Vaccine
Læsetid: 4 min.

Total forvirring i sag om dansk coronavaccine: Heunicke kommer med ny forklaring på udebleven støtte til AdaptVac

I Folketinget kom sundhedsminister Magnus Heunicke onsdag med en ny forklaring på den udeblevne støtte til den danske AdaptVac-vaccine. Hans forklaring er i direkte modstrid med, hvad hans eget ministerium har oplyst
Ældre borgere vaccineres i Brønderslevhallen torsdag den 4. februar.

Ældre borgere vaccineres i Brønderslevhallen torsdag den 4. februar.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
18. marts 2021

Sundhedsministeriet er ad flere omgang kommet med skiftende forklaringer på, hvorfor man ikke valgte at støtte den danske AdaptVac-vaccine sidste sommer.

Og i en forespørgselsdebat i Folketinget onsdag kom Magnus Heunicke (S) så med en ny begrundelse, som er i strid med det seneste svar fra hans ministerium til Information. Og som hans ministerium ikke kunne bekræfte rigtigheden af i løbet af onsdag.

Enhedslisten har kaldt ministeren i samråd for at komme til bunds i sagen.

Onsdag kunne Information fortælle, at Sundhedsministeriet i sommer valgte at trodse en anbefaling fra Lægemiddelstyrelsen om at støtte den Københavns Universitet-udviklede AdaptVac-vaccines videre udvikling med ti millioner euro, altså omkring 75 millioner kroner. AdaptVac indgik i slutningen af juli 2020 en licensaftale med medicinalselskabet Bavarian Nordic, som i denne uge for første gang testede vaccinen på mennesker.

Som beskrevet i Information oplyste Sundhedsministeriet først, at »Danmark på daværende tidspunkt henholdt sig til den indkøbsstrategi, som blev lagt i EU«.

Men på et opfølgende spørgsmål om, hvad Lægemiddelstyrelsens anbefaling var, ændrede Sundhedsministeriet pludselig forklaring. Nu oplyste ministeriet til Information, at »vinduet for en national aftale med AdaptVac var lukket«, efter firmaet havde indgået en aftale med Bavarian Nordic.

»Bavarian Nordic var på dette tidspunkt på Europa-Kommissionens liste over potentielle indkøbsmuligheder, og dermed var vinduet for en national aftale med AdaptVac lukket, idet Danmark gennem sin aftale med EU afstod fra at indgå bilaterale aftaler med EU’s vaccinekandidater,« skrev Sundhedsministeriet til Information.

Denne udlægning afviste EU-Kommissionen dog som forkert over for Information. En talsperson for kommissionen oplyste i en mail, at »’ingen-parallelforhandling-forpligtelsen’ kun gælder for firmaer, som styringskomiteen (med repræsentanter fra alle medlemslande) har besluttet at åbne op for forhandlinger om en forhåndsindkøbsaftale med«.

»Det var aldrig tilfældet for Bavarian Nordic,« skrev talspersonen.

Efter at være blevet konfronteret med svaret fra EU-Kommissionen korrigerede Sundhedsministeriet sin forklaring. Nu svarede ministeriet igen, at man sidste sommer henholdt sig til »den indkøbsstrategi, som blev lagt i EU, hvor der blev forhandlet med flere forskellige vaccinekandidater, som Sundhedsministeriet afventede en afklaring på mængderne og udviklingen af«.

»Der var således ikke en juridisk forhindring for at indgå aftaler med AdaptVac eller Bavarian Nordic, men støtten til vaccinekandidater tog udgangspunkt i en samlet vurdering af, hvilken vaccinestrategi der på daværende tidspunkt ville give flest vacciner til Danmark på kortest tid,« fortsatte ministeriet i en mail til Information.

Men da Magnus Heunicke onsdag skulle forklare sig over for Folketinget i en forespørgselsdebat om vacciner, vendte han pludselig tilbage til den forklaring, ministeriet ellers havde korrigeret over for Information.

I modstrid med tidligere oplysninger

På spørgsmålet om, hvorfor Sundhedsministeriet ikke støttede vaccinen, henviste Magnus Heunicke til, at AdaptVac den 21. juli 2020 havde indgået en aftale med Bavarian Nordic, som ifølge ham »var i forhandlinger med EU«.

»Og der er nogle regler, der hedder, at man kan ikke som regering gå ind og snyde ind foran de forhandlinger med EU,« sagde han.

Nu hævdede sundhedsministeren altså, at der var juridiske forhindringer for at støtte vaccinen, hvilket står i direkte modstrid med oplysningerne fra hans eget ministerium.

Ifølge Magnus Heunicke blev de forhandlinger afsluttet i begyndelsen af september.

»Der bad vi om fornyet indstilling fra Lægemiddelstyrelsen. Den var, at der var ikke en anbefaling om at gå ind og lave støtte til den konkrete produktion,« sagde han.

På trods af, at Information netop har spurgt ind til, hvad Lægemiddelstyrelsen anbefalede i kølvandet på styrelsens møde med AdaptVac-folkene sidste sommer, har Sundhedsministeriet ikke før onsdag oplyst om en sådan indstilling.

I et skriftligt svar oplyste ministeriet alene, at Lægemiddelstyrelsen i juli 2020 udarbejdede »en kort faglig indstilling om den danske vaccinekandidat AdaptVac«.

»I indstillingen blev det anbefalet, at staten finansierede den videre vaccineudvikling med ti millioner euro, men der blev samtidig taget forbehold for, at forskellige juridiske og økonomiske problemstillinger skulle udredes,« fortsatte ministeriet.

Minister står på mål for beslutninger

I et opfølgende spørgsmål under onsdagens forespørgselsdebat ville Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, vide, hvorvidt Magnus Heunicke var »helt sikker« på de juridiske forhindringer.

Her læste sundhedsministeriet direkte op fra en tekst fra Lægemiddelstyrelsen, som hans ministerium angiveligt modtog den 21. juli 2020 – altså den dag, hvor AdaptVac indgik en licensaftale med Bavarian Nordic.

»Så skriver Lægemiddelstyrelsen så, at ’muligheden for nationalt at reservere en vaccinekvote til Danmark fra AdaptVac hermed ikke længere er til stede. Det kan nu kun ske via EC-proceduren’. Så skriver de i øvrigt, at ’dersom kommissionen skulle fravælge Bavarian Nordic i videre proces, vil de orientere, og eventuelle nationale forhandlinger kan så genåbnes’,« sagde Magnus Heunicke og fortsatte:

»Det skete så i september, hvor der kom ny vurdering.«

Også Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, ville vide, om der var juridiske forhindringer for at støtte AdaptVac-vaccinen, eller om det var en politisk beslutning.

Magnus Heunicke slog fast, at »de beslutninger, der er truffet, står jeg selvfølgelig på mål for«.

»Det er efter indstilling fra vores lægemiddelstyrelse, som jo altså skrev den 21. juli, at der var denne her situation, de skrev direkte til os, at eventuelt nationale forhandlinger skulle afvente en afklaring, det var deres vurdering over for os, det er dem, som rådgiver os.«

Under forespørgselsdebatten oplyste sundhedsministeren desuden, at man er i tæt dialog med folkene bag AdaptVac-vaccinen, og at man er klar til at investere »betragtelige danske summer«, hvis der viser sig at være potentiale for at gå videre med kandidaten.

Information forsøgte onsdag eftermiddag og aften at få et svar fra Sundhedsministeriet på, om oplysningerne fra Magnus Heunicke om den juridiske forhindring for støtte er korrekte. Men trods gentagne henvendelser var det ikke muligt at få svar inden deadline.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lad os nu se fremad og agere rettidigt og med omhu.

https://www.klimadebat.dk/forum/coronavirus-frihandel-flyrejser-og-fornu...

Holger Nielsen

Magnus Heunicke er han (uden lovbrud) lige så utroværdig som IS. Hun skiftede jo også forklaringer hele tiden, alt hvad der passede til de spørgsmål, der blev stillet. Jeg er begyndt at tvivle på, rigtigheden af hvad han siger i dag, for i morgen siger han noget andet. Regeringen har jo talt for, at vi skulle have en dansk vaccine produktion, den er klar, men nu vil regeringen ikke -hvorfor? MF har så vidt jeg husker sagt fornyelig, at vi for brug for vacciner fremover, men det passer ikke rigtigt med dette. Jeg er vred over det, for det ligner spild af skattekroner, med de hjælpepakker, der måske kunne være sparet på. Prisen for denne forbandede sygdom betyder åbenbart ikke så meget for regeringen, for som jeg har sagt før, så er det jo ikke dem der skal betale, men alm. skatteborgere og vores børn og børnebørn, der får den største regning sammen med klimaregningen - og alt det andet jeg har glemt lige nu. Husker jeg rigtigt, at regningen PT er ca. 90,000 pr. borger? Hvor høj mon den bliver?

Jørgen Munksgaard, Susanne Kaspersen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Udover at spare på nedlukninger, hjælpepakker, mistrivsel osv. kunne man måske sidde tilbage med en smule folkeejet "profit" hvis nu vaccineproduktion delen af SST ikke var solgt til en "shariasheik".

Mogens Holme, Arne Albatros Olsen, Inge Lehmann, P.G. Olsen, Jeppe Bundgaard, Jesper Frimann Ljungberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er jo en misforståelse af problemstillingen: det er jo ikke fortrinsvis for at sikre sig vacciner, men for at sikre dansk offentlg medicinsk forskning et fortrin og en mulig kommende guldfugl i kraft af den teknologik, der for første gang anvendes i denne vaccine. - Det vil være helt fint, at vi modtager senere indenfor det europæiske fordelingssystem, men det vil også være indlysende, at der vil kunne bidrages til at øge antallet af vacciner, så vi under alle omstændigheder vil være bedre stillet.
Så op med slanterne.

Peter Mikkelsen

Endnu et eksempel på, hvorfor Socialdemokratiet og Venstre er imod en ændring af offentlighedsloven - og hvorfor en ændring er essentielt for demokratiet i Danmark.

Sven Felsby, Egon Stich, Flemming Berger, Christian Mondrup, Mogens Holme, Emil Davidsen, Arne Albatros Olsen, Susanne Kaspersen, Inge Lehmann, Jørgen Rosenhoff, Steffen Gliese, P.G. Olsen, Søren Nielsen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Den nye vaccineplan, som blev offentliggjort i går er den rigtige vej. Nye beregninger har vist, at 8 ud af 10 corona dødsfald kan undgås når alle over 50 år er blevet vaccineret. Og det forventes, ifølge den nye vaccineplan, at ske mit i maj måned.

Med den nye vaccineplan kan rigtig mange dødfald undgås. Og derfor er det den rigtige vej. Også selv om nogle få andre kommer til kort. Nogen gange er prioritering nødvendig. Her er et af de tilfælde.