelser. Oveni kommer så de personlige omkostninger for helt almindelige danskere, der er blevet snydt. Jeg tør slet ikke sætte tal på, hvor store de samlede omkostninger er.«
Det kalder på politisk handling
Charlotte Jepsen mener, at udviklingen »kalder på politisk handling«:
»Når det for eksempel handler om skatte- og momssvig, er der nok ingen tvivl om, at mange års nedskæringer i skattekontrollen har haft en alvorlig konsekvens. Set i sammenhæng med lempelserne i revisionspligten har det betydet, at de kriminelle ikke har oplevet en reel risiko for at blive opdaget – og det frister svage sjæle.«
Skatteminister Morten Bødskov er enig. Derfor skal der fart på styrkelsen af skattekontrollen, siger han:
»Skattekontrollen skal jo ikke bare lappe på indsatserne efter omtale i aviserne eller kritik fra Rigsrevisionen. Vi skal bringe skattekontrollen strukturelt i en helt anden retning, hvor vi kan begynde i højere grad at forberede os på, hvad der kan være på vej – ved efterretningsbaserede analyser, ved tættere samarbejde mellem myndigheder uden for landets grænser, ved tættere samarbejde med egne myndigheder i Danmark.«
Svindelmaskinen
Med den såkaldte Operation Greed slog politiet til mod et større kompleks af formodede kriminelle. Hovedmændene er nu tiltalt i Danmarkshistoriens mest omfattende sag om økonomisk svindel. Men svindlen er tilsyneladende fortsat i nye konstellationer.
Et hold af undersøgende journalister fra Information og erhvervsmediet Finans har fulgt sporene efter Greed-sagen og kortlagt nye pengestrømme for flere hundrede millioner kr. Læs serien her for at følge afdækningen af, hvordan den danske stat bliver snydt, når svindelmaskinen kører derudad.
Seneste artikler
Professionel svindelmaskine fører til lange fængselsdomme til bagmændene
20. august 2022Torsdag faldt der efter mere end tre års retssag dom i Greed-sagen med tilsammen mere end 60 års fængsel og 615 millioner kroner i bøde. Den tunge sag har forbindelse til flere andre, omfattende sager om hvidvask og svindelDet er godt, at svindelmaskinen er opdaget. Nu gælder det retsforfølgelsen af de kriminelle
23. april 2021Regeringen lover at styrke indsatsen mod organiseret økonomisk kriminalitet. Men det skal hænge sammen, så de kriminelle bliver retsforfulgt, når de bliver opdagetMyndigheder greb ikke ind: Direktører med rockerrelationer efterlod gæld til staten for 36 mio. kr.
19. april 2021Millioner af kroner fossede igennem kontoerne, og der blev opbygget en gæld til det offentlige på 36 millioner kroner i ubetalt skat, moms og afgifter. »Undergravende« for befolkningens tillid til myndighederne, at rockerrelaterede direktører ikke blev stoppet, vurderer ekspert
@Peter Olsen
Præcis: Systemisk Korruption. Ingen bryder loven; det er der ingen grund til. Det er meget smartere at komprommittere lovgivningen selv.
Kun politikerne kan stoppe det - men det gør de naturligvis ikke. De er jo selv del af komplottet.
/O
Bare i vores lille Andelsboligforening bliver der svindlet både med lejligheder og fiktive regninger. Anmeldelse til kommunen fører kun til afvisning af embedsmænd, der åbenbart er en del af komplottet. De tror mere på forbryderen end på anmelderen.
Politianmeldelse tager tid og er forsøgt. Imedens vi venter på politiet, er sagerne vel forældet?
@Peter Olsen
Det lader til, at sølvpapirshatten strammer lidt i dit indlæg, men det er i og for sig helt OK - det er fint at have divergerende meninger.
Til gengæld forekommer din bemærkning "Essensen i at appellere til de grådige, gennem frivilighedsprincippet: Det var det som Kristian Jensen (V) indførte i Skat; virksomhederne kunne selv afgøre, hvor meget de syntes de ville betale i skat. Det var frivilighedsprincippet som var grunden til at Skat gik ned." til at være fuldstændigt uunderbygget og grebet ud af den røde luft.
Uanset om Kristian Jensen helt retfærdigt kan tillægges alle mulige kalamiteter i forhold til skattemyndighedernes nedbrydning, har der endnu ikke været noget frivillighedsprincip gældende i nyere skattelovgivning.
Endvidere er det efterfølgende citatsjusk med at tillægge Kristian Jensen et citat fra en senere skatteminister relativt symptomatisk for din kommentar.
Korrekt, som Peter Olsen skriver. Pudsigt at læse Venstres kommentar, da 2 af hovedsynderne er Venstres Anders Fogh og Kristian Jensen. Den ene bliver generalsekretær i NATO og den anden er netop blevet forfremmet. At investere i ordentlig kontrol er bedre end at investere i aktier.
@Peter Olsen Det er et lidt bizart udgangspunkt at give politikkerne og ikke de kriminelle skylden. Du mener jo nok heller ikke at voldtægtsofre selv er skyld i, at de bliver udsat for en forbrydelse?
"Udviklingen kalder på politisk handling"
Akkurat som med indsatsen mod social dumping - det fungerer perfekt nu.
@John Kierans.
Fra DR2 22 februar 2016:
Da daværende skatteminister Kristian Jensen (V) i 2007 fremlagde den nye indsatsstrategi for Skat, var det med overskriften: ”Mindre kontrol, mere vejledning”.
I øvrigt er udsagnene i Peter Olsens kommentar lette at bekræfte. Fra samme kilde DR2
"Lønmodtagere har faktisk ikke en chance for at fifle ret meget med noget som helst. Kommer de til at skylde noget, så snupper vi det selv. Men med virksomhederne er det helt anderledes, siger Lene Höilund, fællestillidsrepræsentant i Skat".
Og der er mere af samme skuffe.
Har du solide kilder til din kommentar eller er erklæringen "sølvpapirshat" et tilstrækkelig argument?
@Peter Knap
Jeg har aldrig været synderligt imponeret over Kristian Jensen, men min kommentar vedrører konkret to punkter, der konstaterbart er forkerte:
Mht. citatsjusk (eller -fusk) fordrer det vist blot, at man læser den artikel, der henvises til som kilde, til ende. Citatet, der tillægges Kristian Jensen, er udtalt af en senere skatteminister, Karsten Lauritsen.
Hvad angår den postulerede frivillighed mht. virksomheders valg af skattebetalinger burde statsskattelovens (også i Kristian Jensens regeringstid) uforandrede § 4 vel i sig selv være en tilstrækkelig håndfast retskilde til, at der gælder faste regler for virksomheders skattebetalinger, men lad mig da endelig vide, om du også har behov for mere detaljerede henvisninger til selskabskatteloven, personskatteloven eller ligningsloven også.
@John Kierans. Hvis man læser artiklen og kommentarerne, læser man, at intet om citater, men om offentliggørelse under overskriften: Mindre kontrol, mere vejledning.
Mener du ikke, at Indsatsstrategien for Skat i 2007 blev lanceret med den overskrift?
@Peter Knap
Beklager, at du ikke kan læse inden ad, men Peter Olsen skriver:
"Daværende skatteminister Kristian Jensen (V) i 2007 fremlagde den nye indsatsstrategi for Skat med overskriften: Mindre kontrol, mere vejledning”. "Det er forældet og gammeldags at tro, at man alene løser Skats opgaver med at få den rigtige skat ind, ved at ansætte flere kontrollanter. Jeg tror, man kommer meget længere ved at uddanne borgere og virksomheder i at betale deres skat, siger han"."
Jeg tror, at det er futilt at fortsætte denne dialog.