Interview
Læsetid: 7 min.

Syriske Osama Zaza: »Når det syriske regime falder, er jeg på flyet næste dag«

Osama Zaza og hans hustru Lina har ventet i godt halvandet år på at finde ud af, om deres opholdstilladelse i Danmark kan forlænges. Omkring sig ser de andre som dem, der får afslag, og nu frygter de, at samme skæbne venter dem. Egentlig vil de gerne tilbage, men de stoler ikke på, at de kan vende sikkert hjem, så længe Assad-styret regerer
Osama Zaza bor sammen med sin kone Lina i Vejle. Han ryger vandpibe en gang om dagen i sin sofa.

Osama Zaza bor sammen med sin kone Lina i Vejle. Han ryger vandpibe en gang om dagen i sin sofa.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
18. marts 2021

Osama Zaza ankom til Danmark i oktober 2014 og fik opholdstilladelse kort efter sin ankomst. Han flygtede fra Syrien lidt over tre år efter, at den syriske borgerkrig brød ud i 2011.

»I lang tid troede jeg, at det nok skulle stoppe, men det blev bare værre. Jeg flyttede til forskellige områder i og omkring Damaskus. Jeg ledte efter et sikkert sted. Men hver dag hørte jeg skuddene, missilerne og kampene. Jeg så døde mennesker i gaden.«

Skal han være ærlig, sigtede han egentlig efter Sverige i sin flugt, fordi en ven fortalte ham om deres gode behandling af flygtninge. Men han endte i Danmark og bor i dag sammen med sin ægtefælle Lina, som kom til Danmark, da Osama Zaza søgte om familiesammenføring. Hun ønsker ikke sit efternavn i avisen. De bor i et fireetagers lejlighedskompleks nær Vejles centrum, i et kvarter med murstensrøde bygninger adskilt af smalle gader og grønne arealer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Jeg har rejst i Syrien flere gange og var overrasket over hvor mange forskellige etniske og religiøse grupper der levede sammen i fred. Ja, der var en diktator - men som ofte levede folk deres eget liv uanfægtet.
En eller anden djævel med penge (våben) har så fået dette folk til at myrde hinanden på den mest grusomme måde og ruinere landet. At ønske den ene eller anden død, er derfor ikke en løsning på konflikten - men måske en umiddelbart reaktion på et tab eller en ulykke vedkommende har oplevet.

Carsten Hansen

Borgerkrigen i Syrien startede i forbindelse med "Det arabiske forår".
Eller har du en anden teori ?

Bent Christensen

Jeg ville nok have været overrasket hvis de havde sagt, at de ville blive i Danmark lige meget hvad. man det plejer jo gerne at blive enden på historien.