Corona
Læsetid: 3 min.

Trods mere genåbning bør vi ikke frygte tredje bølge som i Norge og Tyskland, mener eksperter

Mens partilederne mandag forhandlede om yderligere genåbning, har både Tyskland og Norge erklæret, at de befinder sig i tredje bølge af pandemien. Et scenarie, vi ikke bør frygte herhjemme, mener eksperter
Partilederne samledes mandag formiddag for at forhandle en længeresigtet genåbningsplan på plads.

Partilederne samledes mandag formiddag for at forhandle en længeresigtet genåbningsplan på plads.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
23. marts 2021

Mandag forhandlede regeringen med folketingets partier om en langsigtet plan for genåbning af samfundet. Samtidig befinder både Tyskland, Norge og en række andre europæiske lande sig i en tredje bølge af pandemien, hvor flere har måttet lukke delvist ned igen.

Hvordan hænger det sammen? Risikerer vi ikke at sætte alt over styr og ende i en tredje bølge som vores nabolande, hvis vi åbner nu? Nej, mener to eksperter. Situationerne kan nemlig ikke sammenlignes.

Og det er en god forklaring på, siger Christian Wejse, der er afdelingslæge og lektor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

»Hvis vi ser på både Tyskland og Norge, har de jo holdt samfundet mere åbent, end vi har. Så jeg tror ikke nødvendigvis, at man kan lave den kobling, for det er ikke helt sammenlignelige situationer,« siger han.

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mener ligeledes, at vi kan genåbne mere af samfundet uden at skulle frygte samme situation som i nogle af vores nabolande. Det skyldes de restriktioner, man indførte i december.

»Jeg tror, det hænger sammen med, at vi omkring jul var ret restriktive og strammede hårdt op, hvor andre lande sådan set begyndte at lempe. Så det er den barske kur, vi høster frugterne af nu,« siger han.

Christian Wejse peger ligeledes på rejserestriktionerne og kravene og test og isolation ved indrejse som en faktor, der beskytter os mod at importere smitte fra nabolandene.

»Og så er det jo ikke alle lande i Europa, der står i en tredje bølge. Så det kan sagtens gå anderledes end i Norge og Tyskland,« siger han.

Stadig vigtigt at gå langsomt frem

Regeringen indledte forhandlingerne om yderligere genåbning mandag klokken 12 og der forventes at falde en afgørelse enten mandag aften, eller tirsdag. Dog har samtlige partier inden forhandlingerne meldt ud, at de ønsker at få børn og unge tilbage i skole. Samtidig prioriterer flere partier at genåbne liberale serviceerhverv som frisører.

Beslutter man at åbne eksempelvis skolerne, bør det ifølge Hans Jørn Kolmos ikke få alarmklokkerne til at ringe. Men det er ikke klogt at åbne for meget på en gang, mener han.

»Hvis vi gør det forsigtigt, tager et skridt ad gangen og overvåger situationen nøje, så mener jeg godt, det kan lade sig gøre. Men hvis vi omvendt begynder at slække, når det går godt, så risikerer vi netop at havne i samme situation som nogle andre lande,« siger han.

Ifølge Christian Wejse bliver det svært at undgå mindre udbrud, når vi åbner mere op. Sandsynligvis vil de også være større end tidligere på grund af den britiske variant B117, der er mere smitsom. Alligevel er der meget, der taler for, at vi kan åbne op og samtidig styre uden om en tredje bølge, mener han.

»Hvis vi ser på erfaringerne fra foråret 2020, da vi åbnede alle former for skoleaktiviteter, endte det ikke med en kæmpe smittespredning. Samtidig har vi den erfaring, at vi længe har haft de mindre skoleklasser tilbage, og det har heller ikke medført stor smitte,« forklarer han.

Langsigtet plan holder ikke

Forud for mandagens forhandlinger har flere partiledere udtrykt, at man ønsker en langsigtet genåbningsaftale, der også omfatter de dele af samfundet, der ikke åbner i første omgang.

Både Christian Wejse og Hans Jørn Kolmos forstår ønsket om at kunne planlægge længere ude i fremtiden, men tvivler begge på, at en sådan plan vil komme til at holde.

»Man kan jo godt lave nogle overordnede rammer, men man er også nødt til at være realistisk. Hvis vi havner på de 900 indlagte i april, som er værste scenarie, bliver vi jo nødt til at reagere og lukke ned, uanset hvilke planer man har lagt,« siger Christian Wejse.

»Der er så mange X’er og Y’er i denne her ligning, så langsigtede planer giver ikke den store mening. Selvfølgelig kan man godt lægge en plan under nogle bestemte forudsætninger, men hvis de forudsætninger ikke er opfyldt, skal man alligevel revidere den,« siger Hans Jørn Kolmos.

Han peger på vaccineudrulningen som et af de punkter, der især kan få betydning for, hvor godt planerne holder. Derfor mener han også, at det kan være afgørende, om vi beslutter at genoptage brugen af AstraZeneca-vaccinen, som på nuværende tidspunkt er på pause indtil torsdag.

»Jo flere vi får vaccineret, jo stærkere rustet er vi. Jo lettere har vi ved at åbne,« siger Hans Jørn Kolmos.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nej, jeg 'tror' altså heller ikke at dumme dumme, såkaldt verdensomspændende pandemi, kan være så tarvelig at flutte en tredje bølge i lige præcis lille Danmark, for det er nemlig noget helt helt andet i lille DK end alle mulige andre steder...

Marianne Jespersen, Lillian Larsen, Eva Kjeldsen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Nille Torsen, Chris Ru Brix, Steen K Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Søren Andersen, Carsten Hansen, Peter Engelbrecht, Henriette Bøhne, Per Torbensen, Inge Lehmann, Per Christiansen, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Heidi Larsen, Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Incidenstal- undgår vi den 3 bølge ?

Dem der kigger på antal indlagte patienter skal huske at det svarer til at kigge ind i fortiden. Det er resultatet af smittespredningen for cirka 3 uger siden altså omkring begyndelsen af Marts måned.

Det er antal ny smittede som siger noget om den kommende epidemi udvikling og det vil med 3 uger frem i tiden blive til x antal indlæggelser x antal respirator behandlinger og x antal som ikke klarer sygdommen men dør.

Hvad angår incidenstallene, så er de stødt stigende i Hovedstadsområdet. Kbh har passeret 100 i incidenstal. Ishøj kommune er igen oppe over 300 i incidenstal og kommuner som Fredensborg 160 og nu senest Hørsholm 153 har høje incidenstal.

Det er desværre incidenstal som ligger langt over grænsen på 20 der tidligere var vejledende for den gamle COVID19, en virus som er mindre smitsom end de nye dominerende mutanter i dag.

Der er desværre stadigvæk for få færdigvaccineret lidt over 5% og oveni dem som har overstået COVID19 og må formodes at være immune i en eller anden forstand. Til sammen udgør de to grupper knap 9% af befolkningen. 91% er stadigvæk potentiel måltavle for at blive syge og smittet.

Hvis vi kigger på Incidenstallene er 4 danske øer COVID19 frie - tillykke med det. Det er Læsø, Ærø, Fanø, og Samsø.

Det vil være oplagt at indføre testning af alle som rejser til og fra de 4 øer, mod til gengæld at prøve at ophæve de fleste restriktioner på øerne dog bevare forbud mod masseforsamlinger og lignende.

Jeg mener vi er nået der hen hvor vi uanset hvad er nød til at åbne de liberale erhverv og alle butikker incl. Storcentre. Vi kan ikke blive ved med at holde virksomhederne hen i en skruestik, hvor det ender med at helt livsværk ødelægges og personer går fallit og efterlader en stor gæld, fordi samfundet har holdt deres butik lukket i månedsvis.

Lukning af butikker er en nødløsning og en nødbremse er ikke en foranstaltning, der kan vare ved måned efter måned.

Jeg mener også at vi er der henne hvor vi skal have åbnet for alle elever fra 6 år til 16 år. ledsaget af lokale foranstaltninger for smittebegrænsning. Det gælder alle Folkeskolens klasser og efterskolerne.

Gymnasier og Universiteter: De må vente lidt endnu. For ældre studerende er det nemmere at tilrettelægge digitale undervisningsforløb. Der skal dog være plads til at kunne møde frem i mere begrænset omfang der hvor det er formålstjenligt for undervisningen og for de studerendes sociale velbefindende.

Der skal være en fortsat mulighed for, at Regering og myndigheder kan gribe til lokale nedlukninger og hvis smitte udviklingen går amok desværre genindføre en national nedlukning. Men den nationale nedlukning må være en absolut sidste mulighed en nødbremse.

Det er fortsat meget vigtigt at forbyde rejser til risikoområder, hvor Pandemien er ude af kontrol. Desuden at sikre testning ved passage af den danske grænse og indførelse af øjeblikkelig karantæne tæt på grænseovergangen, hvis en person er syg med COVID19.

Lande som Brasilien er nu ved at udvikle sig til et sikkerhedsmæssigt problem for nabolandene ja for hele Verden, fordi landet ledes af en Præsident Jair Bolsonaro, som nægter at anerkende, at der er tale om en alvorlig Pandemi. Den slags lande skal være omfattet af et totalt indrejse og udrejse forbud.

Egentligt burde FN behandle muligheden for at indføre målrettet sanktioner mod den brasilianske Regering indefrysning af konti spærring af rejse til EU området med videre. Landet ledelse er med til at forlænge Pandemien og til at sørge for at farlige mutanter kan opstå, som kan vise sig at være vaccineresistente.

Efter påske vil det vise sig, om vi kan holde det ulmende COVID19 bål her i landet nede eller om vi gradvist mister kontrollen igen ligesom i efteråret 2020.

Vores individuelle adfærd og overholdelse af de grundlæggende regler kan være med til at forhindre en gentagelse af efterårets smitteudbrud.

VH
KFK

Hannibal Knudsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er rent ud sagt bemærkelsesværdigt, hvorledes ganske forsigtige udtalelser fra de samme epidemiologer bliver udlagt vidt forskelligt:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-03-21-hvorfor-er-smittetallene-i-dan...

Steen K Petersen, Carsten Hansen, Inge Lehmann, Per Christiansen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Lyntest kan være med til at øge smittetallene, fordi de er usikre:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-03-21-lyntest-kan-vaere-med-til-at-h...

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Kim Houmøller og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Og hver tredje vil holde påskefrokost ud over anbefalingen:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-03-21-hver-tredje-dansker-vil-deltag...

Steen K Petersen, Carsten Hansen, Inge Lehmann og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Eva Schwanenflügel

Alle dine 3 indlæg er yderst relevante og spot on.

og lige netop det, som kan få hele læsset til at vælte for 3. gang.

Som jeg husker det så ville smitte kurverne i prognoserne først rykke sig op af inde i April måned, og derfor skulle nedlukningen have være holdt i længere tid. Så vi startede fra et lavere udgangspunkt længere henne i foråret, hvor det måske ligeså var varmere og lidt flere var vaccineret.

Det er desværre for sent nu, hvor alle politikere mere eller mindre har hvert deres forslag, til hvad der skal genåbne og summen af alle disse åbninger bliver som jeg ærligt talt frygter.

I Sverige har Statsminister Stefan Löfven i det mindste advaret mod den tredje bølge og opfordret kraftigt til at påskefrokoster begrænses mest muligt.

De danske designer politikere som er helt optaget af at vælgermaksimere ( ifølge deres konsulenters rådgivning ), de vover ikke at gå ud med lignende udtalelser af frygt for at blive opfattet som nedladende og overstyrende. Næh så hellere stå på tæerne af medvinden og kravet om at åbne mest muligt hurtigst muligt. og endelig lyt ikke til matematikerne og virologerne for de skal ikke have lov at bestemme over vores beslutninger. AK ja så må det ende galt med mindre at virus forbarmer sig over Danmark.

ellers så venter følgende:

DEN TREDJE BØLGE OG TILBAGE TIL KARANTÆNE EN GANG TIL.

Tak for gode indlæg Eva.

VH
KFK

Marianne Jespersen, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Hannibal Knudsen, Kim Houmøller, Inge Lehmann, Per Christiansen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kære Kim, tak i lige måde for dine altid gennemtænkte og humanistiske indlæg, der ofte trevler det politiske tankespind op i diverse tråde, der, (som du har sagt ofte), minder mest om et politisk marionetteater.

Det virker ret overdrevent at tale om en "tredje bølge" i Tyskland, når de daglige smittetal er det halve af, hvad de var i slutningen af december, og når antallet af døde fortsat er faldende. Og hvad angår Norge, så har pandemien jo aldrig fået fat der, så de har aldrig haft nogen egentlige "bølger" overhovedet.

jens christian jacobsen

@ Kim Folke
Ikke alle vil applaudere dine roser til Löfvens advarsler. Her fra dagens leder i Expressen:
'..När pandemilagen infördes i januari var tanken att skapa utrymme för mer ”träffsäkra” åtgärder, för att tala med socialminister Lena Hallengren (S).
Men hur träffsäkert är det att begränsa samlingar utomhus när man i praktiken fortsätter att tillåta dem inomhus (titta in på en restaurang i Stockholm mellan 17-20)? Och hur flexibelt är det att inte göra skillnad på källarmoskéer och stora katedraler som i vanliga fall rymmer tusentals?'
Jeg synes mange her i strengen har svært ved at finde ja-hatten frem. Op med humøret og fremt med optimismen! Det bliver varmere, flere er og bliver vaccineret, danskerne er disciplinerede. Desuden er eksperterne enige om at smittetallet har ligget konstant lavt i lang tid.
Indrømmet, det har været et hårdt år. Men det ser sgu da lyst ud.

Carsten Hansen

Heldigvis er befolkningen på regerings side.
Ikke mange mener at der skal gives los, men desværre presses der på fra de uansvarlige partier.

Her er den seneste meningsmåling fra uge 11

https://voxmeter.dk/meningsmalinger/

Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg vil stilfærdigt nævne, at der endnu ikke er døde 700 i Norge.

Carsten Hansen

A-F-Ø har ikke stået stærkere siden valget, i meningsmålinger, med A som den absolutte stemmemagnet.
Folket er tilfreds med det der foregår generelt.

@ Carsten Hansen

Blot fordi noget er populært, er det ikke nødvendigt godt eller rigtigt. Desuden siger meningsmålinger intet om, hvorfor folk vil stemme på et bestemt parti, og der kan dermed være andre årsager til regeringens popularitet end corona håndteringen.

Carsten Hansen

Lars Hansen.

Men det kan konstateres at højrefløjen kun har tabt over hele linjen, uanset hvad der betyder noget for folk.

Carsten Hansen

Men OK.
Vi kan da godt byde på hvad der har betydning for A´s uomtvistelige succes. siden valget

Mine bud er (Som ikke vil indbringe mange anbefalinger).

1. .Corona-håndteringen.
2. .Den forsat stramme udlændingepolitik

Carsten Hansen

PS:

Men det sidste skal vi endelig ikke bringe ind i denne debat. det er der rigeligt af debatter der drejer sig om.

@ Carsten Hansen

Den siddende regering er gået frem i de fleste lande under coronakrisen, hvilket vel er en meget naturlig reaktion. Desuden skal man have levet under en sten for ikke at opdage de problemer, som både Venstre og Radikale har haft den seneste tid. Og når nogen partier er i krise, vil andre naturligt vokse som en konsekvens. Det gælder også for Konservative og Nye Borgerlige.

Endelig benægter jeg ikke, at den socialdemokratiske regering er populær. Men det betyder stadig ikke, at den fører god politik. Det argument svarer til at sige, at vi alle skal spise lort, for det gør 1 milliard fluer, og så mange kan ikke tage fejl.

Carsten Hansen

Lars Hansen.

Jamen vi er da slet ikke så uenige.
Jeg mener da ligeledes at de seneste Venstre-ledede regeringer har før en sort politik til skade for landet.
Derfor skriver jeg jo også bare at folket står bag den førte politik. Regeringens tilslutning vokser og støttepartierne taber ikke synderligt.

@ Carsten Hansen

Nu er jeg i den heldige situation, at jeg ikke bor i Danmark og derfor ikke kan stemme til danske folketingsvalg. Men hvis jeg kunne, ville jeg nok være ret fristet til for første gang i mit liv at springe over. For jeg mener simpelt hen ikke, at nogen af de nuværende to statsministerkandidater fortjener min støtte.

På den ene side har vi en atomiseret borgerlig fløj, hvor både Konservative og Nye Borgerlige efterhånden er lige så store som Venstre. Og på den anden side har vi Socialdemokratiet, som er i fuld gang med at smadre 40 års økonomisk genopretning i coronaens hellige navn, samtidig med at man smadrer grundlæggende frihedsrettigheder, optræder magtfuldkomment og i praksis ser stort på den grønne omstilling. Det er for mig at se et valg mellem pest og kolera, og jeg er glad for, at jeg ikke behøver træffe det.

Personligt synes jeg, at Regeringen har klaret håndteringen af pandemien godt .Og egentlig stadig gør. I foråret stod vi med en fuldstændig ukendt fjende, og det var ikke så mange andre håndtag at gribe i end et forsigtighedsprincip, med mindre man selvfølgelig er ligeglad med sin befolkning.

Nu er vi blevet klogere og kender virus så godt, at vi kan begynde at tage de første skridt mod en kontrolleret genåbning. Det lyder ansvarligt i mine ører. Især hvis viljen er der til at rulle tilbage i samme øjeblik bunden af en eksponentiel vækst viser sig. At så nogle tror, at man kan sætte dato på en genåbning er i min optik en smule naivt. Men det er vel ikke værre end, at der må sættes nogle nye datoer på efterhånden som tidspunktet nærmer sig.

At Socialdemokratiet så har nogle uanstændige tilgange til minoritetsborgere og børn i koncentrationslejre, er en anden problematik, som jeg håber, de bliver straffet for i stemmeboksen.

Kim Folke Knudsen

@ Det svage led

Jeg er helt enig med Jer andre også jeg er dødtræt af nedlukninger.

Jeg hører ligeså til dem, der mener at det er meget nødvendigt at få alle børn i skole 6-16 år. Børn og unge kan ikke bygge deres identitet og netværk på at glo ind i en skærm i en uendelighed.

og få genåbnet butikker butikker i Storcentre og liberale erhverv.

fordi det vil være en national tragedie, hvis vi får en bølge af konkurser fra selvstændige, der må se deres livsværk lagt i ruiner og som har holdt ud ved at optage lån og forbruge al deres egenkapital.

Et land hvor al handel foregår over AMAZON og hvor bymidterne bliver til spøgelsesbymidter, det vil gøre ondt på os alle sammen.

Men vi står stadigvæk i en kattepine og det er meget sandsynligt at vi skal trække i nødbremsen en gang til på grund af, at der er åbnet for meget op for tidligt.

3,9% af befolkningen er registreret smittet med COVID19 og kun 5,5% af befolkningen er færdigvaccineret. Der er over 90%, som Virus kan hoppe på.

Der er eksakt vores kattepine for lav immunitets grad i befolkningen. Hvis den brasilianske P1 variant blander sig i festen, så er registrerede smittede desværre i fare for at få COVID19 en gang til. Jeg ved ikke hvor stor forekomsten af den brasilianske P1 variant er i Danmark ?

Politikerne og de digital begejstrede danskere ser ud til at lægge lidt for meget vægt på at omfattende testning redder os fra en ny 3 bølge.

Erindre lyntest. Der er et betydeligt moment af fejlrisiko enten viser testen COVID19 positiv uden at være positiv eller lyntesten viser COVID19 negativ og du er desværre smittet alligevel. Med de mange test bliver mængden af fejltest en selvstændig risiko.

Erindre hvis nu som Viggo Andreasen vores dygtige RUC matematiker har beregnet, at antallet af smittede bliver 5 gange det nuværende niveau om 3-4 uger, så står vi med over 3.500 nye smittede hver dag.

Erindre konsekvens. Smitteopsporingen kan ikke følge med og antallet af ikke opdagede smittekæder forøger yderligere smittespredningen. Det var det som hændte i December måned 2020. Det er ikke muligt at nå på en dag at forfølge 3.500 potentielle smittekæder.

Erindre konsekvens manglende selvisolation og for mange tilfælde af smittede som går ud handler er sammen med andre ikke kun på grund af magelighed men fordi de faktisk ikke ved at de er smittet, for de er ikke opdaget og kontaktet.

Der skal ikke ret mange påskefrokoster hvor vi lige tager fri fra forsamlingsforbuddet før end at smitten boostes yderligere.

og når vi op på et vist niveau så er vi et stykke hen i April måned op på for mange indlagte igen selvom antallet af døde vil ligge lavere end forrige gang.

og så må vi lukke butikken - en gang til ØV

Jeg håber inderligt at det ikke sker, men jeg synes at SST incidenstal ikke ser særligt gunstige ud. Københavns Kommune er nu oppe på 136, Ishøj og Vestegnen roder rundt med incidenstal på 200-300 eller mere. Det er lavere end toppen forrige gang, hvor Ishøj Kommune var oppe at ringe med 1.100 i incidenstal, da det var værst lige før jul 2020.

men bålet ulmer i betænkelig grad og antallet af kommuner med et incidenstal under 20 er forsvindende lille.

Vær mentalt forberedt på at vi får en kold karklud i hovedet i anden halvdel af April måned, men så bliver forhåbentligt også sidste gang med en national nedlukning.

Jeg beder til at det ikke sker. at vi kan holde mutanterne vores britiske sydafrikanske og brasilianske " venner " på afstand.

VH
KFK

@Kim Folke Knudsen

"Der er eksakt vores kattepine for lav immunitets grad i befolkningen."

Men denne lave immunitetsgrad er jo en konsekvens af den førte politik, hvor diskursen i Danmark fra start af har været, at ethvert dødsfald som følge af corona er meget tragisk og skal undgås. Også selvom gennemsnitsalderen for de døde ligger over 80 år, og halvdelen af dem boede på plejehjem, hvilket sjældent er begyndelsen til et nyt langt kapitel i en menneskes liv.

Hvis nogen har tilladt sig at tale om naturlig flokimmunitet som et værktøj til at kontrollere pandemien, er det blevet mødt med himmelvendte øjne og forargelse, og det er grundlæggende derfor, store dele af Danmark har været lukket ned i over 3 måneder nu.

Man kan sige, det er heldigt, at vaccinerne er kommet så hurtigt, for ellers kunne danske skolebørn for al fremtid kun gå i skole om sommeren, alt byliv ville dø ud, og så videre. Nu må vi så bare håbe, at vaccinerne også er effektive næste vinter, og at der ikke opstår nye varianter, der for alvor kan krybe uden om dem.

Carsten Hansen

Havde vi ikke lukket ned, så ved kun samtlige guder hvor mange der ville have været døde som følge af Corona og hvor mange af disse der ville have været unge.
Man kan forsøge sig med sammenligninger med alverdens andre lande med helt andre forudsætninger, men alligevel vil det her være gætværk.

Jeg er glad for at vi i Danmark har valgt vores vej; Andre er mindre glade.

@ Carsten Hansen

Man kan vel med en vis rimelighed skele til Sverige og på den baggrund antage, at en dansk politik med færre forbud og restriktioner samt fysisk undervisning for skolebørn gennem det meste af vinteren havde resulteret i cirka 4.000 flere COVID-19 dødsfald, og at gennemsnitsalderen for de døde havde været lidt over 80 år. Det lyder umiddelbart som mange, men vi skal huske, at der dør mellem 52.000 og 55.000 mennesker i Danmark hvert år, så en lang vinter med omfattende restriktioner har kun sænket dødeligheden med cirka 7%.

Om det har været prisen værd, er i sidste instans en politisk vurdering. Dog vil jeg medgive, at hvis man på nuværende tidspunkt tillader en voldsom opblusning af pandemien, så dødsfaldene blot er udsat nogle måneder, så har det hele virkelig været forgæves. Så en vis forsigtighed i genåbningen er nødvendig.

Carsten Hansen

Lars Hansen.

I forhold til et tidligere indlæg fra din hånd, så melder RKI i Tyskland om 22.600 nye smittede på et døgn. En voldsom stigning.

Det er fakta; Det meste andet er gætterier om hvordan og hvorledes såfremt og i fald.

Jørgen Mathiasen

De daglige indberetninger om smittede i Tyskland giver ikke noget helt præcist billede, og derfor udregnes der et 7-dages gennemsnit. Det ligger idag på 14.200.

Hvis man overhovedet vil bruge ordet "bølge" om grafikkens kurver og de bagvedliggende tal, så kan man ikke kalde den nuværende stigende kurve for andet end en bølge (den 3.). Spørgsmålet er, om den vil komme til at overstige den 2., som med 25.810 smittede i ugegennemsnit var den hidtil højeste.

Carsten Hansen

24/3 var 170.000 smittede i Tyskland.

https://www.bundesregierung.de/breg-de/aktuelles/fallzahlen-coronavirus-...

15.800 nye kom til i forgårs.

Carsten Hansen

ZDF melder om 22672 neuinfektionen .

https://teletext.zdf.de/teletext/zdf/mobil.html

Carsten Hansen

22657 er tallet.

I virkeligheden er hele denne snak om "3. bølge" en smule meningsløs. Som jeg forstår det, er betegnelsen "bølger" traditionelt blevet brugt om en situation, hvor et udbrud af en smitsom sygdom dør hen pga. flokimmunitet og/eller årstiden, men hvor et nyt udbrud opstår, når virus har muteret, årstiden igen er gunstig og/eller tilstrækkelig mange kan smittes igen, fordi deres immunitet er ophørt/aftaget.

Men den definition kan man måske med rimelighed sige, at Europa have en "1. bølge" sidste forår, da navnlig årstiden synes at have været medvirkende til at få den til at dø hen. Og man kan så betegne den stigning i smittetallene, der skete i efteråret, som en ny "2. bølge". Men at smittetallene herefter er faldet i mange europæiske lande skyldes hovedsagelig de indgreb, der er foretaget, og derfor giver det mindre mening at tale om en "3. bølge", når de begynder at stige igen.

Hvilket de ganske rigtigt gør i Tyskland. Men hvis det er det "skrækscenarie", vi skal være bekymrede for i Danmark, er det et ret dårligt eksempel. For antallet af dødsfald i Tyskland ligger kun på et femtedel af, hvad det var i midten af januar, og det falder stadig. Selvfølgelig må der forventes en vis forsinkelse mellem smittetal og dødstal, men der er ingen tvivl om, at vi også begynder at se store positive effekter af vaccinationer. Så selv hvis smittetallene ræser yderligere i vejret, forekommer det meget usandsynligt, at Tyskland ikke er forbi det værste, hvad angår antallet af døde.

Hvis man endelig vil finde noget at skræmme folk med, var det mere relevant at pege på Østeuropa, hvor en række lande lige nu desværre oplever en meget høj dødelighed. Men det er nok ikke så effektivt som at pege på Norge og Tyskland, da danskerne lettere kan relatere sig til de lande.

Carsten Hansen

Lars hansen.

Måske folk dernede ikke er helt enige med.

https://www.zeit.de/politik/deutschland/2021-03/corona-politik-rki-chef-...

Kun "lockdown" ses som eneste mulighed for at inddæmme smitten

@Carsten Hansen

Jeg forholder mig bare til det enkle faktum, at Tyskland pt. registrerer cirka 2 COVID-19 dødsfald om dagen per million indbyggere. I Polen er tallet 10, og i Ungarn 25. Det er givetvis rigtigt, at hvis ikke Tyskland indfører yderligere restriktioner, så vil smittetallene fortsætte med at stige en rum tid endnu. Men om det så kan retfærdiggøre restriktioner, og i givet fald hvilke, er i sidste instans en politisk vurdering, som ikke kan foretages af forskere.

Carsten Hansen

Lars Hansen.

I Tyskland, blandt eksperter, mener de det giver mening at tale om den 3. bølge.

Altså modsat dig.
Men alle har jo ret til deres mening.

Jørgen Mathiasen

@Lars Hansen
"Bølge" er den metafor, kansler Merkel og mange andre anvender for smittekurvens bevægelser. (Og kurverne og sammenfatninger af indberetninger kan man finde hos ZDF.)

Din fremstilling er ellers rigtig. Kurverne viser et dramatisk fald i dødeligheden hos den allerældste befolkningsgruppe. Årsagen er vaccinationerne.

Tysk politik holder fast i at færrest mulige skal dø af Covid-19, og det er befolkningsflertallet enig i. Vi venter bare på, at vaccinerne arriverer i større mængder, og det, som virkelig ville være gavnlig for meningsdannelsen i Tyskland, ville være lidt mere præcision i snakken om vaccinekampagnen. Aktuelt har omkring 14% fået første indsprøjtning, men man skal op omkring 3 mio vaccinationer ugentlig for at rykke for alvor.

@Carsten Hansen

Jeg er egentlig ikke helt klar over, hvad det er, vi diskuterer? Artiklens budskab var, at selv med genåbning er der ingen grund til at frygte, at det går lige så galt i Danmark som i Tyskland og Norge. Og her konstaterede jeg så blot, at det var et lidt mærkeligt udsagn, da det objektivt bedømt ikke går specielt dårligt i nogen af de to lande.

Hvad angår "eksperter" har de gennem hele pandemien fået masser af taletid i de danske medier, og det er stort set altid de samme 3-4 personer, der bliver citeret. Sådan er det også i Sverige og sikkert i Tyskland, selvom jeg ikke ved det, da jeg ikke læser tyske medier. Det er reelt blot en del af den offentlige debat, og man skal ikke tage det for andet eller mere. Det gælder også den artikel, du linker til.

@ Jørgen Mathiasen

"Tysk politik holder fast i at færrest mulige skal dø af Covid-19"

Der er vel ingen hverken lande eller enkeltpersoner, der har det som målsætning, at flest mulig skal dø af COVID-19. I praksis har Tyskland som andre lande balanceret forskellige hensyn mod hinanden, og i løbet af vinteren har antallet af COVID-19 dødsfald i Tyskland nærmet sig det europæiske gennemsnit.

Siden sommerferien er pandemien forløbet næsten bemærkelsesværdigt ens i Sverige og Tyskland trods forskelle i måden, den er blevet håndteret på. Begge lande nåede op på cirka 10 COVID-19 dødsfald per million indbyggere i starten af januar og begge lande ligger nu omkring 2 COVID-19 dødsfald per million indbyggere med smittetal, som igen er begyndt at gå opad, uden at dødeligheden hidtil er fuldt med.

Carsten Hansen

Tyske eksperter mener det går rigtigt dårligt og at den eneste løsning er en hårdere lockdown.

Carsten Hansen

PS.

Og indtil videre tror jeg mere på dem .

Carsten Hansen

Der er frygt for den 3. bølge i Tyskland.

Tallene går den forkerte vej. Derfor er det ikke tid til at løsne op; Tværtimod.
At det kan gå på samme vis i Danmark er en sandsynlighed vi ikke skal være blinde for.

Affeje det er der ingen argumenter for.

"Tyske eksperter mener det går rigtigt dårligt og at den eneste løsning er en hårdere lockdown."

Men reelt er dette jo bare et debatindlæg, og de såkaldte "eksperter" har ikke mere at have deres holdninger i end Børge fra bodegaen. I Danmark har vi set, hvordan SSIs scenarieberegninger gang på gang har ramt totalt ved siden af, og man kan ikke åbne en dansk netavis uden at læse, at XX "ekspert" (ingen nævnt ingen glemt) udtaler, at vi endelig skal passe på ikke at åbne for meget op, og bla bla bla.

"Der er frygt for den 3. bølge i Tyskland."

Ja frygt er der hele tiden og alle vegne. Det har der været, siden pandemien begyndte for mere end et år siden.

"Tallene går den forkerte vej. Derfor er det ikke tid til at løsne op"

I Tyskland formentlig ikke nej. De har sandsynligvis stadig et ret højt antal indlagte og dermed en støt men høj belastning af deres sundhedsvæsen. I Danmark er antallet af indlagte derimod meget lav, og Danmark har været underlagt meget omfattende restriktioner i 3 måneder. Så i Danmark er det i høj grad tid at løsne op, hvilket et bredt flertal i Folketinget nu har aftalt at gøre.

Carsten Hansen

"Men reelt er dette jo bare et debatindlæg, og de såkaldte "eksperter" har ikke mere at have deres holdninger i end Børge fra bodegaen"

Det samme må siges at gælde for dig og mig .

:-)

Sören Tolsgaard

Naturligvis dør der færre, når de mest sårbare er vaccineret!

Men med øget åbning følger stadigvæk øget smitte, nu især blandt de yngre, som endnu ikke er vaccineret. Det medfører flere indlæggelser og i værste fald overbelastning, flere med alvorlige senfølger, influx af nye mutationer, osv.

Derfor er det fortsat risikabelt at åbne for hurtigt. Mange flere skal vaccineres, hvis man skal undgå stigning i smittetal, indlæggelser og senskader.

"Man kan sige, det er heldigt, at vaccinerne er kommet så hurtigt, for ellers kunne danske skolebørn for al fremtid kun gå i skole om sommeren, alt byliv ville dø ud, og så videre. Nu må vi så bare håbe, at vaccinerne også er effektive næste vinter, og at der ikke opstår nye varianter, der for alvor kan krybe uden om dem."

Der er fortsat risiko for, at virus muterer udenom vaccinerne, så vi skal fortsat holde smittetallene nede og ideelt set inddæmme virus. Det kommer dog næppe til at ske foreløbig, for mange steder i verden, hvor smitten er ude af kontrol, vil der fortsat opstå resistente mutationer, og derfor får vi fortsætter kapløbet mellem nye vacciner og nye mutationer.

Det bedste havde været, om virus var fuldstændig inddæmmet, som i Kina og Australien, hvor hverdagen omtrent er normaliseret. Det kræver konsekvent smitteopsporing og grænsekontrol, hvilket dog - for mig at se - er at foretrække for en endeløs kamp med middelmådige smittetal, som vor del af verden har abonneret på, selvom vi lige nu i DK hygger os i smug, mens verden brænder om vor vugge ..

"Det samme må siges at gælde for dig og mig."

Helt enig! Men jeg besmykker mig heller ikke med titlen "ekspert", og jeg udtaler mig ikke dagligt til journalister om tolkningen af de seneste smittetal, eller hvad der vil ske, hvis man tillader skolebørn at gå i skole mere end en dag om ugen :-)

"Men med øget åbning følger stadigvæk øget smitte, nu især blandt de yngre, som endnu ikke er vaccineret. Det medfører flere indlæggelser og i værste fald overbelastning, flere med alvorlige senfølger, influx af nye mutationer, osv."

Enig og derfor er situationen også stadig alvorlig i lande som Sverige og Tyskland, selvom antallet af dødsfald er kommet ned på 2 om dagen pr. million indbyggere. Her i Sverige bliver det da også gentaget på hvert eneste pressemøde, at smittespredningen stadig er for høj, at vi stadig skal følge anbefalingerne og så videre. Men i Danmark er der så få indlagte, at der med lethed er plads til at tillade folk en lidt mere normal tilværelse.

"Det bedste havde været, om virus var fuldstændig inddæmmet, som i Kina og Australien, hvor hverdagen omtrent er normaliseret."

Ja det ideelle havde været, om virus aldrig var sluppet ud af Kina, hvis vi ellers stadig tror, det var der, den opstod. Men da den først var spredt over hele Verden, var inddæmning ikke længere nogen realistisk løsning. Det debatterede vi allerede for et år siden bla. på baggrund af nogle interview med en koreansk virolog, og intet har ændret sig siden.

SARS-COV2 er kommet for at blive, og min holdning til den sag ligger nok meget tæt på de ting, Christine Stabell Benn, professor i global sundhed ved SDU, skriver i dette debatindlæg i Berlingske. Indlægget kan desværre kun læses af abonnenter.

https://www.berlingske.dk/danmark-aabner/vi-er-gaaet-i-panik-over-corona...

Carsten Hansen

Lars Hansen.
Jeg stopper her, med en lille ikke så alvorlig bemærkning.

Selv på Børger på bodegaer er forskel på indsigt og viden.

Carsten Hansen

Eller sagt på en anden måde.

Du vælger dine eksperter at tro på; jeg vælger nogle andre.