Vaccine
Læsetid: 9 min.

Sundhedsministeriet afviste at støtte lovende dansk coronavaccine trods anbefaling

Trods en anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen afviste Sundhedsministeriet i sommer at støtte en dansk vaccine udviklet af forskere fra Københavns Universitet. Vaccinen, som i dag ejes af Bavarian Nordic, har manglet investorer, og det har forsinket udviklingen. Eksperter kritiserer afvisningen. Ministeriet er kommet med skiftende forklaringer i sagen
Lægemiddelstyrelsen anbefalede, at staten finansierede den videre udvikling af den lovende danske vaccine med 75 millioner kroner, men det afviste Sundhedsministeriet i sommer.

Lægemiddelstyrelsen anbefalede, at staten finansierede den videre udvikling af den lovende danske vaccine med 75 millioner kroner, men det afviste Sundhedsministeriet i sommer.

Bo Amstrup

Indland
17. marts 2021

Sundhedsministeriet valgte sidste sommer at trodse en anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen og afviste at støtte en lovende dansk vaccinekandidat.

Vaccinen er udviklet af forskere fra Københavns Universitet i firmaet AdaptVac, der siden har solgt licensen til medicinalselskabet Bavarian Nordic, som i denne uge for første gang testede vaccinen på mennesker.

I juli sidste år præsenterede forskerne deres resultater på et møde med Lægemiddelstyrelsen. Formålet var at undersøge mulighederne for en aftale om at reservere millioner af vaccinedoser til Danmark »til kostpris« mod en delvis offentlig finansiering. Forventningen var dengang, at vaccinen kunne være klar til godkendelse i november 2021. Det viser en aktindsigt, som Information har fået.

Og perspektiverne var store.

På en præsentation til mødet beskrev forskerne vaccinens antistofrespons, altså evne til at modstå corona, som hurtigere, stærkere og mere langvarigt end andre kandidater. Og siden er data om vaccinen blevet publiceret i det prestigefyldte tidsskrift Nature Communications, hvor en uvildig ekspert i de tilhørende kommentarer kalder kandidaten for en af de mest lovende og dens evne til at neutralisere den nye coronavirus for »bemærkelsesværdig«.

Efter gentagne henvendelser over flere uger har Sundhedsministeriet oplyst til Information, at Lægemiddelstyrelsen anbefalede, at staten finansierede den videre vaccineudvikling med ti millioner euro – 75 millioner kroner – »med forbehold for, at forskellige juridiske og økonomiske problemstillinger skulle udredes«. Anbefalingen blev ifølge Sundhedsministeriet givet, før AdaptVac indgik en licensaftale med Bavarian Nordic.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i Berlingske udtalt, at regeringen »er nødt til at turde stille med noget risikovillig kapital for at understøtte kapaciteten« af vacciner.

Men på trods af den ambition og anbefalingen fra Lægemiddelstyrelsen afviste Sundhedsministeriet at støtte vaccinen. Og nu risikerer den ikke at blive til noget.

Forløbet vækker hård kritik fra flere sider.

Rasmus Bech Hansen, som er direktør i Airfinity, en videnskabsanalysevirksomhed, der monitorerer coronaudviklingen globalt, mener, at Danmark har sovet i timen.

»Det er tydeligt, at man fra dansk side slet ikke har oplevet situationen som den brændende platform, man burde. Man burde fra starten have taget vaccineudvikling lige så alvorligt som lockdown og investeret hurtigt og meget i forskning og udvikling, kliniske forsøg og potentielt også produktion. Det havde oplagt indebåret at satse på andre løsninger end EU-aftalen,« siger han.

Hos Venstre kalder sundhedsordfører Martin Geertsen det for »en kæmpe fejl«.

»Hvis man kigger lidt i bakspejlet, ser det ud til, at regeringen i stedet for at rejse verden rundt for at indgå vaccineaftaler kunne have kigget i egen baghave og fundet et kæmpemæssigt potentiale for at sikre vacciner til Danmark,« siger han.

Også Stinus Lindgren, sundhedsordfører for De Radikale, undrer sig. 

»Det her virker som et oplagt projekt at fyre nogle offentlige penge i. Jeg er varm tilhænger af EU-sporet, men det her kunne være et supplement, som potentialt kan komme mange til gode. Jo flere kandidater, der er i spil, og jo klogere vi bliver på forskellige teknologier, jo bedre er mulighederne. I det store perspektiv er det småpenge, der er tale om,« siger han. 

Forsinket på grund af manglende støtte

Det skabte overskrifter, da Bavarian Nordic i en fondsbørsmeddelelse i sidste uge udmeldte, at medicinalselskabet nu er klar til at teste AdaptVac-vaccinen på de første mennesker. I denne uge blev det første stik så givet i Holland under stor mediebevågenhed.

Men herfra er fremtiden uvis.

Bavarian Nordic har i 2021 selv afsat 200 millioner kroner til den videre udvikling af vaccinen. Herudover har selskabet ifølge en fondsbørsmeddelelse netop sikret sig 1,1 milliarder kroner fra investorer.

Men det er ikke nok til det vigtige, men kostbare fase 3-forsøg, hvor vaccinen skal testes på tusindvis af mennesker, fortæller Rolf Sass Sørensen, vicepræsident for kommunikation i Bavarian Nordic. Der er i alt brug for op mod to til tre milliarder kroner, vurderer han.

Hvis Sundhedsministeriet havde fulgt Lægemiddelstyrelsens anbefaling om statslig støtte, kunne vaccinen ifølge Rolf Sass Sørensen have været noget tættere på at være klar, end det er tilfældet i dag. Nu er det forventningen, at den først er klar til godkendelse i begyndelsen af 2022.

»Testprocessen er blevet forsinket af manglende midler. De vacciner, som allerede er på markedet, har det til fælles, at man gjorde noget helt usædvanligt og kørte flere forsøg oven i hinanden. For tiden er så kostbar. Men det har vi ikke haft mulighed for, fordi vi ikke fik den eksterne finansiering,« siger han.

Lektor i økonomi på Københavns Universitet Jeppe Druedahl »vil gerne se det regnestykke, hvor det ud fra et økonomisk perspektiv ikke giver mening at støtte op om nationale vacciner«.

De coronavacciner, som bliver brugt i kampen mod pandemien, eller er tættest på godkendelse, har alle fået massiv offentlig støtte. Tyskland, Storbritannien, Frankrig og USA har eksempelvis støttet vaccinerne fra Moderna, Pfizer/BioNTech og Astra Zeneca.

Vacciner kan ifølge Jeppe Druedahl spare samfundet for så mange udgifter til nedlukning og hjælpepakker, at støtte til dem kan betale sig, selv hvis nogle aldrig når markedet.

»Samtidig ville en offentlig investering også være en måde at garantere ordrer til den danske befolkning, hvis vaccinen blev færdigudviklet. Vi har allerede set, hvor usikkert det er at satse på globalt producerede vacciner og fælles aftaler,« siger Jeppe Druedahl med henvisning til, at de vaccineleverancer, som Danmark har sikret sig gennem EU, har været præget af usikkerhed, forsinkelser og færre doser end lovet.

Rolf Sass Sørensen fra Bavarian Nordic ærgrer sig over, at Sundhedsministeriet ikke ville tage den økonomiske risiko og støtte udviklingen, ligesom mange andre lande har gjort.

»De vacciner, som er længst fremme, er dem, som er blevet støttet finansielt af staterne,« siger han.

– Men hvis jeres vaccine er så lovende, hvorfor kan I så ikke bare tiltrække flere private investorer?

»Selv om potentialet ser stort ud, ved ingen det med garanti endnu. Der vil altid være en stor usikkerhed. Det er derfor, at der skal offentlige midler ind over udviklingen af denne her slags vacciner for at dele risikoen, ligesom vi har set det i mange andre lande.«

SSI’s vaccine fik støtte

Som Information tidligere har beskrevet, er AdaptVacs vaccine lavet ud fra en patenteret teknologi, som efterligner den meget effektive HPV-vaccine. De foreløbige resultater viser, at vaccinen kan opbevares ved stuetemperatur, er effektiv og billig, samt at ét stik potentielt kan give meget langvarig immunitet mod corona.

AdaptVac-vaccinen blev i marts 2020 udvalgt som en af de i alt 17 mest lovende coronaprojekter, som modtog støtte fra EU’s Horizon-program. Bevillingen lå på omkring 20 millioner kroner.

Sundhedsministeriet oplyser, at vaccinen desuden har modtaget 1,7 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond som en del af regeringens pulje til coronarelateret forskning.

Imens modtog Statens Serum Instituts (SSI) vaccinekandidat, CoVaXIX, i efteråret 2020 18,8 millioner kroner fra regeringen. Dengang var forventningen, at SSI’s vaccine kunne være klar i foråret 2022 – altså noget senere, end forskerne bag AdaptVac-vaccinen havde stillet i udsigt på mødet med Lægemiddelstyrelsen.

Da Sundhedsminister Magnus Heunicke i oktober 2020 anmodede Folketingets Finansudvalg om bevillingen til SSI, skrev han, at »det er vigtigt at sikre et bredt udvalg af vaccinekandidater, der benytter flere forskellige vaccineteknologier«.

Sundhedsministeriet oplyser til Information, at en uvildig vurdering af SSI’s vaccine »bekræftede, at vaccinen producerer den ønskede immunrespons mod COVID-19, samt at vaccinen bør kunne godkendes til klinisk testning. Dette var et afsæt for, at regeringen valgte at støtte SSI’s vaccinekandidat i november sidste år«.

Ifølge ministeriet har man på nuværende tidspunkt ikke foretaget en tilsvarende uafhængig vurdering af AdaptVac-vaccinen.

Det undrer tidligere forsker i sundhedsøkonomi på Københavns Universitet Frederik Plum Hauschultz, at den blev forbigået, når SSI’s kandidat modtog et tocifret millionbeløb af regeringen.

»Det virker besynderligt, at man kun støttede SSI’s vaccine. Tidligt i epidemien blev der brugt rigtig mange penge på hjælpepakker og håndtering af corona, men slet ikke i samme størrelsesorden på at bekæmpe sygdommen. Hvorfor ikke dengang bruge 75 millioner på en vaccinekandidat? Så havde vi måske været et andet sted i dag,« siger Frederik Plum Hauschultz, som i dag arbejder i konsulentvirksomheden Copenhagen Economics.

Skiftende forklaringer

I forbindelse med sit omdiskuterede besøg i Israel i begyndelsen af marts slog Mette Frederiksen fast, at coronavaccinerne formentlig er kommet for at blive.

»Jeg ser det som realistisk, at vi ikke alene skal vaccinere danskerne. Vi skal også revaccinere danskerne. Og vi skal gøre det år efter år i en lang årrække. Så vi får brug for rigtig mange vacciner,« udtalte hun.

På spørgsmålet om, hvorfor man så ikke støttede AdaptVac-vaccinen, er Sundhedsministeriet kommet med skiftende forklaringer på til Information.

Ministeriet oplyste først, at »Danmark på daværende tidspunkt henholdt sig til den indkøbsstrategi, som blev lagt i EU«.

Men på et opfølgende spørgsmål om, hvad Lægemiddelstyrelsens anbefaling var, ændrede ministeriet pludselig forklaring og oplyste, at »vinduet for en national aftale med AdaptVac (var, red.) lukket« med henvisning til, at »Danmark gennem sin aftale med EU afstod fra at indgå bilaterale aftaler med EU’s vaccinekandidater«. Ifølge Sundhedsministeriet var Bavarian Nordic på det tidspunkt »på Europa-Kommissionens liste over potentielle indkøbsmuligheder«.

Denne udlægning har Kommissionen dog afvist over for Information, og efter at være blevet konfronteret med dette har Sundhedsministeriet korrigeret sin forklaring.

Nu lyder svaret igen, at man sidste sommer henholdt sig til »den indkøbsstrategi, som blev lagt i EU, hvor der blev forhandlet med flere forskellige vaccinekandidater, som Sundhedsministeriet afventede en afklaring på mængderne og udviklingen af«.

»Der var således ikke en juridisk forhindring for at indgå aftaler med AdaptVac eller Bavarian Nordic, men støtten til vaccinekandidater tog udgangspunkt i en samlet vurdering af, hvilken vaccinestrategi der på daværende tidspunkt ville give flest vacciner til Danmark på kortest tid,« fortsætter ministeriet i en mail til Information.

Sundhedsministeriet oplyser endvidere, at man i februar afholdt et møde »med folkene bag Adaptvac-vaccinekandidaten for at høre om status og videre planer for udvikling af vaccinen«.

»Det er Sundhedsministeriets vurdering, at EU-strategien har bidraget med en stor mængde vacciner på den korte bane, hvorimod AdaptVac fremadrettet vil kunne bidrage som en del af beredskabet,« skriver ministeriet.

En sovepude

Ifølge Martin Geertsen fra Venstre burde det aldrig have været »enten-eller« i forhold til EU-aftalen og offentlig støtte til en dansk udviklet vaccine.

»Det, at den først kan bruges på lang sigt, betyder ikke, at man bare kan ignorere dens potentiale, som det ser ud til at være sket her. Og hvorfor har man så imens støttet SSI’s vaccine? Det virker helt vildt, og vi er nødt til at få boret de mange lag i det her ud,« siger han.

EU-aftalen om vacciner er blevet »en sovepude« for medlemslandene i forhold til også nationalt at engagere sig i vaccineudviklingen, mener Rasmus Bech Hansen.

»Selv om vi optimalt set var i gang, er det ikke for sent for Danmark at støtte op om potentielle vaccinekandidater. Det er også i dansk sikkerhedsinteresse at få investeret hurtigt i udviklingen og få bygget et bedre pandemiberedskab,« siger han.

Hos Bavarian Nordic håber Rolf Sass Sørensen stadig på statslig støtte, så man kan komme videre med vaccinen.

»Det bliver stadigt mere tydeligt, at der er brug for andengenerationsvacciner, der har noget nyt at tilbyde, og som kan slå corona på lang sigt, både herhjemme og globalt. Derfor giver det stadig mening at investere i vores vaccine,« siger han.

Sundhedsministeriet har afslået Informations forespørgsel om et interview med Magnus Heunicke. Ministeriet har desuden ikke siden mandag svaret på spørgsmålet om, på hvilket niveau i ministeriet, beslutningen om ikke at støtte AdaptVac-vaccinen blev taget. Men tirsdag aften oplyste Sundhedsministeriet, at der skal afholdes endnu et møde med folkene bag vaccinen i denne uge. 

Rasmus Bech Hansen er medlem af Informations bestyrelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mette Frederiksen har ret uforståeligt flere gange understreget, at det var meget vigtigt at de private (kapital) firmaer skulle have en rolle.

Også når det offentlige sagtens kunne stå for det.

Inge Lehmann, Erik Nielsen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, søren ploug og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Jeg forstår ikke regeringen, i det ene øjeblik siger de, at vi skal lave danske vacciner, de søger også vacciner i andre lande, i næste øjeblik vil de ikke, for de mener at de udenlandske er, bedre og mere sikrer i leverance, men det holdte ikke i byretten. Hvad kunne regeringen ikke have sparet i de forskellige hjælpepakker? Men næ -h nej de ved bedre end os, hvordan man bruger milliarder, for det er jo ikke dem der betaler. Jeg er ved at miste tiltroen til regeringen, men der er ingen alternativ, for hvis det havde været blå blok, er jeg bange for at vi havde haft amerikanske tilstande. Eller det der måske var endnu værre. Jeg tør ikke skrive de forbandelser, jeg har over for regeringen. Nå nu ved jeg hvorfor de ikke vil, de skal jo have lønforhøjelse til den første april, jeg tror ikke på at det er en aprilsnar når det gælder folketinget.

Inge Lehmann, Torben K L Jensen, P.G. Olsen, Ib Christensen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Måske måske måske måske kunne vi have en vacine på vej !

20 miill fra EU, 200 mill til videreudvikling og 2-3 milliarder til fase 3 forsøg.

75 millioner kroner – »med forbehold for, at forskellige juridiske og økonomiske problemstillinger skulle udredes«.
Endnu er intet sikkert. Det er gætteværk og lodsedler.

Eva Schwanenflügel

Fly by night.

Regeringen er seriøst i problemer, især omkring Mette Frederiksens lynvisit til Israel, og udråbet om at de var "verdensmestre i vacciner."

Søren Knudsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, Nils Hommel, Erik Nielsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Peter Mikkelsen, Ete Forchhammer , Ib Christensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Her var endelig en skandale, som vi ikke kan acceptere! Det burde have været en selvfølge, at videnskabs- og sundhedsministerierne havde lagt de nødvendige midler på bordet, gerne helt uden private bidragt - og hvis der skulle være tale om private bidrag, så fra pensionskasserne.

Søren Knudsen, Inge Lehmann, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Ete Forchhammer , Ib Christensen, Dorte Sørensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- det er jo også indlysende, at vi med en dansk produktion, der var blevet hæget lidt mere om, måske ville have været længere fremme, som det antydes i artiklen og dermed bidraget til det europæiske vaccinespor på linje med de vacciner, der er indgået aftale om.
Det burde selvfølgelig ikke bare vi, men alle europæiske lande sammen og hver for sig have gjort for at optimere kapacitet og potentielle vacciner med forskellige fordele, herunder teknologier, der kan anvendes på områder, hvor man i dag ikke er i stand til at vaccinere efter mange års forsøg.

Ole Svendsen, Inge Lehmann, Ete Forchhammer , Søren Kristensen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Må jeg anbefale Informations dygtige journalister at undersøge om der har været forsøg fra store medicinalvirksomheder der allerede har vacciner på markedet? Alternativt fra lande hvor disse industrier er hjemmehørende?

Jørgen Pødenphandt, Kenneth Krabat og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

AdaptVac-vaccinen virker umiddelbart rigtig lovende. Et fornuftigt sats her og nu, bedre sent end aldrig.

AstraZenica har alvorlige men ganske sjældne bivirkninger og frikendes sikkert i morgen, men den er ikke god mod varianter og kræver derfor genvaccination.

Ole Svendsen, Kim Andersen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Molborødderne er helt intakte den dag idag.

Danske forskere har med al sandsynlighed udviklet en vaccine, som både har en meget høj effektivitet, mere robust over for mutationer, lang tids dækning og så kan den opbevares og transporteres ved stuetemperatur. Men andre ord, så kommer den til at give baghjul til alle godkendte vacciner. PLUS at teknikken bag, står til at revolutionere med en holdbar vaccine mod malaria. Noget ingen er lykkedes med tidligere.
Det er til at græde over, at man fra regeringens side ikke forlængst har rykket.

Ole Svendsen, Steffen Gliese og Kim Andersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Trine Buhl
Nej, nu må du holde op. Enhver i toppen af embedsværket kan jo se, at nu hvor man nedlagde offentlig vaccine produktionen i Danmark, så må det jo være fordi vi er dårlige til det, de kunne jo ikke engang lave penge på det... selvom prisen var fastsat til at SSI ikke skulle lave penge på vaccine produktionen.

Altså ... det kan enhver jo se ikke ?

// Jesper( ironi og sarkasme kan forekomme i ovenstående)

Trine Buhl, Ole Svendsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kære regering og Folketing - se nu bare at få spyttet et ordentligt beløb i kassen til udvikling af AdaptVac-vaccinen.

Den er så lovende, at selv om I har tabt alt for megen kostbar tid pga. en ualmindelig klodset håndtering fra Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsens side - så kan det stadig gøre en kæmpe forskel for udviklingen af AdaptVac-vaccinen, at I kaster offentlige midler i projektet!

Til gengæld for støtten kan I kræve billige vacciner til DK. Desuden er denne danske vaccine særdeles lovende for, at folk i u-landene kan blive vaccineret. For når den kan opbevares ved stuetemperatur, er den så meget lettere at håndtere end Moderna og Pfizer-Biontek, der kræver højteknologisk nedkøling.

Det er yderst vigtigt, at folk i u-landene bliver vaccineret - først og fremmest for deres egen skyld, men det er også i vores egen interesse. Først når en stor del af verdens befolkning er vaccineret - er der mulighed for at dæmme op for nye mutationer.

Når AdaptVac's teknologi ovenikøbet forventes at kunne bruges til at udvikle en vaccine mod malaria, giver det endnu stærkere argumenter for at give offentlig støtte til at udvikle denne særdeles lovende teknologi.
Der er udviklet i vores egen baghave.