Vaccine
Læsetid: 9 min.

Sundhedsministeriet afviste at støtte lovende dansk vaccine trods anbefaling

Trods en anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen afviste Sundhedsministeriet i sommer at støtte en dansk vaccine udviklet af forskere fra Københavns Universitet. Vaccinen, som i dag ejes af Bavarian Nordic, har manglet investorer, og det har forsinket udviklingen. Eksperter kritiserer afvisningen. Ministeriet er kommet med skiftende forklaringer i sagen
Lægemiddelstyrelsen anbefalede, at staten finansierede den videre udvikling af den lovende danske vaccine med 75 millioner kroner, men det afviste Sundhedsministeriet i sommer.

Lægemiddelstyrelsen anbefalede, at staten finansierede den videre udvikling af den lovende danske vaccine med 75 millioner kroner, men det afviste Sundhedsministeriet i sommer.

Bo Amstrup

Indland
17. marts 2021

Sundhedsministeriet valgte sidste sommer at trodse en anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen og afviste at støtte en lovende dansk vaccinekandidat.

Vaccinen er udviklet af forskere fra Københavns Universitet i firmaet AdaptVac, der siden har solgt licensen til medicinalselskabet Bavarian Nordic, som i denne uge for første gang testede vaccinen på mennesker.

I juli sidste år præsenterede forskerne deres resultater på et møde med Lægemiddelstyrelsen. Formålet var at undersøge mulighederne for en aftale om at reservere millioner af vaccinedoser til Danmark »til kostpris« mod en delvis offentlig finansiering. Forventningen var dengang, at vaccinen kunne være klar til godkendelse i november 2021. Det viser en aktindsigt, som Information har fået.

Og perspektiverne var store.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mette Frederiksen har ret uforståeligt flere gange understreget, at det var meget vigtigt at de private (kapital) firmaer skulle have en rolle.

Også når det offentlige sagtens kunne stå for det.

Inge Lehmann, Erik Nielsen, Gert Romme, Mogens Holme, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, søren ploug og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Jeg forstår ikke regeringen, i det ene øjeblik siger de, at vi skal lave danske vacciner, de søger også vacciner i andre lande, i næste øjeblik vil de ikke, for de mener at de udenlandske er, bedre og mere sikrer i leverance, men det holdte ikke i byretten. Hvad kunne regeringen ikke have sparet i de forskellige hjælpepakker? Men næ -h nej de ved bedre end os, hvordan man bruger milliarder, for det er jo ikke dem der betaler. Jeg er ved at miste tiltroen til regeringen, men der er ingen alternativ, for hvis det havde været blå blok, er jeg bange for at vi havde haft amerikanske tilstande. Eller det der måske var endnu værre. Jeg tør ikke skrive de forbandelser, jeg har over for regeringen. Nå nu ved jeg hvorfor de ikke vil, de skal jo have lønforhøjelse til den første april, jeg tror ikke på at det er en aprilsnar når det gælder folketinget.

Inge Lehmann, Torben K L Jensen, P.G. Olsen, Gert Romme, Ib Christensen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Måske måske måske måske kunne vi have en vacine på vej !

20 miill fra EU, 200 mill til videreudvikling og 2-3 milliarder til fase 3 forsøg.

75 millioner kroner – »med forbehold for, at forskellige juridiske og økonomiske problemstillinger skulle udredes«.
Endnu er intet sikkert. Det er gætteværk og lodsedler.

Eva Schwanenflügel

Fly by night.

Regeringen er seriøst i problemer, især omkring Mette Frederiksens lynvisit til Israel, og udråbet om at de var "verdensmestre i vacciner."

Søren Knudsen, Lillian Larsen, Inge Lehmann, nils hommel, Erik Nielsen, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Gert Romme, Peter Mikkelsen, Ete Forchhammer , Ib Christensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Her var endelig en skandale, som vi ikke kan acceptere! Det burde have været en selvfølge, at videnskabs- og sundhedsministerierne havde lagt de nødvendige midler på bordet, gerne helt uden private bidragt - og hvis der skulle være tale om private bidrag, så fra pensionskasserne.

Søren Knudsen, Inge Lehmann, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Ete Forchhammer , Ib Christensen, Dorte Sørensen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

- det er jo også indlysende, at vi med en dansk produktion, der var blevet hæget lidt mere om, måske ville have været længere fremme, som det antydes i artiklen og dermed bidraget til det europæiske vaccinespor på linje med de vacciner, der er indgået aftale om.
Det burde selvfølgelig ikke bare vi, men alle europæiske lande sammen og hver for sig have gjort for at optimere kapacitet og potentielle vacciner med forskellige fordele, herunder teknologier, der kan anvendes på områder, hvor man i dag ikke er i stand til at vaccinere efter mange års forsøg.

Ole Svendsen, Rikke Nielsen, Inge Lehmann, Ete Forchhammer , Søren Kristensen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Må jeg anbefale Informations dygtige journalister at undersøge om der har været forsøg fra store medicinalvirksomheder der allerede har vacciner på markedet? Alternativt fra lande hvor disse industrier er hjemmehørende?

Jørgen Pødenphandt, Kenneth Krabat og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

AdaptVac-vaccinen virker umiddelbart rigtig lovende. Et fornuftigt sats her og nu, bedre sent end aldrig.

AstraZenica har alvorlige men ganske sjældne bivirkninger og frikendes sikkert i morgen, men den er ikke god mod varianter og kræver derfor genvaccination.

Ole Svendsen, Kim Andersen, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Molborødderne er helt intakte den dag idag.

Danske forskere har med al sandsynlighed udviklet en vaccine, som både har en meget høj effektivitet, mere robust over for mutationer, lang tids dækning og så kan den opbevares og transporteres ved stuetemperatur. Men andre ord, så kommer den til at give baghjul til alle godkendte vacciner. PLUS at teknikken bag, står til at revolutionere med en holdbar vaccine mod malaria. Noget ingen er lykkedes med tidligere.
Det er til at græde over, at man fra regeringens side ikke forlængst har rykket.

Ole Svendsen, Steffen Gliese og Kim Andersen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Trine Buhl
Nej, nu må du holde op. Enhver i toppen af embedsværket kan jo se, at nu hvor man nedlagde offentlig vaccine produktionen i Danmark, så må det jo være fordi vi er dårlige til det, de kunne jo ikke engang lave penge på det... selvom prisen var fastsat til at SSI ikke skulle lave penge på vaccine produktionen.

Altså ... det kan enhver jo se ikke ?

// Jesper( ironi og sarkasme kan forekomme i ovenstående)

Trine Buhl, Ole Svendsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kære regering og Folketing - se nu bare at få spyttet et ordentligt beløb i kassen til udvikling af AdaptVac-vaccinen.

Den er så lovende, at selv om I har tabt alt for megen kostbar tid pga. en ualmindelig klodset håndtering fra Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsens side - så kan det stadig gøre en kæmpe forskel for udviklingen af AdaptVac-vaccinen, at I kaster offentlige midler i projektet!

Til gengæld for støtten kan I kræve billige vacciner til DK. Desuden er denne danske vaccine særdeles lovende for, at folk i u-landene kan blive vaccineret. For når den kan opbevares ved stuetemperatur, er den så meget lettere at håndtere end Moderna og Pfizer-Biontek, der kræver højteknologisk nedkøling.

Det er yderst vigtigt, at folk i u-landene bliver vaccineret - først og fremmest for deres egen skyld, men det er også i vores egen interesse. Først når en stor del af verdens befolkning er vaccineret - er der mulighed for at dæmme op for nye mutationer.

Når AdaptVac's teknologi ovenikøbet forventes at kunne bruges til at udvikle en vaccine mod malaria, giver det endnu stærkere argumenter for at give offentlig støtte til at udvikle denne særdeles lovende teknologi.
Der er udviklet i vores egen baghave.