Svindelmaskinen
Læsetid: 3 min.

Efter afsløringer: Regeringen og flere partier vil styrke bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet

Regeringen og flere partier vil efter afsløringer yderligere styrke skattekontrollen og samarbejdet mellem myndigheder for at dæmme op for den organiserede økonomiske kriminalitet
»Jeg vil gerne understrege, at jeg ser med stor alvor på det, der er omtalt som ’svindelmaskinen’. Det er meget meget grov og omfattende svindel, der er tale om,« sagde Morten Bødskov ved et samråd onsdag. Arkivfoto.

»Jeg vil gerne understrege, at jeg ser med stor alvor på det, der er omtalt som ’svindelmaskinen’. Det er meget meget grov og omfattende svindel, der er tale om,« sagde Morten Bødskov ved et samråd onsdag. Arkivfoto.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
15. april 2021

Myndighederne skal være bedre til at udveksle oplysninger for at dæmme op for den samfundsundergravende, organiserede kriminalitet. Det var der bred enighed om blandt deltagerne i et samråd i Folketinget onsdag, hvor skatteordførerne Rune Lund fra Enhedslisten og Kathrine Olldag fra De Radikale havde indkaldt justitsminister Nick Hækkerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) for at svare på spørgsmål om den organiserede, økonomiske kriminalitet.

»Vi ser eksempler på svindlere med fingrene meget langt nede i fælleskassen«, sagde skatteminister Morten Bødskov. »Det er fuldstændig uacceptabelt, og det skal stoppes.«

Samrådet var indkaldt på baggrund af artikelserien ’Svindelmaskinen’, der er skrevet i et samarbejde mellem Information og erhvervsmediet Finans.

»Jeg vil gerne understrege, at jeg ser med stor alvor på det, der er omtalt som ’svindelmaskinen’. Det er meget meget grov og omfattende svindel, der er tale om,« sagde Morten Bødskov.

Justitsminister Nick Hækkerup forklarede, at regeringen ser med meget stor alvor på den voksende økonomiske kriminalitet, som han betegnede som »samfundsundergravende«.

For at illustrere hvor hurtigt den økonomiske kriminalitet vokser, fortalte justitsminister Nick Hækkerup, at antallet af underretninger til Hvidvasksekretariatet er vokset fra cirka 15.000 i 2015 til over 70.000 i 2020.

»Et massivt problem«

Skatteminister Morten Bødskov forklarede, at skattekontrollen ikke har været prioriteret godt nok.

»Vi ser eksempler på sager, hvor personer bevidst udnytter skattesystemet for egen vindings skyld,« sagde Morten Bødskov og tilføjede, at der kan være behov for nye initiativer.

Regeringen har tidligere besluttet at styrke skattekontrollen i det, som Morten Bødskov kalder »et historisk løft«, hvor der blandt andet over fire år skal ansættes 1.000 nye medarbejdere i skattekontrollen.

Ved samrådet forklarede skatteministeren, at han nu vil gå sammen med justitsminister Nick Hækkerup og erhvervsminister Simon Kollerup (S) for at »se på, hvordan vi kan lave et endnu mere smidigt myndighedssamarbejde«.

Rune Lund og Kathrine Olldag spurgte begge, om sager om økonomisk kriminalitet kan strande mellem myndigheder, fordi der ikke er klarhed over, hvem der i sidste ende har ansvaret for at løfte sagen.

Blandt andet hæftede de to skatteordførere sig ved, at en lang række kunder i den såkaldte Greed-sag, der for øjeblikket er for retten, ikke var blevet retsforfulgt, og at 168 af disse kunder var fortsat som kunder i et nyt formodet hvidvaskkompleks, sådan som det er blevet afsløret af Information og Finans.

Justitsminister Nick Hækkerup forklarede, at oplysninger om disse kunder var overdraget fra politiet til Skattestyrelsen, og at det var her, man nu skulle tage stilling til, om der skulle rejses sag mod dem.

»Det er et massivt problem, at sagerne hober sig op og ligger og koger suppe hos anklagemyndigheden, mens de kriminelle kører rundt i dyre biler,« sagde skatteordfører Kathrine Olldag, der ville have undersøgt, om ressourcerne hos politi og SKAT er dimensioneret godt nok.

Venstre-ros til regeringen

Også Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, var bekymret for, at sager blev tabt, fordi der ikke er styr på, hvem der har ansvaret for at løfte dem.

»Vi kan jo se, for eksempel i Greed-sagen, at folk er inde på radaren hos myndighederne, men så sker der ikke noget. Hvem er det, der har ansvaret og sidder med opgaven? Det er en bermudatrekant, hvor ansvaret bliver tabt i midten,« sagde Dennis Flydtkjær.

Også Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm luftede sin uro over de sager, hvor man har mistanke om kriminalitet, men hvor personer ikke bliver retsforfulgt.

»Jeg er bekymret for, at det kun er en delmængde, der bliver rejst sager mod,« sagde Louise Schack Elholm.

Skatteordfører Rune Lund forklarede, at han frygter, at kriminelle ikke bliver retsforfulgt, fordi sagerne ikke bliver løftet i politiet og sagde, at Enhedslisten gerne vil være med på at se, om strafferammen for organiseret økonomisk kriminalitet skal justeres.

Fra Venstre erklærede retsordfører Preben Bang Henriksen, at han var 100 procent enig i alt, hvad Enhedslistens Rune Lund og De Radikales Kathrine Olldag havde sagt:

»Det er et faktum, at skattekontrollen blev nedprioriteret af skiftende regeringer – også Venstre – og det er en stor glæde, at det nu bliver prioriteret,« sagde Preben Bang Henriksen.

De to ministre, de to skatteordførere fra støttepartierne og de to ordførere fra oppositionen var enige om, at der skal arbejdes på at styrke samarbejdet mellem myndigheder, så man ikke for eksempel i Skattestyrelsen er uvidende om, at personer er blevet udpeget som stråmænd af Erhvervsstyrelsen, eller at der foregår efterforskning imod dem i politiet.

De to ministre fremhævede det operative koordinationsudvalg, der blev nedsat sidste år, men gav begge udtryk for, at de gerne vil se på yderligere styrkelse af samarbejdet. 

»Selv om vi ressourcemæssigt gearer op, så er det en kamp, der skal kæmpes intensivt de næste mange år,« sagde justitsminister Nick Hækkerup. 

Serie

Svindelmaskinen

Med den såkaldte Operation Greed slog politiet til mod et større kompleks af formodede kriminelle. Hovedmændene er nu tiltalt i Danmarkshistoriens mest omfattende sag om økonomisk svindel. Men svindlen er tilsyneladende fortsat i nye konstellationer.

Et hold af undersøgende journalister fra Information og erhvervsmediet Finans har fulgt sporene efter Greed-sagen og kortlagt nye pengestrømme for flere hundrede millioner kr. Læs serien her for at følge afdækningen af, hvordan den danske stat bliver snydt, når svindelmaskinen kører derudad.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er det ikke skønt at Danmark har en såkaldt åben markedskapitalistisk økonomi og er knyttet til EU's frihandelsarrangement m.m.? Så kan man både sikre sig at omkostningseffektiviteten saver løs i de forvaltningsstrukturer som skal sikre demokratisk kontrol med dansk økonomi OG at kompleksiteten i den internationaliserede jura m.m. er tårnhøj, ja faktisk umulig at overskue.

Gad vide hvilke muligheder der findes for fifleri og kriminalitet i storskala, hvis man har ressorce-, bytte- og deleøkonomi i en stat, fremfor finansøkonomi. Men dén slags drømmerier falder nok et mørkt sted i det drift(r)ige Danmark.

Peter Beck-Lauritzen, Palle Yndal-Olsen, David Zennaro og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Hvorfor dog det, nu gik det lige så godt?

Har det voksende Lov & Orden parti slet ikke nogen mening om denne sag. Savner en Konservativ stemme.